1. Road to Red Dead - Red Dead Redemption 2 toont de zelfverzekerdheid van Rockstar

Road to Red Dead - Red Dead Redemption 2 toont de zelfverzekerdheid van Rockstar

Met relatief weinig marketing toch de wereld in zijn ban houden

Net als de meesten van onze bezoekers kijken we reikhalzend uit naar de release van Red Dead Redemption 2 op 26 oktober. In aanloop naar Rockstars Games’ langverwachte westerngame duiken we daarom in de artikelenreeks ‘Road to Read Dead’ dieper in de Red Dead-serie. In deel 2 vertelt Michel over de zelfverzekerdheid van Rockstar Games.

Er is een storm op komst in gamesland. Je voelt hem misschien al enkele weken of zelfs maanden naderen, maar 26 oktober krijgen we er toch echt van langs. Red Dead Redemption 2 komt dan uit, en al lang houdt de game iedereen, zoals gebruikelijk voor een Rockstar-titel, in zijn greep.

Red Dead Redemption 2

Als gameredacteur vlakt je pure, kinderlijke enthousiasme voor elke nieuwe gamerelease na al die jaren dit vak uitoefenen een beetje af. Geen zorgen: ik besef mij wel degelijk van hoeveel geluk ik mag spreken dat ik dit werk mag doen, maar soms blik ik met weemoed terug op de manier waarop ik als kind nog naar elke grote gamerelease uitkeek. Wanneer ik tegenwoordig een nieuw spel koop of recenseer kan ik er nog helemaal in verdwijnen, maar maandenlang uitkijken naar een release? Nah, daar heb ik het vaak te druk voor met andere games.

Cultureel evenement

Toch merk ik zowel bij mijn collegae als bij mijzelf dat een game van Rockstar de uitzondering op de regel is. Dat was in 2013 al, toen Grand Theft Auto 5 er aan kwam en we elke scheet rondom de game op de site plaatsten en onze bezoekers daar keer op keer van smulden. Wij op de redactie ook. Ikzelf bijvoorbeeld bekeek de verschillende trailers vlak voor release keer op keer en was aanwezig bij een nachtlancering om de game daar op te halen en vervolgens mijzelf dagenlang na werktijd op te sluiten in mijn huis voor de televisie. De game zou daarna nog maanden het gesprek van de dag zijn, op de website, op kantoor, bij vrienden, eigenlijk bij iedereen die ook maar iets met games heeft. En nog altijd staat GTA 5 regelmatig in de hoge regionen van verkooplijsten. Dat is erg bijzonder, zeker vijf jaar na de oorspronkelijke release.

En hoewel ik besef dat de Red Dead-franchise niet dezelfde culturele impact heeft als Grand Theft Auto, komt dit met de release van Red Dead Redemption 2 toch aardig in de buurt. Games reserveren? Ik doe het eigenlijk nooit meer, maar heb voor de zekerheid voor RDR2 toch maar een uitzondering gemaakt. Het is nog niet duidelijk of de winkelketen waar ik heb gereserveerd aan een nachtlancering doet, maar hoe dan ook zorg ik dat de gehele dag – wat zeg ik, weekend – erna vrijgemaakt is om er eens goed voor te zitten. Een nieuwe game van Rockstar, daar wíl je goed voor zitten.

En wederom proef je de toenemende hype voor de komst van de game haast in de lucht. Onder elk artikel over de game wordt massaal gereageerd. De enkele momenten die we hebben gehad om RDR2 van een preview te voorzien leveren uitermate populaire artikelen op. En wederom weet zo’n beetje iedereen dat de game eraan komt, zelfs mensen die misschien niet zoveel met games hebben. Ik werd onlangs door een groep studenten geïnterviewd over mijn passie voor games en mijn werk, en ze begonnen uit zichzelf over Red Dead Redemption 2. Geloof me, dat krijgen maar weinig games voor elkaar.

Zelfverzekerdheid

Hoe flikt Rockstar dat toch? In vergelijking met GTA 5 vind ik de marketing van RDR2 niet eens zo intensief. Een preview hier en daar, een paar trailers die niet eens heel bombastisch zijn maar op een kalme manier de verschillende facetten van de game uitleggen, en pas sinds kort grote posters verspreid in grote steden. En toch heeft iedereen het over Red Dead Redemption 2 en weet haast iedereen van het bestaan van deze aankomende openwereldwestern af.

gta

Het komt volgens mij voor een groot deel door de enorme zelfverzekerdheid waarmee Rockstar te werk gaat. De studio brengt nog maar zeer weinig games uit – de vorige compleet originele titel was het eerdergenoemde Grand Theft Auto 5. Dat betekent dat Red Dead Redemption 2 de eerste volledige current-gen titel van het bedrijf is, en dat terwijl we al voorzichtig in de schemering van deze generatie zitten!

Juist daardoor zien gamers elke release van Rockstar als een evenement op zich en hoeft de ontwikkelaar daar eigenlijk vrij weinig voor te doen – behalve natuurlijk een goed product afleveren. Uitgevers plannen hun titels zeer zorgvuldig rondom de release van de Rockstar-game, om maar niet te veel in hetzelfde vaarwater te zitten. Rockstar zelf brengt maar een paar trailers uit, omdat het weet dat de release van elke trailer al bijna een hele belevenis is. Alles wat Rockstar doet rondom deze game – en nieuwe delen in de GTA-reeks – geeft je het idee dat het precies weet waar het mee bezig is en dat je je geen zorgen hoeft te maken over wat je straks voorgeschoteld krijgt. ‘Geen zorgen, beste gamer,’ lijkt Rockstar te willen zeggen. ‘Wij nemen het stuur wel over, geniet jij maar gewoon.’

Natuurlijk kan ik niet voorspellen wat de uiteindelijke kwaliteit van Red Dead Redemption 2 is – dat zullen de recensies uitwijzen. Maar aan hype rondom de titel geen gebrek. Ik weet zeker dat het bij de release van Grand Theft Auto 6 niet anders is. Of Red Dead Redemption 2 nu alle beloftes die we onszelf al maanden voorhouden waarmaakt of stiekem gaat tegenvallen, mijn respect heeft het bedrijf in ieder geval. Een paar titels per generatie uitbrengen en doen alsof het de simpelste zaak van de wereld is. Ik zie geen andere ontwikkelaar of uitgever datzelfde kunstje flikken.

Red Dead Redemption 2

Red Dead Redemption 2 verschijnt op 26 oktober voor PlayStation 4 en Xbox One.

Lees ook Road to Red Dead Deel 1: De Geschiedenis van Red Dead en onze uitgebreide Q&A over de game na zes uur spelen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Leuk artikel En gelijk heb je. Ik heb nog nooit een Rock Star game gekocht, maar de hype is voelbaar.

  Ik zit eraan te denken deze toch te kopen. Deels omdat je eiiigenlijk wel weet dat je een masterpiece gaat spelen, en deels om de next-level interactiviteit die in de game zit, wat denk ik wel een nieuw standaard gaat neerzetten. Als gamer zijnde - vooral degene die er een punt van maken bij te blijven als het gaat om games als een medium - is het gewoon een extreem interessante game, ook al is het je genre niet. En dat feit alleen al, krijgen weinig studio's voor elkaar.
 • @Sjazie

  Je hebt nog nooit GTA gekocht?
 • Ik ben eigenlijk nooit meer gehyped, alleen Rockstar en CD Project Red flikken dat nog.

  Zoveel zin in deze game! Nog een volle week wachten :(
 • Ik ben misschien wel de enige persoon op Aarde die meer excited is voor Fallout 76 dan Red Dead Redemption 2 op dit moment.

  Rockstar heeft gewoon nog steeds er niks aan gedaan om mijn angsten te niet te doen, dus ja, ik wacht nog op zijn minst tot de reviews en nasleep komen om te weten hoeveel microtransacties in deze game gaan voorkomen etc.


  Waarom ik meer excited ben voor Fallout 76 = Het is gewoon een hele game gebouwd rondom hoe ik( en vele anderen) een Bethesda RPG speel. En zij hebben in die maanden tijd wel veel van mijn vragen beantwoord.
 • @Ardyn

  Mooi, goed beargumenteerd.

  Want hoe speel jij een spel?
  En welke vragen zijn precies beantwoord?
 • @Ardyn al heb ik tot nu toe geen interactieve NPC gezien die normaal wel in je gewoonlijke Bethesda RPG voorkomt met quests. Van wat ik heb gezien heeft het ook nog wel wat optimalisaties nodig.

  Wat vond je van Fallout 4? Ik vond het in heel veel vlakken tegenvallen vergeleken met zijn voorganger New Vegas.
 • @Ardyn
  voor mij ook meer hyped voor fallout. Maar rdd komt er ook.
 • Vorige RDD vond ik eerlijk gezegd wel leuk maar meer ook niet.
  Schiet 10 vogels 15 eekhoorns 7 wolven etc vond ik beetje irritant.
  Moet zeggen als ik dit pareltje zie, dan moet je wel enthousiast worden.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren