1. 'Uitstel Cyberpunk 2077 komt door PlayStation 4 en Xbox One'

'Uitstel Cyberpunk 2077 komt door PlayStation 4 en Xbox One'

Pc en next-gen zijn al klaar

Het recente uitstel van drie weken voor Cyberpunk 2077 lijkt te komen door de versies voor de huidige generatie. Dat geeftAdam Kiciński van CD Projekt Red aan tijdens een call met investeerders.

De Poolse ontwikkelaar heeft een transcript van de meeting op hun website gezet. Daarin zegt Kiciński dat de versies voor pc, Xbox Series X en PlayStation 5 klaar waren om op de releasedatum van 19 november uit te komen. "Maar hoewel de game is gecertificeerd op beide huidige consoles door Sony en Microsoft, vereisen wat laatste optimalisatieprocessen voor zo'n gigantisch en complex spel wat extra tijd."

Kiciński erkent dat CD Projekt Red heeft onderschat hoeveel tijd het kost om zoveel verschillende versies van een game te maken. "Hoewel we alleen uitkomen op pc en twee consolemerken, bereiden we in feite negen versies van de game voor. Pc, Xbox One, Xbox One X, PS4, PS4 Pro, compatibele releases op Xbox Series S en Series X, compatibele release op PS5... en Stadia."

Ook in de antwoorden op vragen geeftKiciński aan dat de game op 19 november had kunnen uitkomen, maar dat ze toch voor het uitstel hebben gekozen. "We geloven dat we met deze extra drie weken meer dingen naar tevredenheid kunnen afronden. Het gaat alleen om technische dingen in de allerlaatste fase. Ons zelfvertrouwen is nu groter dan ooit - we hebben de game en kunnen hem spelen."

Opmerkelijk genoeg gaatKiciński ook in op de werkcultuur bij CD Projekt Red. De studio is de laatste tijd negatief in het nieuws, omdat er veel sprake zou zijn van crunch. Gisteren nog vertelde journalist Jason Schreier dat sommige ontwikkelaars werkweken van 100 uur maakten.Kiciński noemt de crunch nu echter 'niet zo erg'.

"Over crunch gesproken, het is eigenlijk niet zo erg. Dat is het nooit geweest. Natuurlijk is het verhaal opgepikt door de media en sommige mensen hebben zwaar gecruncht, maar een groot deel van het team heeft helemaal geen crunch gehad omdat hun werk af is. Het duurt nu natuurlijk langer, maar we hebben feedback van het team; ze zijn blij met de drie extra weken, dus we zien geen gevaren rond crunch."

Cyberpunk 2077 komt op 10 december uit voor Xbox, PlayStation, pc en Stadia. Hoewel de game via backwards compatibility ook op de next-gen consoles gespeeld kan worden, komt een echte next-gen update pas in 2021 uit.

Dit artikel delen

Over de auteur

Erik Nusselder Redacteur van Gamer.nl. Houdt veel van RPG's, action-adventures, platformers, point-and-click adventures. Ook van leuke indies. Kan bovendien heerlijk genieten van het spelen van slechte games (al krijgen ze dan wel gewoon een slecht cijfer, natuurlijk). Contact: erik@gamer.nl

Reacties

 • Heb al paar maanden geleden gezegd dat dit een bugfest ging worden. Dat je het liefst een paar maanden moet wachten.
 • @LosPilotas

  Er staat helemaal nergens iets zwart op wit over bugs. Elke game heeft foutjes met de opstart.
 • @LosPilotas

  Niet heel lastig als je The Witcher 3 launch versie kent en gespeeld hebt.
  Let's play some golf… Met mijn zwaard en het hoofd van een monster.
 • Heel apart of begrijp ik het verkeerd. Next gen en pc is klaar en current gen niet… maar toch releasen we de versies van cuurent gen dit jaar nog en de next gen ergens volgend jaar. hmm misschien dat t meer is dat de next gen systemen de current gen versies stabiel kunnen draaien dan ofzo.
 • @xevulutionx Dat laatste idd, de next gen heeft geen problemen met de current gen versie terwijl de current gen nog wat geoptimaliseerd moet worden om hem naar wens te laten draaien.
 • @xevulutionx
  Ik begreep er ook niets van.
 • @xevulutionx

  Wss maken ze het werkend op de hoogst presterende machines en gaan ze dan downgraden om het werkende te krijgen op de oudere modellen.
 • @Dabilahro
  Dat vermoeden heb ik ook een beetje ook vanwege hoe de eerste beelden eruit zagen. Ik zal er zelf niet zoveel problemen mogen hebben dan gezien ik m toch gelijk in de serX zal gooien.
 • @xevulutionx

  Precies. Ik overweeg zelfs om op de Next Gen update te wachten. Zijn alle kinderziektes er ook uit. Genoeg in de backlog.
 • @Dabilahro
  ja dat overwoog ik ook maar ik heb geen geduld vrees ik:D
 • Wanneer komt de next-gen update uit volgend jaar? Die vraag brand bij mij……..
 • 'Uitstel Cyberpunk 2077 komt door waardeloze planning ontwikkelaar'

  FTFY
 • @PietS.

  Dit inderdaad. Zou me niks verbazen als Cyberpunk dé meest teleurstellende game van 2020 gaat worden.
 • Gewoon de base Xbox en base PS4 laten vallen end of life.

  En dit gaat een van de beste games ooit worden
 • @Ichabod

  Tuurlijk, 115 milj PS4's en 40+ milj Xbox One's passeren om slechts 1 milj (???) next gen consoles optimaal te bedienen.
  Slimme ontwikkelaar ben je dan.
 • @barton

  De eerste Xbox en PS4 versie kunnen ze best missen die zijn te zwak en beperken teveel
 • @barton

  Natuurlijk zal je veel meer gamers bereiken als je ontwikkelt voor de - nu nog - huidige generatie, dat staat buiten kijf. Maar een game alleen voor de 'next-gen' uitbrengen is op zich niet zo gek als jij nu doet voorkomen.
 • @Ichabod

  Juich maar niet te vroeg, want dit zie ik niet goedkomen.
 • Breng de ps5 en xbsx versie dan al gewoon uit…
 • PC/aantal versie zijn klaar..

  Die hadde gewoon uit kunnen komen…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren