1. Rivaliteit voor Dota 2 Dreamleague in Rotterdam

Rivaliteit voor Dota 2 Dreamleague in Rotterdam

De grootste prijzenpot ooit

Aankomend weekend is Dreamhack Rotterdam. Behalve onder andere een gigantische LAN Party, toffe cosplay, een grote hoeveelheid gear en de nieuwste games, is er ook veel eSport-actie in de zalen van Ahoy. Zo is er bijvoorbeeld een groot Dota 2-toernooi met prijzengeld van 250.000 dollar. De grootste prijzenpot ooit in Nederland op het gebied van e-sport.

Twee maanden geleden was The International. Een van de grootste e-sport-toernooien van het jaar. Wanneer dat toernooi is afgelopen gaan de meeste spelers met vakantie. Die vakantie is nu weer voorbij, want Dreamhack Rotterdam staat voor de deur. Het grootste gamefestijn wat we ooit in Nederland hebben gezien is toneel van de DreamLeague. Een Dota 2-toernooi dat tweemaal per jaar plaatsvindt tijdens een Dreamhack-evenement.

Met de prijzenpotten die zijn geëxplodeerd binnen de e-sport-scene lijkt de 250.000 dollar die verdeeld wordt aankomend weekend misschien niet veel. Voor een Nederlands toernooi is het echter een record. In 2016 werd al eens 100.000 dollar verdeeld en afgelopen april ook 200.000 dollar. Beide waren Europese finales binnen League of Legends. Beide werden, net als Dreamhack Rotterdam, in Ahoy gehouden. Die 250.000 dollar is dus nog niet zo slecht.

DOTA2

Impopulair

Als je naar Dota 2 gaat kijken in Nederland, kan je concluderen dat we er zelf niet erg goed in zijn. De bekendste Dota 2-figuren wereldwijd zijn presentatrice Jorien ‘Sheever’ van der Heijden en streamer Wehsing ‘SingSing’ Yuen. Murielle ‘Kips’ Huisman wist in 2017 The International te bereiken, maar dat was als coach van TNC Pro Team, dat vervolgens gedeeld zevende werd. Kortom we kunnen wel wat educatie gebruiken als het gaat om de moba van Valve.

Daar is in Rotterdam in ieder geval goed voor gezorgd. Er zijn zes teams aanwezig op het toernooi waarvan Team Liquid absoluut de grootste naam is. Dat team wist éénmaal The International te winnen en bereikte dit jaar de grote finale die verloren ging tegen Team OG. Team Liquid is de absolute top en de perfecte mogelijkheid om Dota 2 in Nederland te promoten, want het hoofdkwartier van de succesvolle organisatie is namelijk vanaf 2020 in Utrecht te vinden.

Dota 2

Wraak

Behalve Team Liquid is ook Alliance aanwezig in Rotterdam. Dit zorgt ervoor dat het nieuwe Alliance-team het gaat opnemen tegen de voormalige spelers van de organisatie die nu bij Team Liquid spelen. Bij veel fans is er het sentiment dat Alliance met de nieuwe opstelling misschien wel verbeterd is ten opzichte van een aantal maanden geleden. Wat zorgt voor een op zijn zachtst gezegd interessante ontmoeting tussen beide giganten.

Behalve het nieuwe Team Liquid reist ook Ninjas in Pyjamas met een duidelijke missie naar Rotterdam. Het team wist in juni het StarLadder-toernooi van Kiev te winnen door in de finale Alliance te verslaan, maar tijdens The International ging het gruwelijk mis. Ninjas in Pyjamas eindigde op een teleurstellende gedeelde laatste plek. Dat had als gevolg dat het complete team vertrok naar andere organisaties, waaronder twee spelers naar Alliance. Het nieuwe team van Ninjas in Pyjamas is nog ongetest en gaat in Rotterdam laten zien wat het waard is.

Het team is zo onbekend dat zelfs de officiële Dreamhack-site geen achternamen heeft
Dota 2

Dromen

De overige drie teams op het toernooi zijn van een minder kaliber. J.Storm is flink aan de weg aan het timmeren en werd daarom uitgenodigd om deel te nemen. In 2019 werden drie kleine toernooien gewonnen en wist het team zich driemaal te plaatsen voor zogenaamde ‘premier’-toernooien, de hoogste orde toernooien binnen Dota 2. Dat zorgde voor een totale opbrengst van zo’n 145.000 dollar. Eremetaal op een toernooi als Dreamhack ontbreekt nog, dus de spelers zullen op en top gemotiveerd zijn.

FlyToMoon is een apart geval. Dat team werd in februari 2018 opgericht en drie maanden later nam het deel aan EPICENTER XL, één van de grootste Dota 2-toernooien ter wereld. Niet alleen was het een wereldprestatie dat het team zich überhaupt kwalificeerde, maar ook werden ze zomaar derde. Een maand later werd het team opgeheven waarna dit jaar een comeback volgde. In 2019 won het team een klein toernooi, maar had het verder nog geen succes. FlyToMoon wist de Europese kwalificatie te winnen en zich zo te plaatsen voor Dreamhack. De grote vraag is hoe ver ze op dit moment zijn.

Tot slot is Demon Slayers het laatste team. Over dit team is heel weinig bekend. Het team komt uit Noord-Amerika, bestaat uit twee Canadezen, twee Amerikanen en een Braziliaan. Geen van hen heeft echt succes gehad bij een grote organisatie. Het team is zo onbekend dat zelfs de officiële Dreamhack-site geen achternamen heeft. Wat we precies kunnen verwachten is dus nog niet te zeggen. Wat we wel weten is dat ze best een potje Dota 2 kunnen spelen, anders zouden ze niet zo ver gekomen zijn.

dota 2

Het hele weekend

Als Dota 2-fan heb je dus niets te klagen aankomend weekend. Op vrijdag begint het toernooi om 10:30, waarna in de loop van de dag nog twee wedstrijden volgen. Vervolgens gaat het toernooi zaterdag verder om 10:30 en zal er pas in de late avonduren gestopt worden. Zondag begint het weer om 10:30, waarna om 12:30 de grote finale zal worden gespeeld.Na de finale zal er natuurlijk een prijsuitreiking zijn.

Het toernooi zal gepresenteerd worden door Jorien ‘Sheever’ van der Heijden, terwijl de wedstrijden zelf van verslag worden voorzien door een aantal van de grootste commentatoren binnen Dota 2. Als je een kaartje hebt voor Dreamhack Rotterdam dan kan je automatisch alle wedstrijden bijwonen. Mocht je nog geen kaartje hebben, dan kan je deze hier bestellen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Danny van Gend Al jarenlang fanatiek eSport-volger: van League of Legends, tot Overwatch, tot Rocket League. Verder groot fan van Civilization en alles wat met Command and Conquer te maken heeft. Lievelingsgame is nog steeds Return to Castle Wolfenstein: Enemy Territory.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren