1. CEO Sony reageert op gameverslaving als erkende stoornis

CEO Sony reageert op gameverslaving als erkende stoornis

Vanaf 2022 wordt deze stoornis officieel erkend

CEO van Sony, Kenichiro Yoshida, geeft aan gameverslaving serieus te nemen en het probleem aan te pakken.

Gameverslaving wordt vanaf 2022 officieel erkend als stoornis door de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit roept veel discussie en onenigheid op over of dit wel of geen serieuze aandoening is. Kenichiro Yoshida heeft hier ook op gereageerd. Yoshida geeft aan het probleem serieus te nemen.

Sony

“We moeten het serieus nemen en maatregelen treffen als het aankomt op gameverslaving”, aldus Yoshida. “We hebben al een beoordelingssysteem ingevoerd, zodat te jonge spelers bepaalde games niet kunnen spelen.” PlayStation maakt ook gebruik van ouderlijk toezicht. Dit geeft ouders de mogelijkheid om een limiet te stellen op de content die hun kinderen spelen, maar ook op hoe lang ze aan het gamen zijn. Sony schijnt nog meer plannen te hebben om gameverslaving tegen te gaan.

Het kan gebeuren dat Sony een deel van hun fanbase tegen het zere been stoten als ze te ver gaan met de maatregelen. Veel mensen, waarvan de meeste gamers, zijn het niet eens met de nieuwe classificatie van gameverslaving door de Wereldgezondheidsorganisatie. Er worden onderzoeken aangehaald waarin staat dat gamen juist de mentale gezondheid kan verbeteren.

Dit artikel delen

Over de auteur

Romée Scholten Gek op games, gek op schrijven, af en toe ietsjes afgeleid.

Reacties

 • Goede zaak dat Sony er zijn eigen richtlijnen op na houd en daar streng mee optreed. Kan de kwaliteit van gaming alleen maar verbeteren.
 • @Meta_coola
  Jij zal wel anders beginnen te praten als ze besluiten dat bij spelers die een bepaalde game of bepaalde gamereeks meer dan 100 uur in een jaar gespeeld wordt, het systeem op slot gaat :D

  Verder zie ik niet zo zeer in waarom het de kwaliteit van gaming precies zou kunnen verbeteren? Wel de gezondheid wellicht maar ik stel liever als 37jarige zelf mijn doelen op. Maar ik ga er overigens vannuit dat ze niet in betutteling over zullen gaan, dat is er al genoeg met diverse zaken.
 • @xevulutionx

  Hoop het niet hahaha, zat binnen een maand al op de 100 uur MK11 xD
  Als dat ding op slot ga dan ga ik wel huilen hoor hehehe
 • @BiohazardJP
  Binnen een maand 100 uur? Dus van de 744 uur al 100 uur. Is nogal wat.
 • @blue_blade_3

  hahha ja man, had de game 5 dagen eerder dan release en 1,5, week voor vrij genomen
 • @BiohazardJP
  Een week vrij genomen voor een game? Dat vind ik wat apart om eerlijk te zijn.
 • @blue_blade_3

  speel mortal hoog niveau en reis NL af voor toernooien vandaar
 • @BiohazardJP
  Aha, dan klinkt het al wat logischer. Ik bak er nooit iets van met vechtspellen. Weet niet wat het is. Timing zou het niet moeten zijn, want Guitar Hero kon ik altijd best aardig hehe
 • Dat er serieus mensen zijn die nog denken dat je gameverslaving niet serieus moet nemen. Principe kan je aan veel dingen verslaafd raken maar gamen is zo groots nu dat het zeker nu een issue is. Alleen maar goed dat het erkent word.
 • @iRayneNL Zolang ze er niet in doorslaan en hetzelfde doen als alcohol / sigaretten etc dan is het prima
 • @Zorewin

  Hoogstwaarschijnlijk gaat er, zoals de epilepsie-waarschuwing, tijdens het opstarten van de PlayStation een waarschuwingstekst verschijnen.
 • @Don Carpaccio Daar kunnen we denk prima mee leven
 • @iRayneNL

  Zoals ik eerder al zei: Over 10 jaar heeft iedereen wel één of andere aandoening. Voor elk pietluttig geval hebben zo voortaan wel een naampje.
 • @Piet S.

  Nouja ik zou dit niet pietluttig willen noemen. Je bent namelijk niet gameverslaafd als je gewoonweg veel gamed zoals de meeste hier op IG. Je komt is aanmerking voor deze stoornis als je zoveel gaat gamen dat je in de problemen komt met je werk, school of zelfs je gezondheid in gevaar komt en hier vervolgens niet mee kan stoppen. Dit lijken mij toch wel echt serieuze problemen.
 • @Shuckles

  Ik vraag me dan alleen af: Is dit niet op (bijna) alles toepasbaar? Sporten, eten, drugs, alcohol, etc., etc.?
  En vanaf wanneer ben je echt 'verslaafd'? Waar ligt de grens?

  En dit kan best wel hard klinken, maar hoe zwak sta je in zo'n geval in je schoenen?
  Even serieus…
 • @Piet S.

  Ja dat klopt, verslaving kan natuurlijk ook bij andere dingen voorkomen, al is er natuurlijk wel een groot verschil tussen verslaafd zijn en iets gewoonweg veel doen.

  Het lijkt mij dat je echt verslaafd bent op het moment dat je zou moeten minderen omdat het je ''echte leven'' in de weg gaat zitten, maar dit gewoon weg niet kan. Dit geldt voor zowel Gamen als Drank en Drugs.

  En ja dan sta je wel zeer zwak in je schoenen, maar dit is dan toch ook de redenen dat je hulp nodig hebt?
 • @Shuckles

  Maar mensen zeggen bv. wel dat iemand verslaafd is aan roken als diegene het iedere dag doet, ook al belemmert het dan niet de dagelijkse bezigheden.
  'Verslaafd' vind ik daarom op zichzelf een ingewikkelde term.

  Ja klopt, maar even checken of we m.b.t. dat op 1 lijn zaten (en zitten).
 • @Piet S.

  Ik vind het altijd wel mooi hoe iemand dingen die hem/haar niet overkomen licht op kunnen vatten. Ik heb iemand die ik als psychisch enorm sterk in zijn schoenen staat zag, zien wegkwijnen door een geestelijke aandoening. Wat er in ons koppie rondspeelt heeft niks te maken met hoe sterk iemand in zijn schoenen staat.

  Hoe dan ook gamesverslaving wetkt gewoon hetzelfde als elke andere verslaving, kan net zo destructief zijn en moet mijn inziens hetzelfde worden aangepakt. Alleen heeft de wereld met drank, drugs en roken al honderden jaren ervaring en is gamen iets van de laatste 30 jaar.
 • @Fukushu

  Alleen word je lichamelijk afhankelijk van drank en drugs en zit gamen puur tussen je oren, aangezien je niets tot je neemt.

  Vandaar: Dan sta je zwak in je schoenen.

  Verder heb ik het hier alleen over veslavingen en niet over andere geestesziekten.
 • @Piet S.

  Een drugsverslaving begint niet met een fysieke verslaving. Alle verslavingen zijn psychisch wat er toe lijd dat sommige verslaving ook fysiek worden.

  Ik hoor heel vaak dat je aan wiet niet verslaafd kan raken. Grootste onzin. Het gaat er om dat het psychisch een goed gevoel kan geven en je het niet kwijt wil.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren