1. The Awesome Adventures of Captain Spirit – Bitterzoete traktatie

The Awesome Adventures of Captain Spirit – Bitterzoete traktatie

Iedereen heeft zich weleens afgevraagd waarom je nou eigenlijk games speelt, en voor velen zal het een vorm van escapisme zijn. Het ontsnappen aan het echte leven om je, al is het maar voor heel even, een held of heldin te wanen en spannende avonturen te beleven. Zo ook Chris in The Awesome Adventures of Captain Spirit.

Dat geldt ook voor Chris, al is zijn console al een poosje kapot. Daarom verandert deze negenjarige jongen met behulp van wat huis-, tuin- en keukenmaterialen regelmatig in zijn heldhaftige alter ego Captain Spirit om zijn leven net wat gemakkelijker te maken. En jij kan met hem meedoen, want The Awesome Adventures of Captain Spirit is een door ontwikkelaar Dontnod gemaakte, gratis korte introductie op zijn komende game, Life is Strange 2. Laat je echter niet misleiden door ‘gratis’ en ‘korte introductie’, want deze kleine game bevat meer dan genoeg om volledig op eigen benen te staan en een diepe indruk te maken.

the awesome adventures of captain spirit

Dit keer geen mogelijkheid om door te tijd te reizen of om de wenselijkheid van bepaalde keuzes te toetsen, zoals in Life is Strange. Chris heeft maar één moment om een keuze te maken en daar moet je het mee doen. Dat maakt het voor mij een interessantere game dan Life is Strange, waarin ik, als ik heel eerlijk ben, voortdurend mijn gemaakte keuzes terugspoelde om te zien wat het beste resultaat gaf.

Captain Spirit

Meer van hetzelfde en toch anders

Daarmee is The Awesome Adventures of Captain Spirit al een hele andere game. Maar er zijn genoeg herkenbare elementen aanwezig. Zo is de lip sync wellicht beter, maar zeker niet fantastisch, en oogt de game soms wat flets en ruw. Gelukkig is er ook weer heerlijke muziek aanwezig en bevat ook deze game uiterst geloofwaardige personages. Het grootste verschil is het verhaal, dat dit keer geen bovennatuurlijke elementen bevat, maar vertelt over een jongen die samen met zijn vader er het beste van probeert te maken wanneer hun moeder en vrouw plots wegvalt. De een door af en toe te veranderen in een superheld, de ander door het regelmatig op een zuipen te zetten.

Zoals in Life is Strange krijg je meteen de mogelijkheid van alles en nog wat te onderzoeken, iedere keer voorzien van Chris’ mening of een herinnering. Al snel zat ik helemaal in het leven van Chris en zijn licht ontvlambare, maar ook lieve vader en probeerde ik het beste te maken van een gezinssituatie waarin je voortdurend moet nadenken over mogelijke gevolgen.

Captain Spirit

Gebroken zuiplap

Zo kreeg ik de keuze om met een speelgoedpistool zo’n zacht raketje te schieten richting Chris’ pa, die naar een basketbal zat te kijken. Ik heb gekozen dat niet te doen. Ik wilde niet dat Chris bedolven zou worden onder een regen van scheldwoorden. Ik voelde met hem mee. Wat ik me tegelijkertijd realiseerde, was dat ik ook zo sterk met de vader meevoelde. Ik wist dat hij zijn eigen scheldkanonnade net zo pijnlijk zou vinden.

Zoals Chris’ vader zelf niet zijn best doet om geliefd te worden, zo doet ook de game dat in eerste instantie niet. Maar wie alles onderzoekt, bekijkt en leest, krijgt een ander beeld van de oud-professioneel basketballer. Een man die heel bewust is van het feit dat dat hij de weg kwijt is, maar ook zo gebroken is dat hij niet weet hoe hij alles weer werkend krijgt.

Captain Spirit

Het moment waarop je je bewust wordt dat je ineens een soort sympathie voelt voor een ogenschijnlijke faalhaas met een kwade dronk, is het moment dat je weet dat deze game goed in elkaar zit. The Awesome Adventures of Captain Spirit draait vooral om het verhaal van Chris en zijn alter ego Captain Spirit, maar hun verhaal kan niet verteld worden zonder de verhalen van hun omgeving.

Ontwikkelaar Dontnod vertelt al die verhalen, zonder met vingers te wijzen. Alle in de game voorkomende karakters lijken, net zoals in het echt, slechte en goede kanten te hebben en zijn niet zomaar te bestempelen als goed of slecht. Ook al zou je dat soms willen.

Captain Spirit

Tegen het einde van de game vond ik Chris zelf echt een bijzonder lief jochie en had ik het enorm met hem te doen. Hij heeft het moeilijk in zijn eenzame situatie en zit eigenlijk voortdurend in een tweestrijd, zoals tussen loyaliteit richting zijn vader en zijn geweten, dat hem vertelt dat sommige situaties écht niet kunnen. Wanneer hij dan weer in zijn alter ego verandert, vraag je jezelf voortdurend af: doet hij dit omdat hij het leuk vindt, of omdat hij het anders allemaal niet meer trekt?

Bitterzoete traktatie

Wanneer je The Awesome Adventures of Captain Spirit speelt en na een dikke twee uur de eindstreep hebt behaald, dan heb je niet het idee dat je een korte intro hebt gespeeld voor een andere game. Ik heb de game twee keer doorlopen en er ontzettend van genoten. Al is dat, gezien de thema’s, niet helemaal het juiste woord. Ik heb genoten van de onschuld van Chris en met plezier hem veranderd in een superheld die zijn wereld een heel stuk leuker maakt. Maar het is ook confronterend: de situatie die in de game geschetst wordt is niet zo heel raar. Het heeft niks te maken met tijdreizen, bizarre moorden of andere ver-van-je-bedverhalen. Het verhaal van Chris is een verhaal dat zich misschien ook afspeelt op de hoek van je straat of misschien bij je buren, of bij jou thuis.

Captain Spirit

De game is bitterzoet, en maakt me hongerig naar meer. Het gebeurt niet vaak dat een ontwikkelaar een soort gratis inleiding uitbrengt die zo goed in elkaar steekt als The Awesome Adventures of Captain Spirit. Het is bekend dat je keuzes in deze intro meegenomen worden in Life is Strange 2, en hoe de verhalen van beide games met elkaar te maken hebben weten we nog niet.

Ik hoop van harte dat ik verder mag spelen met Chris, en indirect met zijn vader. Want ik hoop oprecht dat hun verhaal een goede afloop krijgt. En als ik die wens voel na slechts een paar uurtjes spelen, dan ben ik zwaar onder de indruk van wat Dontnod nu al heeft neergezet.

Dit artikel delen

Over de auteur

Bert de Vries speelt maffe games, games die wat anders doen dan andere games. Maar ook reguliere games. Dus eigenlijk alle games, zolang er geen bal in zit.

Reacties

 • Vond het echt prachtig weer! Alleen die puzzel met de telefoon sloeg nergens op.
 • @Jack O Ja, dat is wat jammer… Rare keuze van de makers.

  Maar die muziek is weer heerlijk hoor! Heb beide momenten veel te lang gerekt om te zien of er nog meer kwam
 • @Bert de Vries ja, dat soort momenten vind je veel te weinig in games. Gewoon even stilstaan en nadenken.
 • @Jack Spotify Playlist
 • Je lijkt amper wat te verklappen. Ik dacht dat spoilers zo goed voor je waren…
 • De tweede en derde alinea is dezelfde tekst, wellicht de moeite om aan te passen.
 • @AWESOMEDUDE3 ik gok dat dit al is gebeurd, want ik zie het niet.
 • @Bert de Vries@awesomedude3 Ik zie het (ook) nog steeds. Stukje over dat zijn console kapot is…
 • @Jorn6810 @AWESOMEDUDE3 Sorry, ik zag het echt even niet
  Ik heb het aangepast! Thanks!
 • Ik vind het heel bijzonder wat Dontnod hier heeft neergezet. Vandaag de dag zijn demo's iets van de verleden tijd en is extra game content altijd verpakt in een DLC jasje van een paar euro. Nu krijgen we gewoon een prologue helemaal gratis en ook nog eens van kwaliteit! Normaal zou dit een pre-order bonus geweest zijn.

  Verder vond ik de The Awesome Adventures of Captain Spirit echt heel goed gedaan. Het voelde hier en daar oud en vertrouwd aan, maar op andere plekken weer heel fris en nieuw. Dit komt vooral door de nieuwe setting en cast. Wat je schreef over dat dit zomaar dicht bij jou in de buurt kan afspelen, is helemaal waar. Sommige stukjes uit de game resoneerde bij mij en kwamen ook hard aan. Dit is ook de kracht van Life is Strange. Er komen veel scenario's aanbod die elke dag voorkomen en deze scenario's hebben vaak een zware lading. Als speler krijg je dan ook eens macht op keuzes te maken. Keuzes die veel impact kunnen hebben. Ik denk dat Life is Strange 2 veel grimmiger en donkerder gaat worden dan het eerste deel.
 • @Poru ik ben ook echt super benieuwd! Ik hoop ook dat het iets duisterder wordt. Kan niet wachten…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren