1. Valve wordt aangepakt door de Kansspelautoriteit

Valve wordt aangepakt door de Kansspelautoriteit

Steam Marketplace niet meer beschikbaar in Nederland

Naar aanleiding van het lootbox-onderzoek in april laat de Kansspelautoriteit weten dat Valve in overtreding is met CS: GO en Dota 2.

Gisteren was de laatste dag dat gewaarschuwde bedrijven veranderingen konden maken aan hun games en de lootbox-systemen om toch te voldoen aan de wet. Hoewel de Kansspelautoriteit niet openbaar had gemaakt welke games in overtreding waren is het nu bekend dat Counter Strike: Global Offensive en Dota 2, twee van de games zijn die een waarschuwing hebben gekregen.

Valve heeft tijdelijk Steam Marketplace onbeschikbaar gemaakt voor spelers in Nederland om aan de eisen te voldoen. Ook is het voor gebruikers niet meer mogelijk om te handelen met mensen in Nederland. Als men dat toch probeert krijgt hij of zij een foutmelding van Steam.

Valve bericht Kansspelautoriteit

Doorverkopen mag niet mogelijk zijn

Lootboxes zijn in overtreding als de verkregen items ' economische waarde' hebben. Dat wil zeggen, wanneer de voorwerpen na het kopen geld waard zijn buiten de game, omdat ze nog geruild of verkocht kunnen worden.

In het geval van CS: GO en Dota 2 kan dit via de Steam Marketplace en de prijzen voor de items kunnen hoog oplopen. Omdat ze willekeurig verkregen worden in lootboxes is er dan sprake van gokken en spelers worden verleid om geld uit te geven voor een willekeurige kans op dure voorwerpen. Bovendien zijn er verscheidene websites van derde partijen waar spelers verkregen skins kunnen doorverkopen of juist zeldzame skins aan kunnen schaffen.

CSGO

Valve is het er niet mee eens

Valve laat weten dat ze twee brieven hebben ontvangen van de Kansspelautoriteit waarin het bedrijf ervan op de hoogte wordt gebracht dat het in overtreding is. Er moesten veranderingen doorgevoerd worden voor 20 juni. Zo niet, dan zou de Kansspelautoriteit naar de rechter stappen.

Valve geeft aan het niet eens te zijn met de beslissing van de Kansspelautoriteit en het bedrijf is op zoek naar een 'minder vervelende oplossing'. Tot die tijd is de Steam Marketplace niet beschikbaar voor Nederlanders.

Valve Kansspelautoriteit

Dit artikel delen

Over de auteur

Arran Winmai Met veel liefde speel ik games als Horizon Zero Dawn, Dishonored en Fallout 3. Race- en sportgames zijn niet echt mijn ding, maar gelukkig zijn er genoeg andere genres!

Reacties

 • Krachtige reactie van de Kansspelautoriteit. We kunnen dit alleen maar toejuichen en hopen dat er een fatsoenlijk systeem komt
 • Het is al gewoon gokken als je lootboxes met echt geld kunt kopen in mijn ogen. De items hoeven niet eens ruilbaar te zijn voor echt geld, ze mogen er wel een schep bovenop doen.
 • @CerandoX.nl
  Niet mee eens.
 • @blue_blade_3 Licht eens toe?
 • @Rutgie
  Ik vind loofboxen prima als ze geen play to win factor hebben. Ik gebruik altijd Overwatch als voorbeeld. Dankzij de betaalde loofboxen kunnen er gratis updates worden uitgevoerd waardoor de playerbase niet opgesplitst wordt. Daarnaast vind ik het verrassings element ook wel leuk altijd.

  Als het aan mij ligt komt et gewoon een max dat je maandelijks kan uitgeven aan de loofboxen bijvoorbeeld. Want waarom zou iemand wel 20 euro per kwartaal aan DLC uit mogen geven, maar niet 7 euro per maand aan loofboxen?
 • @blue_blade_3

  Sorry, daar heb je geen lootboxes voor nodig voor het gratis content gebeuren of het opsplitsen. Ze kunnen bijvoorbeeld Overwatch makkelijk aanpassen naar een systeem met alleen credits, wat veel games al doen zoals Fortnite en dan weet je ook wat je koopt.

  Maar wat brengt meer op…
  - Een lootbox met de kans op je item of een berg troep/dubbel ?
  - instant buy 7 euro pakje.
  Het eerste dus.
 • @ShadowhunterrX
  Waar zeg ik dat het nodig is dan? Ik geef alleen aan dat het ergens voor zorgt (betekend niet dat dat de enige manier is). Daarnaast geef ik ook aan dat ik het verrassingseffect tof vind.
 • Hm.. Volgens mij stopt dit ook het verkopen van items. Ik had nog een 30 euro set in DOTA liggen.. =/
 • Beetje laat niet..

  Pokémon kaarten kon ik vroegah ook niet zien toen ik ze kocht..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren