1. Review: In Megaquarium sterven mijn visjes niet

Review: In Megaquarium sterven mijn visjes niet

Tenminste…

Megaquarium is een simulator waarbij de speler een eigen aquarium creëert en onderhoud. Koop nieuwe tanks, vissen, decoraties en faciliteiten om je droom aquarium in elkaar te zetten. Voor de mensen onder ons die in het echte leven geen vis in leven kunnen houden, is dit wellicht een goede second option.

Als je zoals ik bent, dan is het lastig om vissen in het echt in leven te houden en dan is zo’n simulator the next best thing. Ik heb uren besteed aan het in elkaar zetten van aquariums en het voltooien van de wensen van mijn visjes.Tot nu toe heb ik voornamelijk de Campaign-modus gespeeld, waarbij ieder level nieuwe elementen in de game introduceert.

Megaquarium

Je moet het wel even onder de knie krijgen

Toen ik net aan de game begon moest ik erg wennen aan de controls en dat is af en toe nog steeds het geval.(ik speel de game op de Switch). Het vreemde was dat de game mij bij het opstarten vraagt of ik de Joy-Cons los wil koppelen om zo te spelen, dit maakt het ontzettend onhandig om het onderweg te spelen, gezien het makkelijker vast te houden is als de Joy-Cons aangesloten zijn. Gelukkig ben ik er snel achter gekomen dat je de Joy-Cons er daarna gewoon weer terug in kan steken en kan doorspelen. De controls zijn soms wat lastig omdat de linker joystick erg gevoelig is, het selecteren van voorwerpen in de game wordt daarom soms een priegelwerkje, maar het went snel genoeg.

Ik heb de game eigenlijk bijna alleen maar in handheld-modus gespeeld, omdat deze game voor mij meer iets voor onderweg is. Wanneer je de controls uiteindelijk onder de knie hebt is het makkelijk te spelen en zijn de verschillende elementen in de game ook snel te vinden – maar in het begin was het nog wel even knoeien, omdat veel menu’s met een combinatie van knoppen omhoog wordt gehaald Tevens had ik het persoonlijk fijner gevonden om het verplaatsen van de camera te zetten op de knopjes van de linker Joy-Con.. Helaas kunnen de controls niet aangepast worden in de game, zoals het selecteren van de knoppen die je wil gebruiken voor het bewegen van de camera. Voor spelers die dus op deze manier hun speelervaring willen verbeteren betekent het dus dat dit niet mogelijk is, en dat is echt iets wat mist.

Megaquarium

Campagne-modus is soms wat traag

In de campagne-modus word je langzaam ingewerkt en elk nieuw level brengt nieuwe elementen naar het spel Als je het voor de eerste keer speelt, is deze modus ideaal.. Deze modus kan wat traag zijn, maar dat is wellicht meer een smaakverschil dan een algemeen minpunt van de game. Wanneer je een nieuw level begint ga je een aantal takenlijstjes af, bij ieder takenlijstje wordt er één tot twee nieuwe elementen toegevoegd aan je gameplay. Pas wanneer je het lijstje hebt afgewerkt krijg je nieuwe dingen.

Je kan dit uit de weg gaan door te kiezen voor de sandbox-modus waarbij je door middel van een aantal instellingen zelf kan bepalen wat de moeilijkheidsgraad van je game is. Zo kan je kiezen op welke rank je begint, deze lopen van één tot twaalf. Elke rank biedt nieuwe voorwerpen en vissen waarmee je aquarium uitgebreid kan worden. Op deze manier kan je de game volledig personaliseren, wat ervoor zorgt dat iedereen hier plezier uit kan halen.

Zet je voerbakken dicht bij de visjes anders verhongeren ze gewoon
Megaquarium

Vissen zijn wel veeleisend

Je moet als speler goed rekening houden met de wensen van je vissen en klanten, waardoor je tijdens de game je brein ook nog eens goed kan gebruiken. Iedere vis heeft een lijst aan eisen waaraan voldaan moet worden, zoals de temperatuur van het water, schuilruimte en de compatibiliteit met andere vissen (anders kan het nog wel eens een bloedbad worden).

Je kan er natuurlijk voor kiezen om in iedere tank alleen maar dezelfde vissen bij elkaar te gooien, maar de ervaring van je klant gaat omhoog als er meer variatie is. Bovendien maakt het de game alleen maar interessanter als je moet gaan nadenken over welke vissen er bij elkaar kunnen. Zo moet je ook rekening houden met de hoeveelheden van elke soort vis, sommige houden van kleine hoeveelheden en andere vissen willen juist een zo vol mogelijk aquarium. Als je niet goed voor je visjes zorgt dan kunnen ze hier gestrest van raken en zelfs dood gaan, dan krijg je ook een autopsie binnen met de reden van overlijden.

Om goed voor je vissen te zorgen dien je mensen in te huren, wanneer je aquarium groter wordt kan je zones indelen. Waar ik in het begin niet naar keek was de faciliteiten voor deze medewerkers, ik dacht ik prop daar wel even een voerbak en bezem neer en dan komt dat wel goed. Ja, nee, niet dus. Zet je voerbakken dicht bij de visjes anders verhongeren ze gewoon. De werknemer gaat namelijk niet zo ver lopen.

Megaquarium

Prestatie valt te verbeteren

Iets waar wel aan gewerkt moet worden is de prestatie van de game: Hoe verder ik kwam in een level, hoe meer de game begon te haperen. Voornamelijk wanneer ik tussen de klanten ging staan (je kan als speler inzoomen en dan wordt er overgeschakeld naar een beeld waardoor het lijkt alsof je zelf in het aquarium staat). De game gaat ontzettend haperen zodra je veel voorwerpen en vissen hebt staan. Dit is begrijpelijk wanneer ik als een maniak dingen neer knal, maar ik volgde alleen maar de wensen van de game, dit zou het dus moeten kunnen hebben.

Het lijkt nu bijna alsof ik alleen maar negatieve dingen te zeggen over deze game, maar het is echt een plezier om te spelen. Je speelt rustig een uur lang zonder dat je dit door hebt en ik denk dat het een perfect spelletje is voor onderweg of even tussendoor. De variatie aan vissen is leuk en je moet soms ook echt wel even nadenken over wat je doet, de campagne-modus zorgt ervoor dat je een uitdaging hebt en de sandbox-modus laat je doen wat je hartje begeert. Zeg ik dat als je maar één game kan kopen dat het deze moet zijn, zeker niet, maar als je op zoek bent naar iets anders dan is dit het misschien wel.

Megaquarium is reeds beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Switch. Voor deze review is de game gespeeld op de Switch.

Conclusie en beoordeling

Conclusie

Megaquarium is een leuke game voor als je onderweg bent of een pauze wil nemen van uitgebreidere games die je momenteel aan het spelen bent. De game speelt lekker weg en je kan er uren zoet mee zijn. Waar echter aan gewerkt moet worden is de prestatie van de game, hoe meer voorwerpen je gebruikt, hoe meer het hapert, ook al is het precies wat de game wil dat je gebruikt.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Veel opties
 • Leuk bouwsysteem
 • Minpunten
 • Sommige controls zijn lastig onder controle te krijgen
 • Framerate dropt naarmate je meer voorwerpen gebruikt

Dit artikel delen

Over de auteur

Dagmar De Groot Stagiaire op de redactie van InsideGamer en Gamer.nl. Grote Final Fantasy- en Tomb Raider-fanaat. Ook anime- en manga-obsessed, basically a tiny-lil'-5-foot-4-inches-nerd. Sword Art Online-boeken, -serie en -games zijn fantastisch, don't @ me ;)

Reacties

 • Vet dat je dit buiten je 'gewone' redactiewerk post! Klinkt als een grappige game, vind de insteek voor een simulator met dit onderwerp leuk.
 • @That Mr Awesome Bedankt! Ja ik vind schrijven gewoon leuk en dit soort games vallen er vaak een beetje buiten natuurlijk. Blijf het zeker doen ook nadat mijn stage afloopt! Het is zeker een grappige game en ik raad hem ook wel aan als je gewoon even lekker casual wil gamen :P
 • Hé Dagmar,

  waarom komt dit niet gewoon op de frontpage? Ik mis binnen jullie redactie juist aandacht voor dit soort games. Eeuwig zonde om het hier tussen de member-content te plaatsen.

  Dit zie ik tien keer liever dan berichten over Hideo Kojima die zichzelf pluimen in de reet steekt, Fortnite spelers die cheaten of het aantal spelers voor -insert popular game-.

  Ik heb deze titel in de Switch-store gezien (ben gek op vis,zee, water etc, en heb Subnautica net uitgespeeld) maar vroeg mij af of dit wat was. Dank voor je review, en weerleg mijn comment maar eens even op de redactie. Ik haal veel plezier uit kleinere games, maar merk ook dat ik echt op onderzoek moet om het bestaan van deze te leren kennen. Ik zie IG graag wat minder commerciële keuzes maken w.d.b.
 • @benjaminben Hey Benjamin! Dat heeft in dit geval te maken met het feit dat deze game al niet meer echt nieuw is en de voorkeur uitgaat naar games die nieuwer zijn - begrijpelijk omdat dat vaak is waar men naar zoekt. Maar laat het zeker horen als jullie inderdaad wat anders willen zien! Ik schrijf graag over dit soort ietwat onbekende/indie games dus als je daar meer van wil dan zal ik leveren! Voor nu blijf ik lekker schrijven en ook na mijn stage en komt het dan in membercontent terecht.

  Uiteindelijk gaat de keuze voor frontpage-nieuws en artikelen naar onderwerpen waar het meeste vraag voor is. Ik snap dat je denkt dat dat commercieel is, en tot een punt heb je gelijk. Maar uiteindelijk halen wij veel plezier uit het creëren van alle content op deze site, ongeacht de populariteit, maar we moeten ook rekening houden met alle lezers en potentiële lezers. Graag blijf ik over dit soort games schrijven en zal dat ook blijven doen na mijn stage. Dus als jij vragen heb of je ziet een game waar je meer over wil weten dan kan je me altijd aanspreken! Bedankt voor je toffe feedback, ik heb het doorgespeeld :D
 • Hey Dagmar, ik zie dit artikel nu pas en ook ik vind dit erg jammer. Als dit toch gespeeld is door een redactielid en hier vrijblijvend iets over geschreven is, mag dit van mij ook zo op de frontpage.

  Deze game staat al heel lang in mijn wensenlijstje maar ik blijf twijfelen… Of deze, of Big Pharma.. (die op IG ook niet echt is besproken). Northgard heb ik onlangs gekocht, Oxygen not Included was mijn top-pick van vorig jaar en ook Children of Morta smeekt om mijn aandacht.. afgelopen zomer heb ik mij vermaakt met Automachef, allemaal zullen ze aan de IG frontpage voorbij gaan.. en heeeel misschien een plekje krijgen op Gamer.

  Het is jammer.. of ik word te oud en heb een te verfijnde smaak gekregen. Ja, ik ontdek de titels wel en geniet er met volle teugen van maar ik gun ze ook aan Dagmar, Benjamin en alle andere fans, er moet meer aandacht voor komen!

  Zo, dankjewel dat ik dit mocht toevoegen!
 • @The Decider Ik ben het met je eens, ook dit soort games verdienen aandacht. Echter kan dat soms heel lastig zijn. Het is namelijk een feit dat dit over het algemeen toch een kleinere doelgroep is en er moet dan helaas in sommige gevallen een keuze gemaakt worden. Ik heb de feedback doorgespeeld en ik ga zelf ook lekker door met dit soort games testen, ook na mijn stage. Dus heb jij een game waar je van wilt weten hoe het ervaart, geef hem alsjeblieft door! We willen natuurlijk alle games de aandacht bieden die ze verdienen, maar dat is helaas niet altijd mogelijk. InsideGamer houdt zich wel bezig met dit soort games, zoals Untitled Goose Game en Celeste, maar er gaat veel tijd zitten in het schrijven van reviews etc. en ook met betrekking tot mankracht en vraag/aanbod moet er helaas wel eens een keuze gemaakt worden. Desalniettemin stel ik jullie feedback erg op prijs en ben ook blij dat deze review iets is wat jullie wilde lezen, dat motiveert mij weer om meer te blijven doen! Dus heb je een gamepje, let me know!
 • Geen wens, wel een aanrader voor je: https://www.insidegamer.nl/artikel/decider-raadt-aan-oxygen-not-included/
 • @The Decider Deze ziet er inderdaad interessant uit! Ik moet je stukje maar eens helemaal doorlezen! thanks :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren