1. The Touryst review – Leuk voor een dagje uit

The Touryst review – Leuk voor een dagje uit

Veel te veel games voelen als werk. Het is best begrijpelijk dat je na een drukke week op je werk of studie geen zin hebt om online of door een genadeloze eindbaas afgeslacht te worden. Veel te weinig games voelen als een relaxte vakantie naar de zon. The Touryst van de Duitse ontwikkelaar Shin’en – vooral bekend van het uitstekende eerbetoon aan F-Zero genaamd Fast RMX - doet een dappere poging om dit te veranderen.

In de The Touryst speel je namelijk als een echte vakantieganger. Het Aloha-shirt, de zonnebril en de ordinair dikke snor zeggen genoeg: het hoofdpersonage is een man die weet wat genieten is. In zijn geval betekent dat een reisje naar een tropische eilandengroep waar van alles te doen is. Surfen, duiken, dansen en bakken op het strand behoren tot de opties, maar er zijn ook mysterieuze ruïnes die waarschijnlijk meteen je aandacht trekken.

Snel afgeleid

Het duurt niet lang voordat je in The Touryst in een missie verzeild bent geraakt om iedere ruïne op elk eiland te verkennen. Dat is tenminste het geval als je niet te snel afgeleid raakt. De vakantie blijft zelfs tijdens het hoofdverhaal lonken. Even stoom afblazen door een vlucht met een drone te maken of door hier en daar wat foto’s te maken voor de lokale kunstgalerie kan ook gewoon.

Dat is het idee van The Touryst in een notendop. Er is een hoofddoel – het ontrafelen van het mysterie van de ruïnes – maar je wordt op ieder eiland aangemoedigd om wat anders te doen. Het spel heeft een uitgebreide to do-lijst waarin alle verzoekjes en tips van de eilandbewoners worden bijgehouden. Op ieder moment kun je ervoor kiezen om iets compleet anders te gaan doen.

Soms relaxt, soms irritant

Gecombineerd met de vrolijke voxel-graphics heeft dit spel een prettig ontspannen sfeertje. Bijna niets hoeft en je mag zelf grotendeels bepalen in welke volgorde je de eilanden bezoekt. Zo nu en dan zijn er cruciale upgrades nodig om verder te komen. Renschoenen of een dubbele sprong maken nieuwe gedeeltes van het eiland toegankelijk. Alleen op die manier wordt je voortgang zo nu en dan een beetje belemmerd.

The Touryst is op zijn best wanneer je je eigen gang kan gaan en hier en daar wat eilandbewoners uit de brand helpt door kleine klusjes voor ze op te knappen. Minder sterk is het spel in de tempels die zich onder de ruïnes bevinden. De puzzels bestaan hier veelal uit het plaatsen van blokken op de juiste plekken en het maken van lastige sprongen.

Wisselvallig uitje

De gameplay voelt alleen veel te priegelig voor de exacte acties die je moet uitvoeren. Mikken tijdens gooien gaat pijnlijk langzaam en een later gedeelte waarin er op hele kleine platformen gesprongen moet worden is mede door de belabberde camera erg frustrerend.

Het toffe en tegelijk vervelende van The Touryst is dat het spel van alles probeert en daarmee uiteindelijk nogal wisselvallig uit de bus komt. De minigames in de arcade zijn bijvoorbeeld erg goed gedaan en precies uitdagend genoeg om te spelen. Vooral de 16-bit versie van Fast RMX voelt als een geslaagde toevoeging.

Hetzelfde kan gezegd over de volledig optionele afdaling in de mijnschacht. Omdat je niet kan zien waar je veilig kan landen moet je hier voorzichtig gebruikmaken van de afbrokkelende steigers en de touwen die op ieder moment zijn te plaatsen. Een stuk minder geslaagd zijn het kanoën en de ritmeminigame. Heb je deze verplichte onderdelen van het verhaal eenmaal gedaan, dan keer je er waarschijnlijk nooit meer vrijwillig naar terug.

The Touryst heeft wat hinderlijkere gedeeltes, maar het spel is ook aan de korte kant, waardoor deze onderdelen nooit lang irriteren. Binnen een middagje ben je er wel doorheen. Dit spel is daardoor een prima tussendoortje, een fijne een onderbreking tussen de grotere games die soms een beetje als werk kunnen aanvoelen. Het is daarom jammer dat The Touryst niet zo’n ontspannend pauze is als het had kunnen zijn. Daarvoor voelt de game net wat te irritant en te oppervlakkig.

Conclusie en beoordeling

The Touryst

The Touryst is een leuk dagje uit, maar uiteindelijk niet veel meer dan dat. Het spel is namelijk aan de korte kant en weet door de soms wel heel irritante (optionele) minigames aardig wat irritatie op te roepen. Tegenover ieder vervelend gedeelte staat wel weer iets leuks, waardoor deze korte vakantie toch de moeite waard is.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Relaxte sfeer
 • Toffe stijl
 • Minpunten
 • Probeert van alles, maar slaagt maar gedeeltelijk
 • Priegelig platformen

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • Ik heb ‘m toevallig eergisteren aangeschaft en was maar €12,- kwijt door opgespaarde golden points. Gisteren 2 uurtjes gespeeld en het is gewoon echt een leuk spelletje (tot nu toe)! Inderdaad hier en daar wat frustrerend/onduidelijk, maar de gameplay, het sfeertje, de graphics/performance en de besturing zijn echt top!

  Gelukkig kwam ik erachter dat je met het rechter knuppeltje de camera in z’n geheel kan draaien (vast wel ergens uitgelegd, maar natuurlijk overheen gelezen). Dat is bij deze game echt essentieel.


  Edit:
  Prima review trouwens! Las lekker weg.
 • @Piet S.

  Seg wat kun je doen met je golden coins? En waar kun je zien hoeveel je er hebt?
 • @CyberFl

  Ik neem aan dat dit de Switch is. Golden coins geven je korting op games in de store. Ik kreeg bij mario party 60 coins en dat is gelijk aan 0,60 korting op een spel. Piet had voor 12 euro aan coins dus heeft aardig wat meer spellen. Je kan het in je Nintendo account checken.
 • @TommieNL

  In dit geval had ik €8,- aan munten, want ik moet nog €12 betalen, maar ik heb de laatste tijd inderdaad best veel games aangeschaft ja! ;P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren