1. Tennis World Tour - Voor 20% af

Tennis World Tour - Voor 20% af

Volgens de oprichter van BigBen, Alain Falc, was Tennis World Tour een paar weken voor haar releasedatum pas voor 20% af. De redenen om de game toch te verschepen bleken simpel: Roland Garros stond op het programma en er was al in flinke marketingcampagnes geïnvesteerd. Bovendien had de uitgever al vele kopietjes verscheept naar internationale distributeurs, die blijkbaar niet de optie hebben om de game terug te sturen. Oftewel: BigBen wist al in mei dat Tennis World Tour winstgevend zou zijn.
Tennis World Tour

Een dergelijk besluit is niets minder dan een middelvinger richting zowel de gamers als naar ontwikkelaar Breakpoint Studio. Wij, als gamers, kunnen dat nog hebben: later deze maand verschijnt Mario Tennis Aces en anders kunnen we altijd nog Virtua Tennis, Top Spin of Tennis Elbow oppakken. Voor Breakpoint Studio ligt dat anders: met tig medewerkers die aan Top Spin 4 hebben gewerkt, had de ontwikkelaar de schijn mee. Maar nu, met een veredelde alfaversie die voor 50 euro verkocht wordt, zal het hemel en aarde moeten bewegen om een goede reputatie op te bouwen.

Want Tennis World Tour is een verdomd slechte game. Animaties lopen nauwelijks in elkaar over, qua sfeer laat zelfs Virtua Tennis 1 een betere indruk achter en de gameplay is een grote loterij.

Tennis World Tour

Gebrek aan controle

Het tennisgenre draait normaliter om timing en finesse, maar in Tennis World Tour doen beide vaardigheden er nauwelijks toe. De precisie en snelheid van een slag lijken willekeurig, ongeacht de positionering van je speler en de wijze waarop je een bal raakt. Sterker nog, soms neemt de game zelfs de controle van je over. Als je bijvoorbeelt op een welgeplaatste fore- of backhand van je tegenstander anticipeert, dan nog gebeurt het regelmatig dat je speler niet eens de moeite doet om die slag te halen. Een snoekduik of een andersoortige verwoede poging om een bal terug te slaan zitten er dus niet in – en daardoor heb je vanaf het eerste moment het gevoel dat je de touwtjes nauwelijks in eigen handen hebt. Je speler reageert namelijk lang niet altijd op je input.

En zelfs al haal je een diepe slag op het nippertje, dan nog heb je het niet altijd voor het zeggen. Zou het bijvoorbeeld beter zijn als je de bal met slice terugslaat, dan gebeurt dat vaak ook – ook al kies je zelf voor top spin. Op papier heb je dus zelf in handen hoe je tennist, maar in de praktijk doet Tennis World Tour een duit in het zakje. Mede hierdoor is de besturing van Tennis World Tour nauwelijks responsief en betrouwbaar, wat het tevens nagenoeg onmogelijk maakt om echt goed in de game te worden. Het draait ‘m namelijk te weinig om je eigen vaardigheden, juist omdat de AI het te vaak voor het zeggen heeft.

Tennis World Tour

Lamlendig

Dit is reden genoeg om Tennis World Tour vooralsnog links te laten liggen, maar je zou nog verder kunnen gaan: de beloofde multiplayer ontbreekt vooralsnog, om nog maar te zwijgen van mixed dubbels – en van de ongeveer 30 gelicenseerde tennisers zijn slechts vijf afkomstig uit de Women’s Tennis Association. Ook na de fraaiste lob reageren het publiek en commentator John McEnroe gezapig en apatisch, en dat geldt zelfs voor de sporadische momenten dat je met pijn en moeite een Grand Slam in de verder acceptabele carrièremodus wint. Oh, en iedere speler doorloopt een tergend lange animatie voorafgaand aan diens opslag; deze kun je niet wegklikken of uitschakelen, waardoor ieder potje mede door het gebrek aan algehele sfeer lamlendig en levenloos overkomt.

Ongetwijfeld komen er de komende weken en maanden fundamentele updates, en waarschijnlijk geven die Tennis World Tour iets meer elan en inhoud. Maar laten we wel zijn: op dit moment is dit een regelrechte aanfluiting. Uitgever BigBen mag er dan wat euro’s aan overhouden, maar verknoeit daarmee wel de reputatie van een mogelijk eminente ontwikkelaar. Blijkbaar staat de game-industrie een dergelijk businessmodel nog steeds toe.

Tennis World Tour is getest op PlayStation 4 Pro – en is tevens verkrijgbaar voor Xbox One en pc. De Switch-versie verschijnt later deze maand.

Conclusie en beoordeling

CONCLUSIE EN BEOORDELING

Tennis World Tour mag zich dan wel als de spirituele opvolger van Top Spin zien, maar kwalitatief gezien en qua productiewaarde zien we daar vrij weinig van terug. Deze tennisgame valt wat betreft gameplay, sfeer en inhoud volledig door de mand: dit is op z’n best een alfaversie van een mogelijk aardige tennisgame.
4
Score
40
Score: 40
 • Pluspunten
 • Redelijke carrièremodus
 • Minpunten
 • Ondanks commentaar John McEnroe steriel en sfeerloos
 • Slechts vijf tennissters uit WTA Tour
 • Gebrekkige gameplay

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hmmm, jammer, had wel weer zin in een goede tennis game! gelukkig heb ik ook een switch en is Mario Tennis Aces wél leuk!
 • Deze game is een rare snuiter. Ik heb m ondanks alle slechte kritieken en de ellende toch aangeschaft en hoewel alle kritiek terecht is en ik nagenoeg volledig mee ga met de kritiek van deze review beleef ik er toch plezier aan.
  De gameplay herbergt van binnen wat goeds maar de wijze van releasen verdiend alles behalve lof.
 • Ja dat word wachten op Mario Tennis Ace daar heb ik hoge verwachtingen van.
 • Maar verwacht je dat die updates echt een verschil gaan maken? Ik mis namelijk de tijd van Top Spin!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren