1. The Dragon Prince review – Een Avatar-waardig begin

The Dragon Prince review – Een Avatar-waardig begin

Ondanks grote franchises die hun serie exclusief naar de streamingdienst brengen varieert Netflix’ aanbod aan animatieseries in kwaliteit. Daarom stelden we onze verwachtingen bij voor The Dragon Prince, een animatieserie van onder andere Uncharted 3-regisseur Justin Richmond en Avatar: The Last Airbender-schrijver Aaron Ehasz. De serie bevat overduidelijk het dna van die laatste franchise en dat pakt net zo goed uit als we hadden gehoopt.

The Dragon Prince zet binnen negen korte afleveringen een razend boeiend fantasy-universum in elkaar. Je maakt al gauw kennis met Xadia, een land vol magische wezens, mensen, elfen en majestueuze draken. Magie is onderdeel van het dagelijkse leven en wordt onttrokken uit zes natuurlijke bronnen, totdat de koppige mensen schadelijke, duistere magie ontdekken en de elfen ze verdrijven. De serie begint vlak nadat mensen met behulp van deze nieuwe magische bron de Drakenkoning en zijn ei vernietigen, waarmee de verstandhouding tussen de rassen slechter is dan ooit.

Een nieuwe generatie

Het conflict is voor de kijker even onpersoonlijk als voor de protagonisten, want als kind en tiener zien de jonge prins Ezran en zijn halfbroer Callum de wereld niet zo zwart-wit. Beiden zijn opgegroeid aan een koninklijk hof en begrijpen niets van de haat voor hun oosterburen. Daarbij hebben ze genoeg andere zorgen. Ezran en zijn magische bromkikker Bait zijn regelmatig op zoek naar bessentaarten en Callum heeft de grootste moeite met een waardige prins te zijn. Beiden bieden het perspectief van een nieuwe generatie die fantaseert over hoe het magische gedeelte van het land eruitziet.

Dit onbegrip voor de verdeeldheid van Xadia blijken ze te delen met de atletische Moonshadow-elfin Rayla, die haar twijfels heeft bij het vermoorden van de koning en tevens vader van Callum en Ezran. Al gauw ontdekt het trio dat geschiedenis wordt geschreven door winnaars en dat ze op eigen houtje een oorlog kunnen voorkomen. Vanaf dat moment wordt The Dragon Prince een reis van dappere jongeren met evenveel verwondering voor het land als wij, afgewisseld met intrige aan het hof.

Glimlach

De opgewektheid en nieuwsgierigheid siert de personages en helpt direct een band met ze te vormen. Keer op keer staan de jongens versteld van de gekke en soms gevaarlijke monsters die ze treffen, terwijl Rayla als elfin moeite heeft met hele menselijke dingen als handen schudden en is ze bang voor water. Dat zorgt regelmatig voor komische momenten, waarbij we even het sarcasme van Avatar-personage Sokka horen in Callum, dankzij de geweldige uitbarstingen van stemacteur Jack DeSena. The Dragon Prince brengt regelmatig een glimlach op je gezicht, ook al weet je dat de serie ook is bedoeld voor een jongere doelgroep.

Wonderstorm, de studio achter de serie, kiest met name een interessante insteek voor Rayla, die door haar onzekerheid en Schotse accent afwijkt van het stereotype elf. Ze heeft problemen die diep geworteld zitten in de trots van haar volk, waardoor ze net als andere personages verschillende lagen heeft. Ook al zie je de antagonist van de serie bijvoorbeeld al van verre aankomen, de motivaties voor het machtsspelletje om de troon zijn niet door en door slecht. Dat aspect van het verhaal maakt in het eerste seizoen echter minder progressie dan we zouden willen en laat een hoop losse eindjes achter.

Eigenlijk geldt dat ook voor de rest van het eerste seizoen van The Dragon Prince. De serie neemt de tijd om personages uiteen te zetten en bevat een handvol spannende actiescènes, maar het verhaal is nog lang niet ten einde. We zouden bijvoorbeeld meer willen weten over de bijzondere gave van de kleine Ezran, de manier waarop Callum magische spreuken leert en wat er exact met hun moeder is gebeurd. Dit klinkt als een minpunt, maar het feit dat we binnen vier uur geven om geanimeerde tieners, waar andere series dubbel zoveel tijd voor nodig hebben, zegt genoeg. Het einde van het eerste seizoen is op z’n eigen manier ontzettend bevredigend en hartverwarmend, maar hint duidelijk naar een groter verhaal in potentieel vijf andere seizoenen.

Klassieke tekenstijl

Mocht je The Dragon Prince voor het eerst aanzetten, dan valt de animatiestijl hoogstwaarschijnlijk op. Wonderstorm heeft namelijk gekozen voor een lagere framerate om klassieke tekenfilms na te bootsen. Op het eerste oog lijken bewegingen daarom enigszins houterig, met name tijdens gevechten, maar gelukkig went het vanzelf. Daarnaast maken prachtige kleuren van magische objecten en wezens en heerlijke muziek een audiovisueel spektakel van de serie. We kijken graag naar The Dragon Prince en we kunnen niet wachten op meer.

The Dragon Prince staat nu op Netflix.

Conclusie en beoordeling

The Dragon Prince

The Dragon Prince doet ons een beetje denken aan de eerste keer dat we Avatar: The Last Airbender keken. De serie kent opgewekte en gelaagde personages uit een generatie die niets begrijpt van de verdeeldheid in het magische land. De avonturen en intriges zijn pas net begonnen, maar The Dragon Prince wordt misschien wel de grootste animatieserie op Netflix.
8,8
Score
88
Score: 90
 • Pluspunten
 • Geloofwaardig universum
 • Verwondering van personages
 • Humor
 • Prachtige art style
 • Veel potentie voor vervolg
 • Minpunten
 • Eerste seizoen is over voordat je hebt doorhebt

Dit artikel delen

Over de auteur

Jack O Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Helemaal gek van The Witcher 3, Pokémon, God of War en Uncharted. Zwak voor egels en andere beestjes.

Reacties

 • Goeie review! Ik kan me er helemaal in vinden. De voice acting verdient zeker een compliment en ik moest een paar keer hardop lachen (zal ivm met spoilers niet vertellen waarom precies, maar Bait had de hoofdrol). Voel me weer een beetje kind zelf, als ik deze serie zit te kijken… op een goeie manier.
 • @Basbanaan Dat gevoel heb ik stiekem ook gehad. Nu met de aankondiging van Avatar op Netflix is het alsof ik terug in de tijd ben gegaan.
 • Vreemd, helemaal niks over gameplay…
 • @Heer Mida

  Ugh. Insidegamer.nl is gewoon weg zoveel meer dan games.

  Ik hoop dat jullie vaker series en films gaan reviewen.

  Ohja Heer Mida

  http://www.indegamer.nl/artikel/film-review-godzilla-1954/

  http://www.indegamer.nl/artikel/anime-review-dragon-ball-emperor-pilaf-saga/

  http://www.indegamer.nl/artikel/film-review-the-evil-dead-1981/

  Nog aantal plekken waar je kan zeuren over dat je niks over gameplay leest.
 • @Heer Mida Ik zal de game ook reviewen wanneer deze verschijnt (hopelijk snel).

  We merken dat er behoefte is aan dit soort reviews op IG, dus we zullen dit in de toekomst waarschijnlijk meer gaan doen. The Dragon Prince is deels ontwikkeld door game-ontwikkelaars, dus zo'n gekke keuze is het niet toch?
 • @Jack O
  Af en toe een review van een film of serie is niets mis mee Jack O. Gewoon blijven doen.
 • @Jack O

  Er is zeker behoefte aan. Ik ben sowieso één van de mensen die daar behoefte aan heeft en als ik de reviews van avengers Infinity War en Tomb Raider lees ben ik zo te zien niet de enige. Plus aan de reacties die mijn reviews van the Evil Dead en Dragon Ball hebben gekregen is er gewoonweg animo voor op insidegamer.nl.
 • @Jack O

  Aan mijn kant was hier zeker behoefte voor!
 • @Heer Mida
  Idd. Ik haak hierdoor ook een beetje af. Vooral omdat in vergelijking met 10 jaar geleden de content sowieso veel minder goed bijgehouden wordt. Dit zien ze natuurlijk ook wel terug in de bezoekersaantallen natuurlijk. Ik snap niet hoe je de focus van deze website kunt verbreden als het kern onderwerp van je website al niet echt 100% gecoverd kan worden.
 • @CerandoX.nl

  Waarom dan? Nergens in de geschreven regels staat dat insidegamer.nl zich alleen maar op games mag en moet richten. Het is juist geweldig dat insidegamer.nl naast games ook films en series bespreekt en reviewt
 • @Meta_coola
  Begrijp niet zo goed wat je bedoeld, met "in de regels". Ik geef gewoon mijn mening. Bij InsideGamer moeten ze doen waar ze zich goed bij voelen. Ik ben er alleen wel vrij in om iets hier van te vinden. Ik ben blij dat jij hier wel blij mee bent verder, jij hebt dus een andere mening. Nou, prima toch.
 • @CerandoX.nl Er is simpelweg een behoefte aan reviews en nieuws over films, dus dat bieden we ook. Dit gaat niet ten koste game-content, want dat heeft nog altijd de prioriteit. Op InsideGamer vind je elke dag reviews, previews, features, en het belangrijkste nieuws.
 • @Jack O
  Mwa, ik ben het wel deels eens met CerandoX en ik snap zeker waar de frustratie vandaan komt. Er is niet heel veel unieke (game-related) content meer te vinden op IG (ja, die WTF-update kennen we nu wel een keer en is al tijden outdated), het merendeel lijkt gewoon een (aangepaste) kopie van wat op Gamer.nl te vinden is, en beloften als "de focus van de nieuwe site komt weer meer op de community te liggen" worden gewoonweg keer op keer niet waargemaakt (serieus: waar is bijvoorbeeld de "membercontent van de maand" contest? Waar is überhaupt de membercontent?).

  Als je een groot deel van het gamenieuws niet of heel laat publiceert, dan kun je niet verwachten dat er geen kritiek komt op steeds meer film- en serienieuwtjes (voorspelling: over een jaar meer filmnieuws dan gamenieuws op IG).

  En ja, ik weet dat de situatie t.o.v. tien jaar terug wezenlijk is veranderd. Zo is er nauwelijks nog een vaste redactie, het publiek heeft andere verwachtingen (en een kortere aandachtsspanne) en ik snap dat er meer concurrentie is dan ooit. Maar jeez guys, step up. Zorg dat jullie er over een jaar of tien nog zijn en dat jullie dan niet allang zijn gefuseerd met Gamer.nl en PU.

  Inb4 de standaard IG-reacties als "we zijn op de hoogte van de problemen, daar wordt aan gewerkt" en "we hebben nu net drie nieuwe rubrieken bedacht" en 4 random beloften voor betering in de toekomst. Die hebben we al wel 100x gezien en daar komt helemaal niets van.

  @Meta_coola

  Schaamteloze zelfpromotie.
 • @barton Ik begrijp niet waarom deze review van een Netflix-serie reden is voor zo'n lading kritiek. Je hoeft je geen zorgen te maken dat er meer filmnieuws dan gamenieuws op IG verschijnt. Ik zit de komende tijd vast op de redactie, dus daar zal ik persoonlijk voor zorgen.
 • @Jack O
  De reden voor deze kritiek komt o.a. door de review van de Netflix-serie. Meer filmnieuws dan gamenieuws, daar ging ik in ieder geval dan ook weer niet van uit.
 • @barton

  Wie doet er hier aan schaamteloze zelfpromotie. Ik in ieder geval niet. Dat ik mijn reviews hier link is geen geval van zelfpromotie
 • @Jack O
  Ik vraag me af waarop jullie deze "vraag naar film nieuws etc" baseren. Waarschijnlijk op één van de enquetes? Nou ja prima dat er vraag is, iedereen een andere mening, maar natuurlijk gaat dit wel ten koste van de games. Je kunt jezelf moeilijk in twee splitsen en simultaan reviews en nieuws schrijven. Kan ik hieruit opmaken dat jullie een bepaald quota hebben aan nieuws, reviews en artikelen en dat het hier niet ten koste van gaat?
 • @CerandoX.nl Je kunt hieruit opmaken dat we verstand hebben van Google Analytics en deze vraag daarop baseren. We kunnen net als andere websites ál het gamenieuws proberen te plaatsen, ook de dingen die voor velen niet zo relevant zijn, of onze tijd besteden aan toffe content als deze.

  Ik schrijf zelf vrij vlot en zou The Dragon Prince toch wel gaan kijken. Het is een kwestie van drie kwartier rammen en vervolgens een leuk artikel op de site hebben waar mensen een volgende keer graag voor terugkomen.

  Je hoeft je echt geen zorgen te maken dat zoiets de content voor games verdringt. Mocht je een overzicht willen van wat we per week op de site hebben, dan staat er iedere zaterdag een round-up klaar.
 • @Jack O
  Ja, ik snap ook wel dat jullie naar analytics kijken. Maar dacht dat ik dit ook weleens in een enquête had zien staan. Ik ging er niet vanuit dat statistieken de enige beweegreden was. Dus de vraag voor film en serie reviews is groot. Nou ik zou zeggen, ga lekker door. Ik klik er niet meer op.

  Misschien ben ik een vreemde eend in de bijt, maar ik hecht meer waarde aan nieuws dan aan reviews.
 • Ik ben nu nog met Charlotte bezig maar ga daarna deze zeker checken!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren