1. The Witcher op Netflix bevat een aantal gemiste kansen – Column

The Witcher op Netflix bevat een aantal gemiste kansen – Column

Al krijg ik er geen genoeg van

Toen het eerste gerucht over een mogelijke The Witcher-serie op Netflix opdook, sloeg m’n hart even over. Van enthousiasme, maar ook vanwege de angst dat Netflix het zou verpesten en hordes Game of Thrones-fanaten de serie zouden afkraken. Dat laatste is deels gebeurd, want sommigen haten het eindresultaat, maar anderzijds zijn er ook genoeg die het fantastisch vinden. Ik schaar me onder die laatste groep, al had er meer in gezeten.

LET OP: dit artikel bevat een aantal lichte spoilers voor The Witcher op Netflix

Eerst even over die Game of Thrones-vergelijking: ik snap dat mensen hopen op iets wat het gat van de populaire franchise vult, maar de equatie slaat natuurlijk nergens op. ’De HBO-serie is een politiek drama met een vleugje fantasy, terwijl The Witcher is een uit de hand gelopen, duister sprookjesmysterie omvat. Althans: vooralsnog. De oorlog tegen Nilfgaard, Ciri’s waardevolle positie als erfgenaam van Cintra en intriges in de koninklijke kringen komen namelijk pas ná deze verfilming van Sapkowski’s verhalenbundels aan bod.

Het is in ieder geval een hele opluchting dat Netflix dit begrijpt. Monsterjager Geralt staat in de schijnwerpers en ruikt tijdens zijn klussen regelmatig onraad, waardoor hij de zoveelste familievete of vloek voor z’n kiezen krijgt. Hierbij komt regelmatig terug hoe Geralt de goede kant van mensen inziet en in tegenstelling tot anderen in zijn professie niet de makkelijke weg kiest door het beest af te slachten en geld aan te nemen. De manier waarop Henry Cavill bijvoorbeeld Ostrit bij z’n kraag grijpt en woedend vraagt wat voor vloek hij over het meisje Adda heeft uitgeroepen, is precíes waar The Witcher om draait.

The Witcher

Over het algemeen is Cavill dan ook een uitstekende Geralt. Hij doseert zijn grommende stem slim, is zo stoïcijns als het maar zijn kan, maar anderzijds ook regelmatig in tweestrijd, en man, fysiek is hij nóg groter dan tijdens zijn rol als Superman en snorremans in Mission Impossible. Enkele momenten komt hij minder overtuigend over, zoals wanneer het wel érg duidelijk is dat hij een pruik draagt. Een beetje suspense of disbelief komt altijd wel kijken bij dergelijke series, maar hier en daar oogt z’n haar meer als zo’n Franse pruik dan de melkwitte manen van een Witcher.

Hij kan ook nog eens behoorlijk zwaardvechten, wat resulteert een aantal van de tofste confrontaties in een televisieserie ooit. Hij vecht een tikkeltje lomp vergeleken met Geralts als ‘elegant’ beschreven vechtstijl, maar het wordt zo naadloos en bruut in beeld gebracht dat ik het de makers vergeef. Sowieso is de productiewaarde – op wat matige CGI na – behoorlijk hoog en was ik oprecht verbaasd door het imposante uitzicht op het koninkrijk Cintra en omringende besneeuwde bossen.

Mijn relaas begint inmiddels te klinken als een lofrede, maar ik wil graag benadrukken dat Netflix – waarschijnlijk omwille van tijd en budget – niet perfect werk aflevert. Het grootste probleem is hoe dynamisch er wordt geschakeld tussen het verleden en heden, waardoor ik mij als boekenlezer constant afvroeg of het nou écht zo verwarrend in elkaar zit, of dat de makers wat vrijheden hebben genomen met de tijdlijn. Het bleek dat eerste te zijn, waardoor je als nieuwkomer naast een aantal ingewikkelde fantasytermen ook nog eens moet begrijpen dat prinses Ciri op enkele momenten nog niet eens was geboren. Oké, Geralt en de zwartharige Yennefer verouderen in die twaalf jaar logischerwijs niet zichtbaar door hun mutatie en transformatie, maar een beetje houvast was wel op z’n plaats geweest.

The Witcher
The Witcher
The Witcher

Op andere momenten wijkt de serie op een teleurstellende manier van de boeken af. Wellicht komt het omdat ik me sommige momenten anders had voorgesteld, maar de fantastische ontmoeting tussen de tovenares en de Witcher – waarbij ze in de boeken al vechtend door een portaal op de dinertafel van een chique banket neerploffen en vervolgens bijna de hele stad vernielen – viel toch tegen. Ook zijn sommige verhalen duidelijk ingekort, stelden sommige gevechten met bepaalde beesten wat teleur en heb ik m’n twijfels bij hoe het magiesysteem is aangepast.

Mijn grootste probleem is echter dat Netflix niet meer tijd heeft genomen om de ontmoeting tussen Geralt en Ciri meer lading te geven. Normaliter vind ik Netflix-series door de semi-verplichte twaalf episodes veel te langdradig, maar een aflevering over de eerste, moeizame ontmoeting tussen Cirilla en de Witcher had de samenkomst veel emotioneler en logischer gemaakt. Nu omhelst het meisje een grote, grommende man die ze nog nooit heeft gezien, en worden de mooie woorden die Geralt tegen haar spreekt overboord gegooid.

The Witcher

Hoewel er dus af en toe meer in had gezeten en de tijdlijnen een rommeltje zijn, heb ik eindeloos genoten van The Witcher. De lore, Jaskiers grappig vervelende commentaar, de soundtrack: het voelt als een warm bad voor fans. Ik zou het zeker zeven van de tien coins for your witcher geven.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik heb de game gespeeld (half), maar het kon mij niet bekoren. De serie daarentegen waanzinnig! Beetje Lord of the Rings meets Game of Thrones.
 • @Monojaxx grappig! Misschien zijn de boeken dan wat voor jou.
 • @Jack O

  Ik én boeken!😄
 • Ik heb de boeken niet gelezen al had ik daar, na het spelen van de game enorm veel zin in. Worden die boeken vertaald naar een scherm dan zal dat altijd afbreuk doen aan wat geschreven is.
  Omdat ik alleen deel 3 van The Witcher heb gelezen mis ik het begin wat inderdaad wat verwarrend in de serie wordt verteld. Een transitie in kleur oid had de tijdlijnen beter geduid. Ondanks de onvermijdelijke tekortkomingen heb ik enorm genoten van de serie en kijk ik uit naar het volgende deel. Nu de schrijver in CDproject Red weer een nieuw contract hebben lopen kijk ik ook uit naar meer avonturen van Geralt op de volgende generatie consoles.
 • Spoilers;

  Over de emotionele band tussen Ciri en Geralt ben ik het met je eens, anderzijds is de reactie van Ciri ook te wijden aan pure opluchting en eindelijk een gevoel van veiligheid ; bij hem komt alles goed, en ze heeft al erg lang naar hem gezocht.

  Over de verhaallijnen door elkaar ; dit vond ik juist wel tof gedaan. Het creëert wellicht wat verwarring, maar toch vond ik dat de boel mooi naar elkaar toewerkte en uiteindelijk in elkaar vlocht.

  Wat ik in het 2e seizoen meer zou willen zien zijn de losse contracten ; dus Geralt die wat vaker een mysterie oplost (los van het verhaal) dat zich oplost in een gevecht met een van de vele monsters die zijn wereld rijk is. Ik hoor meer critici over de gevechten met de monsters, en dit kan veel verder uitgebuit worden. Al vond ik de strijd met de ongewenste dochter van de koning wel tof gedaan. Meer van dat graag.

  Geralts 'fuck' vond ik ook goud, en zijn 'hmmmm' is overgenomen uit de games gok ik. De humor in deze serie kon ik dan ook wel waarderen.

  Cavill was in ieder geval een veel betere Geralt dan ik had verwacht. Hij wilde BTW zijn haar zelf laten groeien voor de serie en wit verven, maar dit hebben de makers tegengehouden. Yennefer was ook tof, de bekende Bard ook prima gecast, alleen bij Triss heb ik mijn bedenkingen. Ciri moet ook nog groeien qua personage.
 • De serie gaf mij een 80's Fantasy film en Hercules/Xena vibe, en dat is juist 100% positief en precies wat ik blijkbaar nodig voor een serie als dit. Maar het is voor mij Niet beste serie van het jaar, mijn top 5 ziet er zo uit.

  01 The Mandalorian
  02 Dragon Ball Super ( en dan vooral The Universal Survival Saga. Echt pure kwaliteit qua verhaal en animatie)
  03 The Witcher
  04 Genndy Tartakovsky's Primal
  05 Dark Crystal: Age of Resistance
 • @Meta_coola

  Dark Crystal was ook echt heel tof. Soms echt onvergeeflijk bruut voor een 'poppen-serie'. De film zelf vond ik eigenlijk best saai, de serie daarentegen heb ik geboeid gevolgd, wat een mooie vormgeving ook.
 • @benjaminben

  Vooral de laatste aflevering was echt borderline PG-13/R rated, ik weet dat het maar poppen zijn maar Goddamn wat was die aflevering gory zeg.
 • @benjaminben

  Gave serie hè! Jammer dat er geen vervolg op komt.
 • @Monojaxx

  Heel tof. Is dat al bevestigd dan? Meende dat dit nog niet helemaal duidelijk was, maar er goede hoop was op een 2e Seizoen?
 • @Monojaxx
  Uh? volgens mij waren ze juist met de voorbereidingen van seizoen 2 bezig

  Edit

  As of December 30, 2019, The Dark Crystal: Age of Resistance has not been cancelled or renewed for a second season. Stay tuned for further updates.

  https://tvseriesfinale.com/tv-show/the-dark-crystal-age-of-resistance-netflix-cancelled-renewed-season-two/
 • Grotendeels met je eens :) Vooral die neppe pruiken soms, haha. Maar over het algemeen heel erg tevreden met de serie. Vooral de dynamiek Jaskier en Geralt komt fucking goed uit de verf (hoewel ze in de boeken natuurlijk veel meer avonturen beleven samen). Het verwarrende is inderdaad en helaas het geknoei met tijdlijnen. Geen visuele elementen of wat dan ook, om aan te geven naar welke tijd we gaan. Dat had veel beter gekund. Ook omdat we dus niks zien aan de personages zelf (zoals je al zegt, door mutatie/transformatie), is het allemaal moeilijk in te schatten, zelfs voor de boekenlezers. Ze hadden volgens mij best makkelijk ''XX Years before the Battle of Cintra'' in beeld kunnen zetten, of iets dergelijks.


  Ik kijk in ieder geval zeker uit naar seizoen 2! Henry Cavill doet het fantastisch!
 • @RMNiels ja gewoon tekst in beeld was inderdaad een goede oplossing geweest.
 • @RMNiels er waren toch wel aardig wat hints? Bijvoorbeeld over de slag die Calanthe won, in haar jongere jaren. Dat was bij mij wel duidelijk.
 • @BertdeVries Ik hoor van veel mensen om me heen dat ze het verwarrend vonden. Ik heb de verhalen al drie keer gelezen, maar alsnog begon ik te twijfelen of ze niet gewoon alle tijdlijnen overboord hadden gegooid.
 • Ik vond het juist een leuke wending dat de verhalen niet synchroon liepen.
  Maar ik heb dan ook niet de games gespeeld of de boeken gelezen.

  Zijn "Fucks" waren overigens steengoed :P
 • Ik ben nu bij episode 4.

  Tot nu toe vind ik alles wel ok, maar dat hoofdpersonage trekt mij op een of andere manier niet. Zijn de minst leuke scenes. Wie weet trekt dat later wel bij?

  Boeken niet gelezen en games ook niet gespeeld. Fantasie boeken trekken mij nooit (kijk liever films) en de games lijken mij saai.

  Ik ga deze serie wel afkijken. Ben wel nieuwsgierig.

  Over de vergelijking met GOT en LOTR. Nee, vergeleken met die 2 is Witcher een B Serie.
 • @Newgamessuck grappig. Ik vind de stukken met Geralt juist het leukst!
 • @Dunk-e

  Ik ook. Maar dat komt ook omdat ik het personage van de games ken. Ik heb er al een hele reis opzitten met Geralt en ken zijn game variant verrekte goed. Als nieuwkomer kan ik me voorstellen dat je hem maar een emotieloze grombeer vindt. Beetje Daryl van TWD grommerig. Ik daarentegen ben erg verrast dat Cavill de game-versie zo goed heeft weten te imiteren.

  Nu heb ik de boeken niet gelezen, maar van de mensen die dit wel hebben gedaan hoor ik wat meer negatieve berichten over de serie. Met name omdat de serie veel canon niet nauw volgt en zelf verzint (Jen's origine verhaal, Nilfgard als te duister etc.).

  Zo heeft iedereen een eigen invalshoek en daarbij gevormde mening. Hierdoor lopen ze denk ik ook zo uiteen : de nieuwelingen, fans van de games, fans van de boeken, fans van beide ;)
 • Heb sinds een paar dagen Netflix en dit was de eerste serie die ik aanzette. Heb vrijwel geen ervaring met series naast Agents of S.H.I.E.L.D dus dit is een leuke afwisseling. Ben net met de 4e aflevering begonnen en zie meteen waar iedereen over praat met tijdlijnen enz. Is niet heel overzichtelijk, maar ook niet al te duidelijk.

  Ben nog niet heel ver in de game, en heb de boeken nog niet gelezen maar dat ga ik zeker doen!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren