1. Stardew Valley - Top 11 'logica en bijzonderheden'

Stardew Valley - Top 11 'logica en bijzonderheden'

Even een top elfje met logica en bijzonderheden in Stardew Valley.

1. Alcoholist achter het stuur.

Oké, laten wij maar gelijk beginnen met een zeer bijzonder gegeven; de buurtbus. De buurtbus is sowieso al een heel bijzonder verhaal als je het mij vraagt. Want kennelijk is er niemand in Stardew Valley die er raar van op kijkt dat er middenin de nacht kleine appelvormigewezentjes verschijnen die dit inmiddels lang stilstaande voertuig (is dat ding niet enorm vies en muf van binnen?) weer draaiende weten te krijgen. Sterker nog, de volgende dag is er ook gelijk al een chauffeur aangewezen!

Ik weet niet hoe deze sollicitatieprocedure is verlopen, maar deze mag even herzien worden. Want van alle mensen uit het héle dorp, is er kennelijk voor gekozen om één van de grootste alcoholisten die de vallei rijk is achter het stuur te zetten! Chapeau Lewis! Het voelt namelijk super goed om bij deze vrouw, die je gewoon bier kunt geven voordat ze achter het stuur stapt want dit slaat ze niet af, als er passagier in de bus te zitten. Drive Safe!

Stardew Valley

2. Je paard rent harder als jij koffie drinkt:

Koffie… de reddende engel van ieder mens met een moeilijke ochtend. Zo ook in Stardew Valley, koffie geeft je namelijk zo'n oppepper dat je er ineens veel harder van begint te lopen. Combineer een drie dubbele espresso met een maaltijd die je ook vlug ter been maakt, trek een blauw egel kostuum aan en je kunt helemaal je lol op.

Dit koffiedrinken heeft echter niet alleen effect op jou, nee, ook je paard gaat om één of andere vage reden ineens harder rennen. Want natuurlijk werkt dit op deze manier! Ik heb wel enkele theorieën, wil je ze horen? Oké;

1. Je adem zit zo vol met cafeïne dat ook je paard onder invloed raakt.

2. Je staat zo strak en bent zo opgefokt dat jij je paard helemaal afbeult zodat dit arme beest wel moet rennen.

Stardew Valley

3. De nieuwbouw….

Robin, het is een beste meid maar een vuile rat van een aannemer en algemeen bouwvrouw. Vooral aan het begin van de game is het namelijk flink sparen geblazen wil je die nieuwe schuur, dat nieuwe huis of een leuke paardenstal op je erf zien verschijnen. Heb je dan éindelijk alle materialen en financiële zaken op orde, dan is daar Robin de timmervrouw die speciaal voor jou volledig vergunningloos de meeste prachtige bouwsels uit de grond stampt.

Nou ja prachtig, wat is prachtig. Want Robin kiest er namelijk voor om jouw ‘gloednieuwe’ gebouwen er volledig aftands uit te laten zien. Serieus, praktisch alles wat zij bouwt ziet er al gebruikt uit ; er zitten gaten in de muren, sommige planken zijn afgebroken, er liggen nog losse planken op de grond, er staan kapotte en verroeste waterbakken, in de kelder mist gewoon hele bestrating en in je slijm kasteel zijn stenen niet eens fatsoenlijk op elkaar gemetseld.

Waar voor je geld zullen wij maar zeggen…

Stardew Valley

4. Ja-wol!!!

Vette tip, Wol met een paar sterretje (iridium) is meer waard als je het onbewerkt verkoopt. Want natuurlijk is rauw materiaal veel meer waard dan wanneer je er hoogstaand textiel van maakt.

Stardew Valley

5. Joja’s 24-uur service.

Kennelijk lopen er Joja-medewerkers in het midden van de nacht rond in mijnen. Want stel je blijft doorgraven tot 2:00 uur omdat je geen zin hebt om helemaal terug naar huis te reizen en een echte consequentie voor onwel raken is er ook niet, dan wordt je de volgende dag altijd wakker in jouw eigen bed. Je vindt vervolgens in de brievenbus een brief waarin staat beschreven dat Joja-medewerkers je diep onder de grond (!) bewusteloos aantroffen en vervolgens veilig naar huis gebracht hebben. Dit is trouwens geen vrijwilligerswerk.

Dezelfde vraagtekens bij dit hele verhaal heb ik ook bij Linus trouwens, hij brengt je echter voor niks terug naar je bed.

Stardew Valley

6. Abigail eet bergmineralen

Er lopen veel mooie vrouwtjes en mannetjes rond in de vallei, als je zin hebt kun je met hen aanpappen door veel te babbelen maar ook cadeaus te geven. Vaak krijg je dan ook gelijk een geheel zouteloze mening retour na het weggeven van dergelijke presentjes. Zo houdt praktisch iedereen van een kop thee maar zit niemand te wachten op een bos onkruid vers geoogst van je eigen akker.

Soms krijg je echter ook verrassende reacties die je niet helemaal aan ziet komen. In het dorp is namelijk een meisje met paars haar (hmmm… de enige andere SV-bewoner met paars haar is de tovenaar die beweert een dochter in het dorp te hebben) genaamd Abigail. Abigail houdt van gamen, gothic-dingetjes en… het eten van kwarts. Jup, geef je haar deze verse bergmineraal dan is haarreactie; ‘hoe wist je dat ik honger had, dit ziet er heerlijk uit!’. Oke... Bon antraciet Abigail!

Stardew Valley

7. Dood bier

Kennen wij de buschauffeuse nog van het eerste stukje? Ja? Kennelijk heeft zij ergens los in een lade hele pinten (dood) bier liggen die ze jou zo nu en dan opstuurt via de post. Ik heb zoveel vragen…

Stardew Valley

8. Het duistere riool-geheim

Het riool is een zeer bijzonder maar ook angstaanjagende plek in de vallei. Het frappante is alleen al het bestaan van deze:waarom? Werkelijk niemand in het dorp of daarbuiten heeft een toilet of badkamer, dus waar heb je in Yoba’s naam een riool voor nodig?!

Dit is echter nog niet eens het meest bijzondere aan deze plek, er zijn namelijk een tal van onwaarschijnlijkheden te vinden in de krochten van de riolering. Zo is er Krobus, het schaduw wezentje dat jou van alles en nog wat verkoopt (en nee, dit is niet hetzelfde zwarte wezentje dat je in de winter op het pad naar het dorp aantreft). Verder kun je er gemuteerde vissen vangen en staat er een hondenstandbeeld die jou de optie biedt om jouw perks aan te passen.

Alsof gemuteerde vissen, hondenstandbeelden en duister koopmannetjes nog niet genoeg zijn om in deze afvoer aan te treffen, is er ook nog iets anders te ontdekken… Want er is een duistere doorgang naar een nieuw gebied te vinden. Dit gebied zorgt dan ook voor een schok; Dit gebied ligt naast goor water, vliegen en rupsen namelijk bezaaid met skeletten! Naar mijn theorie zijn dit voormalige valei-bewoners die verdwaald zijn geraakt en uiteindelijk het daglicht nooit meer terug hebben gezien .Jeah….. Happy farming!

Stardew Valley

9. Hoe gebruikt de burgemeester zijn auto?

Kijk eens even goed naar de auto van de burgemeester? Hoe heeft hij zijn pick-up daar geparkeerd en hoe gaat hij hem er weer uit krijgen? Misschien dat het net zou moeten kunnen, maar hier komt echt onnodig veel pas- en meetwerk bij kijken. Waarom heeft deze idioot zijn tuinhekjes in vredesnaam zo dicht om zijn parkeerplek geplaatst? En waarom zet hij zijn auto niet gewoon voor zijn huis? Hoezo moet deze ego eerst de waterrand in verzakking brengen, het gebied van zijn achterburen omploegen en vervolgens ook nog het pad naar de kroeg vernachelen om op de openbare weg te kunnen komen?

Ik had al geen hoge pet op van deze stiekeme friemelaar (Lewis, Marnie heeft jouw onderbroek), en dit gegeven maakt het er allemaal niet veel positiever op. Ik kan er trouwens ook niet langs met mijn paard. Irritant.

Parkeert hij trouwens de vrachtwagen van Joja-mart ook?

Stardew Valley

10. Wil je trouwen?

Het is geen geheim dat je in Stardew Valley kunt trouwen. Hoe gaat dit in het normale leven? Geen idee, ik ben niet getrouwd. Maar naar wat ik echter heb begrepen werkt het vanuit het oogpunt van de man (in veel gevallen) als volgt ;je wordt verliefd op iemand en krijgt een relatie. Dit zit goed dus je gaat op de knieën, besluit de hand van je aanstaande aan je schoonouders te vragen en vervolgens beland je in een veel te net pak op een (als het goed is)leuk feestje.

In Stardew Valley gaat dit praktisch hetzelfde, je wordt verliefd, koopt een bos bloemen voor een date en de vonken spatten er genoeg vanaf om te gaan trouwen. Maar dan komt het. Want vanaf dit moment mag je gaan wachten tot het regent. Want simpel ringen kopen daar doen ze in de vallei niet aan. Nee, als je wilt trouwen moet je namelijk wachten tot het regent. Vervolgens loop je naar het strand en treft daar een griezelige vent aan die je een schelp-hangertje verkoopt.

Dat deze viezerik enkel in de regen verschijnt op een verlaten stuk strand en jou daar de toegang tot het trouwen met een partner verleent, vind ik gek genoeg niet het meest verontrustende. Nee, het feit dat deze knakker precies weet wanneer jij en je partner genoeg voor elkaar voelen om te willen trouwen is wat mij verre van lekker zit. Want hoe weet hij dit? Die loopt fijn via raampjes naar binnen te gluren zeker. Gadverdamme man..

Stardew Valley

11. Linus de ‘dakloze’

Laten wij maar even afsluiten met mijn minst favoriete personage uit deze game. Ik begrijp dat het een publiekslieveling is, maar niet voor mij! Ik vind deze vent zo’n gigantische jankerd, echt niet te geloven. Deze man heeft meer zelfmedelijden dan goed voor hem is. Hij kan namelijk, als hij wil, iedere dag alle vruchten uit de natuur verzamelen en deze verkopen aan de burgemeester. Hij zou vervolgens makkelijk rond moeten kunnen komen. Gezien hij dit niet doet ga ik er dus van uit dat dit een door hemzelf gekozen leefstijl is. Dit is prima maar hou dan ook alsjeblieft eens je bek over hoe moeilijk het leven voor je is en dat niemand je moet omdat je een zwerver bent. Dit hoort namelijk bij dit door JOU gekozen leven,Linus. Deal with it…

Daarbij, waarom woont hij in een tent? Dit is echt totaal niet nodig. Want aan het begin van het spel staan er twee gebouwen gewoon leeg. Ik heb het over het huis in het zuiden van het bos (waar je dus je vreten vandaan kunt halen Linus!) en het vervallen buurthuis. Ik kan mij niet voorstellen dat je, met name in de winter, liever in een tent woont dan in een daadwerkelijk gebouw. Nu snap ik dat het buurthuis wat ongemakkelijk kan aanvoelen door alle verborgen fruit mannetjes, maar alles is beter dan jouw bevroren tenen af kunnen breken toch?

Daarnaast is Linus kennelijk nog dommer dan een muis, want die is later in de game wél zo slim om zijn intrek te nemen in het vervallen huis. Sterker nog, hij begint er zijn eigen hoedenwinkel. Niet dat ik ook maar één van zijn lelijke hoofddeksels wil kopen maar toch..

Stardew Valley

Dank voor het lezen, heb jij nog bijzonderheden omtrent deze game? Ik hoor ze graag. Oh ja, vergeet na het lezen van dit artikel niet het korreltje zout in te nemen ;)

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Top dat hij geplaatst is, dank daarvoor! Ik zie alleen veel woorden aan elkaar geplakt (dit gebeurt vaak nadat je een tekst van Word naar IG plakt, dan maakt hij er één lange lap tekst van) en hier en daar mist een letter. In de ouder editor had ik dit zelf even aangepast, maar dit is in deze nieuwe versie helaas niet mogelijk. Vind ik wel echt een gemis trouwens. Want je ontdekt altijd dingen in je tekst nadat deze in de IG lay-out geplaatst is.

  Dus mensen; ja, ik die de problemen in de tekst ook, maar ik kan er helaas weinig aan doen ;)
 • Gaaf stuk! Zo goed had ik over bepaalde zaken niet nagedacht.

  Ik vond het altijd vreemd dat je kapotte CD's op kan vissen in een meer in de grot level 70. Ik bedoel: Wie gooit ze daar?
 • @Silverwolf

  Hé kerel bedankt! Ik stoor mij aan de schoonheidsfoutjes maar ik kan deze tekst dus niet meer reviceren :P

  Maar idd, die CD's, ook zo vaag. Of het slopen van die vliegende hagedissen in de grotten waar vervolgens een hele maaltijd op een bord uit tevoorschijn komt :P
 • @benjaminben

  Die schoonheidsfoutjes liggen deels aan het feit dat je het niet meer aan kan passen. Volgende keer je teksten vanuit de website typen, dat werkt lekker…

  Ach, dat soort vaagheden vind je in elke game. Het moet niet te realistisch worden.
 • @Silverwolf

  haha nee klopt, maar soms over bepaalde onlogica nadenken is best leuk om te doen ;)
 • @benjaminben Dat probleem kun je voorkomen door de tekst van Word naar Notepad te kopieren en van daaruit opnieuw te kopieren naar IG. Dan wordt alles goed overgenomen.
 • @blasterjackson

  Hé bedankt voor de tip, dit wist ik niet! Want dit is idd wel irritant zo, ik zweer je dat ik ze er ook in de IG-editor uitgehaald meen te hebben.
 • Erg leuk stuk om te lezen en verder blijft dit een verslavende game.
 • @DefenseForceNL

  Hé bedankt ;) Ja dit is een game die ik mede door al haar gratis updates gewoon op blijf pakken. Je kunt zoveel kanten op met de vormgeving van je boerderij dat ik dit ook eindeloos kan blijven spelen. Ik hoop dan ook echt op een tweede deel, maar dat tot die tijd game voorzien blijft worden van nieuwe content. Want vergelijk de vanilla versie met die van nu, en het is echt een wereld van verschil.
 • @benjaminben

  Ja deze game blijf ik ook nog lange tijd spelen. Momenteel druk met Aninal Crossing ook zo een game die je maar bezig blijft houden. En moet ook nodig weer is verder met Graveyard Keeper.

  Verder Rune Factory 4 is volgens mij ook een game die aardig overenkomt met deze spellen alleen dan in combinatie met rpg.

  Verder hoop ik dat er weer is een echt goede Harvest Moon gaat komen.
 • @DefenseForceNL

  er komt een remake van FoMT, dat was gewoon een hele goede game. Maar Harvest Moon is het spoor bijster, die maken alleen nog maar cutesy zoete troep met veel laadtijden, weinig uitdaging, amper vernieuwingen, trage animaties en omslachtige weinig inhoudende gameplay. Zonde, die serie was fantastisch. Het mist alleen nu alle ziel, en voelt en ogen en voelen als play/store games voor je Android. Story of Seasons voor de Switch oogt dan wel weer tof, maar ja, die is weer met van die Anime personages waar ik niet op zit te wachten. Zo jammer.

  Graveyard Keeper heb ik ook veel gespeeld, maar ondanks alle speluren voelde veel in die game ook wel aan als een taak. Sommige resources waren zeer moeilijk te verkrijgen waardoor progressie traag verliep. En het einde van de game, ik verklap niks, maar is echt een smerige ´slap in the face´. Daar kom je wellicht nog wel achter, ik stond met open mond te kijken iig.

  RF4 ga ik nog aanschaffen, en AC wil ik ook zeker nog hebben, ik vind alleen de prijzen nog zo hoog. SV was destijds qua prijskaartje véél schappelijker.

  Gleaner Heights is er trouwens ook voor de Switch, geen prijzig spelletje en heeft veel overeenkomsten met Harvest Moon SNES. Dus vond je die game tof dan is dit wellicht ook wel wat. Wel een game die nog aardig wat polijsting kan gebruiken door.
 • @benjaminben
  Ok dan zet ik Gleaner Heights nog even op de wish list thanks.
 • Heb wat spaties toegevoegd, waar het CMS die weg had gehaald :)
  Verder een slowclap voor "Bon antraciet Abigail!"

  En dat van JoJo heb je van horen zeggen, neem ik aan? Want je hebt toch niet die mega-supermarkt boven het dorpswinkeltje verkozen?!

  EDIT: oh nee, mijn fout… Dat is de keuze tussen JoJo en de Community Center ;)
 • @BertdeVries

  Bertjuh! Bedankt man, dit kan ik waarderen. Tof dat jij de moeite even genomen hebt ;) Ik had je van de week nog een PB gestuurd, maar ik denk dat je deze wellicht over het hoofd hebt gezien ;) Dank voor het compliment (tis trouwens JoJa :D, en nee, ik kocht daar alleen mijn zooi als die arrogante kwal van de dorpswinkel weer eens dichtzat. Joja is heel wat langer open).
 • @benjaminben haha, ik koop alleen maar bij de dorpswinkel ;)

  Ik heb je PB helemaal gemist… Ik heb die pagina's opgeschoond en ik denk dat ik 'm dan per ongeluk heb weggemikt :|

  Ik mis nog een rant over het vissen, jeetje wat is dat ruk! Duurt veel te lang, voor veel te weinig… Bovendien mis ik nog een aantal vissen voor m'n community center challenges, en ik kan ze maar niet vinden.
 • @BertdeVries

  hmmm… gewoon even online een wiki pagina zoeken. Ik kwam er op een gegeven moment ook niet uit. Bleek dat veel vissen die ik miste tijdens regen gevangen moesten worden. Ik vind het met name lastig omdat ik niet precies weet wat de game als meer, stroompjes of rivieren ziet. Het vissen zelf vind ik wel uitdagend eigenlijk, nooit zoveel problemen mee gehad. Vooral bij legendaries is het lekker stressen om ze aan de haak te krijgen ;)

  Ook de marktkoopman op vrijdag en zondag in de gaten houden, en Krobus verkoopt op woensdag nog wel eens een cruciale vis. Verder in grotten en in de woestijn zijn er nog wat te vangen.

  geen probleem van die BP, mijn box kent op dit moment 77 berichten, dus ik snap het volledig :p
 • Zeer leuk om te lezen!
  Wordt misschien nog eens tijd om opnieuw Stardew Valley te spelen. :)
 • @capt-hb

  Bedankt man! Mooi om te horen, zeker weer oppakken als je er zin in hebt. Het liefst op de Switch, dat apparaat vind ik veruit het meest geschikt voor deze game.
 • @benjaminben

  Speel het ook op de Switch, geniet ook mijn voorkeur. Benieuwd wat de laatste update heeft toegevoegd. :D
 • @capt-hb

  Er zitten best weer wat toffe kleine vernieuwingen in die de speeltijd weer een beetje oprekken. Ik kreeg weer motivatie om opnieuw te beginnen en daarna weer flink door te spelen, ik wilde gewoon zien wat er gaandeweg allemaal aan vernieuwingen op mijn pad zou gaan komen. En het loont inderdaad om enkele jaren door te spelen, want kleine nieuwe ditjes en datjes komen idd door de speeljaren heen jouw kant op. Ook kent het spel enkele geheimen die slechts een handjevol spelers zullen meemaken. Erg tof, hou wel van mystiek in games.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren