1. Trump gaat in gesprek met de Entertainment Software Association

Trump gaat in gesprek met de Entertainment Software Association

De Entertainment Software Association (ESA) heeft bevestigd dat het in gesprek gaat met de Amerikaanse president Donald Trump. Dit naar aanleiding van de dodelijke schietpartij van 14 februari op de Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida, waarbij zeventien doden en veertien gewonden vielen.

Vorige week liet de ESA nog weten dat ze niet waren benaderd voor een gesprek in het Witte Huis, maar vandaag maakte een woordvoerder van de ESA bekend dat een uitnodiging is ontvangen en dat het gesprek donderdag plaatsvindt. "Dit biedt de mogelijkheid om een discussie te voeren die gebaseerd is op feiten over video game-classificaties, onze toewijding tegenover ouders en de middelen die wij gebruiken om geïnformeerde beslissingen te maken omtrent entertainment."

Kort na de schietpartij liet Trump in een gesprek het volgende weten over de veiligheid op scholen: "We moeten iets doen aan wat kinderen zien en hoe ze het zien. En ook video games. Ik hoor meer en meer mensen zeggen dat de mate van geweld in video games de gedachtes van mensen aan het vormen is."

ESA laat tevens weten dat er geen bewijs is voor een verband tussen geweld en gameplay. Zo staat er in een verklaring van de organisatie; "Er wordt wereldwijd genoten van video games en talrijke instanties en betrouwbare wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat er geen verband is tussen games en geweld. Zoals elke Amerikaan zijn wij verontrust over het niveau van wapengeweld in Amerika. Video games zijn simpelweg niet het probleem: entertainment wordt wereldwijd gedistribueerd en geconsumeerd, maar Amerika heeft een exponentieel hogere mate van wapengeweld dan andere landen.''

Voormalig president van de Barack Obama organiseerde in 2013 ook al een gesprek met de leden van de games-industrie naar aanleiding van een dodelijke schietpartij op een basisschool in Newtown, Connecticut waarbij 28 doden vielen. Obama had destijds aan vicepresident Joe Biden gevraagd om gesprekken in te plannen met een aantal experts op het gebied van onder meer mentale gezondheid, film en tv, onderwijs en games. Hieruit ontstond het plan voor meer wetenschappelijk onderzoek rondom de relatie tussen geweld, videogames en mediabeelden. "Als er ook maar een ding is dat het geweld kan reduceren, als er maar een leven gered kan worden, dan zijn we verplicht om het te proberen." aldus Obama.

De Entertainment Software Association (ESA) is een handelsorganisatie die gaat over het classificatiesysteem van video games. Veel topmannen van grote game bedrijven maken deel uit van deze organisatie. Zo werken onder andere Capcom, Electronic Arts, Konami, Microsoft, Nintendo, Sony Interactive Entertainment, Take-Two Interactive, Ubisoft mee met de organisatie.

Dit artikel delen

Over de auteur

Bob van der Laan Speelt voornamelijk op PS4. Gek op games als Fifa, GTA, Assassin's Creed, Fortnite: Battle Royale, CoD, BF, Rocket League, Football Manager, Uncharted en Far Cry.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren