1. Dit is de reden waarom PlayStation niet meedoet aan E3

Dit is de reden waarom PlayStation niet meedoet aan E3

Het hoofd van dertien ontwikkelingsstudio's van Sony geeft aan dat de wereld aan het veranderen is.

Vorig jaar gaf Sony al aan niet mee te willen doen aan E3. Nu heeft Shawn Layden, hoofd van dertien ontwikkelingsstudio’s van Sony, in een interview met CNET aangegeven waarom niet.
“De wereld is veranderd, maar E3 is niet per se mee veranderd”, aldus Layden. Hij geeft aan dat het evenement door de opkomst van het internet er niet op vooruit is gegaan. “Tegenwoordig heb je 24/7 nieuws, dus de impact van zo’n groot evenement waarop je de nieuwste dingen deelt, is een beetje weg.”
E3 2017

Sony organiseert nu in februari een evenement dat Destination PlayStation heet. Hierbij worden verkopers en derde partijen uitgenodigd om te luisteren naar de plannen van PlayStation voor komend jaar. Met de keuze om minder, maar grotere spellen uit te brengen in een jaar is er voor PlayStation niet veel te vertellen op E3 in juni.

Sony geeft aan wel op zoek te zijn naar een andere benadering van E3. “Misschien kan het een soort viering worden van games, waarbij de ontwikkelaar dichter bij de fan gebracht wordt”, concludeert Layden.

Over de keuze om minder games over een langere periode te maken is ook goed nagedacht. Sony wilt niet hetzelfde risico lopen als Electronic Arts Battlefield 5 en Fallout 76 van Bethesda. Deze games vielen enorm tegen onder fans. Layden is niet bang releasedata uit te stellen om te voorkomen dat dit ook bij PlayStation gebeurt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Romée Scholten Gek op games, gek op schrijven, af en toe ietsjes afgeleid.

Reacties

 • Ik denk dat sony dit jaar vooral groot wil uitpakken op hun eigen PlayStation Experience.
 • @Jowy

  PlayStation V
 • e3 is ook aan vernieuwing toe. Eigen evenementen halen ook het nieuws, zoals de Directs van Nintendo.
 • Het leuke aan de E3 is dat er ineens een grote bombarie aan gamenieuws komt en er allerlei nieuwe titels en/of consoles aangekondigd worden waar je naar uit kunt kijken.

  Vanuit het bedrijfsperspectief snap ik wel dat je iets anders wil. Er zijn gemakkelijkere manieren om je publiek te bereiken tegenwoordig en je kan een eigen moment uitzoeken.
 • Ik denk dat ze inzien hoe succesvol zo'n Nintendo Direct wel niet kan zijn. Goedkoper en wellicht net zo effectief.
 • @Bware

  Een YouTube filmpje van Nintendo bevat ook meer eigen materiaal dan de third party E3 shows van Microsoft en meer nieuwigheden dan de heb ik al gezien E3 shows van Sony.
 • Je kijkt er altijd naar uit, maar eigenlijk wordt je al jaren teleurgesteld. De beste zijn de e3's wanneer er een nieuwe generatie consoles wordt ingeluid. Dit kan net zo goed op een eigen event gedaan worden.
  Het is tegenwoordig net een Jerry Springer show waar de ene grootheid exclusief multiplatform game A mag tonen en de andere weer B.
 • @SmartTies Ik ben het eigenlijk snoeihard met je eens. Microsoft heeft nu de XO weer leven ingeblazen en ik vermoed dat ze die ook gebruiken voor een nieuwe console. Je wordt sowieso ondergesneeuwd op een E3 en de écht spetterende aankondigingen zijn er nog amper.
 • @SmartTies helemaal mee eens. E3 is niet meer nodig om de mensen te bereiken. Ook al vind ik het wel een beetje jammer want ik keek er altijd naar uit. Tijden veranderen en denk dat de e3 in de huidige vorm weinig bestaansrecht heeft.
 • Dit is eigenlijk wel een extreem logische reden.


  Ik zou er overigens niet rouwig over zijn als de E3 in z'n huidig vorm opgedoekt word.
 • Vind de e3 nog altijd wel enige magie hebben. Alle nieuws en de hype omtrent echte persconfs is voor mij altijd leuk gebleven. Ondanks dat er zeker een aantal mindere episodes geweest zijn. De Directs staken er naar mijn smaak een beetje schril bij af qua presentatie of hype maar toegegeven achteraf hoeft de impact daar niet uit te maken. Het is voor mij meer een persoonlijk dingetje dat ik de weg naar en tijdens de confs erg leuk vind. of het nu tegenvalt of niet. Dat van de grotere 3 alleen MS nog een conf doet haalt wel flink wat glans weg. Ik hoop dat het volgend jaar dan weer in tradionele vorm terug is maar betwijfel het, vanwege de vele lekken en beslissingen her en der, wel.
 • @xevulutionx ik ben er natuurlijk geweest, en zie ook welke bedragen er worden weggesmeten. Mijn Disneyland is het zeker niet meer.
 • Ik snap het wel. Het publiek wil nieuwtjes horen maar als die lang op zich laten wachten komt het commentaar dat het te vroeg is aangekondigd. Of je game heeft een downgrade gekregen oid terwijl er een geoptimaliseerde horizontal slice wordt getoond van een game die nog lang niet af is.

  Ik hoop dat Sony meer de developers aan het woord gaat laten over wat ze te melden hebben. Dat zijn voor mij toch de rock-stars van de gaming industrie.
 • Over de keuze om minder games over een langere periode te maken is ook goed nagedacht. Sony wilt niet hetzelfde rico lopen als Electronic Arts Battlefield 5 en Fallout 76 van Bethesda. Deze games vielen enorm tegen onder fans.

  Deze beslissing is alleen maar toe te juichen. Ook al wilt Sony niks: Sony wil dit.
 • Of ze verspreiden alle aankondigingen gewoon over het hele jaar, net zoals Nintendo met hun Directs doet. Dan kunnen ze de E3 alsnog (kleinschalig) meepakken.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren