1. Ruzie om een miljoen aan royalty's: The Sinking City uit winkels verwijderd

Ruzie om een miljoen aan royalty's: The Sinking City uit winkels verwijderd

Strijd tegen uitgever Nacon

De horror-detectivegame The Sinking City is verwijderd van meerdere digitale winkels, waaronder Steam, PlayStation 4 en Xbox One. Een ruzie over royalty's ligt daaraan ten grondslag, blijkt uit een statement van ontwikkelaar Frogwares.

In het statement wordt de juridische strijd uitgelegd tussen de ontwikkelaar en uitgever Nacon, die onlangs fuseerde met Bigben Interactive. Volgens Frogwares weigert Nacon om de ontwikkelaar royalty's te betalen. Het verschuldigde bedrag zou ongeveer een miljoen euro bedragen.

Frogwares sloot in 2017 een overeenkomst met Nacon: in ruil voor financiële steun tijdens de ontwikkeling, kreeg Nacon het recht om de game op een aantal platformen uit te geven. De ontwikkelaar zou geld krijgen bij elke milestone en daarna een deel van elke verdiende euro. Volgens Frogwares begonnen de problemen echter al snel.

"BBI/Nacon lag honderden en honderden dagen achter met hun betalingen. Elk bedrag was gemiddeld veertig dagen te laat, terwijl onze milestones altijd op tijd waren en werden goedgekeurd", aldus het statement. Nadat de game uitkwam, kreeg Frogwares een confronterend bericht van de uitgever. "De milestones die eerder waren goedgekeurd, werden geannuleerd. Dat betekende dat we geen winsten van de game zouden krijgen. Achteraf annuleren en zeggen dat we niet op tijd geleverd hebben over een game die al is uitgebracht, is onacceptabel. Daar begon ons juridisch gevecht."

Frogwares beschuldigt de uitgever er ook van dat de rol van de ontwikkelaar is geminimaliseerd in marketingmaterialen, zodat het lijkt alsof Nacon de eigenaar van de rechten is. Volgens Frogwares hebben ze afgesproken dat de rechten op het IP in handen van de studio blijft.

The Sinking City is een horrorgame geïnspireerd door de werken van H.P. Lovecraft en kwam vorig jaar juni uit. Inside Gamer gaf het spel een 6,7: "Als je ervan wilt genieten moet je veel gebreken voor lief nemen." Het spel is onder andere nog verkrijgbaar via de website van Frogwares zelf en op de Nintendo Switch, waar Frogwares de game zelf op uitgaf.

Dit artikel delen

Over de auteur

Erik Nusselder Redacteur van Gamer.nl. Houdt veel van RPG's, action-adventures, platformers, point-and-click adventures. Ook van leuke indies. Kan bovendien heerlijk genieten van het spelen van slechte games (al krijgen ze dan wel gewoon een slecht cijfer, natuurlijk). Contact: erik@gamer.nl

Reacties

  • Ik heb de game destijds gekocht in de aanbieding maar vond er niet zo veel aan.
    Kun je de game nog wel downloaden als je hem al gekocht hebt?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren