1. Sea of Thieves in 2019

Sea of Thieves in 2019

Sea of Thieves was vorig jaar het vlaggenschip als het aankomt op Microsoft exclusives. De piratengame van Rare had een prachtige basis, maar lanceerde zoals het een ‘game as service’ blijkbaar betaamt, met een behoorlijk karige hoeveelheid content. Deze week zetten we een verjaardags-shanty in, want woensdag viert de game haar eerste verjaardag. En deze verjaardagen zijn bijzonder, want games as service herken je naast de tegenvallende release ook aan het feit dat het een jaar later vaak een compleet andere ervaring is. Een mooi moment dus om weer uit te varen, de zeeën onveilig te maken en te kijken waar Sea of Thieves staat in 2019.

Beginnen met vertellen wat er allemaal is veranderd in Sea of Thieves is eigenlijk onbegonnen werk. Sinds de lancering in maart vorig jaar heeft Rare consistent updates en uitbreidingen eruit geknald die de game ontzettend ten goede zijn gekomen. Van kleine quality of life verbeteringen tot nieuwe weerseffecten en van een complete regio tot een nieuwe factie. Het geeft de grind die de basis legt voor de piratensandbox de levendigheid die het in het begin zo miste.

Die grind zelf is in principe weinig veranderd. Nog steeds gaat jouw (groep) buccaneers op voyage voor een van de drie facties; de Gold Hoarders, Order of Souls of Merchant Alliance. Zij geven alledrie hun eigen type quests waarvoor je uitvaart naar een van de vele eilanden die de kaart in de game rijk is. Hier graaf je schatten op, versla je ondode piratenskeletten of pik je handelswaar op. Vervolgens vaar je weer terug naar een outpost om je goud te innen en zo je reputatie bij de facties te levelen, tot je driemaal level 50 hebt staan en je jezelf Pirate Legend mag noemen en toegang krijgt tot de moeilijkste voyages. Het verdiende goud geef je uit aan cosmetische items om je personage en schip uit te dossen.

Maar uiteraard is het interessantste dat er in de shared world die deze oceaan is, altijd het gevaar loert van andere piratencrews. Wanneer je vanuit het kraaiennest een galjoen ziet opdoemen, houd je telkens even je adem in. Zijn het vriendelijke avonturiers die jou lekker je gang laten gaan? Of aggressieve zeerotten die eerst de kanonnen afvuren en dan pas vragen stellen? Het onvoorspelbare gedrag van andere spelers in deze wereld maakt Sea of Thieves opwindend.

Maar deze elementen waren bij release ook al aanwezig. Wat er toen echter mistte was variatie, persoonlijkheid en context. En laat dat nu zijn waar veel updates zich op hebben gericht. Door middel van speciale, tijdelijke events zijn er meer verhaalgedreven onderdelen toegevoegd. Zo volgde je in The Hungering Deep uitbreiding het mysterieuze verhaal van een piraat dat leidt tot de ontdekking van de Megalodon; een enorme haai die een serieuze uitdaging biedt om te verslaan. Hoewel de verhalende content helaas maar tijdelijk is, blijft de gameplay uit deze events wel behouden. Nu zwemmen er dus verschillende varianten Megalodons rond in het water met elk een eigen karakter en nieuwe commendations die je verdiend als je ze verslaat. Hetzelfde geldt voor een vloot van ghostships. Nieuwe AI vijanden dus, naast de al bestaande Kraken, die ervoor zorgen dat je loot nooit helemaal veilig is.

Andere noemenswaardige toevoegingen zijn het Devil’s Roar gebied; een groep vulkanische eilanden waar een uitbarsting nooit ver weg is. De waardevolle beloningen zijn zeer de moeite waard, maar rondvliegend gesteente vormt een nieuw gevaar voor je schip. Over schepen gesproken, naast de sloop voor 1 of 2 spelers en de galleon voor crews van 4, beschikt de game nu ook over een tussenoptie met de brigantine voor 2 á 3 piraten. Met die schepen trotseer je nu ook mist, een nieuw weerseffect dat navigeren lastiger maakt en door sluwe spelers gebruikt kan worden om onopgemerkt dichterbij te komen. Cursed cannonballs kom je heel af en toe tegen op de eilanden. Deze waardevolle munitie kan verschillende effecten hebben, zoals het laten zakken van een anker of het tijdelijk onbruikbaar maken van de kanonnen op een vijandelijk schip. Een zeer sterk wapen dat een battle op zee kan doen kantelen in jouw voordeel.

Stuk voor stuk welkome verbeteringen, maar als Rare één ding heeft bewezen het afgelopen jaar, is het dat ze uitstekende designers van interessant gedrag zijn. Met allerlei tools voor verschillende speelstijlen, zorgen ze ervoor dat de encounters met andere spelers altijd onvoorspelbaar blijven. Het is nu mogelijk om verschillende vlaggen te hijsen om je intenties toonbaar te maken, bijvoorbeeld ook een alliantie-vlag. 

Voor écht alle toevoegingen sinds release kun je terecht op deze website. En houd de komende dagen zeker InsideGamer in de gaten voor de nieuwste update. Op Sea of Thieves' verjaardag op 20 maart wordt namelijk de Mega Update onthuld met een trailer!


De competitiever ingestelde spelers kunnen de laatste weken hun hart ophalen bij de Bilge Rats, een nieuw geïntroduceerde factie met ook hun eigen valuta. Hun meest recente quest verplicht je om schatten te zoeken terwijl je de Reapers Mark vlag aan je mast laat wapperen. Deze onthult je locatie op de kaart voor alle andere zeerovers die geheid willen proberen om je tot zinken te brengen. High risk versus high reward. Een zeer geslaagd event dat een voorproefje lijkt van The Arena, een aparte, PvP-gerichte gamemodus die binnenkort moet uitkomen en meerdere groepen jacht laat maken op dezelfde schat.

Uiteraard zijn er nog altijd kritiekpunten. Zo is er nog steeds geen manier van voortgang boeken naast het levelen van je reputatie bij de facties en het kopen van cosmetics. Aan de ene kant is dit wat saai, anderzijds valt er ook wat voor te zeggen dat de community niet wordt verpest door bijvoorbeeld een overpowered wapen. Een onervaren sloop kan op deze manier nog altijd een grote bedreiging zijn voor het galjoen van een Pirate Legend. Een ander minpunt is dat er nog steeds weinig verhalen te ontdekken zijn in Sea of Thieves, al zorgen de toevoegingen van Rare er wel voor dat je nu veel meer mogelijkheden hebt om je eigen verhalen te maken. En dat zijn eigenlijk de beste.

Zoals toen ik net begon met spelen en ik een ander schip tegenkwam met daarop twee gasten met zwaar Oost-Europees accent. Ik kon ze gelukkig op tijd overtuigen van het feit dat ik nieuw was en geen slechte bedoelingen had. Mijn schip werd gespaard en ze hielpen me op weg. Een half uurtje later was ik een schatkist aan het opgraven op een eilandje toen ik plots harde kanonschoten hoorde. Ik haastte mij terug naar mijn schip, dat onder vuur bleek te liggen en al half gezonken was. Ik sprong terug aan boord en toen hoorde ik via de voice-chat dat bekende, stereotypisch Russische accent weer: “We are so sorry! We didn’t know it was you!” Voor ik het wist waren mijn kameraden aan boord om mee te helpen het water te hozen en de gaten dicht te timmeren. Als excuus (“We come bearing gifts”) brachten ze een van hun waardevolste schatten naar mijn kapiteinsverblijf en vergezelden ze mij naar de outpost. Dit is het soort ervaringen dat Sea of Thieves zo tof maakt.

Het is de afwisseling tussen sereniteit en adrenaline. Het ene moment kijk je uit over de schitterende wereld terwijl je de muziekinstrumenten erbij pakt voor een shanty. Het volgende moment bonkt je hart in je keel als je aan boord probeert te sneaken van een vijandelijk galjoen om deze op te blazen met een van hun eigen vaten buskruit. De voldoening die je krijgt van het perfect uitvoeren van een dergelijk plan en het buitmaken van een grote hoeveelheid kostbaarheden, kan ik op het gebied van gaming alleen maar vergelijken met het verslaan van een Souls-baas. Zo goed is het.

“As wide as an ocean, as deep as a puddle” was een veelgehoorde zin toen Sea of Thieves een jaar geleden verscheen. Inmiddels is de game gelukkig substantieel uitgediept en getransformeerd tot een heel vermakelijke game. Rare is in de loop van 2018 goed op stoom gekomen en is voorlopig niet van plan om te stoppen. Woensdag de 20e wordt de inhoud van de Mega Update bekend. Naast de al genoemde Arena zou de update volgens de speculaties onder andere ook pets (papegaaien, aapjes en misschien zelfs dodo’s!), meer “story en lore” en een nieuwe activiteit in de vorm van vissen moeten bevatten.

Sea of Thieves heeft eindelijk wat vlees op de botten en ik kan je alleen maar aanraden om de game (nog) een kans te geven. Het is een uitstekend moment om in te stappen. De community is behulpzaam voor nieuwe spelers, de meest vriendelijke piraten die je ooit zult meemaken zijn te vinden in de goedbevolkte Looking For Group community. Zo leer je binnen de kortste keren het reilen en zeilen van de game. Ik hoop je tegen te komen op de zeeën, zolang je me niet laat zinken. Yaaarrrr!

Hijst een boot in de buurt diezelfde vlag dan vorm je een bondgenootschap waarbij de andere crew 50% int bovenop het goud dat jij krijgt voor je gevonden loot en vice versa. Piraten zijn echter onbetrouwbaar en het verbond is net zo makkelijk verbroken als het gemaakt is… Nog altijd opletten geblazen dus!

Dit artikel delen

Over de auteur

That Mr Awesome Enthousiaste gamer met Xbox als main platform sinds de 360. Altijd open voor een goeie discussie, maar altijd met nuance en respect voor andere platformen. Bijna geen enkel genre sla ik over, maar over het algemeen speel ik het liefst Westerse consolegames. Tot mijn all-time favorieten behoren Patapon, Mass Effect, Portal, Batman Arkham, Borderlands, Ori en de games van Remedy.

Reacties

 • Thanks voor het lezen! Ongeveer een maand geleden heb ik de game weer aangeslingerd en ik was echt enorm positief verrast hoe leuk de game is geworden. Ik was eerst heel kritisch op de game, maar hij heeft me nu echt een fan gemaakt. Daarom wilde ik dit graag in een artikel met jullie delen, zo vlak voordat de game een jaar uit is.

  Hebben jullie ervaringen met Sea of Thieves?
 • Tof artikel man.

  Ik heb nul ervaring met Sea of Thieves, maar wat vrienden begin ik er steeds vaker over te horen. We proberen vaak, met of zonder succes, een co-op game op te pakken. Zo te lezen kan Sea of Thieves wel is in dat plaatje gaan passen.
  Nu dit gelezen te hebben ga ik het met een schuin oog in de gaten houden.

  Beetje (valse) hoop dat Borderlands 3 niet te lang op zich laat wachten.
 • @JaJa_jr
  Dankjewel! Zeker met vrienden kan je een hoop lol beleven ja.

  Zelf hoop ik ook heel erg dat Borderlands 3 nog dit jaar komt :)
 • De kwaliteit van je artikel is uiteraard prima!

  Ik heb geen enkele ervaring met Sea of Thieves. Het stond wel op de radar, zag er sfeervol uit en zo, maar toen de release kwam, heb ik mij er verre van gehouden. Nu hoor ik toch steeds meer positiever verhalen en zou ik het best een kans willen geven. Ware het niet dat er zoveel is wat ik wil spelen en zoveel tijd heb ik niet. Ik kijk het nog even aan.

  Ergens is het van de zotte natuurlijk dat dit soort artikelen nodig zijn, want dat zegt namelijk veel over de staat van de gamewereld. Games afleveren die niet af zijn, alsof je een half afgebakken croissantje krijgt voorgeschoteld in een hotel. Gelukkig komt het met de meeste games wel goed na een ruwe start. No Man's Sky is nu ook echt een vermakelijke en totaal andere game dan bij de release.
 • @Rutgie
  Laatste tijd lijkt de game weer wat momentum te krijgen inderdaad. Via Gamepass natuurlijk ook heel simpel om het eens te proberen.

  Dat er tegenwoordig veel games zo karig lanceren is een schande, maar sommigen verdienen echt nog een kans. Daarom ben ik altijd wel fan van dit soort artikelen, lees ze zelf ook graag.
 • Ik zou echt de shit uit dit speel spelen, wanneer het puur pve zou zijn. Ik heb echt totaal niet geschikt voor rpg-achtige games die vrijwel puur pvp zijn, zoals Rust en dergelijke. Ik denk ook niet dat ik deze game volledig zal waarderen…

  Desalniettemin heb ik met plezier je tekst gelezen. Ik houd wel van dit soort re-reviews :)
 • @Bert de Vries
  Het valt me dus wel mee hoe agressief de community is. Zeker met die allianties heeft diplomatie echt voordelen, het is tof om dat proberen voor elkaar te krijgen. En ik weet niet exact hoe de pc versie werkt, maar daar schijnen ook wel pve only-servers te zijn.

  Ik houd ook van re-reviews! ;) Meer games zouden die mogen krijgen, of dat nu van IG is of bij de membercontent.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren