1. Veel vrouwelijke gamers mishandeld volgens Brits onderzoek

Veel vrouwelijke gamers mishandeld volgens Brits onderzoek

"Seksisme blijft een probleem"

GameIndustry laat weten dat er in Groot Brittannië, volgens een onderzoek van Bryter, een derde van alle vrouwelijke gamers online verbaal mishandeld of bedreigd wordt.

Voor dit onderzoek werkt Bryter samen met Research-i en ResearchBods. Zij ondervroegen 1151 Britse vrouwen van zestien jaar en ouder die videogames spelen. Deelnemers moesten minstens eens per maand een game spelen op console of pc, maar 85% gaf aan meer dan een uur per week te gamen.

Bryter meldt dat, hoewel het het grootste gedeelte van de deelnemers meer dan een uur per week gamet, meer dan de helft aangeeft zich niet te identificeren als 'gamer'. Dat is inclusief de 27% die 11-20 uur per week speelt en 25% die aangegeven heeft ruim twintig uur per week te gamen. Volgens GameIndustry komt dit "op zijn minst gedeeltelijk" door de kijk van de industrie op vrouwen. 26% van de deelnemers vindt de game-industrie "mannelijk" en 18% noemt de industrie "seksistisch".

Bryter

Niet alle vrouwen voelen zich bedreigd, maar proberen wel het probleem uit de weg te gaan. De 72% van de vrouwen die aan heeft gegeven niet zelf het slachtoffer geweest te zijn van misbruik en bedreigingen, heeft namelijk wel aangegeven "zekere aspecten van online multiplayer te vermijden wegens negatieve reacties van andere spelers of een perceptie dat het een ruimte is die wordt gedomineerd door mannen". Het gebruiken van een microfoon wordt door 20% van de onderzochte vrouwen vermeden.

De bovenstaande resultaten geven aan dat 23% van de vrouwen niet online aangeeft een vrouw te zijn en 11% speelt helemaal niet online omdat ze bang zijn verbaal mishandeld te worden. 10% van de lastiggevallen vrouwen geeft zelfs aan bedreigd te zijn met verkrachting. Tweehonderd van de deelnemers vertelden wat er precies gezegd is en "een significant deel" vermeldt dat mannen aangeven dat vrouwen niet welkom zijn.

Bovendien geeft 71% van de deelnemers aan dat vrouwelijke personages in videogames te geseksualiseerd zijn en 60% vermeldt dat er niet genoeg sterke, vrouwelijke personages zijn. Ook vindt 55% dat er niet genoeg vrouwelijke personages zijn.

"Negatief gedrag is een groot probleem in de gamewereld waar iedereen onder lijdt. Gamers vermijden zelfs online-spellen omdat er zoveel gescholden en gekleineerd wordt. Wat eraan gedaan kan worden? Wie weet..." 

 - Arran

Dit artikel delen

Over de auteur

Arran Winmai Met veel liefde speel ik games als Horizon Zero Dawn, Dishonored en Fallout 3. Race- en sportgames zijn niet echt mijn ding, maar gelukkig zijn er genoeg andere genres!

Reacties

 • Niet alleen vrouwen, iedereen maakt dat wel eens mee toch. Hoe vaak mijn moeder al geneukt is, is niet meer op 2 handen te tellen. Was het sowieso al niet, maar dat terzijde.
 • @Soon.

  Nice, ik moest lachen
 • Dit heeft inderdaad niets te maken met geslacht, dit gebeurd aan de lopende band.
 • Zoals hierboven al wordt aangegeven zijn het echt niet alleen vrouwen die hier last van hebben. Dit is eigenlijk een beetje een "clickbait onderzoek". Zelf gooi ik altijd de Party Chat aan, omdat ik allang geen zin meer heb ik online gezeik.
  De term "mishandeld" gebruiken vind ik ook ietwat overdreven. Het gaat om verbale communicatie, ze worden niet voor hun neus gestompt… Ik kan wel begrijpen als je het giftige gaming wereldje niet gewend bent, dit wel raar aan kan komen als je voor het eerst een multiplayer game speelt.
 • @Gaaiz Ik denk niet dat je het zo bedoelt, maar met je laatste zin lijk je het fundamentele probleem van de gamewereld (en eigenlijk de gehele onlinewereld) te bagatelliseren.

  OT:
  Uiteraard is het e.e.a. aan te merken op zo'n onderzoek (waarom alleen vrouwen, termen die gebruikt worden, etc.), maar het is wel weer een bevestiging van wat nodig moet veranderen online: gedrag. Zelf game ik amper nog online om hierboven genoemde redenen, want je kan dan soms de chat wel uitschakelen, in hoe iemand speelt of door het gebruik van emotes kan ook al duidelijk gemaakt worden aan mij, dat ik belachelijk gemaakt wordt. Een oplossing voor het probleem heb ik jammer genoeg niet.
 • @Rutgie
  Is niet alles op het internet toxic ?
 • @Rutgie
  Ik bagitaliseer het niet, maar bevestig juist dat het probleem er is. Daarvoor geef ik toch ook al aan dat ik er zelf geen zin in heb. ;)
  De wereld lijkt steeds meer "hufterig" te worden, maar het is vaak ook te zien dat veel van die typjes het niet ver schoppen in het leven.
  Laten we hopen dat men dit ook in ziet en dat dit probleem dus niet groter wordt..
 • @Gaaiz Het was geen kritiek, gewoon checken of ik het niet verkeerd gelezen had. Dan zitten we namelijk op één lijn

  @ShadowhunterrX
  Dat zeg ik in feite toch ook?
 • Weer zo'n vreselijk extreem-links onderzoek wat meteen de vrouw in een slachtoffer positie zet. Om te kotsen!!
  Dit overkomt mannen ook! Maar alleen de vrouw moet weer in het slachtoffer hokje gegooid worden.
  Aan alle vrouwen die dit lezen: zet je in tegen die extreem linkse propaganda, die alleen maar wil dat je je een slachtoffer voelt. Die niet willen dat je gewoon vrij kan zijn en geluk zelf moet zoeken, maar dat je altijd maar een slachtoffer bent en dat de wereld tegen je is.
 • Jezus fucking Christus.
 • Verbaal misbruik, alsjeblieft zeg. :')
 • Ze moeten ook echt overal op zeiken he zijn genoeg games met vrouwen in de hoofdrol kijk naar horizon resident evil en noem maar op.
  Wat een trieste mensen zijn er toch valt me nog mee dat ze de slavernij er nog niet bijhalen dat doen ze ook altijd met alles tegenwoordig.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren