1. Super Mario Party review

Super Mario Party review

Eindelijk terug naar de essentie

Sinds de eerste Mario Party voor de Nintendo 64 zijn genoeg vriendschappen op de proef gesteld door deze multiplayer-franchise. Hoewel de games zo’n onschuldige uitstraling hebben, komt het duistere element in elk potje naar boven zodra je moet kiezen van wie je een ster steelt of wanneer je net iets te hard juicht als je de ander inmaakt met button-bashen. Kan Super Mario Party voor Nintendo Switch ook weer de nodige discussies laten oplaaien over geluk versus behendigheid?
Super Mario Party

Het concept van de Mario Party-games is een beetje verwaterd door de jaren heen. De eerste acht games zijn grofweg op dezelfde manier te omschrijven: je gooit om de beurt een dobbelsteen om vakjes op het bord vooruit te gaan en zo snel mogelijk sterren te verzamelen terwijl je tussendoor minigames speelt. Een nieuw deel voegde misschien nieuwe items toe, gebruikte een gekke gimmick voor minigames (we zijn Mario Party 6 met bijbehorende microfoon niet vergeten), of een andere redelijk minimale aanpassing.

De games die hierna kwamen probeerden de franchise nieuw leven in te blazen, maar met weinig succes. Dat alle personages in één wagen zaten om voort te bewegen of dat ministerren de plek van normale sterren hadden ingenomen, schrok zelfs diehard Mario Party fans af. Nintendo heeft gelukkig goed door dat een retour naar de gloriedagen noodzakelijk is om Super Mario Party voor de Switch te laten slagen. De klassieke modus is bijvoorbeeld bijna helemaal terug zoals je hem kent van vroeger.

Super Mario Party

Vertrouwde gameplay met oude vrienden

Het eerste dat opvalt is echter de grafische update. Bekende personages spatten van je scherm af met uitstekende animaties, zoals je inmiddels gewend bent van first party-games op de Switch. Vooral de kleine visuele details in de achtergronden van de spelborden maken indruk.

Naast de grafische vooruitgang springt in het oog dat dobbelstenen anders werken dan voorheen. Naast een normale dobbelsteen waarmee van 1 tot 6 gegooid kan worden, hebben personages nu een eigen dobbelsteen met ieder andere kansen. Een extreem voorbeeld daarvan is die van Bowser, die een 10 als hoogste optie heeft, maar ook een -3 kan gooien. Het lijkt een kleine verandering, maar zorgt voor een nieuwe laag strategie en een reden om eens als Peach te spelen in plaats van Yoshi.

Misschien wel het leukste nieuwigheidje aan Super Mario Party is dat de Nintendo-mascottes die eigenlijk niet meedoen aan het feestje toch als Ally kunnen deelnemen. Wanneer je als speler namelijk op een Ally-vakje landt of een Ally-item gebruikt, krijg je een willekeurig gekozen personage aan je zijde. Dat zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld een Goomba als bondgenoot krijgt die ook daadwerkelijk achter je aan hobbelt op het bord. Het voordeel van een Ally is dat je ook hun unieke dobbelsteen ter beschikking krijgt en daarnaast nog eens een extra worp van een of twee vakjes erbij krijgt tijdens elke beurt. Het loont dus om zo snel mogelijk een vriend op te zoeken en gebruik te maken van deze voordelen.

Super Mario Party

Het bonkende hart van elke Mario Party bestaat echter natuurlijk uit de berg minigames die je voorgeschoteld krijgt. Voor deze Switch-versie zijn er meer dan tachtig spelletjes gemaakt, die gevarieerder dan ooit zijn. Alle facetten van de Joy-Con-controller worden benut voor de minigames, wat betekent dat je niet alleen de analoge stick en de knoppen gebruikt, maar ook met de controller aan het zwaaien bent en HD Rumble-trillingen aan moet voelen om bijvoorbeeld vlees te bakken of met een tennisracket op je tegenstanders in te slaan.

Je hoeft overigens niet bang te zijn voor de nachtmerries die je kreeg tijdens het Wii-tijdperk, want je wordt niet doodgegooid met motion controls in elke minigame. Daarnaast werken deze minigames zonder enig probleem, waardoor we het helemaal niet erg vonden om af en toe een beetje te zwiepen met onze armen.

Super Mario Party

Van het pad af

Super Mario Party heeft ook genoeg nieuws voor liefhebbers die graag iets anders dan de bekende bordspelmodus spelen. De meest revolutionaire toevoeging is de Partner Party-modus, waarin je een eigen pad mag kiezen, zoals dat recent nog is toegepast in Mario + Rabbids: Kingdom Battle. Het voelt heerlijk verfrissend om niet gebonden te zijn aan de vaste route. Je bent uiteraard nog afhankelijk van het getal dat je dobbelt, maar het kiezen van je eigen pad geeft meer controle dan je gewend bent. Voor een game die vooral draait om geluk, is dit een toevoeging die de speelduur flink verlengt.

Overigens is er tevens een coöperatieve speelstand aanwezig waarbij je met z’n vieren in een bootje zit en tegen ballonnen aan moet botsen om minigames te spelen. Dat is waarschijnlijk vooral leuk voor ouders die liever niet moeten doen alsof ze verliezen van hun kinderen, maar heeft niet veel te bieden aan de normale gamer.

Ook nieuw is de Sound Stage-modus, waarin je op vermakelijke wijze ritmische finesse moet vertonen in de stijl van de geniale Rhythm Paradise-games. Minder geslaagd zijn de oppervlakkige minigames waarbij je twee Switch-consoles naast elkaar zet om één spelarena te verdelen over de twee schermen. De techniek erachter is heel gaaf, maar na een keertje proberen heb je het wel gezien. Daarnaast zal het redelijk zeldzaam zijn om twee Switches met ieder een exemplaar van Super Mario Party bij elkaar te vinden, waardoor het merendeel van de spelers deze functie nooit zal zien.

Super Mario Party

Daarnaast missen veteranen van de serie misschien wat diepgang vanwege de focus op jongere spelers. En hoewel nieuwe personages als Monty the Mole(!) en verschijningen van King Bob-omb uit Super Mario 64 worden gewaardeerd, hadden we graag gezien dat er iets meer gebruik werd gemaakt van de rijke Mario-geschiedenis door misschien een Mario Galaxy-level of Kuribo’s Shoe uit Super Mario Bros. 3 toe te voegen.

Een andere milde teleurstelling is het gebrek aan ondersteuning voor handheld-modus en Pro Controllers. Dat je alleen de Joy-Con kan gebruiken is logisch vanwege de unieke minigames, maar extra besturingsmogelijkheden waren toch fijn geweest. Vooral omdat nog lang niet iedereen vier Joy-Cons in huis heeft om een volwaardig potje Mario Party te kunnen spelen. Desondanks is het Nintendo gelukt om de geliefde formule over te zetten naar de Switch. Een aantal minpunten ten spijt is dit weer een erg vermakelijke Super Mario Party om vriendschappen mee te testen.

Super Mario Party is vanaf 5 oktober beschikbaar voor Nintendo Switch

Conclusie en beoordeling

Super Mario Party

Super Mario Party weet op uitstekende wijze terug te keren naar de essentie van de franchise. De gameplay en minigames zijn wellicht te oppervlakkig voor veteranen, maar de nieuwe modi en scherpe graphics zijn genoeg om zelfs de meest hardcore feestbeesten tevreden te stellen.
7,8
Score
78
Score: 80
 • Pluspunten
 • Terugkeer van het klassieke potje Mario Party
 • Sterke visuele presentatie
 • Frisse nieuwe modi
 • Minpunten
 • Had meer Mario-geschiedenis kunnen benutten
 • Niet met Pro Controller of in handheld-modus te spelen

Dit artikel delen

Over de auteur

Lucas May Hoofdredacteur van Gamer.nl. Liefhebber van de gekheid die deze intrigerende industrie met zich meebrengt. Perfecter dan Spelunky en Tetris wordt het niet.

Reacties

 • 'Niet met Pro Controller of in handheld-modus te spelen.'
  Dit is echt gaar inderdaad…

  Voor de rest scoren Mario Party games altijd rond een 7 (verdiend, naar mijn mening), dus dit punt is prima. :-)
 • @Piet S.
  Hoe zien jullie het met een andere controller dan de joycons; gewoon de minigames eruit laten die je alleen daarmee kan doen of moet dat allemaal aangepast worden?

  Dat niet in de handheld modus is inderdaad wel heel vaag.
 • @blue_blade_3 De minigames met motion-controls eruit laten lijkt mij wel een redelijke optie. Veel van de minigames zijn moeilijk om te zetten naar traditionele besturing vermoed ik.
 • @Lucas May Beetje als het aan en uitzetten van de microfoon games destijds? Ik zou zeggen gewoon iedereen een joy-con. Anders kan het als oneerlijk ervaart worden. Ik vind het juist een pluspunt dat de game alleen met de joycon te spelen is.
 • @Piet S. Dit is nog nooit het geval geweest. Logisch want er zijn minigames speciaal ontworpen voor de joycons.
 • @Robskeee & @blue_blade_3

  Geen idee of het technische (gemakkelijk) in te richten is hoor, maar Pro Controller > Joy-Cons. All day, every day. :-)
 • @Piet S.
  Haha snap ik wel, maar met dit soort games vind ik joycons wel logisch. Ik ga in ieder geval nieuwe aanschaffen voor mn maten. Vind ik het lachen wel waard;)
 • @blue_blade_3

  Ik snap het inderdaad ook wel hoor! :-)
 • Goede en duidelijke recensie. Ik was nog aan het overwegen om deze game te kopen, omdat ik binnenkort wat mensen over de vloer krijg, maar het feit dat je niet met de pro controller kan spelen is wel een deal breaker voor mij. Vooral omdat ik nu zie dat twee joy cons rond de 75 euro kosten. Als een persoon met de pro controller had kunnen spelen had ik er misschien een joy con bij gehaald, zodat we alsnog met z'n vieren zouden kunnen spelen (heb namelijk een pro controller). Echter weet ik niet of mijn brein het kan verwerken als ik een, voor mijn gevoel, halve controller heb.

  Ik denk dat het dus Mario Karten op de Wii U wordt.
 • @Luigi1985

  Mario Karten op de Switch is wel fijner hoor! ;-P
 • @Piet S.

  Dat geloof ik best, maar ik ga niet nog een keer hetzelfde spel kopen, want ik heb er inclusief DLC al genoeg geld aan uitgegeven.
 • @Luigi1985

  Daar heb je zeker een punt! :-)
 • Tot nu toe alle Mario Party's in huis. Persoonlijk vind ik dat het vanaf Mario party 7 steeds minder leuk begon te worden. Met als toppunt die van de Wii U. Goed om te zien dat de speelwijze weer hetzelfde is als het gamecube tijdperk.
  Deze komt ook zeker weer in huis.
 • Kan niet wachten! Lekker met m’n vrouw en kinderen en 4 joy cons voor de tv
 • @casartelli

  Chocolade melk erbij en het kacheltje aan..
  dat is gezelligheid he….
 • @deftones

  Als je rond de 40 bent zijn dat soort dingen het hoogtepunt van je week
 • @casartelli
  ook als je 30+ bent ;-)
 • @casartelli & @HanTheMan

  Godnondeju, willen jullie mij levensmoe maken ofzo? :'-(
  Ik loop ook tegen de 30 aan (28) en vind m'n leven nu veel te leuk om het te laten veranderen in ^dat… XD
 • Jammer dat ik niet genoeg game vrienden heb anders had ik hem wel gehaald…
  sommigen willen niks van gamen weten ik snap niet waarom dat zo is.
 • @deftones Zoek en vrouw en maak kinderen, altijd game-"vrienden" in de buurt

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren