1. Tijd voor een nieuwe Xbox: Alles over Xbox Series X

Tijd voor een nieuwe Xbox: Alles over Xbox Series X

Specs, prijs, release en meer

In 2020 verschijnt de nieuwe Xbox: Xbox Series X. Hoewel er al veel bekend is, gaan er nog een hoop geruchten over zaken waar we nog nog niks over weten. Daarom zetten we alle geruchten en feiten op een rij over de specs, releasedatum, prijs en games van de Xbox Series X.

We weten al sinds E3 2018 dat er een nieuwe Xbox in ontwikkeling is, maar de officiële onthulling vond tijdens The Game Awards 2019 plaats: de Xbox Series X verschijnt dit jaar in de winkels. De console oogt als een kleine game-pc die in tegenstelling tot de vorige consoles rechtop staat.

Twee nieuwe xbox-consoles

Hoewel de Series X officieel is onthuld, wordt verwacht dat Microsoft nog meer in petto heeft voor de volgende generatie consoles. De codenaam van Series X, Project Scarlett, lekte namelijk al een aantal maanden voordat Microsoft de naam zelf deelde. Opvallend genoeg claimt hetzelfde gerucht, dat Scarlett staat voor twee consoles: Anaconda en Lockhart.

Anaconda zou het duurdere en daarmee krachtigere model worden, met onder andere een SSD voor kortere laadtijden. Die beschrijving strookt, gezien de specificaties, met de Series X. Lockhart zou net als de Xbox One S in vergelijking met de One X het goedkopere en minder krachtige model worden. Vermoedelijk brengt Microsoft dus een 'Series S'-model uit, dat fungeert als het instapmodel.

Dat zou ook de opvallende naam van de Series X verklaren, die al doet vermoeden dat de console onderdeel is van een reeks. Phil Spencer gaf tijdens een interview dan ook aan dat de naam ruimte overlaat voor eventuele andere of verbeterde modellen. Verder verklaarde een woordvoerder van Microsoft dat de nieuwe console simpelweg 'Xbox' heet, en Series X de modelnaam is.

Xbox Series X

Behuizing en controller Xbox Series X

Het uiterlijk van de Series X wijkt behoorlijk af van voorgaande Xbox-modellen. Waar de vorige Xbox-consoles een 'plat' model hadden, oogt de Series X meer als een rechthoek. Hoewel het apparaat ook horizontaal gebruikt kan worden, werd het onthuld als verticale console.

Microsoft heeft de officiële afmetingen nog niet gedeeld, maar aan de hand van analyses hebben we een aardig beeld: de Series X is ongeveer 31 centimeter hoog en 16 centimeter lang en breed. Ter vergelijking: de Xbox One X is 30 centimeter breed, 24 centimeter lang en 6 centimeter hoog.

Verder is de behuizing mat zwart, vergelijkbaar met de Xbox One X, en zijn aan de voorzijde een knop een een disk drive te zien voor fysieke games. De console kent van boven een inham waar onder een rooster een groen licht te zien is.

De aansluitingen van de console lijken ook gelekt te zijn.Volgens ingewijden heeft de Series X aan de achterkant twee USB-A-aansluitingen, een ethernetaansluiting, één HDMI-port, optische audio-aansluiting en een aansluiting voor de voeding. USB-C lijkt dus te ontbreken.

Controller

De controller van de Series X heeft veel weg van die van de Xbox One. Nagenoeg alle knoppen zijn identiek, behalve een uitgebreidere D-pad en de Share-knop. Waarschijnlijk kunnen spelers met die laatste, net zoals op de PS4, direct gameplaybeelden opnemen en delen. Microsoft maakte daarnaast bekend dat de controller qua omvang ook iets kleiner wordt en gebruikt kan worden op de Xbox One en pc. Andersom werken ook Xbox One-controllers op de Series X.

Xbox Series X
hardware
Xbox Series X

Specificaties Xbox Series X

Tijdens de onthulling van de Xbox Series X maakte Microsoft ook grofweg de specificaties beschikbaar. De series X krijgt een AMD-Navi-GPU van ongeveer 12 teraflop, een CPU van AMD's Ryzen Zen 2-lijn, GDDR6 SDRAM en een NVMe-SSD voor opslag.

Phil Spencer lichtte deze specificaties kort na de onthulling toe. De GPU van de Series X is tweemaal zo snel als die van de One X en acht keer zo snel als de GPU in de Xbox One. Gezien de capaciteiten van die consoles beschikt de Series X over ongeveer 12 teraflop, een vuistregel voor GPU-kracht. De CPU wordt daarnaast 'viermaal sneller' dankzij de overstap naar 7nm-chips, maar of Spencer doelt op vergeleken met de Xbox One of One X is niet bekend.

De Series X wordt in ieder geval een flinke sprong vooruit. Microsoft claimt dat de console in staat is om games in 8K of 120fps af te spelen, al wordt vermoed dat de meeste games zullen draaien in 4K en 60fps. Tijdens een interview met Giant Bomb vertelde Spencer eerder dat er op het gebied van framerates nog genoeg te halen valt voor de komende generatie consoles, dus hogere framerates worden een belangrijk aspect van de komende generatie consoles.

Naast sneller geheugen en ondersteuning van ray tracing (een realistischere lichttechniek) krijgt de Series X ook een extra snelle SSD die 'laadtijden praktisch moet elimineren'.

Xbox Series X
De chip van de Series X in beeld.

Releasedatum Xbox Scarlett

De Xbox Series X lanceert tijdens de feestdagen van 2020. Een exacte releasedatum is dus nog niet bekend. Vermoedelijk organiseert Microsoft een evenement om de console en lanceergames volledig uit de doeken te doen. Ook wordt verwacht dat Microsoft aankomende E3 groots uitpakt met de Series X.

Cloud gaming en Xbox Scarlett

Zeer waarschijnlijk wordt streaming ook onderdeel van de volgende generatie platformenin de vorm van Project xCloud. Sinds 2019 is er een bètaversie beschikbaar voor een selecte groep spelers in Korea, Engeland en de Verenigde Staten toegang tot de bètaversie van de dienst. In 2020 wordt de bèta uitgebreid naar Canada, India, Japan en West-Europa. Het lijkt er dus op dat we dit jaar aan de slag kunnen met xCloud.

xCloud is zeer vergelijkbaar met Google Stadia, de cloud gaming-dienst die in 2019 verscheen. Met cloud gaming kunnen de meest geavanceerde games via het internet gespeeld worden en is in theorie enkel een scherm en internet nodig. Omdat games dus op de servers van Microsoft worden gespeeld is een console aanschaffen overbodig. De vraag blijft echter in hoeverre xCloud responsief en stabiel genoeg is om een console-waardige ervaring te bieden. Met een serverpark in Hoorn is de globale verdeling voor Nederland in ieder geval optimaal.

De bèta van xCloud lanceerde met een handvol titels, zoals Gears 5 en Forza Horizon 4, maar dat aantal wordt binnenkort verhoogd met ongeveer vijftig titels. Hoeveel games er bij lancering beschikbaar worden is nog niet bekend, maar volgens Microsoft kost het ontwikkelaars geen extra moeite om de games op de streamingdienst te lanceren. Daarnaast heeft het bedrijf ook aangekondigd dat xCloud onderdeel wordt van Game Pass, waarmee abonnees direct toegang hebben tot een bibliotheek aan games.

Verder spelen consoles ook een rol bij Project xCloud. Het wordt namelijk mogelijk om een console beschikbaar te stellen als 'server' om op hetzelfde netwerk gebruik te kunnen maken van de dienst. Hoe dat werkt is echter nog niet duidelijk.

Prijs

Er is nog geen prijs bekend voor Project xCloud.

Xbox

Backwards compatibility Xbox Series X

In een interview heeft Phil Spencer bevestigd dat de Xbox Series X backwards compatibility ondersteunt. In ieder geval Xbox One-games worden speelbaar op de console en vermoedelijk worden ook origine Xbox-games en Xbox 360-games ondersteund. Hoeveel games er bij lancering beschikbaar zijn is niet bekend, omdat Spencer aangeeft dat er updates nodig zijn om elke game draaiende te krijgen op de Series X.

In hoeverre games profiteren van de kracht van de nieuwe console is ook nog niet duidelijk. Mogelijk zorgen updates ervoor dat games in hogere resoluties en hogere framerates speelbaar worden.

Verder vertelt hij dat Gamerscores, saves en vrienden allemaal worden overgedragen naar de Series X.

Sea of Thieves

Games Xbox Scarlett

De Xbox Series X lanceert met Halo Infinite, dat ook op Xbox One en pc verschijnt. Verder kondigde Microsoft eind 2019 Senua's Saga: Hellblade 2 aan, een vervolg op de bijzondere indiegame Hellblade: Senua's Sacrifice.

Verder weten van een hoop titels dat ze naar de volgende generatie consoles komen, zoals Watch Dogs Legion, Starfield, The Elder Scrolls 6 en Elden Ring. Ook worden de nieuwe Assassin's Creed, Call of Duty Black Ops 5 en Cyberpunk 2077 verwacht voor de Series X.

Daarnaast heeft Microsoft een indrukwekkend aantal studio’s gekocht, waaronder Playground Games (Forza Horizon), Undead Labs (State of Decay), Compulsion Games (We Happy Few), Ninja Theory (Hellblade: Senua’s Sacrifice), Obsidian (Fallout: New Vegas) en inXile Entertainment (Wasteland). Ook richtte Microsoft The Initiative op, met talenten van Rockstar Games, Insomniac Games, Sony Santa Monica en Crystal Dynamics.

Vermoedelijk maakt Microsoft tijdens E3 2020 meer bekend over de lanceergames van de Series X.

Prijs Xbox Scarlett

Tot slot is de prijs van de nieuwe Xbox-consoles nog een groot vraagteken. Het gegeven dat er wellicht twee versies verschijnen maakt het nog ingewikkelder, maar dat biedt Microsoft meer opties om te concurreren met de PlayStation 5. Microsoft heeft namelijk geleerd van het prijsverschil van 100 euro met de PlayStation 4 bij de lancering van de Xbox One, en kan nu eenvoudig een next-gen platform uitbrengen dat onder de PS5 zit qua specificaties. Anderzijds kan het bedrijf pronken met alweer ‘de snelste console ooit’ voor een iets hogere prijs.

Op basis van de specificaties gokken we dat de Series X zo'n 600 euro gaat kosten, met een goedkoper model in het achterhoofd.

Dit zijn de belangrijkste geruchten en feiten op een rij. Houd deze pagina in de gaten voor de laatste nieuwtjes rondom de nieuwe Xbox.

Bekijk ook alle PS5-geruchten op een rij.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Microsoft service > Xbox Console

  PS Console > Sony service

  Denk dat we dit in de toekomst meer en meer gaan zien.
 • @Don Carpaccio

  Gaat uiteindelijk allemaal om de games.
  En daar ben ik juist het meest benieuwd naar, met wat Microsoft gaat brengen met de nieuwe studio's.
  En wat Sony nu gaat doen, aangezien ze afstand hebben gedaan van een aantal studio's.
 • @Ardyn

  Feit is dat je tegenwoordig geen Xbox meer moet hebben om Xbox spelletjes te kunnen spelen. Dus verwacht ik dat Microsoft zich meer en meer gaat focussen op de beste service aanbieden (wat ze nu al doen) zoals multiplatform-games uitbrengen zoals Cuphead!
 • @Don Carpaccio

  Klopt ook helemaal ja. :)
  Maar niet iedereen heeft natuurlijk zin om een goede PC te hebben en consoles te nemen.
  Ik ben gewoon benieuwd naar de volgende console oorlog, haha.
  Cuphead hoef ik overigens niet trouwens, heb dan toch liever Ori op de Switch. Dussuh, waar blijft het Microsoft???? :P
 • @Ardyn

  Wie weet brengen ze hun games ook op de PS4 uit. Als ik naar Steam, de Switch en Minecraft zie, hebben ze duidelijk geen probleem met de concurrent.

  Ik zie de naam Xbox nog een soort van 'iTunes van de games' worden waarbij het op een Microsoft console of PC nog steeds "specialer" en "aantrekkelijker" zal aanvoelen, maar evengoed ook op de concurrent kan draaien via een mogelijke app, genaamd: Xbox.

  :)
 • @Don Carpaccio

  Zie ik pas over twee generaties gebeuren, wanneer Microsoft volledig overstapt op streamen. Zij kunnen dan makkelijk de 'goedkope console' variant bieden wanneer de meeste mensen zijn aangesloten op een 5G-netwerk.
  Nintendo en Sony zullen dat nooit doen, hebben ze allebei de servers gewoonweg niet voor en vooral Nintendo zit wel goed met hybride consoles nu.
  Apple komt al met iTunes voor (mobiele) games! Apple Arcade…niet dat dat goed gaat worden voor de echte gamer. xD
 • @Ardyn
  Microsoft heeft zelf aangegeven dat ze voorlopig niets zien in "permanent streamen". Ze zullen er wel vol op inzetten, want er zitten diverse voordelen aan, maar ik denk dat over twee generaties mensen nog wel hardware in huis hebben staan.


  Ps. 5G gaat niet de oplossing zijn voor het onderweg gamen. Op de hogere frequenties is het bereik een stuk minder, en zelfs in Nederland zul je nooit volledig vlekkelos onderweg een stabiele verbinding hebben. Met video streamen kan dat i.v.m. een buffer van een paar seconden, maar met streamen van games is dat niet mogelijk.

  Edit: oh wacht.. Ik reageer weer op vrij oud item zo te zien.
 • @Gaaiz

  Back to the future!
 • @Don Carpaccio En das dus juist de grootste fout die ze hebben gemaakt. En die gaan ze nu grotendeels rechtzetten heb ik het idee.
 • MS je kunt zoveel consoles uitbrengen als je wilt, zolang jullie geen variabele bibliotheek aan toffe exclusives fixen ga ik echt geen bakbeest binnenhalen. Hoe sterk hij ook is.
 • @benjaminben

  Ik heb alle xbox’en in huis en moet je helaas gelijk geven. Op de Nintendo en Sony consoles speel ik een stuk vaker.
  Maar iedereen heeft zijn/ haar eigen mening wat betreft games.
  Ik haalde de eerste Xbox eigenlijk alleen om Fable en Ninja Gaiden te kunnen spelen.
  De Xbox 360 kocht ik om Gears of war en de marketplace die vol stond met retro content.
  De Xbox one wilde ik om eindelijk weer eens Killer Instinct te kunnen spelen.
  Voor de verdere rest vind ik de exclusieve games ook zeer karig (naar mijn smaak)
 • @benjaminben
  Hopen dat er iets meer exclusiviteit komt uit de studios die ze toevoegen aan hun straatje. Maar voor de non-exclusives ook een prima bakbeest mijn inziens, en met Gamepass zat uit te proberen.

  Als "social gamer" (co-op gamen en slap ouwehoeren) raak ik amper de exclusives op de PS4 aan. Die van de Switch dan weer wel, maar da's voor onderweg.
 • @Gaaiz

  Ja weet je, als je niet voor de exclusives gaat, dan is het een prima console. Speel jij alleen multi-platformgames dan is de Xbox wellicht zelfs de beste keuze. Maar kijk ik naar de PS4 in vergelijking met de One, dan ben ik zeer blij dat ik games als Ratched and Clank, SotC remake, The last Guardian, The Last of Us (remasterd en deel 2), Spiderman en Horizon heb kunnen spelen. Ik zie de PS4 eigenlijk als een Xbox One met een meerwaarde aan software als ik eerlijk ben.

  Toen ik destijds een Gamecube had, was ik blij met mijn exclusives, maar stond ook echt op het punt een Xbox in huis te halen want Fable, Halo en de Rare games leken mij zo vet. Dit is wat ik deze generatie mis, als ik naar Xbox kijk dan denk ik : Alles wat ik wil spelen (en meer) kan ik als spelen op de PS4, waarom zou ik hem in huis halen? Voor de fijnere controller? Voor de fijne Service? Nee, daar game ik niet voor. Ik game voor de games, en daarin loopt Xbox naar mijn mening qua exclusief aanbod drastisch achter op Nintendo en Sony. Leuk al die power, maar als je een monsterlijk snelle auto hebt gekocht, dan heb je er geen klap aan wanneer de berijdbare wegen niets speciaals zijn.
 • @benjaminben Sterker nog, eigenlijk heeft de Xbox one s/x alleen bestaansrecht vanwege de aanwezige 4K UHD blu ray speler. Dat moet ik ze nageven, dat hebben ze beter voor elkaar dan Sony. Maar voor de rest is het huilen metd e pet op. Wat in het verleden exclusives waren kan je nu ook op pc spelen, dus de noodzaak is weg. En die is nog veel krachtiger ook. Al heb ik goede hoop dat de nieuwe beter worden want ze hebben flink studio's aangekocht en ik mag toch hopen dat die exclusief voor MS gaan ontwikkelen, en dus ook exclusief voor de Xbox. Want console exclusives heb je m.i. ook niks aan. Daar kopen de mensen toch echt een console voor neem ik aan.
 • Ik ga hem meteen halen. Totaal geen klachten over xbox x of Microsoft.
 • Xbox anaconda gaat het worden. Als ze mooie deal hebben met inruil oude xbox x
 • @Incubi666 Ik weet niet waar je die glazen bol hebt gekocht, maar ik hoop dat je het bonnetje nog hebt.
 • 600 euro……………………………

  Denk dat het nog wel 2 jaar na release gaag worden voordat de next gen echt gaat beginnen. De prijs moet omlaag wil het interessant worden voor de massa.
 • @Newgamessuck Tegenwoordig worden er telefoons verkocht voor 1200 euro. Dan kan een console ook wel voor 600 euro die je dan gelijk voor de komende 4 of 5 jaar kunt gebruiken. Al helemaal als er ook gekeken wordt naar abonnementen om de console af te kunnen betalen.
 • @RMNiels

  Met een abbo systeem gaat het vast wel werken, maar vraag me af of ze dan gaan toepassen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren