1. Sony introduceert DualSense-controller voor PS5

Sony introduceert DualSense-controller voor PS5

DualSense kent haptische feedback

Sony heeft zojuist de DualSense onthuld, de controller voor de PS5. Het apparaat is voorzien van een aantal nieuwe features, zoals adaptive triggers en haptische feedback.

Haptische feedback zorgt ervoor dat spelers realistische vibraties voelen tijdens het spelen. Zo gaf Sony eerder als voorbeeld dat verschillende ondergronden, zoals zand of rotsen, op deze manier van elkaar te onderscheiden zijn. In het verlengde daarvan kent de DualSense adaptive triggers, die weerstand van bijvoorbeeld een pijl en boog of een gaspedaal veel realistischer doen aanvoelen.

Qua ontwerp bestaat de controller niet meer uit één kleur, zoals de Dualshock 4, maar twee kleuren - in dit geval zwart en wit. Ook lijkt het iets groter te zijn dan zijn voorganger en zegt Sony een aantal aanpassingen te hebben gemaakt op het gebied van grip. Volgens het bedrijf moet de batterijduur 'sterk' zijn en het gewicht niet te hoog.

Wat knoppen betreft is de Share-knop vervangen door de Create-knop, al lijkt de functionaliteit hetzelfde te zijn. Sony zegt later meer details te delen over de knop. Daarnaast zijn de kleuren van de rechterknoppen verdwenen en bevat de DualSense een ingebouwde microfoon om te voice-chatten zonder headset.

Tot slot heeft de DualSense twee lichtbalken aan weerszijden van het touchpad en is een USB-C-aansluiting te zien aan de voorzijde.

De DualSense wordt bij de PlayStation 5 geleverd. De console en de controller verschijnen rond de feestdagen.

PS5
PS5

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ziet er wat groter uit, wat fijn zou zijn voor mijn lompe klauwen. Daarnaast goed om te zien dat ze de feedback trigger opties (DualSense dus) uit de patenten hebben geïmplementeerd.
 • Aanpassingen qua vorm ga ik denk ik erg prettig vinden en ook die haptic feedback klinkt nice. Qua looks ben ik geen fan van de kleurstelling en het 'futuristische' gevoel. Terugkeer van de lightbar had ik niet verwacht.

  Erg benieuwd hoe dit aansluit op het design van de console zelf. Dat wordt dan waarschijnlijk echt een andere richting dan Series X.
 • 'Volgens het bedrijf moet de batterijduur 'sterk' zijn'

  Ja, dat lijkt mij wel een goed idee. Bizar hoe snel de DualShock 4 leeg is. Verder vind ik de kleurencombinatie vooralsnog lelijk, maar we wachten het even af. Die Share of Create-knop hoeft van mij ook niet.
 • @Rahl

  Ik vraag me dan toch echt af hoelang jij achter de ps4 zit?

  Mijn ds4 is echt niet zo snel leeg. En als ik niet game laad ik hem gewoon ff op. Probleem opgelost.
 • @TommieNL
  Mijn controllers zijn echt na 3 uur gamen leeg.
 • @TommieNL
  Zeker als je de headset aansluit op de controller is die heel snel leeg. Zelf wanneer de led op minimaal staat en de interne speaker uitgeschakeld is. Hopelijk is dat overigens bij de nieuwe controller ook mogelijk, want ik snap oprecht niet waarom men daar gebruik van maakt.
 • @AWESOMEDUDE3
  Ik vraag me ook af hoeveel geluid je krijgt van mensen die hard op de knoppen drukken. Dat moet toch niet werken met een microfoon ernaast?
 • @blue_blade_3
  Sony wil gewoon een graag de Sequel van Sega`s Project rub exclusief op de PS5. Lekker beetje in de mic blazen enzo.

  Hopelijk langere batterijduur, anders maar weer een stickje kopen om een Xbox of Nintendo Pro controller met 30-40 uur batterijduur te gebruiken.
 • Ik vind dit design funky
 • Ziet er echt fantastisch mooi uit qua design. Haptische feedback die de boel verder verbeterd in triggers kan ik alleen maar toejuichen.
 • Ziet er heel mooi uit.
 • Ziet er uit als een mooie controller, met een apart en nieuw design.
 • Gaaf design! Oogt ook wat groter, dus daar ben ik ook blij mee.
 • Hij oogt een beetje als een aftermarket controller m.i. Wel fijn dat de controller wat groter wordt en de haptische feedback is ook goed verbeterd.
  Overigens past een witte controller niet bij een zwarte console, dus hopelijk wordt de console ook wit :)
 • Dat ziet er erg mooi uit, retestrak design. Benieuwd hoe de console er uit gaat zien.
 • Wat een strakke sexy controller 🙂
 • Ik vind hem niet mooi.
  Misschien gaat volledig zwart het tegendeel bewijzen?

  Het design doet me denken aan een kever.

  De buttons doen me dan weer denken aan die goede oude PSP!
  Transparante buttons en geen gekleurde symbolen.
 • Geen mooie controller en met de witte kleur langer termijn verkleuringen en de spleetjes waar de lightbars zitten is een geweldige plek voor rotzooi (stof) omzich te nestelen.

  Weer wat features die op papier mooi zijn, maar in de toekomst nauwelijks gebruikt zullen worden. Geweldig idee een microfoon op je controller, lekker mee genieten met andermans muziek, huilende kinderen of zeurende vriendinnen.

  Downgrade van de Dualshock 4/10
 • @NR1_Xbox_fanboy

  In een virtuele wereld kan het best handig zijn al die op papier zeer interessante features.
 • Lelijk design. Wel fijn dat ie wat groter en robuuster lijkt.

  De nieuwe functionaliteiten klinken tof, maar zijn afwachten. De vraag is of je er echt wat aan hebt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren