1. Ubisoft ontwijkt geen politieke perspectieven

Ubisoft ontwijkt geen politieke perspectieven

Of geloof en andere overtuigingen

Ubisoft heeft een Q en A geplaatst, waarin wordt ingegaan op het niet overdragen van een bepaalde gedachtegang in hun games.

“Yves, de CEO van Ubisoft, heeft ons verteld dat het ons doel is om spelers zoveel mogelijk te informeren en spelers dan de ruimte te bieden om ze de wereld te laten verkennen vanaf de kant die ze willen verkennen”, zegt Tommy Francois, vicepresident van editorial bij Ubisoft. “Het gaat om meer vrijheid voor de spelers.”

Volgens Francois moeten games een 360 graden blik op het leven bieden. Spelers moeten kunnen spelen met hun eigen blik op bepaalde onderwerpen. “Dus stel je voor dat een game draait om de Vietnamese oorlog, dan vindt Yves het belangrijk dat we iedereens perspectief laten zien”, aldus Francois. “Mensen vormen hun eigen meningen en wij creëren games die genuanceerd zijn in plaats van zwart wit.”

assassins creed 3

Op de vraag of het bedrijf bepaalde grenzen niet overschrijdt, zei Francois simpelweg nee. “Mijn baas, Serge Hascoet, de CCO van Ubisoft, heeft teams meerdere malen verteld dat hij niemand hoeft te censureren. “Censureer jezelf. Ga steeds een stap verder en zorg dat wij ons af gaan vragen of we jullie moeten censureren. Dan weet je namelijk dat jullie dingen zeggen. En ik loop liever tegen dat probleem aan”, heeft Hascoet volgen Francois gezegd.

“We geloven de spelers in de toekomst vooral binnen een gamewereld zoveel mogelijk verschillende ervaringen, die ze mee willen maken, mee te laten maken. Net zoveel politieke overtuigingen als ze willen, zoveel geloven als ze willen en net zoveel fantasieën als ze willen”, zegt Francois. Ubisoft is zich ervan bewust dat dit ervoor kan zorgen dat mensen het niet eens zijn met dat het bedrijf negatieve dingen binnen de maatschappij uitlicht. Dit is voor het bedrijf echter geen reden om de negatieve kanten niet uit te lichten. “In plaats van bang zijn voor je vijand, moet je de vijand kennen en leren van de dingen die jij niet goed vindt aan diegene”, zegt Francois. Dus ook negatieve aspecten van de maatschappij moeten volgens hem afgebeeld worden, zodat we ervan kunnen leren.

Spijt van geschrapte content

Francois erkende wel dat Ubisoft ontwikkelaars soms bepaalde afbeeldingen schrappen of minder erg maken, omdat ze bang zijn dat ze te stereotyperend zijn of te disrespectvol. Hij uitte hier echter ook spijt voor. “Ik word er eigenlijk een beetje verdrietig van als bepaalde dingen geschrapt worden. soms voelt het team zich gewoon niet comfortabel met hoe iets is afgebeeld.”

Francois denkt dat videogames spelers een groter beeld kunnen bieden. “We hebben gewoon een groter perspectief nodig op de wereld. We moeten staan voor het oplossen van problemen. Daarom moeten we soms een stapje terug nemen en mensen laten begrijpen dat niets in het leven simpel is”, concludeert Francois.

Dit artikel delen

Over de auteur

Romée Scholten Gek op games, gek op schrijven, af en toe ietsjes afgeleid.

Reacties

 • Heel erg mee eens. We kunnen wel allemaal lekker vrolijk de games politiek SJW/sneeuwvlokjes veilig gaan maken en al het "rechtse" weren maar "rechts" bestaat nu (gelukkig) eenmaal en moet dus ook gewoon besproken worden
 • @Meta_coola
  Idd een goed statement al druist wd2 een beetje ertegenin. Hopelijk zien we t statement goed terug bij komende games. Van mij hoeft t niet rechts maar ik proef liever geen statements van makers, links nog rechts terug in games. En zo verwoorden ze t nu ook.
 • @xevulutionx

  Klopt WD 2 is idd een dikke uitzondering. Maar in the division 2 pakken ze het goed aan en in de Assassin's Creed franchise laten ze het al helemaal niet zwart wit zien. Ik durf zelfs te zeggen dat ze daar de meerdere lagen perfect aantonen en gebruiken
 • @Meta_coola
  Dat ben ik wel met je eens ja
 • Kan me herinneren dat ze niet zo lang geleden dlc hadden aangepast vanwege politieke redenen. Blijkbaar zijn ze daar wel gevoelig voor
 • Wat een gelul dit. Heb het al eerder gezegd, maar Ubisoft mist bepaalde kwaliteiten om goede verhalen, statements en personages neer te zetten, dus laat ze a.u.b. verre van politiek blijven en laat ze vooral niet doen alsof ze heel bewust de grens opzoeken. Bovendien zijn ze bij Ubisoft reuze bang om op de bühne uitgejouwd te worden door het publiek.
 • Hopelijk is deze politieke correcte onzin snel voorbij. Het maakt de wereld alleen maar zuurder en zuurder. Mensen die levens zuur maken online omdat hun gevoelens gekwetst zijn en ondertussen dezelfde persoon hun prive leven helemaal kapot maken door familie, werk en vrienden te stalken.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren