1. Super Smash Bros. Ultimate 3.0 zet de Smash weer in de spotlights

Super Smash Bros. Ultimate 3.0 zet de Smash weer in de spotlights

Alles over Joker, de Stage Builder en andere features

Super Smash Bros. Ultimate mag dan de meest ultieme game in de franchise zijn, het is ook een game die nog steeds niet helemaal compleet is. Dit jaar verschijnen er dankzij de Fighter Pass bijvoorbeeld nieuwe personages, maar daarmee zijn de updates nog niet klaar. Dat bewijst versie 3.0 wel.

You’ll never see it coming

Deze nieuwe update brengt voor Fighter Pass-houders Joker uit Persona 5 met zich mee – een game die overigens nog steeds niet officieel is aangekondigd voor de Switch. Joker past prima in het rijtje van bestaande vechters thuis. Hij is vooral snel, maar hij voelt aanvankelijk een beetje zwak door zijn beperkte bereik. Dat zijn mes en pistool niet zoveel schade aanrichten is allemaal onderdeel van zijn unieke twist. Door aanvallen te incasseren en zijn Rebellion Gauge op te vullen kan hij de Persona Arsene loslaten. Arsene schaduwt iedere move van Joker, waardoor hij veel meer rake klappen maakt. Na een tijdje verdwijnt Arsene echter weer, waardoor je de meter opnieuw moet vullen om deze extra kracht opnieuw los te laten.

Smash

Joker heeft ook zijn eigen arena. Mementos heeft de flitsende aankleding die de Persona-games kenmerkt en past zich bovendien aan op de muziek. Draait er een nummer uit Persona 4 tijdens een gevecht, dan krijgt deze arena een geel likje verf. Speelt de soundtrack uit het derde deel, dan kleurt het level blauw. Wat Mementos verder nog tof maakt zijn de barrières die om de zoveel tijd in beeld schuiven en het onmogelijk maken om iemand in die richting uit de arena te gooien. Naast dit nieuwe level en de bijpassende Persona-soundtrack zijn er ook nog speciale Spirit Battles toegevoegd gebaseerd op de serie.

Zelf levels bouwen

Maar Smash 3.0 heeft ook wat te bieden voor wie geen zin heeft om geld neer te leggen voor de Fighter Pass. Een groot gemis in deze verder bijzonder complete game wordt eindelijk goedgemaakt. De Stage Builder uit de vorige delen keert weer terug. Deze keer bouw je arena’s niet met losse blokken, maar teken je zelf de oppervlaktes, platformen en achtergronden. Dat kan met een controller, maar ook met het touchscherm van de Switch.

Smash

De levels worden omdat je ze tekent misschien nooit zo mooi als je zou willen, maar toch is er best wat met deze editor mogelijk. Omdat het mogelijk is om achtergronden in te vullen en objecten op rails te laten bewegen, kun je bijvoorbeeld een Donkey Kong-level maken waarin er tonnen naar beneden rollen die vechters wegduwen.

Memes en meer

In een speciaal nieuw online gedeelte van Ultimate is het mogelijk om je creatie te delen en levels van andere spelers te downloaden. Momenteel zijn er vooralsnog veel memes en eerste pogingen tot het maken van arena’s te vinden, maar reken er maar op dat hier binnenkort hele toffe arena’s op staan. Tot die tijd kun je het wel uitvechten op een stapel ovenverse ‘steamed hams’.

Naast levels online delen is het ook mogelijk om je zelfgemaakte Mii Fighters uit te wisselen en om replays of gemonteerde Smash video’s te delen. De video editor maakt het mogelijk om snelle highlights te maken van je beste K.O.’s, maar het is net zo goed mogelijk om hiermee een bizarre montage te maken. Een blik op de populairste creaties laat wel zien dat meligheid vooral de boventoon voert.

Smash

Net zoals wel meer menu’s in Ultimate, steekt het online delen van creaties niet bijzonder handig in elkaar. Een aanstootgevende Mii Fighter of arena aangeven werkt bijvoorbeeld niet zo vlot en het duurt ook even voordat Nintendo het verwijdert. Toch is al die door spelers gemaakte content een welkome nieuwe toevoeging. Het maakt het toch al bijzonder goed gevulde Super Smash Bros. Ultimate zo mogelijk nog completer.

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

  • Lekker op tijd hoor!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren