1. Rockstar North betaalt al tien jaar geen vennootschapsbelasting

Rockstar North betaalt al tien jaar geen vennootschapsbelasting

Winsten worden direct naar Amerikaans moederbedrijf overgeboekt

Rockstar North, de ontwikkelaar van onder andere de Grand Theft Auto-franchise, heeft geen vennootschapsbelasting betaald over de afgelopen tien jaar.

Rockstar North is een aftakking van de grote ontwikkelaar Rockstar, wat een dochterbedrijf is van Take-Two interactive. Rockstar North is gevestigd in de Schotse stad Edinburgh. Rockstar North staat bekend als grondlegger van de GTA-spellen, en heeft hier genoeg geld mee opgebracht voor hun moederbedrijf Take-Two Interactive. TaxWatch heeft onderzoek gedaan naar de in Schotland gevestigde ontwikkelaar en heeft gerapporteerd dat Rockstar Games ruwweg 4,5 miljard euro (5 miljard dollar) aan winst heeft geboekt gedurende de periode van 2013 tot 2019. Tijdens deze periode werden de twee grootste en wellicht succesvolste titels van Rockstar: Grand Theft Auto 5 en Red Dead Redemption 2 uitgebracht. GTA V heeft meer dan 100 miljoen exemplaren verscheept wereldwijd, naast de het spel zelf, zijn er voor honderden miljoenen binnengekomen aan in-game aankopen.

GTA5

Er zijn dus zeker genoeg liquide middelen om vennootschapsbelastingen te betalen, toch heeft Rockstar North hier van af gezien door alle winsten direct over te schrijven naar het Amerikaanse moederbedrijf Take-Two Interactive. Dit terwijl de Britse overheid een belastingverlagingssysteem in plaats heeft voor de entertainmentindustrie. Maar liefst 19 procent van de totale belastingverlaging is naar Rockstar North gegaan.

Het rapport van TaxWatch bestempelt de situatie als belachelijk, en bekritiseert de vorm van windowdressing die de multinational hanteert. "Take-Two lijkt te geloven dat het normaal is om vrijwel honderd procent van de winst direct naar het moederbedrijf en overkoepelend management over te boeken, terwijl er praktisch geen winst terug komt naar de Britse bedrijven van zowel het maken als het verkopen van het spel" vermeldt het rapport. "Het is schandelijk dat de Britste overheid tientallen miljoenen subsidie uitreikt aan de ontwikkelaars van GTA, terwijl de ontwikkelaars van het spel al miljarden aan verkopen genereren. En vervolgens ziet de Britse overheid hier niks van terug, dit is een drive-by aanval op de Britste belastingbetalers", voegt George Turner, de directeur van TaxWatch, hier aan toe.

GTA V

TaxWatch concludeert dat er urgente controles moeten worden uitgevoerd door de Britse overheid om deze praktijken tegen te gaan.

Desondanks al de informatie voortgekomen uit het rapport van TaxWatch, worden er géén illegale praktijken uitgeoefend door Rockstar North en Take-Two Interactive.

Dit artikel delen

Over de auteur

Cody van den Bogert Redacteur bij Gamer.nl en InsideGamer.nl. Enorme Zelda-fanaat en Mr. Fifa. Speelt games het liefst op het moeilijkste niveau en is dan ook gek op soulslikes. Telt af tot Skate 4...

Reacties

  • Iedereen zou van zon regeling profiteren. Gewoon niet slim van de overheid dus
  • Misschien wordt het tijd dat alle bedrijven gewoon eens belasting gaan betalen; het argument dat ze anders naar het buitenland vluchten is lulkoek. En doen ze het wel? Lekker laten gaan.
  • @Gewoonfox
    Eens. Een economie hoeft niet te groeien. Wat goed is, is goed!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren