1. Shadow of the Tomb Raider onder vuur met negatieve reviews

Shadow of the Tomb Raider onder vuur met negatieve reviews

Steam gebruikers boos door snelle korting aanbieding

Sommige Steam-gebruikers zijn niet erg blij dat Shadow of the Tomb Raider al zo snel in de korting is gegaan na de officiële release in september. Fans hebben zich geuit op Steam door de game negatieve reviews te geven.

De score van Shadow of the Tomb Raider is van 'Grotendeels Positief' naar 'Verdeeld' gegaan. Spelers die het spel gereserveerd of bij release gekocht hadden, klagen omdat ze de volle prijs betaald hebben terwijl ze net zo goed nu met korting het spel hadden kunnen kopen. De prijs is met 34 procent gedaald voor de standaard editie en 47 procent voor de Croft editie.

Steam

Het algoritme van Steam ontdekte een ongewoon hoog aantal van negatieve reviews, voornamelijk geschreven door boze spelers die het niet eens waren met de snelle aanbieding. De aanbieding geldt nog tot 19:00 uur Nederlandse tijd.

Dit artikel delen

Over de auteur

Geert de Wekker Redacteur bij Insidegamer.nl en Gamer.nl. Volgt vanaf de start de hele Pokémon-franchise van Game Boy tot Nintendo Switch. Maar is ook een grote fan van games als WWE, Kingdom Hearts en de Batman Arkham series.

Reacties

 • Eigen schuld. Moet je maar niet pre-orderen en wat geduldiger zijn. Je weet toch wat je koopt op dat moment.
 • @dewokkel
  Klopt, maar iedereen is vrij om kritiek te uiten toch? Ik denk niet dat review bombing de manier is. Het is alleen wel zo dat Square Enix aardig wat trouwe fans het gevoel geeft "benadeeld" te zijn.

  Ik snap wel waarom ze het nu doen, de mensen die de game wilden hebben de game toch al en nu de game nog nieuw is kunnen ze met 35% korting nog aardig wat mensen overhalen de game te kopen.
 • @CerandoX.nl Oh zeker, kritiek uiten moet men ook zeker doen en god weet dat het vaak nodig is in deze industrie, maar zoals Pyaan hieronder al zegt; je gaat op dat moment een koop aan, dus je weet wat je krijgt. Al is dat bij pre-orderen niet helemaal het geval, want je weet eigenlijk niet eens geheel wat je krijgt. Dat maakt pre-orderen dan juist weer extra dom. Bij een Steam sale is het vaak niet anders trouwens.
  Ik pre-order iig niet meer sinds Simcity 5. dat heb ik wel afgeleerd.
 • @dewokkel
  Ik pre-order sowieso nooit en koop steeds minder vaak spellen op releasedag. Zeker als er al bekend is dat er nog dlc aan zit te komen, dan wacht ik gewoon op een complete versie. Op de lange termijn ook goedkoper.
 • Eh op het moment van kopen besluit de koper dat het het waard is om het bedrag uit te geven voor het product. Als de koper daarna spijt krijgt, omdat de prijs is verlaagd, zegt dat iets over de beslissing van de koper. Niet van de fabrikant….

  Waarom geven mensen tegenwoordig zo snel anderen de schuld voor de consequenties van hun eigen daden?
 • @Pyaan123

  Hun eigen daden? Het zijn de fabrikanten die meest van de tijd wachten totdat er een bepaalde tijd is verstreken voordat games in de aanbieding gaan. Dat kan bepaalde redenen hebben, maar een daarvan is dat klanten daardoor niet standaard wachten tot de game een maand na dato al voor de helft in de winkels ligt. Hierdoor worden mensen getriggered de game voor volle prijs te kopen en geen waarde in zien in het wachten op een snelle afprijzing. Dit zorgt er weer voor dat devs grotendeels hun games verkopen voor de volle prijs. Hiermee kunnen ze weer toffe games bouwen.

  Maar wat als devs van AAA games dit soort dingen gaan flikken? De volgende keer wachten mensen met het kopen van de game "want de vorige keer hadden ze de game ook binnen korte tijd 30% goedkoper gemaakt". En iedereen blijft maar wachten. En wachten. ondertussen krijgen de devs geen cent te zien. Totdat ze de game in de aanbieding moeten doen om verkopen te zien komen, waardoor ze maar een deel van omzet kunnen verwerkelijken dan dat ze gewild hadden.

  En waardoor komt dat? Omdat devs spelen met de verwachtingspatroon en de portemonee van hun klanten. De klanten laten alleen weten wat ze daarvan vinden. De fabrikant weet dondersgoed wat "de verwachtingspartoon van klanten" inhoudt, want dat is precies de tool die ze gebruiken om hun producten aan de man te brengen.
 • (Alle) Nintendo games blijven wel de day one prijs. Zelda BOTW is nog steeds 65 euro, waar kan dat dan mee te maken hebben?
 • @Surveyor Omdat Nintendo weet dat ze het kunnen maken. Zij bepalen zelf de prijs. Wil je een Zelda game, dan betaal je 60 euro. Zo simpel is het. Het heeft daarom ook bijna geen zin om te wachten op een (tijdelijke) price drop, want meestal komen die gewoon niet. Of je moet zin hebben om dik anderhalf / 2 jaar te wachten. Vandaar.
 • Het is duidelijk dat de verkoop van de game nogal tegen valt.
  Misschien zitten er niet veel mensen te wachten op Tomb Raider?
  Ik heb de vorige 2 games uit de budgetbakken gevist maar vond het geen full price game (persoonlijke mening) misschien zijn er meer die er zo over denken.
 • @tielo Ik was een Tomb Raider fan van het eerste uur, maar vond het de koop niet waard. Inputlag, slechte lipsync, camera die weer eens raar doet en een kort verhaal.
  Ik wacht lekker tot Black Friday, dan zullen de meeste verbeterpunten wel aangepakt zijn.
 • @tielo Ik ben wel Tomb Raider fan, maar ben nog van de oude stempel…. van toen games nog 80 gulden kostte. Dus ja… ga geen game voor 60 euro kopen.
 • Tjah, als je een game bij release koopt ben je naar mijn mening toch een dief van je eigen portemonnee : de game wordt uiteindelijk goedkoper, de ervaring verandert weinig (Spelen bij release wanneer het ijzer heet is heeft echt wel wat, ontken ik niet) en je hebt kans(als je erg geduldig bent) een versie van de game op te rakelen die ook nog eens alle add-ons en DLC's bevat. Daarbij is een game tot in den treure gepatcht, waardoor een game de minpunten bij release misschien niet langer bevat. No mans Sky, the Witcher 3, Mario Galaxy en bijvoorbeeld L.A. Noire heb ik laten hangen tot ze 'oud' waren, dit doe ik praktisch met alle games en het werkt voor mij. Natuurlijk koop ik ook wel eens games bij release voor de volle pond ; Skyrim, Zelda BOTW en GTA V, maar slim is het niet. Het artikel hierboven geeft een mooie reden waarom. Maar vervolgens de game bashen is echt niet de manier, een verkeerde reactie op het 'probleem'.
 • Eigen schuld dikke bult, sowieso… waarom zou je in godsnaam een game pre-orderen?!

  1. je betaalt de volle mep.
  2. je hebt alleen nog maar hype, geen reviews.
  3. alsof je niet nog een backlog van 20 games hebt.
 • @Megalodon
  Om de developers/studio een hart onder de riem te steken? En nee dit gaat heus niet op voor meerendeel van de studio's/uitgevers tegenwoordig.
  Waarom wel?
  1. Volle mep betaal je vrijwel altijd op dag van de release,
  2. Reviews zijn ook niet altijd even zuiver op de graat, daarbij komt het ook neer op smaak/verwachtingen
  3. En niet iedereen heeft een ''backlog van 20 games".
  Ik pre-order zelden games, de laatsen paar jaren alleen The Witcher 3, GoW, Spiderman en RDR2.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren