1. The Division 2 review in progress – Utopische dystopie

The Division 2 review in progress – Utopische dystopie

Een must voor liefhebbers van looter shooters

Wat heb ik genoten van de beta van The Division 2. Maar hoe leuk het schieten ook was, er bleven flink wat zorgen bestaan. De gameplay leek helemaal in orde te komen, maar technisch was het nog lang niet koek en ei. Na al flink wat uurtjes in de uiteindelijke game te hebben gestoken, durf ik te zeggen dat dit bijna helemaal goed komt. Het is bijna niet te geloven, anno 2019, dat een game bij launch zo veel content bevat en zo weinig bugs. The Division 2 is heerlijk. Ook al is dit nog niet het uiteindelijke oordeel – deze voorlopige recensie is gebaseerd op de helft van de verhaal- en zijmissies – de game voelt nu al als een must voor liefhebbers van deel één en fans van looter-shooters.

Om meteen met het belangrijkste te beginnen: de game draait als een zonnetje. Heel af en toe was er een onverklaarbare dip in framerate, en zelden tot nooit bedorven bugs het speelplezier; de uiteindelijke game lijkt netjes afgewerkt te zijn, zeker voor een spelwereld van deze grootte. Het enige wat is overgebleven van de problemen in de beta is de pop-in.

The Division 2

Plastic muppets met pluishaar

Daarentegen benaderen de personages die kwaliteit absoluut niet. Ze zien er niet geloofwaardig uit, lijken een soort opgedirkte poppen en ze veroorzaken totaal niet de emotie die hun prima voice-acting probeert over te brengen. Zo vertelde een moeder half in tranen dat ze haar dochter zocht, maar de enige emotie die ze opriep was milde afschuw. De wereld van The Division 2 is zo mooi en zo sfeervol en daardoor wordt de lelijkheid van de npc’s enorm uitvergroot.

Gelukkig geldt dat alleen wanneer je face-to-face met de vele bewoners van Washington D.C spreekt en niet wanneer je er al schietend in rond rent. Hoewel de omgevingen anders doen vermoeden, is het een waar feestje om soepel van schuilplek naar schuilplek te rennen en vijanden te doorzeven met kogels. Vijanden zijn divers en gedragen zich veelal slim, al hangt het af van welke factie er in je vizier staat.

the division 2

Leden van de Hyena’s willen zich stoer gedragen en komen soms schreeuwend op je afgerend. Ze proberen te flankeren, maar de nadruk ligt op stoerdoenerij en intimidatie. Wanneer je tegen de True Sons vecht, merk je dat deze jongens en meiden flink slimmer te werk gaan. Ze roepen orders, helpen elkaar, schuilen zeer actief en schieten je, als je even niet oplet, in de rug. De Outcasts zijn mafkezen die zelfs zelfmoordcommando’s op je afsturen en handelen als een combinatie tussen de eerdere twee. Tot slot is er de Black Tusk, de elitetroepen uit in de endgame content van de game.

Only you can make a difference! Of toch niet?

Wat The Division 2 zo tof maakt, is dat het echt aanvoelt alsof al die facties elkaar het leven zuur proberen te maken en territorium willen veroveren. Ondertussen doe jij je best om burgers en hun provisorisch geknutselde dorpjes te helpen. De game geeft je niet het gevoel alsof het allemaal van jou afhangt, alsof jij de enige persoon bent die deze ellende kan oplossen. Die burgers knallen er zelf ook lustig op los en zijn helemaal niet zo weerloos. De ellende lijkt te groot om door één koene Division-agent te worden opgelost.

the division 2

Wil je de burgers helpen, dan kan dat op flink wat manieren. Zo kun je zijmissies doen, die best aardige verhalen te vertellen hebben, je kunt centrale punten veroveren en gevangenen bevrijden. Verder zijn er nog allerlei andere dingen te doen, zoals het stoppen van de verspreiding van propaganda en het veroveren van voorraden of wapens. De verschillende onderdelen bieden niet bijzonder vernieuwende gameplay, maar omdat ze zo divers zijn, voelen ze nooit vervelend aan – in tegenstelling tot in de eerste The Division, waar sommige taken vrij hersenloos en saai zijn.

Alle verzamelaars opgelet

In deel één kreeg de spelwereld door het verzamelen van voice-recorders en teksten wat meer inhoud. Ook kun je een blokje om rennen om een nieuw stukje info te vinden. Het is geweldig om iets te vinden waar bijvoorbeeld uit blijkt dat sommige stoere True Sons-leden met bibberende stem vertellen dat ze die Outcasts maar een stel enge mafkezen vinden. Buiten achtergronddingetjes is er echter nog maar weinig te merken van een verhaal in de game. Alle missies die ik heb gespeeld waren tof, maar bevatten min of meer complete verhalen. Een echt overkoepelend verhaal is er vooralsnog niet te bekennen.

The Division 2 verschijnt 15 maart voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Hou InsideGamer.nl in de gaten voor de volledige review.

Dit artikel delen

Over de auteur

Bert de Vries speelt maffe games, games die wat anders doen dan andere games. Maar ook reguliere games. Dus eigenlijk alle games, zolang er geen bal in zit.

Reacties

 • Ik heb deel 1 nooit gespeeld maar dit klinkt best tof. Alleen is mijn gaming budget flink geslonken met een baby op komst haha. Heb al aardig wat games moeten laten liggen. Ach ja, kleine opoffering voor ons kindje. En Ik heb nog zat games liggen waar ik graag nog eens opnieuw mee wil beginnen. En Ik moet monsterhunter world nog steeds uitspelen.
 • @Fodder_man Wat tof man, gefeliciteerd! En deze game blijft nog wel even bestaan, denk ik :) Kun je altijd later nog oppakken.
 • @Bert de Vries
  Dank je wel. We zijn erg gelukkig. Het heeft 3 jaar gekost maar nu is het eindelijk zo ver. En je hebt gelijk, ik kan hem later altijd nog halen. Misschien wel met korting tegen die tijd. Maar Ik ben wel benieuwd naar de volledige recensie.
 • @Fodder_man wat tof voor jullie! Geniet er van! Enneh, uit eigen ervaring kan ik zeggen dat een kindje (in mijn geval zelfs 2) prima te combineren is met een fijn gamepie her en der. Je moet het alleen een beetje plannen :)
 • @Fodder_man
  Mooi man, van harte! En het brengt ook qua gaming ongetwijfeld leuke dingen met zich mee. Kom zelf langzamerhand ook op een leeftijd om over kids na te denken en vind het nu al mooi om consoles en games te bewaren om mijn kinderen later mee 'op te voeden'. ;)
 • @That Mr Awesome Protip: die Snes mini is perfect. Mario Kart met m'n dochter spelen is super flippin' awesome :P
 • @That Mr Awesome
  Dank je en wat een goed idee! Ik heb mijn sega dreamcast nog in de kast liggen en heb een paar jaar geleden nog met mijn neefjes ecco the dolphin zitten spelen op dat ding. Was supertof om weer te doen en te zien dat zij er nog net zo'n lol mee hadden als ik in de tijd.
 • The Division 1 (ondanks alle tekortkomingen aan het begin) flink gespeeld, The Division 2 eergisteren gekocht (Gold edition). Wat een game weer zeg. Zit alleen met 1 ding; ik heb de digitale gold edition in de PS4 store gekocht, hoewel ik wel meteen kon beginnen met spelen zie ik nergens dat de Year 1 pass oid is gedownload. Ook kan ik mijn gold edition items niet vinden in mijn stash. Volgens reddit schijnen meer mensen hier last van te hebben, nog maar even wachten op de launch vrijdag, wellicht dat het dan opgelost wordt.
 • @gertjun je pre order items kan je vinden in je stash. als het goed is kan je r1 naar rechts gaan in de stash
 • @N3TMASK
  Dat weet ik, maar deze is tot nu toe dus leeg gebleven. Ben niet de enige die hier last van heeft.
 • @gertjun

  Ik ervaarde het zelfde probleem op pc. Echter zat het bij niet verstopt in mijn stash maar in een menu van de game zelf. Speel zelf op de pc en kan vanaf hier het game menu niet openen om te kijken waar het zit, maar het was via esc het standaard menu in en dan het meest rechter grote vlak. Toen ik deze opende kon ik alles naar mijn inventory halen.

  Wellicht helpt je dit. Kan vanavond even kijken voor een screenshot mocht het te onduidelijk zijn ;-).

  OnTopic -> Tot nu toe zeer content met de game zelf. Speelt en schiet weer heerlijk weg :-)
 • @korteweg82
  Thanks, zal vanavond eens snel een kijkje nemen.
 • Prima game,heerlijke gunplay ook. En heel veul loot :)
 • Heerlijk spelletje zeg om gewoon met een paar maten de enemies vol te schieten met kogels, enige irritante is dat de enemies soms echt heel lang achter iets blijven schuilen.
  Voor de rest zeker heel erg verbeterd tegenover deel 1!
 • @leonkwn

  drone of granaat gebruiken ;-)
 • In deze game ook in singleplayer te spelen of puur multiplayer?? Wat raden jullie aan
 • @Mege1965 kan allebei, en beide zijn hele fijne ervaringen. Ik vind het heerlijk om solo in de wereld rond te rennen, op zoek naar verhalen. Maar ook knallen met vrienden is fantastisch.

  Overigens zit er ook een prima matchmaking systeem in, voor wanneer je zonder vrienden maar wel in teamverband wilt spelen.
 • @Bert de Vries
  Ah top. Dus dat is dan een beetje in lijn met deel 1. Ik heb de beta te kort gespeeld voor een oordeel wanneer je echt op jezelf wilt spelen. Als ik t zo hoor gaat deze er wel komen voor mij.
 • Ik had mijn geld eerst op Anthem gezet, maar we weten allemaal hoe dat is afgelopen. Maar dit spel voelt toch wel erg goed. Draait als een trein op de pc en zoveel te doen.
 • Voor diegenen die snel naar lvl 30 willen, eerst de main story missies doen en dan pas de side missies. Side missies geven 33% van XP voor volgende lvl, story missies geven fixed aantal XP punten. edit typo

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren