1. Series waar echt eens een einde aan moet komen

Series waar echt eens een einde aan moet komen

Game of Thrones stopt er volgend jaar mee na acht seizoenen. Een geweldige serie die wederom bevestigt hoe goed de kwaliteit van series op betaalzenders kan zijn. Echter maken zenders en streamingplatformen als HBO en Netflix ook weleens een misstap. Er zijn series die wat ons betreft een (mooi aan elkaar gebreid!) einde mogen krijgen.

Arrested Development

Op Netflix kun je tegenwoordig terecht voor een flinke portie Arrested Development. De comedyserie startte in 2003 met drie seizoenen waarin we de bizarre levens van de familie Bluth volgden, onder het genot van een grappige voice-over van Ron Howard. Absurdistisch met een hart, dat is wat Arrested Development in de beginjaren was.

Na drie seizoenen stopte de serie omdat er niet genoeg naar werd gekeken, maar Netflix heeft in 2013 een vierde seizoen uitgebracht en dit jaar zelfs een vijfde seizoen. Netflix had dat beter niet kunnen doen, want de laatste twee seizoenen van deze serie, die verder als een klassieker mag worden beschouwd, zijn weinig succesvol. Het vierde seizoen geeft elk personage een losstaande aflevering. Dat viel zo slecht in de smaak dat Netflix onlangs zelfs een chronologisch correcte ‘remix’ uitbracht. Dat was echter veel te laat. Arrested Development is niet meer wat het is geweest.

Curb Your Enthusiasm

Curb Your Enthusiasm doet erg denken aan Seinfeld, niet in de laatste plaats omdat Larry David achter beide series zit. Curb Your Enthusiasm is half geïmproviseerd en het gaat – net als Seinfeld - eigenlijk nergens over. Nu is die real-life-achtige manier van comedy maken erg grappig, maar na acht seizoenen heeft het publiek het reilen en zeilen van de narcistische Larry David wel gezien.

Net als Arrested Development is Curb Your Enthusiasm ook even weggeweest. Tussen 2011 en 2017 was het stil, maar de serie is nu weer terug op HBO. Het negende seizoen verscheen in 2017, maar kreeg lang niet zoveel positieve kritieken als de eerdere seizoenen, omdat het te vooropgezet aanvoelde. De spontaniteit leek er na die paar jaren pauze uitgesloopt en dat is precies wat Curb Your Enthusiasm zo mooi maakte. Tijd voor een nieuwe serie waarin plaatsvervangende schaamte de boventoon voert.

The Walking Dead

Het op comics gebaseerde The Walking Dead startte met een kwalitatief hoogstaand eerste seizoen, om vervolgens elk seizoen enorm schommelende kwaliteit te bezitten. Het tweede seizoen draaide zoveel om menselijk drama, dat we bijna vergaten dat er een zombie-apocalyps gaande was.

The Walking Dead is als serie moeilijk te peilen, want soms is er veel actie en ranzigheid terwijl het volgende seizoen weer aaneengeregen lijkt van ’fillers‘ (afleveringen die slechts inhoudsloze opvulling zijn, en vaak gebouwd zijn om een aflevering met een grote gebeurtenis). In de comics heb je dat gevoel dat alles kan gebeuren, maar het kostte de serie enorm lang om een personage dat in de comics plotseling werd weggenomen te laten omkomen. Sowieso zijn de personages uit de comics in de tv-serie aanzienlijk minder goed zichtbaar. Er zijn maar weinig personages die er echt uitspringen. Hoewel de serie recentelijk weer wat interessanter werd door de komst van de slechterik Negan, zou het tof zijn als de tv-serie met de ietwat saaie cast na bijna tien seizoenen eindigt.

Orange is the New Black

De opgesloten dames in Orange is the New Black weten ons al vijf seizoenen te boeien. Waar het in de eerste drie seizoenen vooral draaide om de bizarre relatie tussen Alex Vause (Laura Prepon) en Piper Chapman (Taylor Schilling), werd het daarna vooral een iets te trage vertelling over het leven van de dames in de gevangenis. Er gebeurde te weinig opzienbarends, de vertellingen waren traag en van de liefde en passie tussen Piper en Alex is nog maar weinig te voelen. Zeker het laatste seizoen, waarin de twee slechts één romantisch momentje hebben, toont dat er sleur op de loer ligt, en dat geldt niet alleen voor hun relatie.

Orange is the New Black

Silicon Valley

Silicon Valley op HBO biedt een heerlijke optekening van het leven in een incubator, waarin jonge it’ers met een geweldig idee de kans krijgen dit uit te werken. In dit geval gaat het om het muziekprogramma Pied Piper en de race om wie er de eigenaar van is, van wordt en mag blijven. Dat de mannen uit het ontwikkelteam allemaal nogal eigenaardig zijn, maakte de serie in de eerste seizoenen erg tof, maar op een gegeven moment werd de lamlulligheid van T. J. Millers Erlich Bachman irritant. Die verdween, maar dat maakte de serie niet veel beter.

Het vijfde en meest recente seizoen is tot nu toe het minst tof, doordat de technologische industrie sneller lijkt te gaan dan de seriemakers kunnen bijhouden. Er wordt onvoldoende de draak gestoken met de techindustrie en wederom kijken we naar dezelfde ruzies die eigenlijk al na het eerste seizoen uitgekauwd waren. Het is niet vernieuwend, vrij voorspelbaar en eigenlijk zijn de gebeurtenissen in de echte techindustrie dramatischer dan in de serie.

Zijn er series die wat jou betreft na één of meerdere seizoenen hadden mogen stoppen, maar toch nog steeds doorgaan? Deel je frustraties in de reacties.

Dit artikel delen

Over de auteur

Laura Kempenaar Roots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Reacties

 • Heb drie van de vijf series deels gezien en bij alle drie afgehaakt inderdaad.

  Arrested Development: De eerste drie seizoenen heb ik op DVD en heb me echt rot gelachen. Seizoen 4 toen op Netflix mee begonnen, maar na twee afleveringen afgehaakt.

  Orange is the New Black: Sowieso niet mijn favoriete serie, dus na twee seizoenen en een of twee afleveringen gestopt.

  Walking Dead: Verschrikkelijk. (PAS OP SPOILERS)De eerste paar seizoenen waren geweldig, maar op een gegeven moment waren ze allemaal ziek (volgens mij in de gevangenis) en kwam er een battle met de Gouverneur halverwege het seizoen en die werd verloren. Toen waren ze weer allemaal ziek en kwam opnieuw dezelfde battle aan het einde van het seizoen.

  Het ergste vond ik wanneer die ene gast zei dat ie Washington DC had verzonnen. Uiteindelijk ben ik gestopt na aflevering 1 van seizoen 7. Wat overigens wel een van de meest zieke afleveringen van alle TV-series ooit was. Eind seizoen zes kwamen ze bij die Negan en zie je dat er iemand doodgaat, maar je weet niet wie. Dat wordt dan in die eerste aflevering van S7 duidelijk.

  Er zaten inderdaad teveel zinloze afleveringen tussen.
 • @Luigi1985 Eens dat de serie hoop kwaliteit heeft ingeleverd. Sowieso vind ik de comics een stuk gruwelijker!
 • @Jorn6810
  Het probleem bij TWD is dat het concept constant hetzelfde is. Daarnaast hebben de meeste nieuwe personages net zoveel uitstraling als een baksteen.
 • @AWESOMEDUDE3 FTWD doet het hier beter in.
 • @Richh
  Ja en nee. Ik vond het idee achter FTWD super tof, het begin was opzich ook wel aardig maar na een tijdje was het zo vermoeidend om naar te kijken, echt drama om drama.
  Ik heb overigens geen idee of ze nog verder zijn gegaan. Ik zag ooit ergens iets over online afleveringen?
 • @AWESOMEDUDE3 ze zitten in seizoen 4 met een TWD crossover. Zeker de moeite waard. Het is niet per se nodig om de seizoenen hiervoor te bekijken. Maar zo slecht zijn ze ook weer niet.

  Online mini series zijn er ook, die zijn ook goed te doen. Deze zijn er oo TWD en FTWD basis.
 • @Luigi1985 er was maar 1x een virus uitgebroken. Twee battles klopt.

  Eugene denkt alleen aan Eugene. Je moet zijn personage kennen en dan begrijp je waarom hij liegt over DC. Komt terug in seizoen 7 en 8.

  S7E1…gestopt omdat je favorite dood ging? Je kijkt naar een serie waarin iedereen op elk moment dood kan gaan.
 • @Richh

  Nee zeker niet. Was er eigenlijk al klaar mee, maar men was erg enthousiast over het eind van S6 en het begin van S7.

  Ik heb nooit een favoriet personage gehad bij TWD. DAar vind ik de serie net iets te vlak voor.
 • De "De 10 beste games voor de ****" serie op IG. Inmiddels zo gigantisch veel comments, dat het gewoon niet meer bij te houden is. En ze blijven terug komen!!!

  Maar even serieus: Dé serie die allang had moeten stoppen (is inmiddels ook gestopt denk/hoop ik) was Dexter. Wat was dat gaaf toen het begon, maar per seizoen werd het slechter en slechter…

  En The Walking Dead geldt inderdaad het zelfde voor… Allang afgehaakt.
 • Heb orange tot en met seizoen 4 gezien was toen echt klaar.
 • Zeker mee eens maar afhaken van een serie doe ik bijna nooit. Vaak is er altijd wel iets in een serie wat blijft boeien. Zo vaak gehad dat een serie word gecanceled dan ben ik blij dat ik tenminste een serie nog kan afkijken ook al gaat het bergafwaarts.
 • Walking Dead? Eens. Maar Curb en OITNB? Zwaar oneens.
 • Heb dat met The Walking Dead totaal niet. Tot en met seizoen 6 vond ik het superverslavend. Hoor wel dingen dat in 7 en 8 de klad erin kwam maar die moet ik nog steeds gaan kijken.
 • @xevulutionx Vond 8 beter dan 7, maar voor mij was het seizoen 4/5/6/7 dat ik een stuk minder vond. Alleen de eerste aflevering van seizoen 7 is wel te pruimen.

  Comics > Serie by far
 • @Jorn6810 seizoen 7 en 8 zijn de minste. Te traag, maar wel nodig.

  Als je alleen episode 1 te pruimen vond, heb je de afleringen erna + se8 niet goed gekeken.
 • @Richh Hoe kan je dat voor mij bepalen? Ik zeg wat ik vind… Jij doet alsof het een feit is dat 7 en 8 de minste zijn. Xevoluntionx gaf aan dat hij had gehoord dat de klad er bij 7 en 8 in kwam. Ik vond dat die er al eerder in kwam en vond seizoen 8 juist wel prima.
 • @Jorn6810
  Het zal voor iedereen wel wat verschillen. Vond zelf achteraf seizoen 1 nog het minst en bij 6 kon ik niet stoppen met kijken. Ik vermoed dat ik me ook met 7 en 8 prima vermaak al zie ik een beetje op tegen de eerste episode van afl 7 waar ik al een en ander van mee gekregen heb. De hele vibe van de laatste episode van 6 was al erg ongemakkelijk. Dat wordt erger in afl 1 weet ik al.
 • @xevulutionx 7 en 8 hebben een waas van negatieve reviews over hun heen. Dat is jammer, maar laat je daar niet door beinvloeden.
 • @Jorn6810 we bedoelen hetzelfde, snap je reactie nu.

  En het is een feit. Bekijk de reviews en reacties maar. Ik ben het er zelf niet helemaal mee eens, maar vond 8 ook beter dan 7.
 • Gelukkig maken ze een einde aan House of Cards, zonder Kevin Spacey wordt het niets!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren