1. Super Mario Party preview IG – Noem het gerust een Mario Fissa

Super Mario Party preview IG – Noem het gerust een Mario Fissa

Als er een spin-off van Super Mario is die wel een opfrisbeurt kon gebruiken, dan is het Mario Party wel. Sinds het eerste deel op de Nintendo 64 heeft deze reeks gezelschapsspellen met ieder nieuw deel iets van zijn charme verloren. Daar lijkt nu eindelijk verandering in te komen. Super Mario Party – het eerste deel voor de Switch – voelt nu al als de meest vernieuwende game uit de serie in tijden.

Het eerste dat bijvoorbeeld opvalt is dat dit deel er merkbaar beter uitziet. De speelborden zijn bijzonder kleurrijk en volgepropt met allerlei details. Op een eiland gemaakt van fruit zien de stukken ananas en watermeloen er ook daadwerkelijk smakelijk uit. Ook de uitgebreide cast van speelbare personages heeft een duidelijke visuele upgrade gehad.

Super Mario Party

Ganzenbord 2.0

Natuurlijk is de aankleding bij een feestje belangrijk, maar Super Mario Party maakt vooral grote stappen in het verloop van het bordspel zelf. Nog steeds draait het hier om het verdienen van muntjes, het winnen van minigames en het verzamelen van sterren op een speelbord, maar dit hele proces is behoorlijk gestroomlijnd. Een ster kopen bij Toadette kost nu nog maar tien muntjes in plaats van twintig, waardoor er veel sneller meer sterren in omloop zijn.

Unieke dobbelstenen voor ieder personage voegen ondertussen de nodige strategie toe. Het ene personage heeft juist een dobbelsteen met lage getallen (perfect voor als je op een specifiek vakje wil komen) en andere gooien juist sneller hoog met als risico dat een slechte worp muntjes kost. Andere items, buddy’s in de vorm van personages die nog een extra dobbelsteen voor je gooien en alle verrassingen die de verschillende speelborden weten te bieden zorgen voor de rest. Strategie en geluk gaan op dit feestje natuurlijk nog steeds grotendeels gelijk op. Een Mario Party is natuurlijk niet compleet zonder dat de speler die bovenaan staat op het laatste moment toch nog van de troon wordt gestoten.

Super Mario Party

Minigame mania

De nieuwe minigames draaien deze keer allemaal om het gebruik van de joy-cons. Zo’n beetje iedere functionaliteit van deze kleine controllers wordt in de verschillende spelletjes benut. Zo moet je als team bijvoorbeeld zoveel mogelijk noten verzamelen die in afgesloten kisten verborgen zitten. Dankzij de HD-rumble voel je hoeveel er precies in zitten. In een andere minigame moet je juist een pompende beweging maken met de controller om een bloem te bewateren. De afwisseling is groot, maar Super Mario Party doet er alles aan om de nieuwe spelletjes zo begrijpelijk mogelijk te maken. Zo is het tijdens de instructies al mogelijk om de minigames te oefenen waarna het spel naadloos overgaat naar de echte strijd.

En die minigames zijn er ook weer in alle soorten en maten. Ieder voor zich, twee tegen twee of drie tegen een zijn allemaal van de partij. Niet alles is competitief; er zijn zelfs minigames waarin vier spelers moeten samenwerken door bijvoorbeeld een berg vuurwerk veilig door te geven of door met zijn allen razendsnel een groep pinguïns van het ijs af te jagen. Voltooi je zo’n minigames dan kun je je teamgenoten ook nog een high five geven voor wat bonuspunten.

Super Mario Party

Nieuwe manieren van samen spelen

De coöperatieve minigames maken een deel uit van de River Survival-stand. Hierin zitten alle spelers in een rubberbootje die zo snel mogelijk het einde van de rivier moet bereiken. Dat doe je door een roeibeweging te maken met de controller. Sturen over deze wilde wateren krijg je als team voor elkaar door maar een kant te laten roeien. Door tegen ballonen aan te varen verdien je meer kostbare secondes, zodat de wildwatertocht niet vroegtijdig stilgelegd hoeft te worden.

Echter zit de meest unieke toevoeging hem in de Toad’s Rec Room-minigames. Door twee Switches plat op een tafel neer te leggen kunnen allebei de schermen gebruikt worden in de minigames. Zo moet je bijvoorbeeld de Switches op verschillende manieren aan elkaar leggen om logische gevormde banaan voor Donkey Kong te maken. Ook slim bedacht is Shell Shocked Deluxe, waarin je zelf de arena’s voor tankgevechten maakt door de Switches op verschillende posities aan elkaar te leggen.

Party met potentie

Super Mario Party voelt nu al als het meest originele en afwisselendste deel in tijden. Hoeveel andere speelstanden en opties er verder nog zijn wordt ongetwijfeld bekend rond de release, maar de hoeveelheid speelbare personages liegt er in ieder geval al niet om. De vaste cast is aangevuld met figuren die normaal gesproken alleen als Mario’s vijanden te zien zijn. Monty Mole, een Hammer Bros en zelfs een Goomba zijn deze keer uitgenodigd op het feestje. Nog nooit eerder was deze groep zo divers en uitgebreid. De super in de titel in plaats van een nummer voelt door dit alles als het begin van een verse nieuwe richting voor Mario Party. Binnenkort kunnen we vaststellen of dat werkelijk zo is.

Super Mario Party verschijnt 5 oktober 2018 voor de Nintendo Switch.

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • Het enige puntje waardoor ik de game weer haal is omdat ze het oude concept van het sterren verzamelen weer terug brengen. De minigames zitten altijd wel snor bij Mario Party.
 • Super veel zin in deze game. Ik heb hem al geïnstalleerd staan!

  "In een andere minigame moet je juist een pompende beweging maken met de controller om een bloem te bewateren."

  Dat gaat voor veel mooie situaties zorgen denk ik xD
 • Voor mij blijft het ontbreken van een online multiplayer bij de board game een minpunt.
 • @kaassoufleeisback

  Zit die er weer niet op?
  Dan haal ik hem ook niet.. anders heb ik spelers te weinig.
 • @deftones
  Vrienden maken jongens!
 • Ik ben er nog niet uit. Ik wil graag een leuk multiplayerspel voor op de bank, maar deze lijkt me vooral leuk met vier personen en we zijn meestal met z'n tweeën.
 • @Luigi1985 Overcooked geprobeerd?
 • @Robskeee

  Nee nog niet… ik ben bang dat die snel gaat vervelen. De enige Switchgame die tot nu toe samen gespeeld is, is PuyoTetris.
 • @Luigi1985 Probeer Snipperclips eens. Aanrader om met zijn tweeën te spelen!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren