1. 'Volledige ontwikkeling Cyberpunk 2077 begon pas in 2016'

'Volledige ontwikkeling Cyberpunk 2077 begon pas in 2016'

Werknemers zouden aan hebben gegeven dat de game niet klaar was

De volledige ontwikkeling van Cyberpunk 2077 begon pas in 2016. Dat blijkt uit een onderzoek van Bloomberg.

Het onderzoek, waarvoor twintig huidige en voormalige werknemers van ontwikkelaar CD Projekt Red zijn geïnterviewd, geeft een beeld van waarom de game lanceerde met technische problemen. Een van de oorzaken zou een 'reset' in 2016 zijn, waarna de ontwikkeling van de game pas begon. Cyberpunk 2077 werd oorspronkelijk in 2012 aangekondigd.

Ook zou de onderliggende engine van de game, die anders is dan die van The Witcher 3, tijdens de ontwikkeling gebouwd zijn. Dat leverde in het verleden bij andere ontwikkelaars ook problemen op, zoals bij de ontwikkeling van Anthem door Electronic Arts.

'Sommige medewerkers' zouden hebben aangegeven dat de game te complex was voor de PlayStation 4 en Xbox One, waarvoor Cyberpunk 2077 officieel voor werd aangekondigd. Het management van CD Project Red zou de zorgen hebben verworpen door te wijzen naar het succes van The Witcher 3. Ook zouden 'significante bugs' zijn gemeld toen de game in oktober 2020 'goud' (klaar om te drukken op disk) werd verklaard.

Crunch zou nog steeds een probleem zijn tijdens de ontwikkeling. Ondanks dat het volgens het management niet verplicht was, voelden sommige werknemers een 'druk' om toch over te werken. Een medewerker zou van een manager te horen hebben gekregen dat anderen moesten overwerken als hij of zij dat niet zou doen, om de gemiste uren te compenseren.

Cyberpunk 2077

Reactie CEO

Een aantal uur na verschijning van het onderzoek plaatste studiohoofd Adam Badowski een reactie op Twitter. Volgens Badowski was de E3-demo uit 2018 niet 'nep', maar dat het zoals de meeste games 'work in progress' is. Ook is hij het niet eens met de conclusie dat 'het grootste gedeelte van de werknemers' zei dat de game niet klaar was van lancering, wijzend op het feit dat Bloomberg slechts twintig mensen interviewde.

Auteur van het stuk, Jason Schreier, zegt op Twitter open te staan voor een interview met de CEO.

Deze week bracht CD Projekt Red een excuusvideo uit. Daarin zegt het bedrijf dat Cyberpunk 2077 'na de Day Zero-update' aan de verwachtingen had moeten voldoen, maar dat dit niet het geval was. Binnenkort verschijnt de eerste grote update om de problemen op te lossen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • En ik denken dat het niet slechter kan dan de watch dogs aankondiging/trailer…… oh boy i was wrong dit is minstens twee keer slechter.


  Maar toch vind ik cyberpunk 2077 een top game en heb ik er geen spijt van dat ik hem heb gekocht. Zodra ik AC Valhalla heb uitgespeeld ga ik verder met cyberpunk 2077. Alleen jammer dat next gen patch pas later dit jaar komt.
 • @Meta_coola

  Absoluut niet.
 • @Meta_coola

  Gaat gelijk op Meta. Je wast je geliefde Ubi niet schoon.
 • Ik ook nog geen spijt van deze aankoop. Er kunnen zoveel dingen beter, maar ben na de eerste playthrough (95 uur) begonnen aan een 2e. De game hapert regelmatig en sluit soms ineens af. Wel een lekker verhaal. Een vriend van me speelt hem op de PC en daar zie je wel dat de game er veel beter uit ziet. Maar goed, ik heb vorig jaar voor het Skyrim gespeeld en dat vond ik ook een hele toffe game. Daar heb je ook bugs en vastlopers, ook toen de game net uitgebracht werd. Ondanks dat de game niet af was, zis CD Red zeker niet de enige studio die zich hier schuldig aan heeft gemaakt. Vind de reacties dan ook wel een beetje buitenproportioneel. Helemaal de reactie van Sony.
 • Ik heb de game sinds launch, maar ik wacht rustig af op de patches.
 • Lieve mensen, ik heb zelf de xbox one x. En speel nu Jedi the Fallen order. Is het de moeite waard om een series x te halen? Want grafisch vind ik die jedi the fallen order nou niet echt veel mooier dan op de x?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren