1. The Dark Pictures Anthology handson – Until Dawn-dev doet waar ‘t goed in is

The Dark Pictures Anthology handson – Until Dawn-dev doet waar ‘t goed in is

Supermassive Games onthulde op Gamescom niet één game, maar meteen een hele nieuwe serie: The Dark Pictures Anthology. De ontwikkelaar heeft diverse plannen voor kortere games die allemaal op zichzelf staan, maar horror als gemeenschappelijke deler hebben. Qua opzet is dat volgens de ontwikkelaar te vergelijken met hitserie Black Mirror. Hoeveel games deze Anthology bevat en hoe vaak we die kunnen verwachten is nog even niet bekend, maar op Gamescom konden we wel aan de slag met de eerste game uit dit label: Man of Medan.
Men of Medan

Tegen tv-series aan schuren is Supermassive niet helemaal vreemd, aangezien Until Dawn al een episodische opzet heeft en The Inpatient juist een korte game is. Dat de Britse spellenmaker in zijn element is met deze game, blijkt dan ook snel. Man of Medan draait om een groep vrienden die op zoek gaat naar een verloren schip uit de Tweede Wereldoorlog. Uiteraard gaat de situatie helemaal op zijn kantje en zitten de vrienden al snel in grotere problemen dan ze zelf kunnen overzien. Qua setting is het dus gerust een spirituele opvolger van Until Dawn te noemen, maar ook op eigenlijk ieder ander gebied blijkt dat Supermassive Games geen moeite doet het wiel opnieuw uit te vinden.

Man of Medan

Ook in Man of Medan ben je haast meer kijker dan speler. Er zijn veel dialogen, de nadruk ligt op (menselijke) emoties zoals stress en angst, en je hebt eigenlijk maar weinig controle als speler. Al helemaal in het stuk dat we spelen, want onder dwang van een ander personage worden we door de duistere gangen van het vergane schip gestuurd. Het genoemde verloren schip is blijkbaar gevonden, maar daar zijn onze helden inmiddels niet meer zo blij mee. Schrikeffecten liggen overal op de loer als langzaam blijkt dat we niet alleen zijn en de oorspronkelijke bemanning niet helemaal ‘dood’ is.

Men of Medan

De momenten dat we echter wel controle hebben, hebben dat ook direct invloed op het verhaal. Zo vinden in een zijgangetje een wapen, dat uiteindelijk in onze demo niet gebruikt wordt maar ongetwijfeld elders in de game terug kan keren. Andere keuzes pakken minder fortuinlijk uit. Als een vriend in nood raakt en we de keuze krijgen om te vluchten of hem te redden, kiezen we ervoor om hem te redden. Een verkeerde keuze zo blijkt, wanneer beide personages even later niet meer tot de levenden behoren. Zoals het Supermassive betaamt gaat het spel ongetwijfeld verder zonder hen, maar daar zien we nu niks van omdat direct na die keuze de demo eindigt.

Leuke slachtoffers

Wie bekend is met het werk van Supermassive Games kan zich vast een duidelijke voorstelling maken van hetgeen zich op ons scherm voltrok. Ook op andere gebieden is de link met Until Dawn snel gelegd. Zo zouden alle games in deze The Dark Pictures Anthology gebaseerd zijn op legendes. Ook zijn de hoofdpersonages weer een beetje soortgelijke mensen: jongvolwassenen doen standaard domme dingen in sexy outfits en gaan dus grappig dood, ofzo. Het hoort nou eenmaal bij het slasher-genre.

Men of Medan

Tot slot vonden we bij toeval een premonition, iets dat ook rechtstreeks uit Until Dawn komt. Deze flashes geven een glimp van een mogelijke toekomst. Deze voorschaduwing is meestal een tikkeltje vaag waardoor je er niet gelijk wat mee kan, maar wie goed oplet kan daardoor misschien net een noodlot afwenden. Het mag evident zijn dat dat in ons geval niet lukte.

Behalve al dit positieve herkennen we ook de mindere kanten van Until Dawn terug in Man of Medan. Vooral de onnatuurlijke mondbewegingen vallen in negatieve zin op. De ontwikkelaar heeft lipanimaties blijkbaar nog steeds niet onder de knie, waardoor de personages af en toe behoorlijk in de uncanny valley zitten. Jammer, want dat doet echt afbreuk aan een game die juist draait om de

Doodsangsten voor iedereen

Wél een groot verschil ten opzichte van Supermassive’s eerdere werk: Man of Medan en de rest van de Anthology worden niet uitgegeven door Sony, maar door Bandai Namco. Dat heeft als direct gevolg dat The Dark Pictures Anthology óók op Xbox One en pc verschijnt. Gezien het succes van Until Dawn is dat alvast een fijne vooruitgang voor eenieder zonder PS4 onder de televisie.

Man of Medan verschijnt ergens in 2019 op pc, Xbox One en PS4.

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

  • Op youtube kun je al 9 minuten aan gameplay vinden. Dit ziet er te gek uit en mooi dat xbox en pc bezitters deze game nu ook kunnen spelen.
  • Als deze site het plaatje laat zien op de frontpage dan moet de website voor het openen van de website een waarschuwing kennen dat het boven de 18 is.
    Voor jongeren tussen de 13 en 17 is gewoon geen prettig gezicht en waar ze misschien over gaan dromen of anderen dingen bedenken. Dus of dit plaatje niet publiceren of een waarschuwing. Hun leven is toch veel ingewikkelder dan hun tiener jaren !!
  • @darroox
    haha is dit serieus? Kinderen van tegenwoordig worden al teveel betutteld met nasynchronisatie en overdreven zachtzinnige cartoons. Als je als 13-17 jarige niet tegen een duidelijk cgi plaatje van een demoon kan dan kun je ook beter het internet in zijn geheel ontzegd worden. Kom op hoor.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren