1. The Witcher: van roman naar Netflix-serie

The Witcher: van roman naar Netflix-serie

Een opmerkelijke fantasyfranchise

Filmadaptaties van boeken zijn vaak de reden dat franchises écht groot worden. Harry Potter bijvoorbeeld was immers nooit zo populair geweest zonder de films. The Witcher is wat dat betreft een vreemde eend in de bijt. Er zijn namelijk maar weinig franchises van dit formaat die groot werden door videogames gebaseerd op boeken. Dit is hoe de klassieke boekenreeks uitgroeide tot gamefenomeen en Netflix-serie.

Laten we eerlijk zijn: de meesten van ons waren nog niet bekend met Geralts avonturen voor het verschijnen van The Witcher 2: Assassin’s of Kings of zelfs The Witcher 3: Wild Hunt. Dat is logisch, want The Witcher, of ‘Wiedźmin’, was lang alleen in Polen – en dus in het Pools - beschikbaar. Sterker nog: het was daar een fenomeen dat het imago van fantasy hielp verbeteren.

the witcher

Liefde voor fantasy

Het was Adrzej Sapkowski’s onvoorwaardelijke liefde voor fantasyboeken dat The Witcher tot leven bracht. De Poolse handelaar verslond fantasyboeken tijdens het reizen en deed hier en daar een vertaalklus voor het Poolse maandblad Fantastyka. Toen datzelfde tijdschrift in de jaren ‘80 een verhalenwedstrijd hield, greep Sapkowski zijn kans om een steentje bij te dragen. Binnen de maximale dertig bladzijden schreef hij Wiedźmin, een kort verhaal over de witharige monsterjager Geralt. Na een jaar lang in spanning te hebben gewacht, won hij een teleurstellende derde plaats.

Gezien de reputatie van Fantastyka is dat geen schande, want het blad was een broedplaats voor fantasy- en sciencefictionschrijvers, met bijdragen van J.R.R Tolkien (Lord of the Rings), Philip K. Dick (Man in the High Castle) en Anthony Burgess (A Clockwork Orange). Bovendien werd Sapkowski’s eerste verhaal opgemerkt door critici en werd de vraag naar meer verhalen alsmaar groter. Wat volgde waren twee verhalenbundels en zes romans die groot succes hadden in Polen. Volgens een vertaler werden er voor het verschijnen van de games al zo’n vijf miljoen stuks van de boeken verkocht, al zijn er geen duidelijke verkoopcijfers te vinden. Met de komst van de eerste The Witcher-game verschenen langzaam ook vertalingen van de boeken, die in het Westen voet aan de grond kregen.

Wie de boeken heeft gelezen of de games heeft gespeeld, snapt waarom The Witcher zo bijzonder is. De auteur omschrijft het zelf als een ”echt sprookje”, in plaats van een klassiek fantasyverhaal. The Witcher is rauw, duister en gegrond in Slavische mythologie. Er zijn geen dappere ridders of goedwillende koningen die monsterplagen voorkomen, dus is er een professional nodig om op deze mythische wezens te jagen. Daarbovenop creëerde Sapkowski een hele wereld met verschillende op Europa gebaseerde koninkrijken en bijkomende politieke conflicten, waar Geralt ongevraagd bij wordt betrokken. De mix van politiek, mysterieuze monsterverhalen en Geralts worsteling met menselijkheid maken de boeken oneindig interessant.

the witcher
Chakhabit via DeviantArt

Wereldwijd succes

Dat merkte game-ontwikkelaar CD Projekt Red ook op, dat in de jaren ‘90 dankzij het vertalen van Westerse games naar het Pools goud geld verdiende. In ieder geval genoeg om de licentie van The Witcher voor een lachwekkend bedrag over te nemen – Sapkowski dacht dat het project net zoals een eerder geannuleerde Witcher-game zou falen en wilde daarom geen aandeel van de opbrengst. Dat bleek een grote fout, want met BioWare’s geleende Aurora Engine zette de studio een game neer die de kern van de boeken uitstekend omvat. Hoewel het spel technisch wat verouderd is, voelt het nog steeds aan als het equivalent van de eerste verhalenbundels.

Het was niet allemaal koek en ei, want CD Projekt Red kwam door de financiële crisis van 2008 en het mislukken van een consoleport van The Witcher flink in de penarie. Een aantal investeerders hielp de studio gelukkig uit de brand om de ontwikkeling van The Witcher 2: Assassins of Kings voort te zetten. Waar de eerste game relatief kleinschalig is, zet het vervolg Geralts avontuur succesvol in de context van de wereld met bijzonder moeilijke keuzes. Geralts keuze om zich bij de de Scoia'tael-elfen of de troepen van Vernon Roche uit Temeria te scharen betekent voor spelers de keuze tussen totaal verschillende tweede actes.

the witcher

Deze bijna naïeve structuur is kenmerkend voor wat Assassins of Kings zo bijzonder maakt. De keuzes die Geralt maakt zijn hard, bijna niet te onderscheiden in goed of slecht en hebben verregaande gevolgen voor het verhaal. Bovendien staan de ingesproken stemmen tien jaar later nog als een huis, al is het vechtsysteem niet mooi oud geworden. Dat doet echter weinig af aan het feit dat The Witcher 2 een unieke rpg is, die verschillende prijzen won voor beste rpg en pc-game van het jaar. Het was de eerste keer dat de franchise écht in de schijnwerpers stond.

De omgekeerde wereld

Het zou nog zes jaar duren totdat The Witcher 3: Wild Hunt eindelijk verscheen. De game was het resultaat van jaren sleutelen aan CD Projekts eerste openwereldgame, waar een paar honderd man aan te pas kwam. Hoewel velen al eens van de franchise hadden gehoord, was The Witcher 3 feitelijk de grote doorbraak van de serie. Met talloze prijzen voor beste game van het jaar en inmiddels 20 miljoen verkochte exemplaren werd het succes van CD Projekt Red gelanceerd tot astronomische hoogten. En ere wie ere toekomt, want The Witcher 3 is een meesterwerk van de bovenste plank.

witcher

Grappig genoeg moet Adrzej Sapkowski helemaal niks van de games hebben, ondanks dat hij toegeeft dat het succes van CD Projekt Red hem heeft geholpen. Veel fans hebben de boekenreeks via die weg immers ontdekt, hoewel Sapkowski in een interview met Eurogamer aangeeft dat het frustrerend is dat het buiten Polen niet alom bekend is dat hij het Witcher-universum heeft verzonnen. Deze frustratie kwam tot uiting in 2018, toen hij omgerekend 14 miljoen euro aan vergoeding voor het gebruik van zijn licentie eiste. Dit viel niet in goede aarde bij fans, maar omwille van een goede relatie trof CD Projekt ‘een passende regeling.

Netflix

Na Wild Hunt verscheen er een officiële merchandise-winkel, een comicreeks, spin-off-games en binnenkort dus een Netflix-serie. Aanvankelijk was het plan om de boeken in filmvorm uit te brengen op Netflix, maar gelukkig greep vicepresident van International Originals Netflix, Kelly Luegenbiehl, op tijd in. De franchise leent zich namelijk een stuk beter voor een televisieserie, en zo geschiedde.

Juist door de achtergrond van The Witcher ging de aanloop naar de release op 20 december niet zonder horten en stoten. Nog voordat de hoofdrolspelers bekend waren, was er kritiek op de vermeende castingseisen, die Poolse authenticiteit zouden verruilen voor meer diversiteit. Immers hebben fans van de boeken en vooral de games een bepaald beeld bij de personages. Datzelfde geldt voor Henry Cavill als Geralt of Rivia, die met name van gamers veel kritiek te verduren kreeg vanwege zijn uiterlijk. Hij geeft geen baard, slechts één zwaard en geen littekens, in tegenstelling tot Geralt uit de games.

Op dat moment werd duidelijk hoe groot de invloed van de games eigenlijk is, want niet iedereen lijkt zich te beseffen dat de serie is gebaseerd op de boeken. Zo groot dat Netflix hier en daar dingen heeft aangepast vanwege het opmerkelijke traject dat de franchise heeft doorlopen, zoals Geralts subtiele baard, School of the Wolf-pantser en de badscène uit de trailer. We hebben The Witcher nog niet gezien, dus hoeveel invloed de 40 miljoen verkochte The Witcher-games daadwerkelijk hebben op de inhoud van de serie moet nog blijken. Wij zitten in ieder geval klaar op 20 december.

Leesgids

De boeken van The Witcher zijn absolute aanraders, maar waar moet je beginnen? Het beste beginpunt zijn de twee verhalenbundels: The Last Wish en Sword of Destiny, waarop de Netflix-serie is gebaseerd. Daarna kun je aan de vijf boeken uit de saga beginnen: Blood of the Elves, Time of Contempt, Baptism of Fire, Tower of Swallow en Lady of the Lake. Tot slot is er nog het losstaande verhaal Season of Storms, dat zich tussen de verhalenbundels afspeelt. Geen zin om alles te lezen? Check dan in ieder geval Sword of Destiny, die is namelijk fantastisch.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik kijk wel uit naar de serie, maar ik zou niet zeggen dat de boeken absolute aanraders zijn. Integendeel, het zijn één van de slechtste fantasy-boeken die ik gelezen heb. Zodra er ook maar een beetje actie plaatsvindt, schrijft Sapkowski er makkelijk overheen. Wie twijfelt zou ik gewoon de games aanraden en als je echt de lore wil kennen, kun je altijd de boeken er nog bijpakken. Je bent er in ieder geval heel snel doorheen.
 • @Rutgie Komt ook omdat de witcher pas echt bekend is geworden door het meesterlijke werk van CDR, Sapkowski is een misselijk hebberig mannetje.. Ben ook benieuwd hoe de serie is had meesterlijk kunnen zijn als CDR er bij betrokken zou zijn in plaats van die gierige vrek
 • @Rutgie heb je wel doorgelezen? In de latere boeken veranderd dit naar mijn mening en wordt de actie uitgebreid beschreven.

  Al maakt dat die boeken voor mij niet persee beter. Vind met met name het sprookjesachtige van de eerste bundels erg mooi en onderscheidend.

  Het nieuwste boek is wat dat betreft een aanrader die de fragmentarische en sprookjesachtige elementen van de verhalenbundels en de politiek en acties van de latere reeks combineert.
 • @Rutgie Ik heb De Laatste Wens-bundel gelezen tussen TW2 en TW3 in en ik heb nog ergens Het Bloed van de Elfen liggen maar ik heb er geen haast bij. het is duidelijk dat Sapkowski geen Tolkien of Martin is. Maar het is niet vreselijk.

  Jack O lijkt in zijn leesgids te zeggen dat er geen Nederlandse vertalingen zijn, maar die zijn er gewoon, die in theorie net zo dicht tot of ver van de originele Poolse versies afstaan als enige Engelse versie.
 • @Heer Mida ik zeg nergens dat er geen Nederlandse vertaling is toch? Sterker nog, heb de meeste boeken in het Engels en Nederlands gelezen, en de Nederlandse vond ik het tofst.
 • @Jack O Je zegt ook nergens dat ze er wel zijn. En het zal wel aan mij liggen, maar ik vind het raar om dat te niet te vermelden wanneer je aanbevelingen doet wat men moet lezen, zeker wanneer je zelf de vertaling in de ene taal meer geslaagd vindt dan de ander.
 • @Heer Mida Tja ik wilde het kader niet te lang maken, dus heb ik het er niet bij vermeld. Het is dan ook geen volledige leesgids. Ik denk dat het niet zoveel uitmaakt, gezien mensen die geïnteresseerd zijn het vanzelf wel uitvinden.
 • Jammer genoeg gaat het niet gebeuren, maar een witcher 4 zou ik echt zo geweldig vinden…
 • @iknatuurlijk Nou, CD Projekt heeft gezegd dat The Witcher en Cyberpunk hun vlaggenschepen zijn van de komende jaren. Er komt waarschijnlijk dus gewoon een nieuwe Witcher-game, maar of het The Witcher 4 is moet nog maar blijken.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren