1. Super Mario Party hands-on – Een puur en divers feestje

Super Mario Party hands-on – Een puur en divers feestje

De afgelopen jaren heeft de Mario Party-franchise ingeleverd in populariteit door een verwaterde focus op wat de reeks zo goed maakt: simpelweg een bordspel met vrienden doorlopen, gevuld met toffe minigames, waarbij ieder voor zich speelt. Super Mario Party op de Switch lijkt terug te keren naar die zo gewaardeerde kern en heeft daarnaast een aantal toffe nieuwe features.

Je zit niet meer met z’n allen in een auto op het speelbord – de zo gehate feature uit Mario Party 10 is verleden tijd. Net als vanouds word je weer op één van de diverse speelborden gedropt en moet je je tegenstanders te slim af zijn door als beste uit de bus te komen in de vele minigames die je onderweg tegenkomt. Hier en daar pak je een item om je tegenstander het moeilijker te maken. Zo spelen we Mario Party graag.

Super Mario Party

Minigames met verschillende besturingen

Op Gamescom konden we helaas geen bord betreden. In plaats daarvan kregen we vijf minigames voor de kiezen die we met z’n vieren (elke speler met één Joy-Con) konden doorlopen. Bij het spelen van deze minigames valt de diversiteit in gameplay die de Joy-Con met zich meebrengt erg op. In een van de minigames proberen we in balans te blijven op een rollende ton door de bewegingsgevoelige Joy-Con lichtjes te kantelen, terwijl we in een andere minigame simpelweg de joystick gebruiken om ons personage langs diverse obstakels te laten rennen. Dan weer flippen we onze Joy-Con omhoog om een pan op het vuur te besturen en zo een blokje vlees aan alle kanten te bakken.

Nog een nieuwe manier van de minigames besturen is te vinden in de aparte modus genaamd Toad’s Rec Room. Hierin kunnen twee Switch-schermen draadloos aan elkaar verbonden worden en volgen er minigames die beide schermen vereisen. Opeens is een speelveld twee Switch-schermen groot. Het is een originele toevoeging die we overigens zelf nog niet hebben kunnen uitproberen.

Super Mario Party

(Online) multiplayer

Deze verschillende besturingsmogelijkheden zijn natuurlijk perfect voor een partygame als Super Mario Party. Het feit dat elke speler maar één Joy-Con nodig heeft betekent dat elke Switch-eigenaar al meteen samen met een andere speler de game kan doorlopen, al komt er ook een bundel van de game met twee extra Joy-Cons beschikbaar om het multiplayerplaatje compleet te maken. Dit is een spel dat je gewoonweg samen met anderen wílt spelen.

Mocht dat toch echt geen optie zijn, dan heeft Nintendo eindelijk een online multiplayermodus aan de franchise toegevoegd. Hoewel we blij zijn dat het bedrijf met de tijd meegaat, is er sprake van enige teleurstelling: het bordspel is online niet speelbaar. In plaats daarvan kun je in Fun Mode (zowel online als offline) vijf minigames kiezen. De kern van het plezier, oftewel het spelen van deze games, blijft online dus behouden, maar mensen die weinig vrienden in de buurt hebben wonen kunnen op deze manier dus niet de volledige ervaring krijgen. Het is in ieder geval een stapje de goede richting op en de toevoeging van leadersbords en (nog niet aangekondigde) virtuele beloningen moeten extra motivatie geven om de online multiplayer op te starten.

Tijd voor een feestje

Met meer dan tachtig nieuwe minigames die dankzij de multifunctionaliteit van de Joy-Con-controller vermoedelijk erg divers worden, gecombineerd met de focus op het pure plezier van een bordspel met vrienden doorlopen, kan dit de meest complete en leukste Mario Party tot nu toe worden. Toad’s Rec Room introduceert daarbij mogelijk behoorlijk vernieuwende gameplay. Super Mario Party is voor feestgrage Switch-eigenaren dan ook een titel om in de gaten te houden dit najaar.

Super Mario Party

Dit artikel delen

Over de auteur

Michel Musters Redacteur bij Gamer.nl en InsideGamer.nl. Houdt van allerlei soorten games, van klassiekers als Mario, Metal Gear en Zelda, naar moderne meesterwerken als Red Dead Redemption en The Witcher 3, tot experimentele hoogvliegers als Rez, Limbo en Lumines.

Reacties

 • Ok maar opnieuw niet volledig online. Zonde dat Nintendo weigert mee te gaan met de huidige tijd ik snap dat met vreemde het bordspel niet leuk is om te doen online maar wel met vrienden.
 • @kaassoufleeisback
  Dat is gewoon niet het doel van de game.
 • @blue_blade_3

  Maar de optie hoort te zijn. Dat je dit online kan spelen met een stel vrienden.
 • @kaassoufleeisback
  Nee, jij vind dat dat er hoort te zijn. Dit zijn games die niet gemaakt zijn om online te spelen. Dat er online functies überhaupt in zitten is puur als extra.
 • @blue_blade_3 Dat vind jij party games als deze zouden deze optie teminste kunnen aanbieden. We leven in 2018 dan hoort bij een multiplayer game een betere online modus.
 • @kaassoufleeisback
  Niet mee eens. Als je kijkt naar hoe de switch gepromoot is zie je duidelijk dat de bedoeling is dat je samen met vrienden makkelijk bij elkaar gaat zitten om te gamen, of dat je hem ergens mee naar toe neemt. Het is niet vreemd dat ze niet de hele game aanbieden als online functie.

  Als je niet graag je huis uit komt kan ik me voorstellen dat dat vervelend is voor je.
 • @blue_blade_3 Dat is jouw mening. Een online optie zou niet afdoen aan de optie om samen te spelen met vrienden. Het is helemaal niet gek dat kaas dit in 2018 van een game verwacht.
 • @CerandoX.nl
  Heb je goed gezien dat dat mijn mening is. Zeker als ik schrijf: "niet mee eens"
 • @Michel toffe preview!
  Klein foutje in de eerste paragraaf: Super Paper Mario moet denk ik Super Mario Party zijn.
 • @HanTheMan
  Lol, ik zeg ook steeds Super Paper Mario 😃
 • @mole28 Haha ja bekt lekker ofzo
 • @HanTheMan Haha woops! Thanks
 • Staat niet in het artikel, maar 5 oktober komt ie uit!
 • Deze staat in de preorder maar oh zo jammer dat die bundle Met extra joy cons pas in november komt. Zo lang wil ik niet wachten!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren