1. Toy Story 4: een romantisch speelgoedverhaal kan slagen

Toy Story 4: een romantisch speelgoedverhaal kan slagen

Dit zijn de verwachtingen en feiten van Toy Story 4

Het was al een tijdje bekend dat Toy Story een vierde film ging krijgen. De releasedatum voor de film staat vast en eerder deze maand hebben we zelfs twee eerste teasers kunnen zien van Toy Story 4. Het volgende speelgoedverhaal wordt daarentegen een losstaande romantische film.

De vraag is alleen: waarom een vierde deel? Toy Story 3 was een perfect einde voor ons favoriete filmspeelgoed. De lat ligt dan ook hoog voor dit vervolg. Hoe kijken de acteurs, regisseur en geestelijke vader van de serie, John Lasseter, naar de toekomst van het speelgoed? Wordt Toy Story 4 überhaupt een film die we willen zien?

Toy Story

Nog niet klaar

Toy Story 3 is voor veel fans de perfecte afsluiter van de Toy Story-franchise. In een emotionele conclusie geeft een volwassen Andy zijn speelgoed door aan een jong meisje genaamd Bonnie. Het speelgoed heeft een nieuwe eigenaar en leeft vrolijk verder. Waarom dan nog een nieuwe film?

Gaat Pixar met Toy Story 4 niet gewoon voor het geld met deze film? Medeoprichter van Pixar, John Lasseter, sprak over de liefde voor Toy Story en dat de film alleen gemaakt wordt vanwege het sterke verhaal. Hij raakte zo gehecht aan het idee dat hij per se de film ook wilde regisseren. Hij moest het project echter loslaten en later ook Pixar, vanwege aanklachten van seksuele intimidatie naar vrouwelijke collega’s. De film is sindsdien in handen van Josh Cooley, die met Toy Story 4 zijn debuut maakt als regisseur voor een grote film als deze.

‘Net als iedereen vond ik Toy Story 3 ook de afsluiting van het verhaal,’ zegt Cooley. ‘Maar net als in het leven, volgt er na elk einde weer een nieuw begin, zo ook voor Woody.’ Dat nieuwe begin is in de kamer van Bonnie, wanneer een nieuw, eigenaardig speelgoedstuk genaamd Forky zich bij onze helden voegt.

Een emotioneel verhaal

Hoewel het verhaal van Toy Story 4 in de nieuwe teaser enigszins wordt gedeeld door Disney-Pixar, blijven er vooralsnog veel vragen over de verdere plot. Voor zover we nu weten is dit de premisse van het verhaal voor Toy Story 4:

Woody heeft altijd veel vertrouwen gehad in zijn rol als speelgoedpop op de wereld. Zijn prioriteit is daarom ook om voor ‘zijn kind’, Bonnie, te zorgen. Maar wanneer Bonnie een terughoudend nieuw stuk speelgoed genaamd Forky, een plastic vork, aan haar kamer toevoegt, is dat de start voor een nieuw avontuur, waar oude en nieuwe vrienden aan Woody laten zien hoe groot de wereld kan zijn voor speelgoed.

Een van die oude vrienden is Bo Peep. Lasseters concept voor Toy Story 4 was een romantisch verhaal over de terugkeer van Bo Peep in het leven van Woody. De reis die Woody en zijn vrienden zouden maken, bestaat dan deels uit het helpen van Forky en de zoektocht naar Bo Peep. Of die zoektocht ook een daadwerkelijk onderdeel is van de uiteindelijke film is nog maar de vraag. Volgens actrice Annie Potts, die de stem van Bo Peep inspreekt, speelt het herderinnetje in ieder geval een belangrijke rol in de film.

Toy Story

Diep en emotioneel

In een interview met RadioTimes eerder dit jaar sprak Potts niet alleen over haar rol in de film en de samenwerking met Tom Hanks, maar ook over de samenwerking met de mensen van Pixar en hoe zij eerder driekwart van het script weggooiden, wat leidde tot uitstel van de film. ‘Ze zijn erg berucht bij Pixar over het perfectioneren van hun scripts. Ze krijgen ook de tijd en vrijheid om dit goed te doen,’ aldus Potts. We kunnen hieruit opmaken dat Pixar deze Toy Story wel degelijk zo goed mogelijk wil maken.

Daarnaast vertelde Tim Allen tijdens de Tonight Show Starring Jimmy Fallon over hoe hij door het emotionele verhaal niet door de laatste scène heen kwam. ‘Ik moest zelfs even de mensen in de studio aankijken toen ik ‘t moest inspreken, het was zo emotioneel. Echt zo’n ‘Scarlett, I don’t give a damn’-moment. […] De makers van Toy Story 4 zijn genieën, de film is zo diep en ontroerend, met een geweldig verhaal [en] nieuw speelgoed dat je zal verrassen!’

Hopelijk krijgen we bij het uitkomen van de eerste volledige trailer meer antwoorden over de reünie tussen Woody en Bo Peep en het lot van Forky. Het is gebleken dat het speelgoed iets in ons kan losmaken, dus de hoop is er in ieder geval dat Toy Story 4 het kijken waard wordt.

Toy Story 4 verschijnt op 20 juni 2019 in de bioscoop.

Dit artikel delen

Over de auteur

Geert de Wekker Redacteur bij Insidegamer.nl en Gamer.nl. Volgt vanaf de start de hele Pokémon-franchise van Game Boy tot Nintendo Switch. Maar is ook een grote fan van games als WWE, Kingdom Hearts en de Batman Arkham series.

Reacties

 • Pixar's eerste 10 films waren unieke films, toen Disney Pixar over kocht waren van de daarop volgende films 6 sequals. Op een enkele uitzondering na (Toy Story 2 en 3).
  Het is jammer dat de studio gedwongen wordt sequals te maken als hun originele films zo goed zijn.
 • @tielo

  6 uit 13 films zijn een sequel/prequel ja.
  2 zijn van Cars, wat puur voor het geld is van merchandise. Incredibles 2 vroegen heel veel fans van het eerste deel al jaren om, waaronder ik. Toy Story 3 moest gewoon nog komen, en was het ook zeker waard. Finding Dory and Monsters University waren beide ongevraagd, en waren ook wel prima maar lang niet zo goed als het origineel.

  Maar van de 7 originele films zijn er maar 5 Pixar-waardig en 3 kwamen voor Toy Story 3, dus ik snap je punt wel.
  Maar zou het wel interessant kunnen vinden als er een Up 2 komt, met het juiste verhaal dan, over een laatste wens van Carl of iets dergelijks.
 • @Ardyn Ik hoop dat ze net als bij Toy Story 4 alleen een sequel maken als ze een echt goed verhaal hebben. Up is echt moeilijk te overtreffen, net als Wall-E of Inside Out. Hoop dat sequels alleen maar worden gemaakt als er een goed en origineel verhaal in zit of echt een toevoeging geeft als bij Finding Dory of Toy Story 2 en 3.
 • Dat Toy Story 4 zou komen had ik wel verwacht.
  Alleen wanneer hij zou komen was op het moment dat ik een vermoeden kreeg dat hij zou komen nog niet bekend.

  Ik ga Toy Story 4 zeker kijken als hij er is.
  Laat maar komen die film.
 • Ik weet dat Toy Story 4 er nog niet is.
  Als deze film een succesvolle film gaat worden dan weet ik zeker dat er ook nog een Toy Story 5 komt.
 • @PeterterHaar Dus er komt een Toy Story 5, want ik kan je op een briefje geven dat het een succes wordt. Voor mij was deel 3 het perfecte einde van de trilogie. Aan de andere kant heb ik wel vertrouwen in Pixar dat ze er weer een goede film van weten te maken. Van de 20 films vind ik er denk ik maar 5 'meh' en de rest goed tot zeer (fucking) goed.

  Nieuwe originele films blijven mijn voorkeur hebben, maar ik laat me graag verrassen. Wat is jullie top-5 Pixar films?
 • @Jorn6810 Inderdaad zijn er maar een paar echt teleurstellende films geweest als Cars 2 en The Good Dinosaur. Verder zit in elke Pixar-film wel een sterk en origineel verhaal. Top 5 zit sowieso Toy Story (1-3), Up, Coco, Finding Nemo en Incredibles.
 • @PeterterHaar Het is wel te hopen dat ze Toy Story niet verder gaan uitmelken en dan puur alleen voor het geld gaan met Toy Story 5. Heb ik liever dat ze nog een paar van die short-movies doen als Toy Story Terror. Daarbij is Toy Story 4 wel weer een uniek verhaal dus ben heel benieuwd en kan ook niet wachten
 • @geertdewekker Toy Story 4 heeft zoals je al zei inderdaad een uniek verhaal. En dat Toy Story 4 een succesvolle film gaat worden daar twijfelt niemand aan.

  Er zullen heus ook nog andere Pixar-films komen. Ik vrees dat ik weet wat ons nog allemaal te wachten staat.

  Maar goed Toy Story 5 moet zoals je al zei wel weer een goed orgineel verhaal krijgen. Maar zover is het nog niet.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren