1. Volgens Franse rechtbank mogen Steam-spellen worden doorverkocht

Volgens Franse rechtbank mogen Steam-spellen worden doorverkocht

Vooralsnog heeft dit geen invloed op de huidige regeling.

Een Frans hooggerechtshof heeft deze week meegedeeld dat Europeanen wettelijk gewoon toestemming horen te hebben om hun Steam-games door te verkopen, zoals dat toegestaan is met is met fysieke exemplaren van games.

Het hooggerechtshof van Parijs geeft aan dat volgens de Europese wet klanten van Steam eigenlijk niet geweigerd mogen worden als ze hun digitale games willen doorverkopen. Dit is natuurlijk al toegestaan voor fysieke games en het moet nu dus ook moeten kunnen voor games van Steam.

Deze stelling is enkele dagen geleden op de Franse gamewebsite Numerama verschenen. Valve heeft er inmiddels op gereageerd, door aan te geven dat ze in beroep gaan tegen het besluit. Dit zei een woordvoerder tegen Polygon: We zijn het niet eens met het besluit van het Fransehooggerechtshof, daarom heeft dit besluit ook geen invloed tot dat er een definitief besluit is.

Steam Link Logo

Dit wordt als een overwinning gezien voor de Franse consumentenbond UFC-Que Choisir, die vier jaar geleden al een rechtszaak aanspande tegen Steam voor dezelfde reden als nu.

De rechtbank wees de verdediging van Valve af door te zeggen dat Steam een abonneedienst is. Volgens Numerama bepaalde de rechtbank dat Steam games permanent verkoopt, en niet als onderdeel van een abonneedienst. En daar hebben ze natuurlijk gelijk in, want niemand ziet Steam als ‘het Netflix voor games’!De rechtbank maakt wel duidelijk dat het gaat om het verkopen van een enkel exemplaar, niet eventuele kopietjes. Valve heeft drie maanden om hun systeem aan te passen, hoewel de kans groot is dat deze tijd verlengd wordt door het beroep dat ze hebben ingediend. Zoals met alle rechtszaken, is het einde nog niet in zicht...

Dit artikel delen

Over de auteur

Cody van den Bogert Redacteur bij Gamer.nl en InsideGamer.nl. Enorme Zelda-fanaat en Mr. Fifa. Speelt games het liefst op het moeilijkste niveau en is dan ook gek op soulslikes. Telt af tot Skate 4...

Reacties

 • Ik vind het op zich wel een goed iets. We hebben de game gekocht, dus mogen we toch ook zelf weten wat we ermee doen.
 • @DefenseForceNL Priecies.

  Vroeger konden dat ook altijd doen, maar toen de Online dienst gekomen zijn, is dat weg gestreept.
 • Ik vraag me wel af hoe de waarde dan bepaald gaat worden van een 2e hands digitale game.

  Er zijn immers geen sporen van gebruik of eventuele schade aan de verpakking of game zelf. Ook is er een oneindige voorraad dus dat heeft ook geen invloed op de waarde.

  Kortom het lijkt mij logisch dat een 2e hands digitale game als nieuw verkocht wordt en daarmee ook dezelfde prijs moet dragen. Wat is dan nog het nut? Natuurlijk bepaalt de verkoper een prijs maar dit lijkt mij alleen maar ellende op te leveren.

  Ergens lijkt mij dit probleem voor Steam eenvoudig op te lossen door dit duidelijk in de voorwaarden van aankoop te melden. Maar wellicht staat dat er al in en gaat daar juist deze zaak over.

  Echter ben ik van mening dat doorverkoop niet mag leiden tot piracy oid. Wat nu juist erg vaak gebeurt mbt digitale licenties.


  En dan tot slot nog de hamvraag:

  Staat een aankoop van een licentie voor software gelijk aan het aankopen van de software zelf?

  Ik ben eigenlijk van mening van niet. Een licentie is niets meer dan bruikleen. Een toestemming om het (in dat geval een game) te mogen gebruiken voor een (in dit geval) onbepaalde tijd.

  Het zit hem volgens de Europese wetgeving in de onbepaalde tijd. Omdat deze licenties van software “eeuwig” zijn weerspiegelen ze een waarde. Daarom is de doorverkoop wel toegestaan.

  Gevolg zal zijn dat retailers als Steam een tijdslimiet aan de software zullen hangen. Omdat licenties met tijdlimieten gewoon zijn toegestaan en geen enkele cent waarde vertegenwoordigen en daarom dus ook niet mogen worden doorverhandeld omdat deze licenties niet “eeuwig” zijn.

  Kortom Steam hangt er een licentie aan van 10 of 20 jaar en Steam voldoet exact aan de EU wetgeving.
 • @Ramirez

  De digitalisering heeft imo één groot nadeel en dat haal jij hierboven aan: bruikleen.

  Daarom koop ik (buiten de exclusives) ook nog altijd fysieke games voor de Switch en de PS4. Als ik ze volledig uit heb of ze mij niet kunnen bekoren kan ik ze doorverkopen.
  En games kunnen in de digitale winkel plots verdwijnen en binnen een tiental jaar ook gewoon uit jouw Bibliotheek gehaald worden.

  Niet leuk voor de nostalgie als je het mij vraagt!

  Ik ben nog altijd blij dat ik bijvoorbeeld een fysieke kopie heb van Lego The Lord of the Rings en GTA IV. Die games zien er misschien niet meer uit (dankzij de PS3 limieten), maar ik kan het origineel tenminste nog spelen en niemand kan mij dat afpakken.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren