1. Tijd voor een nieuwe Xbox: Alles over Xbox Scarlett

Tijd voor een nieuwe Xbox: Alles over Xbox Scarlett

Specs, prijs, release en meer

Het is geen verrassing meer dat er een nieuwe Xbox aan komt. Wanneer de console (of consoles) verschijnt of hoe die eruitziet weten we nog niet, al gaan er een hoop geruchten. Daarom zetten we alle geruchten en feiten op een rij over de specs, releasedatum, prijs en games van Xbox Scarlett.

Tijdens de E3 van 2018 bevestigde Xbox-hoofd Phil Spencer dat er een ‘nieuwe generatie consoles’ onderweg is. Velen speculeerden destijds dat Spencer opzettelijk meerdere platformen aanhaalde, omdat Microsoft zou komen met niet één, maar twee nieuwe Xbox-modellen.

Niet veel later kwamen Windows Central en Thurott, twee platformen die normaal gesproken te vertrouwen zijn als het gaat om Xbox-geruchten, met het bericht dat er inderdaad twee consoles op de markt komen. Onder de noemer ‘Xbox Scarlett’ zou Microsoft twee modellen uitbrengen: Anaconda en Lockhart. Anaconda zou het duurdere en daarmee krachtigere model worden, met onder andere een SSD voor kortere laadtijden. Lockhart zou net als de Xbox One S in vergelijking met de One X het goedkopere en minder krachtige model worden.

Xbox One

Specificaties Xbox Scarlett

Er zijn nog maar weinig harde feiten rondom de specificaties van Scarlett, maar aan de hand van partnerschappen, de technologische vooruitgang en uitspraken van Microsoft kunnen we een globaal beeld vormen van het nieuwe Xbox-platform. Zo weten we dat AMD wederom samenwerkt met Microsoft om op maat gemaakte hardware te leveren met bijbehorende optimalisaties. We kunnen er ook van uitgaan dat de consoles zowel op het gebied van CPU als GPU een sprong maken, zoals met het gebruikmaken van een 7nm-processor – als die daadwerkelijk gebruikt wordt. Die is dankzij de hogere dichtheid sneller en energiezuiniger dan die van de huidige apparaten. Een andere hint naar ‘next-gen’ hardware is een verlopen vacature bij Microsoft, waarin expertise werd gezocht met betrekking tot videokaarten met sneller GDDR6-geheugen.

In een recent gerucht, afkomstig van Kotaku-journalist Jason Schreier, wordt vermeld dat Sony en Microsoft pogen de volgende generatie consoles ‘tweemaal zo krachtig’ te maken. Uit zijn bericht wordt echter niet duidelijk of beide bedrijven Googles 10,7 teraflops proberen te overstijgen of dat het gaat om een verdubbeling van de 1,8 en 1,4 teraflops van de basis-PS4 en -Xbox One.

Xbox

Snellere hardware is leuk en aardig, maar hopelijk merken we daar in de praktijk ook wat van. Pc-gamers halen regelmatig aan dat de PS4 (Pro) en Xbox One (X) zich te veel richten op de GPU en daardoor hoge resoluties, in plaats van een relatief snelle CPU en daarmee hogere framerates. In een interview met Giantbomb tijdens E3 2018 vertelt Phil Spencer dat hij het hiermee eens is en dat hij de verhouding graag anders ziet. Xbox Scarlett zou zich volgens hem meer moeten richten op hogere framerates. Een aangezien de Xbox One X in enkele gevallen al 4K en 60fps haalt, wordt dit hopelijk de norm.

Daarnaast moet de volgende generatie Xbox-consoles kortere laad- en installatietijden krijgen. Zoals vermeld zou het duurdere Anaconda-model dit kunnen bieden, mogelijk met een SSD, maar waarschijnlijk komt er ook software aan te pas. Neem bijvoorbeeld Fast Start, dat in de toekomst games sneller helpt installeren door met behulp van machine learning het populairste onderdeel van een game eerst te installeren. Denk aan de multiplayer-modus van een Call of Duty-game of populaire racetracks uit het verleden in de nieuwe Forza.

Releasedatum Xbox Scarlett

De grote vraag is wanneer Xbox Scarlett, of hoe de nieuwe Xbox echt gaat heten, verschijnt. Microsoft heeft hier zelf nog niets over losgelaten, maar de meeste geruchten wijzen op 2020. Zo noemt het gerucht dat Xbox Anaconda en Lockhart voor het eerst onthulde een releasedatum in 2020 en heeft Jason Schreier meerdere malen aangegeven dat het waarschijnlijk 2020 wordt. In een rapportage over EA’s geannuleerde Star Wars-game plaatst Schreier overigens de kanttekening dat alles nog niet vaststaat en dat de release ‘iets eerder of later dan 2020’ kan zijn.

Vooralsnog lijkt het erop dat Xbox Scarlett volgend jaar lanceert. Verwacht wordt dat de consoles tijdens E3 2019 worden onthuld, al vinden sceptici dit nog wat vroeg als de release plaatsvindt in het najaar van 2020.

Cloud gaming en Xbox Scarlett

Zeer waarschijnlijk wordt streaming ook onderdeel van de volgende generatie platformen. In oktober vorig jaar bracht Microsoft een eerste trailer uit die onthult hoe de cloud gaming-dienst er ongeveer uitziet. Net als Google Stadia kunnen spelers in theorie op alle apparaten met een scherm en toereikend internet Xbox-games spelen via de servers van Microsofts Azure-servers. Vanaf dit jaar kunnen gebruikers xCloud testen, waaronder in Europa. En dat is goed nieuws, want Microsoft heeft een gigantisch serverpark staan in Middenmeer in Noord-Holland.

Microsoft lijkt erg zelfverzekerd te zijn als het gaat om de techniek van xCloud. Uit de eerste hands-on-sessies met Google Stadia blijkt dat cloud gaming nog steeds niet perfect is, maar mogelijk heeft Microsoft een oplossing gevonden voor die beruchte lag als je games streamt. Een patent wijst namelijk op een nieuwe techniek die lag-gevoelige elementen als het verplaatsen van objecten uitvoert op de het apparaat zelf en dat de rest via internet gebeurt. Tegenwoordig zijn smartphones tablets en uiteraard de huidige Xbox One prima in staat dit soort berekeningen te maken, dus het klinkt plausibel.

Xbox

Backwards compatibility Xbox Scarlett

Zeer waarschijnlijk biedt Xbox Scarlett ook backwards compatibility. Microsoft heeft namelijk al meerdere keren uitgesproken Xbox één platform te willen maken, waarop je alle games kunt spelen en het huidige beleid liegt er niet om. Een groot aantal Xbox 360-games en een handvol Xbox-games is speelbaar op de Xbox One en vermoedelijk wordt dit in de toekomst voortgezet. Verwacht wordt dat games zelfs beter draaien of via een patch geüpdatete graphics kunnen ontvangen, zoals bij de One X soms het geval is.

Of games ook forwards compatible worden is nog maar de vraag. Mocht Xbox Scarlett daadwerkelijk zo’n grote stap vooruit zijn qua specificaties, dan gaan ontwikkelaars het knap moeilijk krijgen om games ook voor de huidige generatie hardware te optimaliseren. En aangezien sommige titels behoorlijk kraken op de oudste Xbox One, is dit niet aannemelijk. Mogelijk biedt xCloud een uitkomst voor Xbox One-bezitters die toch de nieuwste games willen spelen in hun woonkamer.

mass effect 3

Games Xbox Scarlett

Los van oude games verschijnen er natuurlijk ook nieuwe titels. Momenteel is bevestigd dat The Elder Scrolls 6 en Starfield naar de volgende generatie consoles komen, en waarschijnlijk wordt Cyberpunk 2077 een cross-gen game. Twijfelachtigere titels zijn Beyond Good & Evil 2, Halo Infinite, Gears 5, Battletoads en een eventuele nieuwe Fable.

Daarnaast heeft Microsoft een indrukwekkend aantal studio’s gekocht, waaronder Playground Games (Forza Horizon), Undead Labs (State of Decay), Compulsion Games (We Happy Few), Ninja Theory (Hellblade: Senua’s Sacrifice), Obsidian (Fallout: New Vegas) en inXile Entertainment (Wasteland). Ook richtte Microsoft The Initiative op, met talenten van Rockstar Games, Insomniac Games, Sony Santa Monica en Crystal Dynamics, dat hopelijk het gebrek aan exclusieve topgames van de huidige generatie compenseert.

Cyberpunk 2077

Prijs Xbox Scarlett

Tot slot is de prijs van de nieuwe Xbox-consoles nog een groot vraagteken. Het gegeven dat er wellicht twee versies verschijnen maakt het nog ingewikkelder, maar dat biedt Microsoft meer opties om te concurreren met de PlayStation 5. Microsoft heeft namelijk geleerd van het prijsverschil van 100 euro met de PlayStation 4 bij de lancering van de Xbox One, en kan nu eenvoudig een next-gen platform uitbrengen dat onder de PS5 zit qua specificaties. Anderzijds kan het bedrijf pronken met alweer ‘de snelste console ooit’ voor een iets hogere prijs.

Dit zijn de belangrijkste geruchten en feiten op een rij. Houd deze pagina in de gaten voor de laatste nieuwtjes rondom de nieuwe Xbox.

Bekijk ook alle PS5-geruchten op een rij.

Dit artikel delen

Over de auteur

Jack O Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Helemaal gek van The Witcher 3, Pokémon, God of War en Uncharted. Zwak voor egels en andere beestjes.

Reacties

 • Microsoft service > Xbox Console

  PS Console > Sony service

  Denk dat we dit in de toekomst meer en meer gaan zien.
 • @Don Carpaccio

  Gaat uiteindelijk allemaal om de games.
  En daar ben ik juist het meest benieuwd naar, met wat Microsoft gaat brengen met de nieuwe studio's.
  En wat Sony nu gaat doen, aangezien ze afstand hebben gedaan van een aantal studio's.
 • @Ardyn

  Feit is dat je tegenwoordig geen Xbox meer moet hebben om Xbox spelletjes te kunnen spelen. Dus verwacht ik dat Microsoft zich meer en meer gaat focussen op de beste service aanbieden (wat ze nu al doen) zoals multiplatform-games uitbrengen zoals Cuphead!
 • @Don Carpaccio

  Klopt ook helemaal ja. :)
  Maar niet iedereen heeft natuurlijk zin om een goede PC te hebben en consoles te nemen.
  Ik ben gewoon benieuwd naar de volgende console oorlog, haha.
  Cuphead hoef ik overigens niet trouwens, heb dan toch liever Ori op de Switch. Dussuh, waar blijft het Microsoft???? :P
 • @Ardyn

  Wie weet brengen ze hun games ook op de PS4 uit. Als ik naar Steam, de Switch en Minecraft zie, hebben ze duidelijk geen probleem met de concurrent.

  Ik zie de naam Xbox nog een soort van 'iTunes van de games' worden waarbij het op een Microsoft console of PC nog steeds "specialer" en "aantrekkelijker" zal aanvoelen, maar evengoed ook op de concurrent kan draaien via een mogelijke app, genaamd: Xbox.

  :)
 • @Don Carpaccio

  Zie ik pas over twee generaties gebeuren, wanneer Microsoft volledig overstapt op streamen. Zij kunnen dan makkelijk de 'goedkope console' variant bieden wanneer de meeste mensen zijn aangesloten op een 5G-netwerk.
  Nintendo en Sony zullen dat nooit doen, hebben ze allebei de servers gewoonweg niet voor en vooral Nintendo zit wel goed met hybride consoles nu.
  Apple komt al met iTunes voor (mobiele) games! Apple Arcade…niet dat dat goed gaat worden voor de echte gamer. xD
 • @Don Carpaccio En das dus juist de grootste fout die ze hebben gemaakt. En die gaan ze nu grotendeels rechtzetten heb ik het idee.
 • MS je kunt zoveel consoles uitbrengen als je wilt, zolang jullie geen variabele bibliotheek aan toffe exclusives fixen ga ik echt geen bakbeest binnenhalen. Hoe sterk hij ook is.
 • @benjaminben

  Ik heb alle xbox’en in huis en moet je helaas gelijk geven. Op de Nintendo en Sony consoles speel ik een stuk vaker.
  Maar iedereen heeft zijn/ haar eigen mening wat betreft games.
  Ik haalde de eerste Xbox eigenlijk alleen om Fable en Ninja Gaiden te kunnen spelen.
  De Xbox 360 kocht ik om Gears of war en de marketplace die vol stond met retro content.
  De Xbox one wilde ik om eindelijk weer eens Killer Instinct te kunnen spelen.
  Voor de verdere rest vind ik de exclusieve games ook zeer karig (naar mijn smaak)
 • @benjaminben
  Hopen dat er iets meer exclusiviteit komt uit de studios die ze toevoegen aan hun straatje. Maar voor de non-exclusives ook een prima bakbeest mijn inziens, en met Gamepass zat uit te proberen.

  Als "social gamer" (co-op gamen en slap ouwehoeren) raak ik amper de exclusives op de PS4 aan. Die van de Switch dan weer wel, maar da's voor onderweg.
 • @Gaaiz

  Ja weet je, als je niet voor de exclusives gaat, dan is het een prima console. Speel jij alleen multi-platformgames dan is de Xbox wellicht zelfs de beste keuze. Maar kijk ik naar de PS4 in vergelijking met de One, dan ben ik zeer blij dat ik games als Ratched and Clank, SotC remake, The last Guardian, The Last of Us (remasterd en deel 2), Spiderman en Horizon heb kunnen spelen. Ik zie de PS4 eigenlijk als een Xbox One met een meerwaarde aan software als ik eerlijk ben.

  Toen ik destijds een Gamecube had, was ik blij met mijn exclusives, maar stond ook echt op het punt een Xbox in huis te halen want Fable, Halo en de Rare games leken mij zo vet. Dit is wat ik deze generatie mis, als ik naar Xbox kijk dan denk ik : Alles wat ik wil spelen (en meer) kan ik als spelen op de PS4, waarom zou ik hem in huis halen? Voor de fijnere controller? Voor de fijne Service? Nee, daar game ik niet voor. Ik game voor de games, en daarin loopt Xbox naar mijn mening qua exclusief aanbod drastisch achter op Nintendo en Sony. Leuk al die power, maar als je een monsterlijk snelle auto hebt gekocht, dan heb je er geen klap aan wanneer de berijdbare wegen niets speciaals zijn.
 • @benjaminben Sterker nog, eigenlijk heeft de Xbox one s/x alleen bestaansrecht vanwege de aanwezige 4K UHD blu ray speler. Dat moet ik ze nageven, dat hebben ze beter voor elkaar dan Sony. Maar voor de rest is het huilen metd e pet op. Wat in het verleden exclusives waren kan je nu ook op pc spelen, dus de noodzaak is weg. En die is nog veel krachtiger ook. Al heb ik goede hoop dat de nieuwe beter worden want ze hebben flink studio's aangekocht en ik mag toch hopen dat die exclusief voor MS gaan ontwikkelen, en dus ook exclusief voor de Xbox. Want console exclusives heb je m.i. ook niks aan. Daar kopen de mensen toch echt een console voor neem ik aan.
 • Ik ga hem meteen halen. Totaal geen klachten over xbox x of Microsoft.
 • "Pc-gamers halen regelmatig aan dat de PS4 (Pro) en Xbox One (X) zich te veel richten op de GPU en daardoor hoge resoluties, in plaats van een relatief snelle CPU en daarmee hogere framerates."

  Uhh games draaien juist vooral op de gpu en daardoor is het vooral een voordeel als die krachtig en snel is. Daar heb je meer voordeel mee dan een supersnelle cpu en een gpu die zo traag als een slak is.
 • Xbox anaconda gaat het worden. Als ze mooie deal hebben met inruil oude xbox x

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren