1. Sony wil PlayStation 5 pas op zijn vroegst in 2021 uitbrengen

Sony wil PlayStation 5 pas op zijn vroegst in 2021 uitbrengen

Bedrijf sust de gemoederen

De PlayStation 5 moet als het aan Sony ligt op zijn vroegst pas in 2021 uitkomen.

Dat meldt PlayStation-president Tsuyoshi Kodera in een interview met The Wall Street Journal, zo valt te lezen op een gearchiveerde website. "We gebruiken de komende drie jaar om ons voor te bereiden op de volgende stap, zodat we in de toekomst hoger kunnen springen."

De afgelopen weken gingen er geruchten over een release van de PlayStation 5 in 2019 of 2020, onder andere omdat Sony zei dat de PlayStation 4 in zijn laatste levensfase zit. De PS4 verscheen in 2013 en zou in 2021 dus acht jaar verkrijgbaar zijn.

Het bedrijf kijkt daarnaast ook hoe men het PlayStation-merk mobieler kan maken, ongetwijfeld geïnspireerd door het succes van de Switch, de nieuwe console van Sony's concurrent Nintendo. Sony verkoopt de Vita, maar het bedrijf wil zich volgens Kodera niet op één draagbaar apparaat richten. "We hebben een breder perspectief nodig, omdat zoveel dingen nu verbonden zijn met het internet."

Dit artikel delen

Over de auteur

Michel Musters Redacteur bij Gamer.nl en InsideGamer.nl. Houdt van allerlei soorten games, van klassiekers als Mario, Metal Gear en Zelda, naar moderne meesterwerken als Red Dead Redemption en The Witcher 3, tot experimentele hoogvliegers als Rez, Limbo en Lumines.

Reacties

 • Cool Switch krijgt concurrentie. Goed voor de consument.
 • @Newgamessuck

  Wat is de ps4 dan, geen concurrentie? Ik denk dat tegen die tijd de switch vrij verouderd zal zijn met de huidige hardware.
 • @Liquidshake

  Nee ik vind het geen direncte concurrentie. Playstation speel je niet zo snel op je WC of even snel een potje van 5 minuten voordat je de deur uit gaat. Ik zie de switch niet als homeconsole maar een handheld.

  Speel er bijna dagelijks op en laatste keer op de tv was alweer ruim een maand geleden.
 • @Newgamessuck

  Tuurlijk is het concurrentie. Omdat je een ps4 niet op de pot kunt spelen ligt het direct in een heel andere markt?

  Ze doen beiden hetzelfde dus het is concurrentie. Ze snoepen in de zelfde markt en hebben beide als doel games spelen. Dat 1 meer een handheld is boeit niet.

  Ontopic:
  De ps5 wordt dus waarschijnlijk een soort Switch…altijd leuk die Sony.

  Ik snap wel waarom zie he hier naar kijken. De ps4 is behoorlijk geflopt in hun thuisland. De Switch is al bijna over de LTD sales heen.

  Het betekend iig dat hun volgende console geen powerhouse gaat worden als ze voor deze route kiezen.

  Misschien leren ze eindelijk dat je geen krachtige hardware nodig hebt om het zakelijk goed te doen.

  Ik juich het toe want handheld gaming zoals de Switch het doet is mogelijk de toekomst. Consoles worden onnodig.
 • @Ramirez
  Waarom zou dit voor de PS5 gelden? Misschien bieden ze straks wel een mobiele PS4 ervaring, zoals de Switch dat nu doet. En dat daarnaast later een flinke upgrade met de PS5 wordt aangeboden.
 • @Gaaiz

  Dat lijkt mij ook logischer
 • @Ramirez

  Ik zie Sony die kant echt niet opgaan ook waren er laatste wat nieuwsberichten her en der. Maar Sony waarom zouden ze van huidige koers afwijken Ze hebben deze gen met grote verschillen gewonnen. Daarbij gaat Sony echt geen stap terug zetten grafisch om het onderweg te kunnen spelen. Of ze moeten een manier gevonden hebben zodat je machine kunt maken die sterker is dan de X en ook nog onderweg kunt gebruiken en nog betaalbaar is ook.

  Maar anders wordt de ps5 gewoon een home console.
 • @kaassouflee30

  Ik ben het met je eens dat de huidige koers van sony de juiste was ze hebben de meeste consoles verkocht. Dus waarom veranderen?

  Maar tijden veranderen. En de sterke punten van de switch combineren, met de sterke punten van de huidige ps4, maakt toch wel een zeer interessante console.

  Ik sluit zeker niet uit dat ze deze kant opgaan.

  Want nintendo erg sterk gedaan heeft is de console markt en handheld martkt in 1 keer bedienen. Qua console vind ik het minder geslaagd, en daar zit uiteraard het risico van sony. Het moet vooral een console zijn die je ook als handheld kan spelen. Bij de switch voelt het andersom.
 • @Ramirez

  Het is net zo hard concurrentie als dat de gameboy dat was voor de PS1. Geen directe concurrentie.
 • @Ramirez Dat vind jij, miljoenen andere spelen liever op een flink scherm lekker op de bank. Ik en miljoenen mensen vermaken zich prima met de ps4 pro. God of war is awesome. Detroit become human, Spiderman straks etc. Ik had zelf een ps vita, ik vind het voor geen meter spelen met die controls, in now time kramp in je vingers en schermpje is gewoon veel te klein voor een echte super ervaring! En 2021 geloof ik niks van. Ik denk eerder eind 2019!
 • @Newgamessuck

  Speel nooit handheld de Switch als handheld zien is dan ook niet terecht. Dat is voor iedereen namelijk verschillend. Vind de ene anologe stick van de rechter joycon vervelend zitten daarom speel ik 99 procent van de tijd gewoon op de tv met een pro controller
 • @kaassouflee30

  De langere sessies speel ik ook op TV. Die pro controller is echt veel fijner. Het komt best vaak voor dat ik even moet wachten op mijn vriendin of dat ik even tien minuten over heb en dan pak ik de Switch vaak als handheld om even tien minuutjes te spelen. Fijne is dat je direct verder kan gaan waar je bent gebleven.

  De Switch is voor mij gewoon een volwaardige console en handheld en deze draait op dit moment meer uren dan de PS4, maar ik moet God of War nog een keer kopen en Last of Us 2.
 • @newgames

  Een fiets of trein is dus ook geen concurrent voor de auto? Als ze raakvlakken hebben in hun markt zijn het concurrenten. Simpel.

  Bovendien komt een Switch toch wel heel dichtbij van wat een ps4 voor gemaakt is: Gaming. Zelfs phone gaming is concurrentie. (Of het serieuze concurrentie is dat is een 2e)

  Over de ps5
  Ik weet niet precies wat ik van de ps5 moet verwachten. Wat ik wel weet is dat Sony totaal niet tevreden is over Japan en vele ontwikkelaars ook niet.

  Ter vergelijking:

  De PS2 verkocht 22 miljoen in Japan. De ps3 5 miljoen en ps4 maar net aan 6 miljoen.

  Hun consoles floppen in een markt die minstens 20 miljoen consoles weg kan zetten. Reden? Handheld gaming (Hey concurrentie)

  Kortom het lijkt mij dat een hybride console een heel logische optie is.

  Een losse handheld van Sony gaat floppen. Ze hebben simpelweg niet de capaciteit om beide systemen te ondersteunen, iets wat ze ook toe hebben gegeven. Bovendien heb je harde franchises nodig voor zon systeem.
 • @Ramirez

  Lang verhaal, maar wat ik zeg. Geen DIRECTE concurrent. Een fiets is geen DIRECTE concurrent van een trein. Wel van een ander merk fiets.
 • Ik hoop echt dat de PS5 gewoon een krachtige console gaat worden.
  Een soort hybride console zoals de Switch zou ik echt niet waarderen. Ik denk ook niet dat Sony dat gaat doen.

  Sony staat nu bekend om hun grafisch prachtige 1st party titels. Dat gaan ze niet zomaar opgeven. Geen kracht inleveren om een hybride console te maken graag, ook de 3rd party games moeten goed kunnen draaien.

  We gaan het zien over 3 jaar :)
 • @Ramirez De PS4 is nog steeds een succes in het westen. Gaan ze over op een Switch-achtige console, dan gaan ze veel sales en developers mislopen. De nieuwe Xbox zal dan zeer dominant worden.

  Leuk die 14-16 miljoen extra in Japan, zonde als je daardoor 40 miljoen of zelfs veel meer in de rest van de wereld mist.

  Dat lijkt mij geen solide strategie.
 • @CerandoX.nl

  Tja, het is inderdaad jammer dat er maar 6 miljoen stuks in Japan verkocht zijn, maar die resterende 74 miljoen stuks die verkocht zijn in andere landen is niet zo belangrijk dus………;)

  Bovendien wil niet iedereen handheld gamen. Ik vind gamen op zo'n klein schermpje helemaal niets.
 • @CerandoX.nl

  Als dat de ps5 zal worden en het zal gewoon nieuwe games krijgen dan zal het ook verkopen als een PlayStation. Bijkomend voordeel is dat je ook Japan weer mee kunt tellen voor Sony.

  Bovendien ik zie Europa niet overstappen op een xbox. Het merk PlayStation is te sterk daarvoor.

  Bovendien zal die hybride ps5 gewoon sterker zijn dan de ps4.

  Maargoed we shall see. Dat Sony hun Vita niet zo succesvol was lag meer aan Sony zelf dan het type apparaat.
 • @Ramirez

  Ik denk niet dat dit helemaal op gaat. De PS4 heeft ook verkocht door de mooiere graphics tegenover de Xbox One. Niet alleen de lage prijs en exclusives, maar ook door de mooiere multiplatform games.

  Daarnaast zijn er ontwikkelaars die hun games niet naar een zwakkere console brengen, omdat de game dan niet tot zijn recht komt of omdat het gewoon "niet mogelijk" is. Deze ontwikkelaars ga je verliezen en dus ook spelers.

  Ja, uiteraard krachtiger dan de PS4. Hoeveel krachtiger is dan de vraag. Ik zie het nog niet gebeuren.

  Ik zie Sony eerder het merk PlayStation verder als een service neerzetten over verschillende apparaten met PlayStation Now. Daarnaast zullen ze volgende generatie weer de maximale hardware setup voor 399 euro aanbieden.

  Daarnaast denk ik dat de Switch en het concept van de Switch tegen die tijd alweer oud nieuws zal zijn.
 • @Newgamessuck Ik denk eerder dat je in de vorm van mobiele games moet denken of PlayStation Now op je smartphone.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren