1. Traileranalyse: The Witcher op Netflix

Traileranalyse: The Witcher op Netflix

Bekende personages, locaties en gebeurtenissen uit de boekenreeks

Al sinds de aankondiging van Netflix’ The Witcher-serie wachten fans op een trailer, en vannacht was het dan eindelijk zover. In een teaser trailer van twee minuten zien we Henry Cavill als Geralt of Rivia, een jonge Ciri en nog veel meer bekende personages en locaties. Vandaag analyseren we de beelden zorgvuldig en zetten we op een rijtje wat we van de serie weten.

The Witcher is gebaseerd op de boekenreeks van Poolse schrijver Andrzej Sapkowski, dus niet op de videogames van CD Projekt Red. Omdat een aantal beelden sterk hint naar bekende gebeurtenissen uit de verhalenbundels linken we af en toe naar de Wiki van The Witcher, in plaats van plotpunten te spoilen. Wil je echter totaal blind de serie ingaan, dan kun je beter een potje Gwent gaan spelen in plaats van onderstaande informatie lezen.

Korte verhalen

Globaal genomen, en inmiddels bevestigd door showrunner Lauren Hissrich, is The Witcher gebaseerd op twee verhalenbundels: The Last Wish en Sword of Destiny. Deze verhalen spelen zich ruwweg vijftien jaar af voor de gebeurtenissen in de romans en volgens een jongere Geralt, Ciri en Yennefer. Een groot deel van deze verhalen bestaat uit Geralt die als fulltime monsterjager te meest bizarre monsters en ontmoet en vloeken oplost.

Daarbij leert hij dat mensen die dit soort ellende soms veroorzaken eigenlijk de grootste monsters zijn, waardoor hij regelmatig moet kiezen voor ‘het minste kwaad’. Waar de vijf romans zich meer richten op de oorlog tegen Nilfgaard en politieke conflicten binnen de noordelijke koninkrijken richten, bevatten de bundels veel van kleinschalige mysteries die The Witcher 3: Wild Hunt ook zo meeslepend maken. Deze Reddit-gebruiker heeft op een rij gezet welke korte verhalen waarschijnlijk in de serie voorkomen, mocht je ze willen lezen.

Opvallend is trouwens dat sommige beelden hinten naar scènes uit de vijfdelige saga, al zouden dat net als andere beelden flashforwards kunnen zijn. Goed, eerst naar de trailer zelf.

The Witcher

Monsterjagers en Dryaden

De eerste shots tonen Geralt, die door een stad loopt en in het donker een monster te lijf gaat. Opvallend is dat zijn haar niet volledig ‘melkwit’ is, zoals beschreven in de boeken, maar net zoals de games iets grijzer oogt. Ook z’n pantser, dat als iets minder robuust beschreven staat, lijkt geïnspireerd te zijn door de Wolf Armor uit The Witcher 3. Verder draagt hij één ijzeren zwaard en is hij zo goed als glad geschoren. Een onbekend persoon spreekt ondertussen over verhalen over witchers, die bekendstaan als introverte geldwolven die profiteren van andermans ellende.

Daarna richt de trailer zich kort op elfen, die al voordat mensen en monsters op The Continent arriveerden magie beheersten. Nadat elfen magische kennis de mensheid overbrachten, namen mensen hun land in en werd een groot deel van het eeuwenoude ras afgeslacht. De verhouding tussen elfen, dwergen en mensen is daarom een belangrijk thema in The Witcher, dat ongetwijfeld terugkeert in de serie. De elfen die in beeld worden gebracht zijn overigens niet volbloed elfen, maar Dryaden uit de ondoordringbare bossen van Brokilon. We zien dan ook hoe Ciri in de bossen terechtkomt en ogenschijnlijk gevangen wordt genomen door deze gevaarlijke en meedogenloze stam.

The Witcher

Tijdsprong

We krijgen dus ook een eerste goede blik op de elfjarige Ciri, gespeeld door Freya Allan. Verschillende beelden hinten naar het Bloedbad van Cintra, waarbij Ciri vlucht voor het vijandelijke koninkrijk Nilfgaard. Nadat haar moeder, koningin Calanthe, haar de opdracht geeft Geralt of Rivia te vinden, zien we een paar shots van een eenzame Ciri op de vlucht. Behalve dat Ciri een prinses is, heeft ze ook het Bloed van de Elfen, een soort krachtige bron van magie die verschillende koningen maar al te graag willen bezitten. Zeer opvallend zijn de daaropvolgende beelden waarin Geralt vecht tegen soldaten in de troonzaal van Cintra en een magische explosie plaatsvindt. Op dit moment is Ciri namelijk nog niet geboren, waardoor er vermoedelijk een tijdsprong in de serie zit. Deze scène is zeer bepalend voor het verhaal, dus lees A Question of Price in The Last Wish als je wilt weten wat er gebeurt.

Een plotpunt dat daarentegen amper wordt besproken in de romans is het achtergrondverhaal van Yennefer, die gamers wellicht kennen als de bazige tovenares met zwarte haren en violetkleurige ogen. De trailer suggereert haar transformatie van een verminkt, verwaarloosd en misbruikt meisje in een tovenares in beeld te brengen. Ook deze beelden duiden op een tijdsprong, omdat Yennefer ruim negentig jaar oud is als ze Geralt leert kennen en ze lang voor die tijd magie heeft leren beheersen. De tovenares die haar de fijne kneepjes van magie bijleert, is Tissaia de Vries, een belangrijk personage voor de toekomst.

The Witcher
The Witcher
The Witcher

Hints naar de saga

Behalve Brokilon, Cintra en het tovenaresseneiland Aretuza brengt de trailer nog een aantal andere locaties en gebeurtenissen in beeld. Zo zien we het kasteel van koning Foltest, waar het allereerste verhaal van de bundels zich afspeelt, en het moeras waarin Geralt een Kikimora te lijf gaat, waarna vermoedelijk het fantastische verhaal The Lesser Evil aftrapt. Ook zien we opvallend genoeg het eiland Thanedd, dat voorkomt in de tweede roman. Een locatie die ook niet te linken is aan de verhalenbundels is de woestijn met de magische boom. Dat is namelijk de Korath-woestijn, die pas halverwege in de saga voorkomt en een van de naarste scènes uit de serie betreft. Wellicht is het een visioen?

Tot slot hebben we het nog niet gehad over een aantal zijpersonages uit de trailer. De tovenares die Geralt duidelijk maakt dat er meer in het leven is dan monsters en geld is niemand minder van Triss Merigold, gespeeld door Anna Shaffer. Ook vangen we een glimp op van Duny, een ridder in de troonzaal van Cintra en vermoedelijk Adam levy als Moussack, beter bekend als Ermion in The Witcher 3.

The Witcher

Nog even wachten

Bovenstaande is wat we zoal uit de eerste twee minuten van The Witcher op Netlfix kunnen halen. De serie verschijnt eind dit jaar op Netflix en krijgt acht afleveringen. Hoewel er locaties uit de vijfdelige saga in beeld worden gebracht, wordt verwacht dat het leeuwendeel hiervan wordt verteld in de volgende, nog onbevestigde seizoenen. Hebben we verder nog iets gemist? Laat het weten in de reacties!

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

  • Heel veel zin in!
  • Veel zin in maar ook bang voor. De wereld die de games en de boeken weten neer te zetten is zo goed en overtuigend dat het lastig wordt voor de serie om dit te matchen. Ook heb ik nu bepaalde beelden in mijn hoofd van personages, locaties en voorwerpen die misschien niet rijmen met wat de serie gaat laten zien. Die afzichtelijke harnassen van Nilfgaard bijvoorbeeld. Toch kijk ik er er wel naar uit.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren