1. Sony: 'Uncharted-film en The Last of Us-serie zijn nog maar het begin'

Sony: 'Uncharted-film en The Last of Us-serie zijn nog maar het begin'

Verwacht veel meer films en series gebaseerd op PlayStation-franchises

Sony is van plan om naast de Uncharted-verfilming en de The Last of Us-serie nog veel meer gamefranchises te verfilmen.

Dat liet Sony Interactive Entertainment-CEO Jim Ryan weten tijdens Sony's CES 2021-presentatie. "We kijken er naar uit om enkele van de beste PlayStation-franchises naar media als film en televisie te brengen", zo begon hij. "Dat zie je dit jaar met de nieuwe Tom Holland-film, Uncharted, gebaseerd op onze iconische adventuregames. En The Last of Us - een ruige, emotionele reis - komt naar HBO."

Hij vervolgt: "Dit is nog maar het begin van de expansie van onze verhaalvertelling naar nieuwe media en een groter publiek. Sony is een creatief entertainmentbedrijf, en entertainment is nog nooit zo belangrijk geweest."

Het lijkt er op dat Sony dus nog veel meer verfilmingen in de planning heeft. Eind vorig jaar liet Sony Pictures-CEO Tony Vinciquerra al weten dat het bedrijf drie films en zeven televisieseries gebaseerd op gamefranchises in ontwikkeling heeft. Om welke franchises het gaat is nog niet bekend.

De Uncharted-film, met Tom Holland in de rol van een jonge Nathan Drake, moet op 16 juli 2021 uitkomen. De HBO-serie gebaseerd op The Last of Us heeft nog geen releasedatum. De serie werd vorig jaar aangekondigd. Tot slot is bekend dat Sony Pictures samen met Hivemind Productions en Square Enix werkt aan een live-action serie gebaseerd op Final Fantasy 14.

Uncharted

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Laat allemaal maar komen, ook als het niet de B-film/serie kwaliteit overstijgt.
 • ik heb er alle vertrouwen .
 • Deze films kunnen naar mijn idee alleen goed werken wanneer ze hun eigen ding doen. Gaan ze de verhalen uit de games één op één kopiëren dan zijn deze films waarschijnlijk enkel leuk voor de mensen die de games niet kennen. Heb je de games namelijk wel gespeeld dan ga je waarschijnlijk constant vergelijken. Vooral omdat je de personages door en door kent en de karakters op het witte doek voor jou waarschijnlijk niet Ellie en Drake zijn maar acteurs die hen vertolken. Het uiterlijk en de stem-acteurs uit de games maken de personages, no-way dat een film hier eer aan doet. Tenzij ze zo knetter goed vertolkt zijn (bijvoorbeeld zoals in the Witcher) dat ze je echt kunnen doen geloven jouw geliefde personage ook daadwerkelijk te zijn.

  The Witcher werkt ook beter voor een verfilming (met de bekende personages) omdat deze voor groot deel zijn eigen weg in sloeg en er heel veel over Geralt te vertellen valt. Een verfilming bij TLOU kan wel werken, maar dan zullen ze het universum moeten gebruiken. Niet de personages.

  Universums gebruiken kan prima werken voor het witte doek. Van Monster Hunter hadden ze iets heel vets kunnen maken, is alleen niet gebeurt. Minecraft en Mario lenen zich qua universum prima voor kinderfilms, en ook The Elder Scrolls kun je best gebruiken.

  TLOU en Uncharted zijn echter al zo filmisch, lineair en verhaalgedreven van zichzelf, dat een film gewoon overbodig is.
 • @benjaminben

  Het ligt eraan. De eerste paar Harry Potter-films waren meer trouw aan de boeken en dat beviel mij toch beter, vooral omdat je juist gaat vergelijken als scènes anders verlopen dan je - door de boeken - in gedachten had. Maar misschien gaat de vergelijking van boeken -> films en games -> serie/films niet helemaal op omdat bij de boeken het in je hoofd afspeelt..

  Maar wat mij betreft; alleen de wereld gebruiken en totaal andere verhalen schrijven óf exact het verhaal zoals in de games.
 • @Rahl

  De vergelijking van boeken - films en games - films gaat inderdaad niet op door de reden die je zelf aangeeft. In je hoofd kan je er een zelf gecreëerd beeld aan geven.

  Nu moet ik er wel bij zeggen dat de films van Harry Potter in vergelijking met de boeken echt mager zijn. Ze hebben belangrijke stukken in het boek aangepast in de films of zelfs helemaal weggelaten. Dat krijg je als je een boek omtovert in een film van ruim 2 uur.
 • @Rahl

  Nee die vergelijking gaat imo niet helemaal op. Kijk, want als je een boek leest, dan creëer jij zelf het visuele gedeelte, dit bestaat voordat het verfilmd wordt Het is jouw interpretatie van wat het moet zijn. De films van bijvoorbeeld LOTR en Harry Potter vond ik interessant, omdat ik erg benieuwd was naar andermans interpretatie van deze : Dacht ik een beetje in dezelfde richting of maakten zij er totaal iets anders van?

  Ik weet niet goed hoe ik dit uit moet leggen, maar ga het toch proberen. Games als TLOU en Uncharted zijn technologisch zo ver dat ze de feel evenaren die je bijvoorbeeld ook krijgt bij het kijken van een film of serie. Dit maakt dat de verfilmingen wellicht niet zozeer aan gaan voelen als daadwerkelijke vertalingen naar een nieuw medium maar meer als een soort 'remakes'. Juist omdat dezelfde personages, hetzelfde script maar ook hetzelfde realisme gebruikt worden. Stel TLOU was een SNES game, dan had een verfilming in mijn ogen veel meer waarde. De SNES kan geen realistische graphics aan, dus een film die de wereld wel kan vertalen naar een realistische vorm heeft dan veel grotere meerwaarde.
 • @benjaminben

  Ja, ik begrijp wat je bedoelt. De vergelijking ging waarschijnlijk inderdaad niet op. Dat neemt niet weg dat ik liever zie dat ze trouw zijn aan het bronmateriaal. Maar ook dat kun je op meerdere manieren doen (lees: implementeren).

  Verder geef je aan dat die twee games technologisch zo ver zijn dat ze het gevoel en emotie evenaren van een film. Daar ben ik het niet mee eens. Naar mijn mening overtreffen zelfs deze games - en in het bijzonder The Last Of Us - het andere medium.
 • @benjaminben

  Inderdaad, daarom ben ik blij dat ik het boek IT eerst gelezen heb en daarna de film pas heb gezien.
 • Laat ze eerst deze film en serie goed voor elkaar krijgen voordat ze met van alles beginnen. Toch moeten game verfilmingen mij toch altijd echt weten te overtuigen en ga ik er nooit vol goede hoop in. Maar ik hoop verrast te worden!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren