1. Sony-afdeling wist niet van samenwerking Microsoft

Sony-afdeling wist niet van samenwerking Microsoft

Volgens een anonieme bron moesten medewerkers gekalmeerd worden toen ze het nieuws hoorden

Niet alleen de game-industrie was verbaasd over het feit dat Sony een samenwerking met Microsoft aangaat, maar ook werknemers van Sony’s PlayStation-afdeling wisten van niks. Dat melden anonieme bronnen aan Bloomberg.

De onderhandelingen tussen Microsoft en Sony begonnen afgelopen jaar en werden behandeld door Sony’s management in Tokyo. Dit gebeurde volgens mensen die bekend zijn met deze onderhandelingen grotendeels zonder de betrekking van de PlayStation-afdeling. Toen de onderhandelingen rond waren, waren de werknemers ook behoorlijk van hun à propos door het nieuws. Dinsdag zullen uitvoerende werknemers, waaronder president van Sony Interactive Entertainment Jim Ryan, een update geven richting aandeelhouders tijdens de jaarlijkse investeerdersdag.

De PlayStation-afdeling is al bijna twee decennia bezig met concurreren met Microsoft en volgens anonieme bronnen moesten werknemers zelfs gekalmeerd worden toen ze het nieuws te horen kregen. Volgens het bedrijf heeft de samenwerking in ieder geval geen invloed op de next gen-console, de PlayStation 5.

Sony is jaren bezig geweest met een eigen cloud gaming-platform creëren, maar het succes is altijd minimaal gebleven. Afgelopen week werd aangekondigd dat Microsoft en Sony een opvallende samenwerking aangaan op het gebied van cloud gaming.

Sony

Waarom samenwerken?

Waarop de samenwerking gebaseerd is, is niet volledig duidelijk, maar het kan zijn dat Sony en Microsoft op deze manier een front proberen te vormen tegen Google, dat dit jaar Google Stadia uitbrengt. Daarnaast merkt Sony wellicht dat het niet mogelijk is om bij te blijven zonder investeringen in datacenters, servers en netwerkuitrustingen. Sony's opbrengst komt momenteel voor een derde van de PlayStation-tak, dus het is logisch dat het bedrijf de stap zet om hoger in te zetten op cloud-gaming.

“Sony voelt zich bedreigd door deze trend en de ontwikkelingen bij Google, daarom heeft het bedrijf gekozen om de bouw van de netwerkinfrastructuur bij Microsoft neer te leggen”, zegt Amir Anvarzadeh, Asymmetric Advisors strateeg. “Waarom zouden ze anders met de vijand in zee gaan dan dat ze zich bedreigd voelen?”

Sony maakte afgelopen vrijdag een stijging in waarde mee van 9,9%. Dit is de grootste stijging in 18 maanden. Het bedrijf heeft ook aangekondigd dat er sprake is van een recordaantal terugkoop van aandelen. Analisten benadrukken dat Yoshida, president van Sony’s Worldwide Studios, snel is in het reageren op een veranderende game-industrie. “Dit toont een nieuw Sony dat aangemoedigd moet worden door investeerders. Het management is zeer snel in met aanpassingen als er sprake is van veranderingen”, zegt SMBC Nikko Securities analist Ryosuke Katsura in een rapport.

Sony

Meeste voordeel voor Sony of Microsoft?

De vraag is nu vooral wie er het meest profijt gaat hebben van de samenwerking. De meeste analisten denken dat de samenwerking vooral Sony ten goede komt. In elk geval op korte termijn, want cloud-gamen is nog niet helemaal klaar om te pieken.

Toch haalt ook Microsoft hier een enorm voordeel uit. Xbox gaat door met het uitbrengen van games, maar richt zich ook cloud-software. De samenwerking met Sony maakt het geloofwaardig dat Azure, de cloud-dienst van Microsoft, de leider gaat worden binnen cloud gaming en niet Amazon of Google.

Volgens een analist denkt Nintendo ook na over een samenwerking met Microsoft. Lees er hier meer over.

Dit artikel delen

Over de auteur

Romée Scholten Gek op games, gek op schrijven, af en toe ietsjes afgeleid.

Reacties

 • 'Volgens een anonieme bron moesten medewerkers gekalmeerd worden toen ze het nieuws hoorden'

  Dus niet alleen de fanboys gedragen zich als kleine kinderen. Grappig. :)
 • @Piet S.

  Denk meer dat als je full time werkt aan Sony cloud en ineens lees je dit……………………………………..Dat slaat de paniek wel een beetje toe.
 • @Piet S.

  Als de communicatie van mijn werkgever even slecht is, zou ik ook steigeren!
 • @Don Carpaccio & @Newgamessuck

  Sommige zaken kunnen om bepaalde redenen (zoals leak gevaar) nou eenmaal niet eerder gedeeld worden. Echter kan ik me wel voorstellen dat ze zich er wat onrustig door gevoelen hebben.
 • @Piet S.
  Dat is ook zo.
 • @Piet S. Woorden van een rat die zou keren met de wind
 • @Jowy

  Hè, watte?
 • Logisch dat ze gekalmeerd moesten worden het is logisch dat je denkt dat de nieuwe console daarmee in het gedrang kan komen.

  Gamer.nl zegt het beter

  "Volgens anonieme werknemers moest het team zelfs gerustgesteld worden dat de samenwerking geen invloed heeft op de ontwikkeling van de volgende generatie PlayStation-console."
 • @Meta_coola

  'Kalmeren' en 'geruststellen' zijn inderdaad 2 totaal verschillende zaken. Dat ze gerustgesteld moesten worden, kan ik me nog wel indenken.
 • Als er op hoog niveau onderhandeld wordt dan is het logisch als de medewerkers van niets weten. Ik snap dat werknemers vervolgens vrezen voor hun baan. Het is echter wel zo dat er nog steeds een hoop werk ligt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren