1. Voor de tweede keer Olympisch – E-sport Update

Voor de tweede keer Olympisch – E-sport Update

In aanloop naar de Olympische Spelen vinden twee e-sporttoernooien plaats, mede georganiseerd door het Internationaal Olympisch Comité. Verder nieuws over twee teams die maar doorgaan met winnen, een Hearthstone-speler die tijdens wedstrijden bezig is met andere dingen en een Japanse e-sporter die blij is met bepaalde belastingwetten.

Hearthstone-speler verliest toernooi omdat hij ander spel speelt

Hearthstone heeft het als e-sport nooit makkelijk gehad. De game is hevig afhankelijk van willekeur en daarnaast is het voor beginnende fans niet toegankelijk door de moeilijkheid en de ‘saaie’ uitstraling als kijksport. Blizzard zelf trekt ook weinig uit de kast om het kaartspel te promoten, wat er onder andere voor zorgt dat Hearthstone niet zo’n grote e-sport is.

Lin ‘Seiko’ Nguyen lijkt het ook niet echt uit te maken. De professionele Hearthstone-speler had afgelopen weekend een toernooi en maakte flink wat fouten. Achteraf bleek dat hij ondertussen Auto Chess aan het spelen was op zijn smartphone, want in die game had hij ook officiële wedstrijden op exact hetzelfde tijdstip.

Hearthstone-fans zijn niet zo blij met Seiko, maar ergens is het wel te verklaren dat hij met het andere spel bezig was. Hij speelde namelijk kwalificatiewedstrijden voor een toernooi met een prijzenpot van een miljoen dollar. Auto Chess is als e-sport gigantisch aan het groeien en zeker in China erg populair op het moment.

Astralis wint derde Major op rij

Elk jaar worden er twee CS:GO-majors gehouden. Dit zijn de grootste toernooien binnen de Counter-Strike: Global Offensive e-sport. Deze evenementen winnen is dan ook erg speciaal en weggelegd voor enkel de beste teams. Van de voorgaande edities werden er dertien gewonnen door Europese teams, slechts eenmaal door een Amerikaans team; Cloud9 in januari 2018.

2019 lijkt tot nu toe echter op het jaar van Team Liquid te zijn. Ondanks dat de team de eerste major verloor, won het vervolgens vrijwel alle toernooien. Het team is in bloedvorm en leek niet te stoppen. Tot ze Astralis tegenkwamen in de kwartfinale en met 2-0 afgingen. Astralis leek de afgelopen maanden totaal uit vorm te zijn, maar weet al anderhalf jaar lang toch al die grootste toernooien te winnen.

De laatste twee Majors (september 2018 en maart 2019) waren de prooi van het Deense team en ook nu pakte het weer de titel. Door in de play-offs ieder team met 2-0 te verslaan werd het pijnlijk duidelijk dat ze nog steeds de beste van de wereld zijn.

G2 Esports is Europees kampioen League of Legends

G2 Esports heeft vorige week met succes haar Europese titel verdedigd. Het League of Legends-team had gigantisch veel moeite met Fnatic, maar wist uiteindelijk met 3-2 in games te winnen. Dit is het volgende hoogtepunt van een team dat door vele kenners wordt gezien als het beste team dat Europa ooit heeft gekend.

In april werd G2 Esports Europees kampioen en een maand later wonnen ze ook het Mid Season Invitational-toernooi. Dat was de eerste keer sinds 2011 dat een Europees team een internationaal evenement won. G2 Esports wordt door veel kenners gezien als de grootste kanshebber voor het wereldkampioenschap dat volgende maand begint.

Fnatic werd daarentegen tweede tijdens het wereldkampioenschap van 2018 en verkeert ook in bloedvorm. Behalve Fnatic en G2 Esports heeft ook het Europese Splyce zich geplaatst voor het wereldkampioenschap League of Legends. Andere regionale kampioenen Team Liquid (Noord-Amerika), SK Telecom T1 (Zuid-Korea) en FunPlus Phoenix (China) zijn ook van de partij. Het wereldkampioenschap vindt dit jaar plaats in Europa en duurt van 2 oktober tot en met 10 november.

NBA 2K-team trapt speler eruit vanwege delen van informatie

Basil ‘24k Dropoff’ Rose is één van de beste NBA 2K-spelers ter wereld. Ondanks zijn vaardigheden heeft hij mogelijk zijn laatste professionele potje ooit gespeeld; hij is namelijk uit zijn team getrapt vanwege het delen van gevoelige informatie. Deze informatie werd later gebruikt om weddenschappen te beïnvloeden.

Vorig jaar bereikte Rose met zijn team Heat Check Gaming de tweede plek van de NBA 2K-competitie. Dat leverde de spelers 100.000 dollar op. Wat voor informatie hij precies heeft gelekt is niet bekend. Maar gezien zijn straf zal het niet niks zijn; Rose is namelijk verbannen om dit jaar deel te nemen aan de NBA 2K League.

Rocket League en Street Fighter V-toernooi gesteund door IOC

Intel en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaan samenwerken bij de organisatie van toernooien voor Rocket League en Street Fighter V. Beide toernooien zullen een soort van aftrap vormen voor de Olympische Spelen die volgend jaar in Tokio plaatsvinden. Dit is de tweede keer dat het IOC betrokken is bij een dusdanig grote e-sport-gelegenheid. Tijdens de Winterspelen van vorig jaar werd in Zuid-Korea een StarCraft 2-toernooi georganiseerd.

Op 22 tot en met 24 juli vinden beide toernooien plaats in het Zepp DiverCity Tokio, waar in totaal plek is voor zo’n drieduizend fans. Bij beide toernooien zal 250.000 dollar op het spel staan. Ook leuk is dat de deelnemers landen representeren. Met Jos ‘ViolentPanda’ van Meurs, Remco ‘Remkoe’ den Boer en Connor ‘Jessie’ Lansink heeft Nederland in ieder geval een sterke Rocket League-formatie.

Speler wint €42.000, mag maar €500 mee naar huis nemen

Yusuke Momochi won afgelopen week het Aziatische kampioenschap in de Capcom Pro Tour Street Fighter V. De hoofdprijs hiervan was omgerekend 42.000 euro. Door Japanse wetten mag hij echter maar zo’n 500 euro houden. In Japan wordt e-sport namelijk gezien als een vorm van gokken , tenzij je een speciale ‘pro gamer-licentie’ hebt.

In Japan beslist de Japanse Esport Unie (JeSU) wie er een zo’n speciale licentie krijgt. Momochi steunt deze partij niet, omdat hij niet vindt dat zo’n organisatie mag bepalen wie wel of geen professioneel gamer is. Hijzelf heeft er ook geen en als je er geen hebt mag je maar een maximaal prijsbedrag per jaar winnen.

Tijdens een Twitch-stream na het toernooi legde Momochi uit dat hij omgerekend zo’n 500 euro mocht houden na het toernooi. Ondanks het grote verlies blijft de Street Fighter-speler stellig tegen de licentie. Hij houdt zich vast aan zijn principes en weigert een licentie totdat zijn zorgen worden behandeld door de JeSU, ook al kost hem dat tienduizenden euro’s.

Nieuws in het kort

League of Legends-fans boos wegens slechte kaartverkoop
Maandag begon de kaartverkoop voor de finale van het wereldkampioenschap League of Legends. Helaas voor veel fans waren de kaarten binnen een uur uitverkocht. Dit komt omdat een grote hoeveelheid is opgekocht door mensen die deze willen doorverkopen. Fans zijn vanzelfsprekend boos dat zij nu honderden euro’s moeten betalen voor een normaal ticket. Riot Games heeft hier nog niet op gereageerd.

Amerikaans-Canadese finale tijdens Overwatch League ontknoping
San Francisco Shock en Vancouver Titans hebben zich geplaatst voor de grote finale van het tweede seizoen van de Overwatch League. Vancouver wist in de eerste halve finale New York Excelsior met 4-3 aan de kant te zetten. Door het systeem kreeg New York Excelsior een tweede kans, ditmaal tegen San Francisco Shock, maar ook deze werd niet gewonnen. Sterker nog het werd 4-0 in het voordeel van San Francisco. De finale is op 29 september en begint om 09:00 Nederlandse tijd.

Overwatch league

Op de agenda

Counter-Strike: Global Offensive
ESL One: New York 2019
Wanneer: 26 – 29 september
Wat staat er op het spel: $200.000
Tijden: In de avond
Waar: Twitch

Overwatch

Overwatch League Season 2: Grand Final
Wanneer: 29 september
Wat staat er op het spel: $3.500.000
Tijd: 09:00 Nederlandse tijd
Waar: Twitch

StarCraft 2

Global StarCraft 2 League Season 3
Wanneer: 3 juli – 21 september
Wat staat er op het spel: $151.265
Tijden: Woensdag- en zaterdagochtend
Waar: Twitch

StarCraft 2

Global StarCraft 2 League Season 3
Wanneer: 3 juli – 21 september
Wat staat er op het spel: $151.265
Tijden: Woensdag- en zaterdagochtend
Waar: Twitch

Paladins

Premier League 2019: Phase 2
Wanneer: 25 juli – 17 oktober
Wat staat er op het spel: Tickets voor het wereldkampioenschap
Tijden: Avond
Waar: Mixer

Dit artikel delen

Over de auteur

Danny van Gend Al jarenlang fanatiek eSport-volger: van League of Legends, tot Overwatch, tot Rocket League. Verder groot fan van Civilization en alles wat met Command and Conquer te maken heeft. Lievelingsgame is nog steeds Return to Castle Wolfenstein: Enemy Territory.

Reacties

  • Ik kijk graag e sports en speedruns. Een los Olympic Games Event (samen met bijv E3 of Gamescom) zou ik heel tof vinden.

    Het WK fortnite liet zien hoe dit moet. Ik heb weinig met die game en toch uren gekeken. Maak 1 groot evenement met allerlei WKs. Dit kan zo groot worden.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren