1. Ventilator PlayStation 5 wordt aangepast met software-updates

Ventilator PlayStation 5 wordt aangepast met software-updates

Drie extra sensoren verzamelen data per game

De koelingsventilator van de PlayStation 5 wordt waar nodig aangepast nodig via software-updates. Dat vertelt Yasuhiro Ootori,werktuigbouwkundige bij Sony, aan het Japanse platform 4Gamer.

Ootori legt uit dat de PS5, naast een temperatuursensor in de APU (accelerated processing unit, hoofdprocessor in een pc), drie temperatuursensoren op het moederbord bevat. Daarmee kan de snelheid van de ventilator, die aan beide kanten van de console blaast, worden gecontroleerd via software-updates.

"Verschillende games worden in de toekomst uitgebracht, en data van het gedrag van de APU wordt bij elke game verzameld. We zijn van plan de snelheid van de ventilator te optimaliseren op basis van deze data", zegt Ootori.

Tot slot legt hij uit dat de ventilator met een diameter van 120mm en een dikte van 45mm vrij groot is voor een console omdat deze dan relatief langzamer kan draaien. De ventilator is daarom 'onder normale omstandigheden stiller dan de eerste PlayStation 3 en PlayStation 4'.

Op Resetera is het volledig vertaalde interview van met Yasuhiro Ootori te vinden.

PS5

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Slimme oplossing.
 • Belangrijk onderdeel van de PS5. Data per game verzamelen is erg leuk, dan kun je op bepaalde situaties anticiperen, maar elke PS5 draait onder unieke omstandigheden. De fanspeed zal gewoon omhoog gaan als de tempratuur te hoog wordt en als de console koel blijft dan draait hij minder hard. Net zoals bij iedere PC of console.
 • @CerandoX.nl
  Het klinkt gewoon als matige -paniek- engineering. "Onder normale omstandigheden stiller.." Zorg gewoon dat je shit altijd goed gekoeld wordt met zo min mogelijk geluid.

  En deze dan:
  "We zijn van plan de snelheid van de ventilator te optimaliseren op basis van deze data"
  Klinkt als early buyers zijn de betatesters. Laten we dan hopen dat de fan volle toeren draait in het begin en niet gematigd koelt omdat ze nog geen data hebben om het efficiënt te laten draaien.

  Het gerucht dat de ronde deed dat ze de PS5 verhitting niet onder controle kregen en verbaasd waren dat Microsoft dit oploste middels een torendesign en daardoor wel een goede verkoelende airflow voor elkaar kreeg, lijkt hiermee steeds meer op de werkelijkheid. Vandaar dat achterlijke design ook.

  Nu maar hopen dat ze de firmware updates onder controle houden en er geen slopende fout in de code staat waardoor game X een stuk code draait waarop het niet voorbereid was.
 • @SmartTies Zeikerd, design is tenmiste nice. Wat anders dan zo`n saaie x doos. Kijk die spiderman editie even van de ps5. ziet er gewoon zeer dik uit. Komt omdat die faceplates wit zijn. wit vind ik zelf ook niks
 • @klaasvdb

  Nou ergens stinkt het wel toch?

  Eerst die geruchten van de koeling. Daarna een oversized fan met damage controle van hoe groter hoe stiller.

  Maar waarom moet ie eigenlijk zo groot zijn? Toch problemen?

  Dan het verzamelen van data…hebben ze geen stress testen gedaan met de hardware? Dit soort data had toch allang bekend moeten zijn?

  Nintendo deed bijvoorbeeld met de Cube een 48uurs stress test door de hardware op volle toeren te laten draaien om hitte problemen te vinden en paste zo hun design aan. (Het stapelen van de moederboards) waardoor de koeling efficiënter werd.

  Het is duidelijk dat ze nog niet zeker zijn over hun console en verpakken het gewoon met fancy smoesjes waardoor het juist positief klinkt. Niet voor niets was het zolang stil over de ps5 denk ik dan.

  Ergens klopt het gewoon niet. Gelukkig kijk ik de kat uit de boom om een Xbox360 fiasco te voorkomen.
 • @Ramirez design zit gewoon zeer goed in elkaar. mensen zeiken om te zeiken. zo vermoeiend. kijk jij maar lekker de kat uit de boom. ik krijg hem gewoon op launch. met playstation zowieso nooit problemen. met die gare xbox one x wel. forza 7 motorsport, verdwijnt soms gewoon heel de weg, door dat gezeik met het cache geheugen.
 • @klaasvdb
  Hij spreekt gewoon zijn zorgen uit over het ontwerp.

  Het verhaal gaat dat Sony het PS5 ontwerp al klaar had voor een release in 2019, maar toen de launch een jaar hebben uitgesteld omdat ze lucht kregen van het plan van Microsoft met de XSX.

  Daarna zijn ze lekker aan het overclocken gegaan en het toevoegen van RDNA2-features, om mee te kunnen, waardoor het hele design op de schop moest.

  Dit verhaal wordt steeds geloofwaardiger, door dit soort berichten, daarnaast ook omdat AMD nog steeds niet wil bevestigen dat de PS5 volledig RDNA2 is.

  Maar goed geloof wel dat de PS5 genoeg gekoeld gaat worden.
 • @CerandoX.nl
  Zeer waarschijnlijk het tegenovergestelde

  https://www.notebookcheck.net/RDNA-2-5-Rumor-says-PS5-to-include-some-exclusive-RDNA-3-features.463470.0.html

  The latest hot PS5 rumor suggests that AMD may have given Sony special access to graphics technologies further up the pipeline than it has offered Microsoft. If true, this could result in more efficient graphics performance and rendering than its 10.28 teraflops of rated performance might suggest.

  En hier word het ook gezegd over de rdna en de overclocking is ook al debunked

  https://youtu.be/OUSrMTDCc3Y
 • @Meta_coola PS5 is waarschijnlijk een soort custom RDNA 1.5 ipv de volledige RDNA 2 die Series X wel heeft. Bron is een engineer van Sony zelf een paar maanden terug. https://www.google.nl/amp/s/techbriefly.com/2020/07/24/ps5-does-not-use-rdna-2-architecture-is-sony-wrong/amp/
 • @Meta_coola
  Op basis waarvan geloof jij de ene bron wel en bestempel je een andere als complete onzin terwijl er voor beiden net zo weinig controleerbaar bewijs is? Dit doe je wel erg vaak en alleen wat in jouw straatje past is 'eerlijk'.
 • @That Mr Awesome Hij is xbox fanboy joh. Lekker laten gaan. Ziet ook wel weer in, dat sony met de beste exclusives aankomt. en de xbox lovers nog 2 jaar moeten wachten op weer een zoveelste forza en gears.
 • @klaasvdb
  Wie, Meta? Je zou de eerste zijn die hem daarvan beschuldigd haha.

  Maar in mijn ogen doe je Xbox wel wat tekort. Ze hebben genoeg te bieden en laten de laatste twee/drie jaar zien dat ze vol gaan voor gamers. De variatie gaat echt verder dan Gears en Forza, wat overigens ook meer dan goede games zijn.

  Dat jouw smaak meer tot uiting komt bij Sony kan ik me desondanks zeker voorstellen, want zij leveren al jaren prachtige AAA producties af. Maar het is toch niet nodig om iemand anders zijn of haar smaak zo af te kraken als wat je hier in de reacties doet. Dat komt nou juist over als een fanboy… Gewoon lekker enthousiast zijn over onze gezamenlijke hobby, het is een waanzinnige tijd voor games, op welk platform je dat ook doet.
 • @Meta_coola
  Haha, nee. We zullen het gaan zien.
 • @CerandoX.nl

  Hmm waarom is het wel plausibel dat het rdna 1,5 is maar niet plausibel dat rdna 2,5 is ?
 • @Meta_coola
  Omdat de PS5 niet eens RDNA2-features als bijvoorbeeld VRS gebruikt, maar alleen Ray Tracing.
 • @CerandoX.nl

  Denk dat dat gerucht uit het "Xbox kamp" komt. Weet wel zeker dat er zowel voor een Ps5 als een series X een aantal jaartjes onderzoek aan vooraf gaan voordat ze zoiets op de markt brengen.

  Marc Cerny komt echt niet uit een ei. Die man heeft heus wel verstand van dat soort dingen, ander zou hij geen lead designer worden bij zo'n groot project als de nieuwe PlayStation.
  Sony heeft een ongelooflijk grote markt in haar bezit. Denk niet dat ze dat zomaar ten grabbel gooien.
 • @TommieNL
  Dus ze hebben de AMD hardware al bedacht voordat AMD dit zelf bedacht heeft?

  Hij komt zeker niet uit een ei, maar een keuze voor RDNA1 met wat RDNA2 features zou daarvan ook geen bevestiging zijn. Het is gewoon een keuze die ze maken. Die keuze is niet goed of fout, maar dat is gewoon een financiële kwestie of een tijdskwestie. Ze willen een console op de markt brengen die zo goed mogelijk is voor de prijs.
 • @CerandoX.nl

  Hij spreekt zijn zorgen uit?

  Ja ja lol…
 • @Snake_NL Idd, ze reageren vol afgunst op de ps5. alleen al weer met dat de ps5 zo lelijk is. Weet niet hoor, maar heb de spiderman editie gezien, die ook uit gaat komen. Echt vele malen mooier design vind ik het dan die saaie blokkendoos van een series x! Playstation vernieuwd tenmiste hun design. https://www.youtube.com/watch?v=jpmWRJis40E&t=8s
 • @CerandoX.nl Ik maak me daar niet zo druk over. Heb zelf ook een xbox one x, en xbox heeft me weer niet overtuigd. Alleen al met een horizon zero dawn volgend jaar en nieuwe god of war. en ratchet and clank in launch window en spiderman is playstation gewoon al weer de winnaar. gamepass is leuk voor mainstream gamers. heb zelf gamepass ultimate, het is aardig als je bij release van een microsoft exclusive gelijk de game kan spelen. maar de andere overige 100 games die er in zitten zijn gewoon echt middelmatige games. en al die speculaties met overclocken etc. beelden liegen niet he. spiderman zag er zeer vet uit weer op de ps5, prachtige raytracing zichtbaar, ratchet and clank idem dito. mooie demo ook gelijk hoe goed de ssd met de architectuur zijn werk doet. en dan zag je bij xbox enkel die gare halo, wat er gewoon middelmatig uit zag. feit blijft dat sony gewoon de meest mooie exclusives heeft, als het je ding niet is prima. maar zelfs dan kan je niet ontkennen dat het gewoon meesterwerkjes zijn. een last of us 2 bijvoorbeeld, zo`n game mag microsoft alleen maar van dromen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren