1. Superdata: 'Grote uitgevers hebben E3 niet nodig'

Superdata: 'Grote uitgevers hebben E3 niet nodig'

Goede kijkcijfers op Twitch

Data-analysebedrijf Superdata zegt dat grote uitgevers geen last hebben van het ontbreken van E3 dit jaar. Dat blijkt uit kijkcijfers van grote presentaties.

Zo waren er tijdens de PlayStation 5-stream gemiddeld 1,51 miljoen gelijktijdige Twitch-kijkers, dat aangeeft hoeveel mensen er tijdens een minuut gemiddeld naar een stream keken. Daarmee was de presentatie significant populairder dan de Xbox Showcase tijdens E3 2019, de Game Awards 2019, de Nintendo E3 Direct van vorig jaar en elke andere recente gamepresentatie.

Superdata vergeleek ook Ubisofts live persconferentie van E3 2019 met de digitale Ubisoft Forward-presentatie van dit jaar. Ubisoft forward had gemiddeld 1,02 miljoen gelijktijdige kijkers, ten opzichte van 0,75 miljoen vorig jaar. De PC Gaming Show werd echter minder goed bekeken: 68.000 kijkers ten opzichte van 141.000 vorig jaar.

Superdata
Superdata

Op Gamesindustry deelt data-analist Ryan James aanvullende data die onthullen dat dit jaar aangekondigde AAA-games gemiddeld meer persaandacht kregen dan vorig jaar. Binnen 72 uur na de aankondiging van games tijdens een evenement kregen titels 5 procent minder aandacht tijdens E3 2019. Inclusief een week na de aankondiging loopt dat op tot 22 procent.

Superdata

Superdata concludeert ook dat, hoewel grote uitgevers over het algemeen veel klanten bereiken zonder een beurs, kleine ontwikkelaars mogelijk toch profiteren van een fysieke bijeenkomst als E3. Dat wordt echter niet onderbouwd met data.

Het onderzoeksbedrijf heeft voor de data in het onderzoek enkel live Twitch-kijkers gebruikt en platformen als YouTube buiten beschouwing gelaten. Mogelijk is het beeld daardoor vertekend.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ook indie devs kunnen hun publiek easy bereiken zonder de E3. E3 is voor mij een bygone era
 • Bereik is voor de grote uitgevers nooit een vraagteken geweest volgens mij. Dat de engagement voor de grote partijen hoger ligt, kan ook bijna niet anders in een console launchjaar terwijl iedereen thuis opgesloten zit.

  Ik heb de E3 heel erg gemist. Afgelopen maanden was het compleet nutteloos raden welke datum er eindelijk weer eens wat zou gebeuren en vervolgens verwachtingen managen voor wát er dan getoond zou worden.

  Ik prefereer één week, waarin alle partijen alles op tafel plempen. Niet dat laffe achterhouden voor het geval de concurrent nog een extra presentatietje houdt. Het E3 format was misschien niet meer van deze tijd, maar een een dergelijk event als kapstok gebruiken om alles samen te brengen is in mijn ogen nog steeds nodig. Geoff Keighley doet een leuke poging, maar dat versplinterde concept over een paar maanden slaat hartstikke dood, nog afgezien van dat ik hem als persoon niet prettig vind om naar te kijken.
 • @That Mr Awesome

  Ik vind het juist fijn dat we niet alles in een week gepropt krijgen. Enige nadeel is dat we niet weten wanneer een uitgever wat gaat doen. Maar ik vind het wel lekker door het hele jaar aankondigen van grote bedrijven. Wel moeten de presentaties iets meer gameplay bevatten. En daarbij kost de E3 een godsvermogen laat ze dat lekker aan de games uitgeven. En als laatste dat live publiek bestaat voor de helft van de zaal uit klapvee. Dus nee lekker op deze voet de komende jaren doorgaan. Plus wat ik hoorde dat Journalisten codes doorgestuurd kregen en thuis de demo's konden testen werd ook als positiever ervaren. Dus ja van mij hoeft de E3 niet meer.
 • Beetje merkwaardig slecht onderzoek.

  Je kunt een console reveal toch niet 1 op 1 vergelijken met een standaard e3 uitzending van de andere uitgevers? Dit is echt appels met peren vergelijken.

  Natuurlijk trekt een console reveal meer kijkers…
  Het zou interessanter om te zien zijn hoeveel kijkers een State of play van Sony vergelijkt met een E3 uitzending.

  Ook nemen ze alleen Twitch als bron? Dus mensen die via YouTube of bijvoorbeeld de Xbox of Nintendo website zelf kijken zijn niet relevant?

  Ik snap het doel maar de waardes van de vergelijkingen zijn niet compleet en scheef.
 • @Ramirez

  Feit blijft wel dat het uur van PlayStation-events voor Europeanen minder gunstig is dan die van Microsoft (Xbox).

  Ook was de reveal van de PS5 console een verrassing.

  Over de Xbox aanpak heb ik een goeie quote gevonden (The Lord of the Rings):

  “I feel thin, sort of stretched, like butter scraped over too much bread.”

  Microsoft schiet zichzelf in de voet door alles te verspreiden in veel te veel shows.
  Je bent, als je nog geen gameplay kunt tonen, op een gegeven moment uitgesproken.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren