1. The Surge 2 review – Verdienstelijke soulslike

The Surge 2 review – Verdienstelijke soulslike

Amputeren voor het leven

Tussen de stortvloed aan inferieure soulslikes verscheen in 2017 The Surge, een sciencefictiongame met veel potentie, maar ook een hoop gemiste kansen. Met het vervolg weet Deck13 Interactive een aantal fouten goed te maken, maar helaas lang niet allemaal. Het resultaat is een doeltreffende actie-rpg met een matige aankleding.

Amputeren voor het leven

Een van de kritieken op The Surge was het gebrek aan een solide verhaal. Niet een meeslepend epos, maar enige vorm van world building dat daadwerkelijk iets doet met de boeiende premisse van de game en verkennende spelers beloont. Na de kortste introductievideo uit de geschiedenis van games, gooit The Surge 2 het verhaal compleet overboord. Althans, zo lijkt het.

De ontwikkelaar probeert er namelijk wel wat van te maken. De game begint in de futuristische stad Jericho City, waar je naamloze personage neerstort en daar vanwege een nanovirus voorlopig vastzit. Allerlei soorten bendes en sektes delen de lakens uit, terwijl de overheid de bevolking onderdrukt met zwaar geschut en robots. Gedurende je zoektocht naar antwoorden over het nanovirus en potentiele gevolgen voor de mensheid verschijnt er in hologramopnames constant een mysterieus meisje, dat na vijftien uur in het tweede tussenfilmpje van de game pas écht opduikt. Het verhaal geeft je geen reden om je te interesseren voor dit ogenschijnlijk mysterieuze personage, maar duwt wel steeds vage sciencefictiontermen, overdreven acterende npc’s en ‘edgy’ dialoogopties in je gezicht. Ook de antwoorden op je vragen zijn simpelweg niet boeiend en erg vaag, waardoor het verhaal meer kwaad dan goed doet.

The Surge 2

Vliegende armen

Gelukkig zijn de gevechten tussen het verhaal door zo prettig en straffend als ze maar kunnen zijn. Deck13 had met The Surge al een briljant vechtsysteem bedacht en het vervolg overtuigt hiermee nog steeds. Los van ontwijken, blokkeren en slaan, selecteer je lichaamsdelen, die je uiteindelijk op lugubere wijze kunt amputeren. Sommige delen zijn bepantserd en leveren belangrijke scraps, wapens en recepten voor uitrustingen op. Andere delen zijn ‘bloot’ en zijn dus kwetsbaarder. Dit levert een boeiend risico-beloningssysteem op: gaan voor een snelle kill of het pantser breken en er met belangrijke items vandoor gaan.

In The Surge 2 werkt dit vlotte systeem nog steeds als een trein. Hier en daar zijn de animaties van je personage wat vloeiender en vergeeflijker en tevens is er een pareermechaniek toegevoegd. Dat laatste betekent dat je nog meer risico kunt nemen tijdens gevechten door aanvallen af te kaatsen, zo een groot deel van je staminabalk bespaart en een opening creëert om terug te slaan. Het in de juiste richting pareren van een slag is met de parry-implantaat – een passieve bonus – en veel oefening een hele fijne mechaniek. Wie het na dertig pijnlijke pogingen eindelijk onder de knie heeft en de soms verwarrende aanvalspatronen van vijanden kent, maakt een betere kans tegen de listige bendeleden, soldaten, robots en nanobeesten in de game.

Na de onwijs brute animaties bij het afhakken van een ledemaat – of het regelrecht eruit snijden van een romp – volgt een beloning in de vorm van scraps, die je veilig bij medbays dient te brengen om uitrusting te upgraden en te craften. De game biedt een overweldigende hoeveelheid aan pantserstukken en wapens, die je afhankelijk van een bepaalde speelstijl kunt instellen. Zo ziet ons personage - dat we aanvankelijk nog zo mooi hadden samengesteld in het customization-menu – eruit als een futuristische ninja-juggernaut met een lichtgevende katana. Ook zijn er tal van opties om je batterij-energie te spenderen aan implantaten met handige bonussen als extra snelheid, heelkracht of aangebrachte schade, waardoor je een unieke samenstelling kunt creëren.

The Surge 2

Cameraproblemen

Wat variatie qua vijanden betreft stelt The Surge 2 wederom een beetje teleur. De game introduceert nieuwe vijanden gestaag, zodat je hun aanvalsbewegingen kunt leren pareren en ze op een gegeven moment wel kunt dromen, maar al relatief snel slaat de herhaling toe. Ook sommige eindbazen worden soms herhaald, hoewel er ook een aantal tof ontworpen wezens en duivels moeilijke gevechten te vinden zijn in de game. Bazen zijn memorabel spannend en bevredigend genoeg om te bestuderen en te verslaan. Soms moet er een kleine grind aan te pas te komen, maar dat draagt enkel bij aan het gevoel van overwinning.

Wel vervelend zijn de sporadische cameraproblemen tijdens gevechten, waardoor je soms oprecht het loodje legt. Met name in kleine ruimtes kan de camera nogal dalen, waardoor je meer het achterste van de je personage bestudeert dan de vijand die ondertussen op je afstormt. Ook zitten omgevingsstukken soms in de weg wanneer je naar achteren beweegt en is er een gigantische eindbaas met lange poten die je simpelweg niet goed in beeld krijgt, omdat je één poot moet selecteren. Het gevolg is dat hij buiten beeld soms een aanval uitvoert, terwijl je totaal gefocust bent op dat ene been Het zijn kleine ergernissen die juist in een uitdagende game als deze voor extra irritatie zorgen.

Jericho City

De eentonigheid in The Surge was voor velen het voornaamste minpunt en in het vervolg is daar marginaal verbetering in gekomen. De game speelt zich af in de afgesloten stad Jericho City, die qua pure verscheidenheid beter uit de verf komt dan het eerste deel. Er is zowaar wat groen te bewonderen en gedurende de game bezoek je vluchtelingenkampen, discotheken, ziekenhuizen en gebouwen met meerdere etages. Dit maakt het reizen een stuk prettiger, maar tegelijkertijd is de aankleding van omgevingen zo mager dat er nog steeds een gebrek aan sfeer is in The Surge 2. In forten zijn grofweg twee winkels te vinden en voor de rest npc’s die niets staan te doen. Ook de stad zelf, die je kriskras doorkruist om bij de volgende locatie te komen, is een verzameling grijze gebouwen en donkere steegjes. Het is gewoon een beetje generiek.

De manier waarop de game spelers dwingt om een fysieke kaart op te zoeken en zo te navigeren is dan weer een boeiend element. Jericho City kent allerlei omwegen om op plaats van bestemming te arriveren en het is wonderbaarlijk hoe de game soms meerdere malen een nieuwe weg onthult naar een medbay die je uren geleden hebt geopend. Op zo’n twee derde van de game kun je plots gebruikmaken van de tokkelbanen in de stad, om zo nieuwe gebieden te betreden. Zo kom je weer nieuwe medbays tegen, of wandel je per ongeluk een steeg in met sterke patrouillerobots.

Quality en performance modi

Net zoals veel moderne games bevat The Surge 2 op de PS4 Pro en Xbox One X quality en performance modi. In 1080p en 60fps speelt de game vele malen fijner dan de (upscaled) 4K en 30fps-modus. De quality modus vertoont op de PS4 Pro wel een hoge mate van screen tearing, dus dat moet je op de koop toe nemen.

The Surge 2
The Surge 2
The Surge 2

Behulpzame spelers

Ook tof is de manier waarop The Surge 2 sociale elementen implementeert. Met je drone, die overigens een veelzijdige metgezel is tijdens gevechten, markeer je plekken met symbolen voor andere spelers. Omgekeerd spot je regelmatig symbolen van behulpzame spelers, die je de weg wijzen, je waarschuwen voor (heel irritant) verstopte vijanden en verborgen loot aangeven. Een puike aanvulling dus.

Helaas kunnen we dat niet zeggen van alle vernieuwingen in The Surge 2. Uiteindelijk is het een fijnere game om te spelen dan het eerste deel en een verdienstelijke soulslike, maar helaas schiet de game nog steeds tekort op aspecten die er echt toe doen.

Conclusie en beoordeling

The Surge 2

Het nog altijd briljante vechtsysteem en de structuur van Jericho City maken van The Surge 2 een aardige soulslike en absoluut een betere game dan het origineel. Qua verhaal en variatie in omgevingen en vijanden stelt de game echter teleur.
6,8
Score
68
Score: 70
 • Pluspunten
 • Pareermechaniek maakt gevechten spannend
 • Briljant vechtsysteem
 • Verscheidenheid aan uitrustingen
 • Jericho City zit slim in elkaar
 • Minpunten
 • Omgevingen zijn nog steeds eentonig en generiek
 • Vervelende cameraproblemen
 • Verhaal zit in de weg

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik vind dit altijd een hele aparte titel. Persoonlijk ben ik geen fan van souls achtige games omdat ik me te zwaar ga frustreren en een te grote stapel andere games zie smachten om gespeeld te worden. Dus dat liet ik dan varen. Daarnaast vind ik het vechtsysteem er niet heel lekker en houterig uitzien maar dat schijnt dan weer de charme van de game te zijn. ik heb er uiteindelijk gewoon te weinig tijd aan besteed voor een goed oordeel maar het trekt me gewoon wat minder. The Surge echter ziet er op beelden voor mij heel erg fijn uit. Dat vechtsysteem en de dismemberments ogen erg tof gedaan. De eentonigheid die ik dan teruglees houd me weer tegen. Zijn er hier mensen (misschien Jack O zelf wel) die kunnen beweren dat als je geen groot souls fan bent dit nu juist wel je ding kan zijn?
 • @xevulutionx Ik ben zelf ook geen hardcore Souls-fan hoor, maar The Surge spreekt me door de setting en het gevechtssysteem gewoon aan. Dat je veel dezelfde vijanden tegenkomt (ook omdat je steeds terugkeert naar eerdere delen) is de game lang niet frustrerend als een Sekiro naar mijn mening. Ik heb een paar keer echt goed vast gezeten bij een eindbaas, maar je kunt prima dichtbij een medbay scraps verzamelen en jezelf upgraden totdat je een betere kans maakt. Dat maakt de game, denk ik, voor mensen die het niet zo op Souls-games hebben best wel fijn om te spelen.

  En het vechtsysteem is inderdaad superfijn als je het doorhebt en de voornaamste reden dat ik best plezier heb beleefd aan de game. Wat eentonigheid in omgevingen betreft is het gewoon een beetje dubbel. De stad is nog steeds generiek, maar zit wel bij vlagen heel slim in elkaar. Tel daar de cameraproblemen bij op en je hebt een aardige game.

  Dus ik zou zeggen dat The Surge 2 een prima beginpunt is, maar misschien moet je even wachten tot 'ie in de aanbieding is.
 • @Jack O
  dank voor je uitgebreide reactie. Klinkt dan wel iets als wat ik leuk kan vinden. Wellicht inderdaad voor een budgetprijsje of een titel voor in gamepass al dacht ik even dat deel 1 daar al in zat.
 • @xevulutionx Game Pass dacht ik niet. PS Plus wel!
 • @Jack O op plus was paar maanden geleden idd maar daar ben ik die maand vergeten mn ps4 aan te zetten om ze binnen te halen. zo helaas ook al Detroit BH vergeten…
  Ik zie The surge 1 gelukkig wel staan op Gamepass dus dat komt wel goed.
 • @xevulutionx ah tof!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren