1. Sony benadrukt dat PlayStation 5 echt dit jaar lanceert

Sony benadrukt dat PlayStation 5 echt dit jaar lanceert

"Het is uitdagender dan ooit"

Sony heeft benadrukt dat de PlayStation 5 echt nog dit jaar lanceert.

Dat deed Eric Lempel, senior vicepresident en hoofd van global marketing bij Sony Interactive Entertainment, in een gisteren gepubliceerd interview met GamesIndustry.biz. Omdat er nog altijd geen releasedatum of prijs bekend is voor de console en steeds meer spellen uitgesteld worden, ontstond er bij fans enige twijfel over de haalbaarheid van een lancering dit jaar.

Die twijfel is volgens Lempel niet nodig. "Gelukkig krijgen we het voor elkaar. We lanceren dit jaar - dat gaat gebeuren - en ik wil er zeker van zijn dat we alle magie en opwinding van voorgaande lanceringen weer hebben."

Dat wil niet zeggen dat het voor Sony een koud kunstje is om de lancering voor te bereiden ten tijde van het coronavirus. "Het is uitdagender dan ooit, maar gamers verwachten veel van ons. Het is de kans om het begin van een nieuwe generatie te vieren."

Deze week bracht Sony het eerste reclamefilmpje van de PlayStation 5 uit, die hieronder te zien is. Normaliter zou Sony rond deze tijd volgens Lempel wereldwijd demostations plaatsen, maar dat zit er nu niet in. De PlayStation 5 moet dus nog altijd ergens eind dit jaar in de winkels liggen - een precieze releasedatum en prijs zijn niet bekend.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Geloof het pas zodra er een release datum èn prijs bekend zijn gemaakt.
 • @AWESOMEDUDE3 Ik geloof het pas zodra hij daadwerkelijk in de winkels ligt.
 • 499 max voor disk variant.
 • Ach dat zal echt wel goed komen dat hij einde dit jaar nog uit komt. Door de Coronacrisis valt er toch in marketing minder te halen. Zo kan je dus korter op de release beter adverteren. Mocht Sony toch besluiten de PS5 uit te stellen dan gooien ze echt hun glazen in.
 • @Snafu9

  Ze hebben dan nog minder dan 3 maanden. De console moet voor half november in de schappen liggen om de belangrijke feestdata te halen.

  Ik vind de situatie verre van ideaal. Ik gok dat de console minstens zo’n 500 euro/dollar moet gaan kosten en dat in tijden van massa inkomstenverlies en onzekerheid voor mensen in de VS en sommige delen van Europa. In Japan flopt de ps5 sowieso. Daarnaast is er amper software beschikbaar voor zover bekend. Dan is ongeveer 600 uitgeven out of the blue nogal wat veel gevraagd in deze tijden.

  Laat me graag verassen maar ik zie eigenlijk alleen maar nadelen aan dit jaar releasen.
 • @Ramirez

  Je hebt een punt.

  Het sociale bloedbad dat de corona-crisis nu veroorzaakt/gaat veroorzaken, is geen lachertje.
 • @Ramirez ik geloof er niets van. Games verkopen in deze periode meer dan ooit.
  Ps5 wordt volgzns mij meteen overal een succes. Ook in Japan. We zullen achteraf zien wie gelijk had.
 • @Jowy

  Natuurlijk is een launch succesvol. Zelfs de launch van de Wii U was succesvol.

  Maar normaal zijn de details al maanden van te voren bekend en dat is nu anders. Waarom?
 • @Ramirez De Switch heeft wel laten zien dat het kan. Ongeveer 6 weken voor de release werd eigenlijk alles pas bekend. De rest van het verhaal kennen we inmiddels :)
 • @Ramirez

  Waarom flopt de ps5 in Japan. Ik weet dat Nintendo het daar altijd goed doet (logisch) maar waarom PlayStation niet? Xbox snap ik ook.
 • @iRayneNL

  De Japanse console markt is goed voor 25/30 miljoen aan verkopen voor een succesvolle console. Soms zelfs meer.

  De ps3 en ps4 hebben nog niet eens de helft gehaald van deze aantallen en dat in ideale omstandigheden. De ps4 verkoopt bijvoorbeeld wekelijk maar 5000 Max…De Switch verkoopt constant rond de 100K tot 150K wekelijks. Soms iets minder maar met de launch van een grote game extreem meer.

  Je kunt mij niet vertellen dat Sony dat succesvol vindt? De ps5 volgt het pad van de ps3 en 4. Hardware sales zullen dus om te janken zijn na de launch window.

  Natuurlijk kan je zeggen dat Japanners liever handhelds hebben maar het ligt eerder aan de software die aangeboden wordt. Typische Japanse games zijn vrij zeldzaam tegenwoordig op een Sony console. Veel games zijn aangepast voor het westen, zie bijvoorbeeld FF7. In combinatie met het handheld verhaal is dat de “doodsteek” voor de ps5 daaro.

  De ps5 zal succesvol zijn in Europa en de VS. Echter verliest Sony in Japan iedere generatie steeds meer hun grip. Japanse ontwikkelaars zien dit ook. Met de toenemende populariteit van Nintendo in het westen is dit best zorgwekkend voor Sony. Er is nog lang geen nood aan de man aangezien een PlayStation nog steeds goed is voor 100 miljoen. Maar de ps1 (Japan) en 2 (wereldwijd) cijfers hebben ze nooit meer gehaald. Hun markt groeit dus niet maar krimpt en dat in een tijd dat gaming populairder en meer mainstream is dan ooit. Ze kunnen dus niet kapitaliseren op de groei van de markt terwijl hun consoles ook nog es een langere lifetime hebben dan vroeger. (8 jaar tov 5 jaar)

  Doen ze het slecht? Hell no. Maar ze doen het wel slechter dan vroeger. En stilstaan is in economics niet goed.

  Voor Microsoft is in de traditionele console markt geen toekomst. Ze bestaan niet in Japan. In Europa stellen ze ook niets voor en ze kunnen blijkbaar ook niet meer overtuigen in hun home market aangezien Switch en ps4 daar King zijn. Niet voor niets is Microsoft voorzichtig met hun uitspraken en neigen ze meer naar games as service.

  Het wordt interessant om te zien waar de markt in de toekomst heen gaat. Games as service kan veel toekomst hebben. Ik zou graag zien dat Microsoft zich hier meer op richt en bijvoorbeeld live service naar andere platformen brengt.

  Ze moeten meer hun Windows strategie volgen ipv dedicated hardware. Xbox live moet de standaard worden als het gaat om online gaming en services op consoles en pc. Zij kunnen alles verbinden met 1 overlappende service. Sony en Nintendo’s versies hier van stellen niks voor en moeten gaan samenwerken met Microsoft.
 • Ik verwacht een prijs en releasedatum in september. Ik gok op 499€ voor disc versie en 399€ voor disc loze. Msschien 3 december als releasedatum (ps1 was ook toen uitgekomen)
 • @Berserk

  Na Thanksgiving? Geloof ik niets van.
 • @san5324

  Ik denk eerder aan een november release, nog voor de feestdagen.
 • @LosPilotas Ik denk ook aan 13 of 20 november.
 • Europa is voor Sony de grootste markt. Voor Nintendo is dat Japan. En voor Xbox is dat Amerika.
  Maar ik weet zeker dat de PS5 een groot succes gaat worden wereldwijd.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren