1. Staat Steam te vol? - We zien de bomen door het Steam-bos niet meer

Staat Steam te vol? - We zien de bomen door het Steam-bos niet meer

Of er nou een verleidelijke Sale is of niet, het is heerlijk om Steam af te struinen naar nog onontdekte pareltjes. Dat is ook wel nodig, want er wordt wel eens gezegd dat een kleine 40 procent van de gekochte games op Steam nooit worden gespeeld. Misschien moet Steam eens flink op de schop gaan, zodat dit opgelost kan worden.

Het zijn misschien wel de Sales die er aan bijdragen dat veel games nooit worden aangeraakt. In de uitverkoop komen alleen de grotere titels voorbij, omdat die vaak zijn gemaakt door studio’s met uitgevers die geld hebben voor de uitverkoop. Een slechte zaak voor de kleinere games, die normaliter al moeite hebben hun kop boven het maaiveld uit te steken, laat staan als de titels die veel aandacht krijgen ook nog eens extra in de spotlights staan.

Steam in cijfers

Steam laat zelf niet veel los over de aantallen, maar laten we er even van uitgaan dat die eerder genoemde 40 procent klopt. Hoeveel games zijn dat? Er wordt geschat dat er in 2017 maar liefst 21 games per dag op Steam verschenen, wat op een totaal komt van 7.672 titels per jaar. Dat aantal is enorm gegroeid in slechts een paar jaar tijd: in 2016 waren dat er nog 4.207 en in 2015 waren het er 2.964. In totaal schijnen er zo’n 22.000 games op het platform te staan, waarvan dan ongeveer 8.500 games nooit zijn aangeraakt.

Exorder

Onafhankelijke ontwikkelaars hebben echt last van deze enorme aantallen games op Steam, hoewel ze er uiteindelijk zelf ook aan bijdragen. Ontwikkelaar Sebastian Sztangierski van Solid9, de studio achter de real time strategy-game Exorder, baalt er van dat zijn game niet goed wordt gevonden op het platform. In een interview met ons zei hij: “Ik ben een gameontwikkelaar, dus ik wil mijn tijd steken in het maken en verbeteren van onze game, niet in social media .”

Toch zal hij wel moeten, als hij wil opvallen. “We werken al jaren aan deze game, het is frustrerend om te zien dat mensen hem niet oppakken.” Nu komt dat in het geval van Exorder niet alleen door de grote concurrentie in rts-spellen, maar ook door het uiterlijk van de game, dat erg doet denken aan Warcraft en daardoor waarschijnlijk niet genoeg opvalt. “Door de 3D-graphics denken mensen dat er een heel team achter zit, maar we zijn maar met drie man.”

Meer oorsprongsverhalen

Daar zit natuurlijk een interessant verhaal achter, dat best verteld zou kunnen worden op een platform als Steam. Als indie-studio’s door bijvoorbeeld losse video-interviews meer aandacht krijgen op de voorpagina van Steam, zouden hun mooie oorsprongsverhalen of de gedachte die achter een game zit meer worden gezien en gewaardeerd. Het zou zelfs in een soort Nintendo Direct-achtige setting kunnen worden aangekondigd, waarin je diverse Steam-games voorbij ziet komen, inclusief titels die er nog aankomen.

Nintendo Direct

Er kan een veel meer worden gedaan aan Steam om te zorgen dat ook de indies meer in de kijker van de gamer komen. Er is wel een speciale ‘recommendation’-pagina op het platform waarop je aanraders krijgt, maar als Steam meer ingestoken wordt als Netflix, dan is het veel makkelijker om eens een heel ander type game te proberen.

Netflix weet als geen ander hoe het series op basis van je voorkeuren moet aanraden en dat kan voor Steam ook flink worden aangescherpt. Het enige nadeel voor indies is dat er dan ongetwijfeld een verdienmodel bij komt kijken, waarbij meer geld geven aan Steam ook betekent dat je eerder wordt aangeraden. Het zou Valve sieren zijn men daar voor zou waken.

Andere platformen

Zolang Steam deze opties voor promotie niet uitbreidt, zoeken onafhankelijke ontwikkelaars naar andere mogelijkheden, zoals het uitbreiden van het aantal platformen waarop hun game speelbaar is. Denk bijvoorbeeld aan smartphones, die in het bezit van veel meer mensen zijn dan een pc. Of bijvoorbeeld de Nintendo eShop, wat een kleinere catalogus van titels heeft, waardoor je eerder in een zoekopdracht of ontdekkingstocht voorbij komt. Het zou, kortom, de industrie ten goede komen wanneer gamers en ontwikkelaars niet hoeven uit te wijken naar andere platformen. Daar zijn wel concessies van het door geld gedreven Steam voor nodig.

Dit artikel delen

Over de auteur

Laura Kempenaar Roots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Reacties

  • Leuk artikel Laura! Dan heb je het nog niets gehad over al dat onontdekt talent. Volgens mij is iedereen gebaad bij meer aandacht voor de wat kleinere ontwikkelaars. Valve zou de echt grote talenten in dienst kunnen nemen om games voor hen te ontwikkelen. Win-winsituatie toch?
  • Wanneer komt er een netflix voor steam zodat ik alle games kan testen en de leuke kan blijven spelen, daar wacht ik op. Trouwens ik heb het idee dat de games die getoond worden op de voorpagina persoons gebonden zijn aan de smaak van die gene.
  • @darroox

    Dat bestaat al hoor, genaamd Utomik.
  • Neuj denk niet dat het te vol staat hoor…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren