1. Uiterlijk PlayStation 5 onthuld, krijgt ook versie zonder diskdrive

Uiterlijk PlayStation 5 onthuld, krijgt ook versie zonder diskdrive

Console komt nog altijd later dit jaar uit

Sony heeft het uiterlijk van de PlayStation 5 onthuld tijdens de livestream vanavond.

De console heeft net als de DualSense-controller zwarte en witte kleuren. De console lijkt in het midden iets smaller dan aan de boven- en onderzijde. Daarbij lanceren er twee versies van de console: eentje met diskdrive en eentje zonder. De diskdriveloze PS5 laat spelers games alleen digitaal afspelen. Het is nog niet bekend of er een verschil in prijs zit tussen de consoles.

Sony onthulde de officiële prijs en releasedatum van de PlayStation 5 niet. De console moet ergens eind dit jaar lanceren. Wel liet het bedrijf enkele accessoires zien, waaronder een standaard om de console op te zetten, een koptelefoon, een afstandbediening voor het afspelen van media, een camera en een oplaadstation voor de controllers.

De PlayStation 5 heeft qua grafisch geheugen 16GB GGDR6 en een CPU van 3,5 GHz. De GPU draait op 10,28 TFLOP’s met 36 compute units op 2,23 GHz. Belangrijk is dat de PlayStation 5 variabele kloksnelheden heeft, waardoor ontwikkelaars meer kracht voor andere processen kan gebruiken. Ook de snelle laadtijden zijn dankzij de SSD-schijf een belangrijk onderdeel van de console: de PS5 kan 5,5 GB per seconde inladen voor raw data en 8 a 9 GB per seconde voor gecomprimeerde data.

Daarnaast legt het bedrijf de nadruk op 3D Audio, dat mogelijk is dankzij de Tempest Engine. Ook de Dual Sense-controller komt met vernieuwingen: verbeterde haptic feedback laat spelers voelen wat voor wapens ze gebruiken of op welk oppervlakte ze lopen of rijden. Games op de PlayStation 5 kunnen – afhankelijk van waar de ontwikkelaar voor kiest – in 4K en 60 frames per seconde of 8K en 30 frames per seconde worden afgebeeld.

De PlayStation 5-presentatie had eigenlijk vorige week plaats moeten vinden, maar werd uitgesteld in verband met de Black Lives Matter-protesten. Eerder deze week kondigde Sony de presentatie aan voor vanavond.

PlayStation 5
PlayStation 5

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Online zie ik veel mensen erg enthousiast over het design, maar zelf heb ik er persoonlijk vrij weinig mee. Maar goed ben ook meer fan van minder opvallende designs. Het heeft voor mij een te hoog kijk mij eens gehalte.
 • @Shuckles ik zie evenveel mensen die er een rothekel aan hebben. Smaken en kleuren he …
 • Dit is echt mass mooi design.

  Dit word wel day one ( disc based one that is)
 • Ja ik ben hyped, deze komt sowieso in huis. Maar dat wisten jullie al zeker :p . Het was een zeer coole presentatie, kudos to sony.
 • @CyberFl

  Eens. Microsoft, ga maar huilen in een hoekje. Zo moet een presentatie dus wel.
 • @gertjun
  Is het nou echt nodig om op zo'n manier te reageren? Vooral omdat de Xbox presentatie nog niet geweest is, en dit juist de manier van presenteren van Microsoft geweest is afgelopen jaren.
 • @Gaaiz

  Heb je niet opgelet, die presentatie is al wel geweest… En die presentatie was een grote flop, dus ja, het is inderdaad nodig om zo te reageren.
 • @gertjun
  Dat was een Inside Xbox met een podium voor 3rd party/indie developers. De daadwerkelijke presentatie is in juli.
  Dus ja, ik het opgelet.. En mijn inziens is het dus onnodig om zo te reageren. Maar volgens mij is het niet de eerste keer dat je op deze manier aan het trollen/uitlokken bent.
 • @Gaaiz

  Toch niet vriend. Het werd (wordt nog steeds op de site van Xbox zelf) beschreven als een Inside Xbox met de eerste Series X gameplay. Hoe je het beestje noemt moet je zelf weten, maar je kunt zo'n flater niet zo makkelijk wegschrijven.

  Edit op jouw edit:
  Noem je dit al trollen? Het is niks anders dan een ongenuanceerde uitspraak die zegt dat Sony hier heeft laten zien wat Microsoft niet is gelukt. Als je dat niet zint is het nog geen trollen.
 • @gertjun
  Ik zeg toch ook niet dat dit geen Series X presentatie was? Er is simpelweg aangegeven dat dit geen 1st party presentatie is.
  Dat het een slechte presentatie was ben ik het absoluut mee eens, maar dan nog is dit dus alles behalve de lineup voor de Series X of laat staan de hoofdpresentatie.
  Maar de start van je reactie laat je je wel weer kennen.
 • @Gaaiz
  "maar de start van je reactie laat je wel weer kennen", kijk dit soort reacties zijn dus onnodig.
  "Ik zeg toch ook niet dat dit geen Series X presentatie was? Er is simpelweg aangegeven dat dit geen 1st party presentatie is." - Ik zeg toch ook niet dat dit het wel had moeten zijn…
  Als je aankondigt met de eerste beelden van de nieuwe Xbox komt dan schep je een verwachting, en die zijn ze duidelijk niet nagekomen, dat is wat ik zeg. Ik zeg daarnaast dat Sony dat nu wel heeft gedaan, en dat Microsoft daar een les uit kan trekken. Of in het kort: "Microsoft, ga maar huilen in een hoekje. Zo moet een presentatie dus wel."
 • @gertjun Die presentatie was een grote flop inderdaad, dat staat buiten kijf. Maar er komt nog een presentatie aan, waar ze hopelijk weer met beide benen op de grond staan en dan wèl een goede presentatie neerzetten.

  Overigens, welk spel heeft jou nou weggeblazen? Waar zag je nou, damn, die PS5 is echt een beest van een apparaat, die moet ik hebben? Horizon deed dat zeker ja, maar al die middelmatige games waarvan sommigen zelfs op de PS3 speelbaar zouden kunnen zijn vond ik erg jammer. Ik wil zien wat zo'n apparaat kan, ik wil overtuigd worden, ik wil een reden hebben om deze bij de launch direct te halen, die reden heb ik persoonlijk nog niet. Simpelweg omdat er niet veel launchgames zijn getoond die mijn interesse wekken, maar dat is persoonlijke voorkeur. Ook het gebrek aan gameplay hielp hier niet bij.

  Daarom ben ik ook erg benieuwd naar die Xbox presentatie, hopelijk laten zij wel zien wat dat ding kan, en geven zij mij wel een reden om een Xbox in huis te halen. Als zij dat ook niet doen, dan wordt het een goedkoop jaartje.
 • @MythicZ
  Zoals ik heb begrepen komen ze iedere maand tot de launch met een Inside Xbox. Laten we hopen inderdaad dat de komende presentatie wat meer om het lijf heeft. Desondanks denk ik wel dat ze hun "wow wegblaasmoment" zichzelf al ontnomen hebben. Als ik in het marketing-team zou zitten, zou ik nu een presentatie op gaan zetten waarin ze de verschillende nieuwe features, bijvoorbeeld meteen verder kunnen gaan met gamen voor iedere game in je bibliotheek (I know; is al eerder getoond, maar ik noem het even als voorbeeld).

  Ook hier even een edit op jouw edit:
  "Overigens, welk spel heeft jou nou weggeblazen? Waar zag je nou, damn, die PS5 is echt een beest van een apparaat, die moet ik hebben?"

  Goede vraag. Is ook een kwestie van persoonlijke smaak. Mijn interesse is gewekt voor de volgende titels: Horizon, Deathloop, Demon's souls, Resident evil, Ratchet and Clank.
  Hiervan hebben Horizon en Ratchet and Clank mij laten zien waartoe de PS5 in staat is, de rest heb je gelijk; te weinig gameplay om al conclusies te trekken. Om nou te zeggen dat er titels bij zaten die eruit zagen alsof ze ook op een PS3 kunnen draaien vind ik dan wel weer erg overdreven.
 • @gertjun Horizon was idd een knaller en R&C en heb ik dan persoonlijk niet heel veel mee, maar ik snap dat mensen dat leuk vinden.
  Maar games als RE en Deathloop lijken ook uit te komen voor andere platformen.

  Wat betreft die PS3 opmerking, daar doelde ik vooral op die getekende game. Weet even niet hoe die heette.
 • @MythicZ
  "Wat betreft die PS3 opmerking, daar doelde ik vooral op die getekende game. Weet even niet hoe die heette" - Oke, ben ik met je eens. Maar dat is ook wel inherent aan cel-shaded getekende games. Vergelijk bijvoorbeeld Zelda The Wind Waker op de gamecube eens met Borderlands 3 op de Ps/xbox. Natuurlijk zijn er verschillen, maar die zijn niet zo groot als Halo 1 vergeleken met Halo 5. Enfin, je snapt het wel.
 • @Gaaiz
  Dat je überhaupt aandacht besteed aan een 13 jarige die in zijn post zet "Microsoft ga maar huilen in een hoekje"
 • @SmartTies

  Dit zijn zeker wel uiterst volwassen reacties wil je zeggen. Man man man…
 • Nou ik vond het design erg lelijk. Maar goed gaat ook om de games.
 • @smaakmaker

  Ja, vind ik ook. Design is afschuwelijk. Vind ik ook van die controller, maar……… damn Sony heeft geknalt in deze ps5 onthulling. Games, games en games. Ik was zwaar onder de indruk. Ik leunde richting Xbox voor next gen, maar hier zie ik Microsoft niet overheen gaan. Ik leun nu richting ps5.
 • @Newgamessuck

  We gaan het zien Wil ze eigenlijk alle 2 dus ik hoop dat Xbox ook los gaat.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren