1. Vijf toffe Dark Souls-games die geen Dark Souls zijn

Vijf toffe Dark Souls-games die geen Dark Souls zijn

Als je enorm geniet van Dark Souls, dan wil je na al die mentale mishandeling soms meer. Dan is natuurlijk Bloodborne een logische keuze, omdat het ook van FromSoftware komt, maar er zijn veel meer geweldige Dark Souls-achtige games die net zo’n duistere setting hebben of net zo onverbiddelijk zijn.

Darkmaus (PC)

Waar je in Dark Souls vecht tegen mensachtige wezens en een soort mismaakte, moeilijk te plaatsen mutantbeesten, vecht je in Daniel Wrights DarkMaus tegen vogels, spinnen en andere dieren. Als je de game ziet, dan schreeuwt deze niet direct Dark Souls: het is top-down en onrealistisch. Het is echter compleet Dark Souls waar het gaat om de strijd zelf. Je moet enorm snel reageren op de sterke vijanden, die soms in grote getalen en op rap tempo je kant opkomen. Daarbij moet je voor elke vijand een andere manier van vechten gebruiken en als je doodgaat, dan kun je een geest van jezelf oproepen. Heel erg Dark Souls dus.

Darkmaus

Titan Souls (PC, Mac, PS4, PS Vita en Android)

Zoals de titel al doet vermoeden is Titan Souls een ode aan de rpg-serie van FromSoftware, maar niet zoals je zou verwachten. Net als Darkmaus is Titan Souls qua uiterlijk totaal niets als Dark Souls – het is meer een soort Zelda – maar deze game zit vol met eindbaasgevechten die allemaal extreem moeilijk te winnen zijn. Elke eindbaas vereist een andere strategie en het kost je heel veel beurten om te ontdekken wat je gaat redden. Raakt de eindbaas je een keer aan, dan sterf je namelijk. Ontwikkelaar Acid Nerve heeft wat dat betreft een passende naam, want gegarandeerd word je bloednerveus en enorm giftig van deze bijzondere game. Een fijne bijkomstigheid is bovendien dat het spel ook op Android-telefoons werkt, waardoor je het overal kunt spelen.

Titan Souls

Nioh (PS4, PC)

Team Ninja’s Nioh heeft een iets Japansere stijl van Dark Souls, want het is gebaseerd op een script van Akira Kurosawa (Seven Samurai). Het is ook iets meer geënd op verhaal, actie en explosies, en het heeft meer een blockbustersfeer dan het wat meer underground-lijkende Dark Souls. Verder komt de stijl redelijk overeen met die uit Hidetaka Miyazaki’s spel. Nog meer overtuiging nodig Nioh te proberen? De vijanden zijn net zulk lelijk gespuis en aanvallen voelen net zo krachtig. Of het nu gaat om jouw personage William of om de vijand: elke rake slag heeft enorm impact.

Nioh

Salt & Sanctuary (PS4, PC, Mac, Linux, PS Vita en Nintendo Switch)

Salt & Sanctuary is een 2D-sidescrolling Dark Souls van het bedrieglijk frivool genaamde Ska Studios. De grafische stijl is cartoonesk, maar desalniettemin fenomenaal. Je vecht tegen demonen die dikwijls uit het niets opduiken. Je ziet in Salt & Sanctuary overigens meer van je omgeving omdat de camera verder verwijderd is van je personage dan in het duistere Dark Souls met zijn third-person-perspectief. Waar je in Dark Souls veel moet backtracken, ben je in Salt & Sanctuary sneller weer terug waar je het loodje legde. Dat is erg fijn, want het gaat veel vaker mis in Salt & Sanctuary. Het is namelijk veel moeilijker om in deze game te ontkomen aan eindbazen en het kost ze veel te weinig moeite om jou in één slag een kop kleiner te maken.

Salt & Sanctuary

Hellblade: Senua’s Sacrifice (PC, PS4 en Xbox One)

Hellblade: Senua’s Sacrifice wordt niet vaak genoemd als Dark Souls-achtige titel, maar het heeft wel degelijk overeenkomsten. Het heeft net zo’n fantastisch uiterlijk, met iets vrolijkere kleuren en Keltische mythologie als achtergrond, in plaats van de gotische stijl van Dark Souls. De melee-vechtgameplay toont daarentegen de ware aard van de game: puzzels daargelaten is het een spel waarin je constant vecht tot je erbij neervalt. Je loopt van eindbaas naar eindbaas, met bloedstollende actie als gevolg. Het is stiekem best fijn dat Hellblade iets makkelijker is dan Dark Souls, maar je hebt daardoor misschien minder honger om verder te spelen. Daar staat het innemende verhaal tegenover om je bij de les te houden. Je vecht, mede door de psychische problemen van je personage, tegen een soort duisternis en je moet je best doen om niet ten deel te vallen aan haar macht. Wel heel ‘dark’ dus.

Games die dit lijstje net niet haalden zijn Lords of the Fallen en The Surge. Zijn er games die jij graag aan dit vijftal wil toevoegen?

Dit artikel delen

Over de auteur

Laura Kempenaar Roots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren