1. Sony overwoog prijs van PS5-games nog verder te verhogen

Sony overwoog prijs van PS5-games nog verder te verhogen

79,99 euro de prijsstandaard van AAA-games

Sony overwoog de adviesprijs van PlayStation 5-games naar verluidt nog verder te verhogen.

Dat blijkt uit een rapport van Bloomberg.Volgens het rapport hebben een aantal uitgevers gespeeld met het idee om de adviesprijs van PlayStation 5-games verder te verhogen. De adviesprijs staat in momenteel op 80 euro en Europa en 70 dollar in de VS.

Sony gaf eerder aan dat de prijsstandaard van AAA-games 79,99 euro is in Europa, maar dit had dus hoger kunnen uitvallen. De techgigant gaf destijds ook aan dat de prijs lager kan uitvallen wanneer een game minder content bevat. Dit verklaart de adviesprijs van 60 euro van Spider-Man: Miles Morales.

Sony deed even geleden ook de prijzen van diverse PS5-accessoires uit de doeken. De DualSense-controller kost 69,99 euro, terwijl een oplaadstation voor twee controllers 29,99 euro kost. De Media-afstandsbediening kost 29,99 euro, de Pulse 3D draadloze headset met 3D-audio ondersteuning 99,99 euro en de HD-camera 59,99 euro.

Dit artikel delen

Over de auteur

Cody van den Bogert Redacteur bij Gamer.nl en InsideGamer.nl. Enorme Zelda-fanaat en Mr. Fifa. Speelt games het liefst op het moeilijkste niveau en is dan ook gek op soulslikes. Telt af tot Skate 4...

Reacties

 • Ik heb 75,- neergelegd voor demons souls en de enige reden is dat ik heel graag een launch game wil hebben.
  In de toekomst wacht ik wel eerst een aanbieding af.
 • Sony begint een beetje gulzig te worden. Het gemis van dolby atmos op games en in films is te absurd voor woorden.

  Zelfs de Ps4pro heeft dolby atmos. Serieus over nadenken om mijn Ps5 te verkopen.
 • @san5324
  Voor hoeveel zou je je console dan doorverkopen?
 • @blue_blade_3

  Denk dat er momenteel genoeg gekken zijn die hem er 750 oid voor zullen bieden gezien de schaarste.
 • @san5324 de vraag is of 3d audio een waardige vervanger van dolby . Uit diverse reviews lijkt het geen issue te zijn. Natuurlijk moet je wel een eigen mening vormen daarin
 • @Liquidshake

  Probleem is dat ik weiger om met een headset te gaan gamen. Ik heb een 7.1.4 setup, en dat wordt nu dus niet ondersteund.
 • @san5324
  Ze hebben hun eigen audiosysteem, dusja.. ik vind het niet zo vreemd..
 • @Jowy

  En ik hoop echt dat ze keihard gaan falen hiermee. Dat zeg ik als sony fanboy.
 • @san5324
  En waarom hoop je dat?
 • @san5324 Dolby Atmos heb je hardware voor nodig die dat kan afspelen. Dolby Atmos is niet native aanwezig in elke game.

  Dus echt een gemis voor gaming? lijkt me niet…
 • @Snake_NL

  Wel voor films. Ik keek altijd met plezier naar dolby atmos films op mn ps4. Nu heb je een UHD player die geen atmos af kan spelen. Echt heel lame als je het mij vraagt.
 • @san5324

  The Sony Paystation
 • @san5324 wat een fantast ben jij. Ps4 pro heeft enkel dolby en dts. En klinkt beter dan die f ake atmos op de xbox one x. Jammer dat de series x ook weer fake atmos heeft. Want in het menu heb je al atmos. Klopt niet. Echte atmos hoort pas op te lichten als de game atmos heeft.
 • 80 lijkt mij wel prima. Games waren al jaren wat aan de goedkope kant. Verder dan 80 lijkt mij wel een beetje een stretch.

  Vergeet niet dat in Europa de winkels de prijzen bepalen en dat de fabrikant slechts een advies mag geven. Daardoor zullen veel games alsnog goedkoper uitvallen dan 80 euro. In de VS bepaalt de fabrikant wel de prijs.

  Wat wel opvallend is is dat de Europese prijzen veel hoger liggen. Het verschil is ruim 22 euro. Nou weet ik niet of die 70 dollar al incl. de Amerikaanse sales tax is. Als het exclusief is hebben ze alsnog lichtelijk voordeel qua pricing.

  Localization is een dure grap blijkbaar. Het zou ze sieren om enkel ook Engelstalige versies uit te brengen tegen een goedkoper tarief voor landen zonder lokalisatie zoals Nederland en de UK.
 • @Ramirez

  80 euro goedkoop? voor al die uitgeklede troep, waarbij je nog extra moet kopen om het spel volledig te krijgen ?

  Ik vindt het vrij duur. Kocht wel eens special editions voor 109 euro, maar echt waard was het het niet.
 • @Ramirez

  Verklaar goedkope kant. Als je wilt natuurlijk.
 • @Kiekmgoan46
  Voor de invoering van de Euro waren games vaak nog veel duurder dan 80 euro. Vaak wel over de 100 euro. (Omgerekend)

  Bij de invoering van de euro ontstond ook een soort van standaard prijs voor games. Dit lag tussen de 55 en 60 euro per game. In al die jaren is er nooit een prijsverhoging geweest ondanks alle inflatie. Zo’n beetje alle andere dingen werden duurder. Waarom games dan niet?

  We zijn inmiddels bijna 20 jaar verder. Ik had het eerder uitgerekend wat een game tegenwoordig zou moeten kosten wanneer inflatie wel meegerekend werd al die jaren. Ik zal kijken of ik het kan terug vinden.

  Edit: ff opnieuw uitgerekend.

  Als je inflatie mee zou rekenen van
  1,5% per jaar op de gemiddelde prijs van in 2001 60 euro zou je uitkomen op:

  60x(1+1,5/100)^20 = 80,81.

  Sony zit dus exact in de sweetspot.
 • @Ramirez Voorheen waren de games wel af voor 100 gulden,
  Tegenwoordig moet je dlc na dlc aanschaffen om het spel compleet te maken.
  Dan kom je met 20 euro per dlc over de 100 euro, dus 220 oude guldens.
  Dan zou je dus nu zon 10000 gulden per maand moeten verdienen om je hobby bij te houden.

  Hoe kom ik er aan, wel het spel is x2 duurder inmiddels dus dan zou mijn salaris ook x 2 moeten, het laatste verdiende gulden loon was 4900 gulden.
 • @babayaka1972

  Onzin. Een game duurt gemiddeld zo’n 30/40 uur.

  Vele games waren vroeger in slechts 1 uur compleet uit te spelen. De enige games die lang duurden waren de adventures en rpg’s.

  Zo heb ik toevallig nog de prijssticker van Bart Smit op mijn megaman X doosje staan. 179 gulden. Voor het gemak dus zo’n 75 euro. Je rent binnen een uur of 2 door dit spel heen.

  Je had games die gingen zelfs over de 220 gulden waar je letterlijk in een uur of 10 door kon lopen. Gaming was vroeger lang niet zo toegankelijk en goedkoop als tegenwoordig.

  Wel vind ik DLC veel te duur. 30 euro voor vaak een uur of 3 extra gameplay is wel van de zotte. Helemaal afgezet naar 60 euro voor 40 uur.

  Ook waren de games vroeger een stuk beter en leuker. Je speelde een game zo 10x uit, omdat het gewoon fun was. Zelfs franchises die we tegenwoordig never nooit zouden kopen en als troep beschouwen (zou jij een moderne lion king kopen?) waren vroeger juist gewoon goed.
 • Iedereen zou onderhand wel moeten weten dat de prijzen van games omhoog gooien niets te maken heeft met de ontwikkelingskosten. De games zijn soms duurder om te maken dan vroeger, maar zeker niet altijd. Dankzij de eenvoudige engine tools kunnen games als Bright Memory door één persoon gemaakt worden.

  Andere games kosten inderdaad meer om te ontwikkelen, maar door de grotere afzetmarkt kunnen ze dus dezelfde game vaker verkopen, waardoor er meer winst wordt gedraaid.

  De enige reden om de game prijzen te verhogen is nóg meer winst maken. Er is gewoon geen enkele andere reden om de verhoogde prijzen te verantwoorden.

  Houdt er wel rekening mee dat ze dit iedere generatie opnieuw proberen. Killzone Shadow Fall was ook rond de 70 euro rond de PS4-launch waarmate het later snel afzwakte.

  Ik twijfel ook om CoD te halen voor 75 euro, het zijn gewoon absurde kunstmatige prijzen die je eigenlijk niet moet stimuleren.

  https://tweakers.net/pricewatch/327809/killzone-shadow-fall-ps4.html

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren