1. Unpopular Opinions II

Unpopular Opinions II

Pak de digitale hooivorken en fakkels er maar weer bij, want ik heb weer drie stellingen in de aanbieding voor de rubriek Unpopular Opinions. Soms gerelateerd aan actuele nieuwtjes, soms volledig willekeurig, altijd een beetje gechargeerd.

Backwards Compatibility is een essentiële next-gen feature

Nu de PlayStation 5 en Xbox Series X nog maar een paar maanden van ons verwijderd zijn, staan we weer voor een generationele overgang. De onvermijdelijke discussies over Teraflops, SSD en uiteraard de games worden alweer volop gevoerd. Over een voor mij essentieel aspect hoor je echter veel minder. Het is een feature die vaak ergens onderaan bungelt in de polls over belangrijkste features voor nieuwe consoles. Ik heb het over backwards compatibility.

“mAAr NeXt GEn iS Om nIEuWe GamEs tE SpeLEn” is een comment die onder die polls nooit ver weg is. Maar wat een nieuwe game is, is voor iedereen anders. De eerste Last of Us is voor mij een nieuwe game die ik graag zou willen ervaren, hetzelfde geldt voor pak ‘m beet Nioh 2. Hell, zelfs Ocarina of Time is voor mij een nieuwe game. Nooit was ik in het bezit van een platform om die - en nog vele andere - titels te kunnen spelen. Vaste bezoekers van InsideGamer weten dat ik op de Xbox One speel, de enige console die ik deze generatie in huis heb gehaald. Uiteraard leverde dat deze generatie wat jaloerse blikken op naar de sterke exclusives die op de PS4 verschijnen. Komende generatie kan ik het mij wél veroorloven om beide consoles aan te schaffen. Dan is het toch een godsgeschenk als je met terugwerkende kracht die ‘oude’ ervaringen er ook nog eens bij krijgt?

Exclusives inhalen die ik heb gemist is dus een belangrijke reden, maar zeker niet de enige. Consoles staan er nou niet bepaald om bekend om uit de startblokken te schieten met onovertroffen launchtitels. En dan zitten we in rampjaar 2020 ook nog met de Covid-uitbraak die er best voor kan zorgen dat de eerste jaren wat worden uitgedund. Om dat te overbruggen, is wederom backwards compatibility een uitkomst. Ik kan me niet voorstellen dat iemand géén grote backlog heeft opgebouwd met toptitels van de afgelopen jaren. De zekerheid dat die games lekker meeverhuizen naar je nieuwe console is bijzonder prettig. Het maakt remasters overbodig, want doordat er wordt voortgeborduurd op de huidige systeemarchitectuur, profiteren veel games van extra pracht en performance. Cyberpunk 2077 is voor mij bijvoorbeeld zo’n titel die ik het niet aan ga doen om op mijn launch Xbox One bakbeest uit 2013 te draaien. Dankzij back compat wordt dat één van mijn eerste next-gen ervaringen en zo komen we die overgangsperiode met gemak door.

Er is niks mis met ‘Graphicshoeren’

No offense, maar ik denk dat we diep van binnen allemaal wel een beetje graphicshoer zijn, toch? Ik in ieder geval wel. Toch is dat iets waar op veel fora onterecht op neer wordt gekeken. Noem een game lelijk en er volgt geheid een reactie die stelt dat “gameplay > graphics”. Nu is daar heus wel een punt voor te maken, maar toch is er helemaal niks mis met het genieten van de mooie plaatjes die games ons vandaag de dag voorschotelen.

De grafische aspecten van een game zijn nu eenmaal het allereerste dat je registreert en dus het eerste filter waar je een spel op beoordeelt. Staat dat je niet aan, dan kan dit meteen reden zijn om het lekker links te laten liggen, hoe goed de game misschien ook in elkaar steekt. En omgekeerd kan hetzelfde gelden; er zijn voorbeelden van games die ik voornamelijk heb aangeschaft omdat ze er zo mooi uitzien. Red Dead Redemption 2 is het meest recente voorbeeld. Die speel ik regelmatig, maar niet omdat het schieten nou zou lekker werkt of omdat het rijden van punt A naar B nou zou gevarieerd is. Maar gewoonweg het zijn in die verbluffend mooie wereld en de verwondering daarvan, dat is de reden waarom ik ooit met deze hobby ben begonnen.

Of neem bijvoorbeeld de Souls-games. Ik heb ze niet eens overwogen totdat Bloodborne en Dark Souls 3 uitkwamen. Toen pas vond ik het mooi genoeg om een kans te geven. Uiteindelijk bleef ik spelen vanwege de geweldige gameplay, maar dat hele genre had ik niet eens ontdekt als de graphics die grijze brei waren gebleven die ik zag bij de eerdere games.

En ik weet dat het misschien gek klinkt, komend van iemand die dus nog speelt op een console van zeven jaar oud. Toch noem ik mezelf gerust een graphicshoer, ondanks dat ik niet op 8k resoultie met 144fps op de master race speel. Maar het voelt soms alsof je je dan moet verdedigen voor het genieten van puur hoe mooi een game is. Launchgames zoals The Order 1886 of Ryse: Son of Rome hebben dat zelfs tot een kunst verheven. Of wou je me vertellen dat er geen greintje enthousiasme bij je opkomt bij het zien van de Unreal Engine 5 techdemo van laatst? Om je videokaart bij af te likken, en zo oppervlakkig mogen we allemaal gerust zijn.

We hebben meer spin-offs nodig

Het duurt vaak niet langer dan twee of drie games voordat een serie games zijn hoogtepunt heeft bereikt. Maar wat dan? Fans willen verder duiken in het universum en de makers zijn ook niet vies van nog wat meer centjes persen uit hun bestaande ip’s. Wat mij betreft mogen studio’s vaker lef tonen en met een goeie spin-off op de proppen komen. Een ongeïnspireerde sequel waardoor de moeheid toeslaat in de franchise is iets waar niemand op zit te wachten, terwijl spin-offs juist een bron van creativiteit én verdieping van de spelwereld kunnen bieden. En hoewel de aankondiging van dergelijke uitstapjes vaak lauwtjes wordt ontvangen, juich ik ze bijna altijd toe.

Spin-offs zijn er in allerlei soorten en maten. Sprongen in de tijdlijn zoals prequels zijn al geen uitzondering meer, maar uitstapjes naar andere genres is iets dat ik nog liever zie. Er zijn talloze voorbeelden van onverwachte combinaties die uitstekend blijken te werken. Wie had bedacht dat Borderlands zich fantastisch zou lenen voor een Telltale game? Of dat Ubisoft en Nintendo hun werelden zouden samenbrengen voor het tactische Mario+Rabbids. Darksiders is zelfs een hele franchise waarvan je zou kunnen zeggen dat die alleen maar uit spin-offs bestaat. Zelfs de vele series die opeens een cardgame kregen na de populaire release van Hearthstone kan ik waarderen, zolang het maar een eigen twist kan brengen.

Want dat is een beetje de voorwaarde om een spin-off te laten slagen: een goede twist waarmee de bestaande franchise iets toevoegt aan het ‘nieuwe’ genre. Zo kies je in de cardgame Fable Fortune op welke manier jouw hero quests voltooid, Good of Evil, waarbij elke keuze eigen voordelen met zich meebrengt. Kenmerkend voor de main serie, maar een (naar mijn weten) compleet nieuwe mechanic voor een kaartspel . Een ander goed voorbeeld is hoe het recente Gears Tactics het gebruikelijke systeem van actiepunten op de schop neemt door het gebruik van de herkenbare executies. Op die manier krijg je op het gebied van gameplay dus iets verfrissends, terwijl je in een wereld verkeert waar je al van houdt. Win win. Laat ze er daar maar meer van maken.

Dit artikel delen

Over de auteur

COSMIC_TSAR Enthousiaste gamer met Xbox als main platform sinds de 360. Altijd open voor een goeie discussie, maar altijd met nuance en respect voor andere platformen. Bijna geen enkel genre sla ik over, maar over het algemeen speel ik het liefst Westerse consolegames. Tot mijn all-time favorieten behoren Patapon, Mass Effect, Portal, Batman Arkham, Borderlands, Ori en de games van Remedy.

Reacties

 • Ben het alleen met je laatste stuk eens. BC is leuk maar voor mij nog steeds geen must (heb nog steeds mijn megadrive II , PS1, PS2 en PS3 gereed staan om aangesloten te worden wil ik een van die games spelen). En zeker geen factor om console wel of niet te kopen.

  Graphic hoeren, thja ik ontken niet dat ik de GFX van Star Citizen "geil" vind en er een figuurlijke harde plasser van krijg maar dat maakt mij nog geen GFX hoer. Als een game er anno 2020 uit ziet als een game uit 2005 hoor je mij echt niet klagen zolang de gameplay en story goed zijn. Voor mij is het nog altijd Gameplay >>> Story >> characters >>>>>>> GFX.


  Spin-offs , ja er zijn genoeg franchises die van mij een spin-off verdienen. Mits ze inderdaad iets toevoegen aan de franchise.
 • @Meta_coola
  1/3 is niet slecht, daar zijn het unpopular opinions voor ;)

  Bedankt weer voor het lezen!
 • Ben het eigenlijk wel volledig met Meta eens. BC is zeker een tof iets, maar mensen vergeten volgens mij nog wel eens dat vaak ook flink wat kosten met zich mee brengt om het mogelijk te maken. Bovendien denk ik dat het bij lange na niet zoveel gebruikt zal worden als mensen vaak denken.

  Graphics doen mij eerlijk gezegd ook niet enorm veel. Ja tuurlijk in een ideale wereld zouden alle games er perfect uit zien, maar zo werkt het natuurlijk niet. Vind eerlijk gezegd dat games er over het algemeen nu wel vrij goed uitzien. Zie dan ook liever dat zaken als sfeer, beleving en schrijfwerk bijvoorbeeld meer gepusht worden.
 • @Shuckles
  Daar heb je zeker een punt, back compat werkend krijgen zal vast een hoop tijd en recourses kosten. En hoe veel het daadwerkelijk gebruikt wordt is niet duidelijk. Ik waardeer de functie iig enorm :)
 • @That Mr Awesome

  Owh ik zou de functie ook best wel waarderen, maar merk ook dat ik het op consoles die het wel hadden vrij weinig gebruikt hebt. Sowieso kosten oude consoles vaak niet eens zoveel meer, waardoor ik zeker kan begrijpen dat een bedrijf niet een console bijvoorbeeld 5 tientjes duurder wil maken op BC mogelijk te maken. Een feature die eigenlijk alleen maar iets extra's bied aan mensen die de overstap gemaakt hebben.
 • De wereld van Morrowind is vele malen interessanter dan die van Skyrim, om nog maar te zwijgen over die van Oblivion.
 • @Heer Mida

  Eentje die hier op aansluit: Ik vind The Elders Scrolls helemaal geen bijzondere gameserie.

  Ja ze weten steeds weer enorme werelden neer te zetten. Maar keer op keer is het schrijfwerk zo slecht, de animaties zo slecht, voice-acting zo slecht dat het me gewoon uit de ervaring haalt. Bovendien zou je denken dat je actie's in zo'n grote wereld echt impact zouden hebben maar nee. De burgeroorlog uit Skyrim had best interessant kunnen zijn, maar de enige impact die het heeft is dat bepaalde stadjes nu een andere leider hebben. Of de Black Brotherhood waar je gewoon de keizer vermoord zonder dat dat ook maar enige invloed heeft op de wereld zover je kunt zien.

  Nee ik vind het echt geen bijzondere games.
 • @Shuckle Als we dan toch bezig zijn, Bethesda-spellen in het algemeen hebben wel last van wat je hier omschrijft. Morrowind is enigszins een uitzondering omdat de wereld niet zo generiek is en het hoofdverhaal daadwerkelijk rekening houdt met het feit dat het een openwereldspel is. Een unicum voor dat soort spellen.
 • @Heer Mida
  @Shuckles
  Nou, dit is er een waar ik ook helemaal in kan komen. Bethesda games, met name Fallout en Elder Scrolls, vind ik ook overschat. Meerdere pogingen gewaagd, maar het doet me niks.
 • Leuk stukkie weer. BC vind ik wel fijn. Ik heb de meeste consoles wel bewaard, maar die staan ergens op zolder in een kist weg te rotten. Ik heb echt geen ruimte om ze ergens uit te stallen en in de huiskamer is absoluut geen optie. Zelf vind ik het al niet mooi en ik denk dat mij vriendin uit dr vel springt als de hele woonkamer vol consoles staat. BC zorgt ervoor dat je je oude troep kan verkopen en enkel een aantal coole games kan bewaren.

  Destijds heb ik de PS3 niet verkocht vanwege een aantal vette games. Nu baal ik ervan want op dat moment had ik er best nog wat voor kunnen vangen. Al die games zijn later als een remaster uitgekomen op de Ps4 en kosten geen drol meer. Ik heb de PS3 sinds de PS4 denk ik niet meer aangesloten gehad.

  Graphics. Ja uiteraard geniet ik van prachtige graphics maar het is maar wat je gewend bent. Als ik een tijdje alleen op de switch speel en daarna een ps4 game opstart dan zie ik wel een verschil maar tijdens het switchen heb ik nooit het gevoel dat ik een lelijke speel. De sfeer die wordt neergezet is belangrijker.

  Spin offs zijn soms leuk en soms crap, maar ze zijn wat mij betreft wel welkom.
 • @Luigi1985
  Thanks voor je reactie. In mijn woonkamer ook maar plek voor één console. Fijn om straks inderdaad het oude spul weg te kunnen doen en een nieuw apparaat neer te kunnen zetten die gewoon alles afspeelt. Kan je ook nog dingen die geen emotionele waarde hebben verkopen of wegdoen. Mijn Xbox One gaat eind dit jaar naar mn beste vriend bijvoorbeeld.
 • Grapichs hoeren, denk dat iedereen het wel een beetje is.. al is het voor mij niet heel belangrijk.
  Back tracking, altijd fijn maar niet noodzakelijk.. al krijg je als bedrijf van mij wel zeker wat pluspuntjes.
  En spin-ofs? altijd welkom! Alle zelda spin-ofs zoals Hyrule Wariors koop ik blindeloos.
 • @jo_joost
  Hyrule Warriors ging ook door mijn hoofd bij het schrijven, nog een goed voorbeeld!
 • Kan me wel vinden in je stuk. Bij de vorige generatie had ik dat helemaal niet mbt BC. Toen MS ermee kwam aanzetten voor de One dacht ik tja, dat hadden we ook enigszins op de 360 en vrijwel geen gebruik van gemaakt. Toen echter een aantal jaar oude games met de One X enhanced naar bijna huidige maatstaven gebracht werden ging ik de meerwaarde beter begrijpen. Helemaal omdat ik eigenlijk alle consoles koop en niets wil missen zit ik met een idiote verzameling nog te spelen titels opgescheept.

  Ik krijg niet alles af qua games op de ps4pro/one x voordat de opvolgers er zijn. Dat die games dan weer speelbaar zijn en (niet bepaald onbelangrijk) beter presteren en beter eruit zien dan ooit te voren, is toch wel erg fijn. Scheelt dat ik dan de oudere consoles mooi opgesteld kan laten staan in een kast voor de sier. En dus niet tegen een enorme rotzooi aan kabels zit te kijken PLUS de games ogen beter.

  Zou ik nog willen afsluiten dat mij toch sterk het gevoel bekruipt dat men BC in het algemeen veel meer is gaan waarderen in de afgelopen 2 jaar en in deze gen tov vroeger. Voor mij geldt het zoals gezegd zeker maar ik zie t om me heen ook en in fora en reacties is het verschil voor mij vrij duidelijk.
 • @xevulutionx
  Grafisch is de stap natuurlijk ook kleiner, dus als je straks via back compat nog games van de PS4/Xbox One generatie speelt, voelt dat minder verouderd dan 360 of Xbox games. En met de vernieuwde focus op de service denk ik dat die groei van waardering alleen maar door gaat zetten. Hopelijk snel meer duidelijkheid hoe het er op de PS5 nu precies aan toe gaat wat dat betreft.
 • Leuke artikel! Deze boy speelt nog wel eens Ninja Gaiden Black op de One X. Dat spel is net als wijn voor mij. Vooral nu het enhanced is. Ik zie nu sommige spullen die voorheen een paar pixels waren.:)
 • @mightybundy
  Zo, oldschool! De enhancements doen inderdaad soms wonderen :)
 • Zo, heb eindelijk de tijd om inhoudelijk te reageren op jouw onpopulaire meningen.

  TLDR: Grotendeels eens met de meningen, maar wel met enige nuance bij de stelligheid van de meningen.

  Laten we gewoon van boven naar beneden werken, te beginnen bij het Backwards Compatibility.
  Bij deze stelling moet ik de grootste nuance plaatsen. Het is wat mij betreft te stellig. BC is een functionaliteit die wat mij betreft een console 'af' kan maken. Maar om te zeggen dat het een essentiële functie is, gaat mij te ver. Maar dat maakt het natuurlijk een unpopulair opinion. BC is iets wat op papier heel fijn klinkt, maar waar ik in praktijk heel misschien op een zeldzame regenachtige zondag gebruik van maak. Overigens denk ik dat we ons in andere online kringen bevinden, want ik lees juist veel reacties van mensen die het belangrijk vinden.

  Wat betreft jouw tweede mening, valt er weinig tegen te zijn. Iedereen heeft zijn eigen dingen waar die van geniet. Dus als je GFX hoer bent, is daar natuurlijk niks mis mee. Natuurlijk zijn er dan pareltjes van games die je mist, zoals mijn all-time favoriet "Factorio". Persoonlijk neig ik vaak naar Gameplay > Graphics. Maar dat betekent niet dat ik niet geniet van rondwandelen in de prachtige parken van TheHunter Call of the Wild. Daartegenover staat dan weer dat ik vrij recent FarCry5 heb gekocht. En ondanks dat ik de wereld er mooi uit vind zien, vond ik de gameplay niet echt goed, dus na een paar uur was d elol er weer vanaf

  Aangekomen bij de laatste mening, ben ik toch wat meer aan het twijfelen. Maar dat komt meer omdat ik zelf geen goede voorbeelden van spin-offs kan bedenken, die ik ook echt leuk vind om te spelen. Maar als ik even mijn eigen mening over de games loslaat, is er natuurlijk niks mis met meer games. Meer games om de geweldige lore van sommige werelden te ontdekken. Meer games om jouw personage in unieke omstandigheden tegen te komen. En terwijl ik dit aan het typen ben, bedenk ik net dat bijna de gehele mario collectie in een "goede" spin-off is. Dus misschien ben ik toch wel meer voorstander van spinn-offs dan ik dacht :)
 • @Thoom079
  Tof dat je alsnog de moeite hebt genomen om een reactie te pennen! En je hebt gelijk, het is natuurlijk allemaal iets aangedikt voor dit artikel, dus kan me vinden in de nuances die je plaatst.

  Nintendo, met Mario in het bijzonder, is inderdaad wel koning van de spin-off. Karten, golfen, Super Smash, wat heeft die loodgieter nog niet gedaan? Die vrijheid en creativiteit binnen ip's vereist echt wel lef. Zou cool zijn als we dat nóg meer gaan zien.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren