1. Sony en Microsoft gaan strategisch partnerschap aan

Sony en Microsoft gaan strategisch partnerschap aan

Bedrijven gaan samenwerken op het gebied van cloud gaming en ai

Sony en Microsoft gaan een strategisch partnerschap aan op het gebied van cloud gaming en kunstmatige intelligentie. Met de samenwerking vormen de twee consolegiganten mogelijk een front tegen Google Stadia.

De twee bedrijven 'verkennen de gezamenlijke ontwikkeling van toekomstige cloud-opties in Microsofts Azure om hun game- en contentstreamingdiensten te ondersteunen.' Daarbij noemt Microsoft expliciet dat er ook wordt gekeken naar het huidige gebruik van Microsofts Azure-datacenters voor Sony's streamingdiensten, beter bekend als PlayStation Now.

Sony en Microsoft hebben met de zeer opmerkelijke samenwerking het doel voor ogen om entertainment op basis van streaming wereldwijd verder te helpen. Ontwikkelplatformen voor contentmakers zouden daarbij ook verder kunnen groeien.

Sony

Behalve cloud gaming maakt kunstmatige intelligentie ook onderdeel uit van de samenwerking. Volgens Sony-CEO Kenichiro Yoshida en Microsoft-CEO Satya Nadella vormen Sony's geavanceerde sensoren en Microsofts Azure-technologie de basis van vooruitstrevende kunstmatige intelligentie voor 'gebruiksvriendelijke consumentenproducten'.

Sony zet in op cloud gaming

Hoewel PlayStation Now al langer beschikbaar is, heeft Microsoft met haar wijdverspreide datacenters en verrijkende kennis op het gebied van cloud-techologie een sterke positie in de game-industrie. Het partnerschap betekent mogelijk dus een grote stap voor cloud gaming op Sony's platform, dat Microsoft deze consolegeneratie ver achter zich liet.

"Sony is altijd al een leider op zowel het gebied van entertainment als technologie geweest en de samenwerking die we vandaag hebben aangekondigd bouwt voort op die basis", aldus Nadella. "Ons partnerschap brengt de kracht van Azure en Azure AI naar Sony om nieuwe game- en entertainment-ervaringen te bieden voor klanten."

Behalve een zeer strategische zet van Sony is de samenwerking mogelijk ook een middel voor Microsoft om zich te wapenen tegen Google, dat later dit jaar Google Stadia lanceert. De vergaande integratie van Stadia in YouTube, Chrome, Android en andere zeer grote Google-diensten vormt mogelijk een bedreiging voor Microsoft.

Microsoft xCloud

e3 2019

Mogelijk duurt het nog even voordat de samenwerking z'n vruchten afwerpt, maar zeer waarschijnlijk toont Microsoft binnenkort wel meer van Project xCloud. De streamingdienst belooft Microsoft-games middels de cloud naar alle platformen met een scherm te brengen. Verwacht wordt dat Microsoft een cloud-versie van Xbox Game Pass biedt, zodat gamers een uitgebreide catalogus hebben om te streamen, vergelijkbaar met Netflix.

Houd InsideGamer.nl in de gaten voor meer nieuws over Project xCloud op E3 2019.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Gewoon wow. Dit… Dit zag ik niet aankomen.
 • @Meta_coola ik ook niet maar dit is wel geweldig .
 • @Meta_coola
  Ze waren aan het shoppen voor een cloud partner. AWS had ook een optie kunnen zijn en dat had het opeens niet verrassend geweest. Ik denk alleen dat Azure beter aansluit omdat Microsoft misschien het verder is met het streamen van games en AI.

  Ik begrijp de verrassing dus niet. Dit is wat ik zei dat zou gaan gebeuren onder een Google Stadia bericht. Ze moesten een grote Cloud Partner hebben en die hebben ze nu. Zelf uitbreiden had ook een optie kunnen zijn overigens.

  Sommige doen net of Sony en Microsoft de merken Xbox en PlayStation willen mergen.

  Nintendo gaat in de toekomst hetzelfde doen. Ze gaan op zoek naar een partner om capaciteit te faciliteren, dat zou net zo goed ook Microsoft kunnen zijn, maar ook een andere speler.
 • @Meta_coola

  Dacht je dat Sony cloud kan concurreren met Microsoft en Amazon. Dit is een logische zet. Nintendo volgt ook met een samenwerking met een van de big 3. Kwestie van tijd. Cloud zet gaming op zijn kop. Roep ik ook al tijden
 • @Newgamessuck

  Mja met al het andere zaken concurreert Sony met gemak met MS. Het is dat MS qua tijd al verder is met de cloud maar qua geld zou Sony met gemak kunnen concurreren met MS voor cloud gaming
 • @Meta_coola

  Je onderschat denk ik de kosten. Je moet servers overal hebben. Te ver is lag. Die systemen moeten ook nog eens rete snel zijn. Sony en Nintendo zijn kansloos in de cloud tegen Google, Amazon en Microsoft die wereldwijd de snelste en duurste servers hebben. Je onderschat denk ik hoe groot de cloud infrastructuur momenteel is van de big 3. Het is werkelijk huge.

  Wil je in de cloud iets betekenen heb je serieus een of meerdere van deze big 3 nodig.

  Je kunt ervanuit gaan dat Sony is wezen shoppen en Microsoft de beste deal gaf. Nintendo is as we speak wss ook aan het shoppen.

  Zelf een cloud opzetten is gekkenwerk. Je loopt jaren achter en 90% van de tijd wordt niet je hele capaciteit benut. Is weggegooid geld. Niet voor niets dat bijna alle bedrijven eigen servers wegdoen en naar de cloud verhuizen van aws of azure. Waar ik werk is dat ook allang gebeurd.
 • Halo op de ps4?,want dat zie ik wel zitten :D
 • @gabbamonk
  Voorlopig zal dat niet gebeuren. Ook al gaan ze een partnerschap aan om de Azure servers te gebruiken, dan nog zullen ze hier hun eigen diensten/content op aanbieden.
  Misschien zullen ze samenwerken op vlakken als AI ontwikkeling, maar delen van exclusives is nog toekomstmuziek.
 • @Gaaiz
  "maar delen van exclusives is nog toekomstmuziek"

  Nog wel, maar wat niet is kan nog komen. Deze samenwerking zag ik ook niet aankomen.
 • @Gaaiz

  I cross my fingers……muziek klinkt me nu al lekker in de oren…ook al is het een droom die nog moet uitkomen zou echt tof zijn,ja toch Halo op de ps4 klinkt lekker bekt lekker en speelt ook nog eens lekker heb deel 1 en 2 hier helemaal grijs gespeeld
 • mooie concurrentie voor Google, maar waar blijft Nintendo
 • @Richh Nintendo is Nintendo en doet zijn eigen ding .
 • @Gamer045

  Mwa. Komt wel. Kwestie van tijd.
 • RIP Nintendo haha
 • @CyberFl

  Ja? mensen willen geen Zelda's en Mario's meer?
 • @Newgamessuck

  De enige 2 games dat Nintendo te bieden heeft?
 • @CyberFl

  fanboy
 • @CyberFl

  Nintendo heeft de meeste en bekendste IP's/franchises van de 'grote 3' in handen en ze verkopen nog het beste ook. Know your facts mr. fanboy. :)
 • @Piet S

  Dat komt dan weer omdat ernauwlijks support is van 3e partijen. Zoveel keus heb je niet.
  Begrijp me goed, ik ben al Mario en Zelda fan vanaf het eerste Nes tijdperk maar qua third support is het geloof ik niet best?
 • @TommieNL

  Als je dat echt denkt, dan ben je niet goed op de hoogte. Er zijn ontzettend veel games beschikbaar en sinds het Switch tijdperk ook veel meer 3rd-party games dan voorheen. Laten we daarnaast ook niet vergeten dat de Switch ook DE console voor indie games is. Daarnaast is de Switch pas iets meer dan 2 jaar oud.

  Ook leuk (voorbeeld):
  - Er zijn nu +/- 35 miljoen Switches verkocht & +/-13 miljoen exemplaren van Breath of the Wild (of MK8D, of SMO, of SSBU).
  - Er zijn +/- 100 miljoen PS4's verkiocht & +/- 13 miljoen exemplaren van GoW.
  = Nintendo's exclusive attach rate = 1/2,5 & PS's exclusive attach rate = 1/7,5.

  Daarbij is de PS4 bijna end-of-life en kan de Switch er nog jaren tegenaan, waardoor deze cijfers nog positiever kunnen worden in het voordeel van Nintendo.

  Al met al:
  De PS4 is meer een 3rd-party (lees: FIFA, Fortnite, COD) console en is de Switch meer een 1st-party console. :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren