1. Waarom ik dit seizoen PES 2020 speel en geen Fifa 20 - Column

Waarom ik dit seizoen PES 2020 speel en geen Fifa 20 - Column

Appels en peren vergelijken

Weet je nog wat er gebeurde op 13 juni 2014 om ongeveer kwart voor 10 ’s avonds? Dat was het moment dat Daley Blind ineens uit het niets een magistrale pass gaf op Robin van Persie. De rest is geschiedenis. Die hele actie is zó slim, gedurfd en briljant uitgevoerd, dat ‘ie uniek is. Nog nooit zagen we zo’n goal, nooit zullen we meer zo’n goal zien. Dat is voetbal. En dat is ook Pro Evolution Soccer – mijn voetbalgame voor komend seizoen.

Fifa vs. PES

Honkvast ben ik niet als het gaat om voetbalgames. De afgelopen jaren heb ik veel gewisseld tussen Fifa en PES. Omdat Konami veel moeite had om de vorige generatie spelcomputers onder de knie te krijgen, heb ik na Pro Evolution Soccer 2008 bijna zeven jaar op rij Fifa gespeeld. Alleen in 2010/2011 speelde ik PES, al weet ik ook eigenlijk niet meer waarom. De jaren erop speelde ik een beetje om en om. In het seizoen van 2016/2017 ben ik zelfs halverwege het seizoen overgestapt van PES naar Fifa. Beide hadden altijd wel wat. Vorig seizoen speelde ik echter bijna uitsluitend PES en dat zal komend seizoen niet anders zijn.

Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat PES onomstotelijk ‘beter’ is dan Fifa. Dat ik PES in de review een hoger cijfer geef is daar ook nog niet meteen een indicatie van. Ze doen allebei namelijk iets anders: waar PES realisme nastreeft, gaat Fifa steeds meer de kant van sensatie op. Het is daarom appels met peren vergelijken. Een onmogelijke vergelijking enerzijds, anderzijds vind ik appels gewoon lekkerder.

Fifa 20

Schaarste maakt waardevol

In Fifa ligt de nadruk op snelheid. Spelers rennen sneller en tikken de bal makkelijker rond, waardoor het spel zich vooral rondom de zestien afspeelt. Omdat keepers vervolgens ook vaak slechts een figurantenrol vervullen, eindigen potjes Fifa regelmatig in doelpuntenfestijnen. Van alle kanten vliegen ballen erin. En met alleen maar hoogtepunten, is er geen echt hoogtepunt meer. Niets is meer uniek.

IG-bezoeker Schuckles merkte onder de review van Fifa 20 terecht op dat keepers ook niet onpasseerbaar moeten zijn. Het ‘probleem’ bij Fifa 20 zit volgens mij echter dieper, meer fundamenteel. Fifa speelt zich zoveel af rondom de beide doelen, dat het gedrag van keepers onder een vergrootglas komt te liggen. Als ze veel doorlaten, voelt het oneerlijk. Als ze alles tegenhouden, is het frustrerend. Maar verdeel het spel meer over de hele grasmat, laat iedere linie een obstakel zijn en je keepers hebben ineens ook een dankbaardere taak. En dat is wat in PES het geval is.

In PES tik ik de bal gedisciplineerd rond, zoek ik naar ruimtes, en speel ik de bal soms zelfs achteruit als het moet. Het is schuiven, zoeken, puzzelen en schaken. Flamboyante trucjes bieden weinig soelaas; voetballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen. Kansen krijg je daarom niet zomaar. Ja, als je tegen een veel slechter team speelt misschien, maar tegen gelijkwaardige ploegen moet je werken voor je kansen. Als je dan twee of drie keer weet te scoren voelt dat bevredigend. Scoor je maar één keer? Dan voelt het júist bevrijdend, al is het een lelijk frommelgoaltje. En die ene beslissende pass met de buitenkant van je schoen of dat geweldige schot van afstand? Die is juist zo mooi omdat het de enige in de wedstrijd was, of zelfs het toernooi. Net als die pass van Blind en die kopbal van Van Persie.

fifa 20

PlayStation 2-tijdperk

Wat dat betreft zijn we weer helemaal terug bij het PlayStation 2-tijdperk, toen Fifa simpelweg stond voor arcade voetbal en PES voor realisme. Daar is op zich niks mis mee. Fifa-fans hoeven zich met deze column ook echt niet aangevallen te voelen; PES is niet beter omdat het realistischer is. PES sluit daardoor wél meer aan bij wat ik persoonlijk zoek in een voetbalgame: een simulator, waarin ik mijn visie op het spelletje kan projecteren. We weten het immers altijd allemaal beter en in PES kan ik dat bewijzen. Ik kan de successen van mijn favoriete club evenaren – of het juist wel goed doen mocht dat ‘succes’ dit seizoen vies tegenvallen. Ik moet in PES keihard werken om de Champions League te winnen. Of nou ja, het European Club Championship dan.

Want PES is ook niet perfect hoor. Het is en blijft zonde dat veel licenties missen, zoals de Duitse Bundesliga en de Champions League, zelfs al kun je dat met een Option File wel enigszins goedmaken. Ook het spel zelf kent wat grilligheden en ligt qua presentatie nou eenmaal lichtjaren achter op Fifa. Persoonlijk kan ik het hysterische commentaar van El Sierd in Fifa 20 ook wel waarderen, wat de stap terug naar het stroeve Engelse commentaar in PES extra groot maakt. En hoewel PES juist uitblinkt in zijn precieze besturing en dribbelen in kleine ruimtes, mis ik equivalenten van de bal afschermen en de eerste aanname uit Fifa. Dus nee, PES is ook niet perfect. Maar PES doet me wel denken aan 13 juni 2014. Een heerlijke herinnering.

Sierd de Vos

eFootball PES 2020 kreeg een 8,5 in onze review. Fifa 20 kreeg een 7.

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • Gedurfd artikel Lars, here comes the shit-brigade.
 • Yep, here is the shit brigade.
  Ik heb na fifa 2014 geen voetbalgame meer aangeraakt, vanwege dat de controle werd weggenomen en tegenstanders moesten scoren zonder dat jij er iets tegen kan doen. Iedereen zei pes 2020 is zo goed. Dus ik na 5 jaar kocht ik weer eens een voetbalgame. Wat een grafspel is dit. Online speel ik niet want ik kan niet tegen momentum/scripting dus ik speel altijd cup vs computer. Nou op normal doen ze helemaal niets die computer. 1 moeilijkheidsgraad omhoog en je hebt de scripting geactiveerd. Jouw spelers kunnen niet meer combineren elke pass is crap elk schot gaat de tribune in. Maar het ergste is de scheids. Overduidelijke penaltys voor mij fluit ie niet, en elke duidelijke bal afpak van mij fluit ie tegen en de computer scoort altijd die vrije trap. Nee pes 2020 is letterlijk de meest onrealistische voetbal game doe ik ooit heb gespeeld. Helaas nooit meer een voetbalgame voor mij want fifa ultimate team en pes ultimate team heeft met momentum/scripting het iig voor mij verpest
 • @hamstertrans los van het feit dat ik de ballen verstand heb van voetbalgames is "Yep, here is the shit brigade" wat mij betreft dé introductie van een post van de maand.
 • @hamstertrans

  Misschien na zoveel tijd dan eerst is wat skills opbouwen, want dit is wel zoveel onzin.
 • @DefenseForceNL Precies… Dat geneuzel over scripting etc. komt altijd van mensen die (op zijn zachts gezegd) niet veel kunnen. Dat is niet erg maar kom niet aan met dit geneuzel. Scripting op professional moeilijkheidsgraad offline? Lachwekkend, dat is een graad waar je met gemak 5-0 kan winnen als je het een beetje kan…

  Pes is niet perfect maar een heerlijke voetbalgame, ik ben het helemaal eens met dit artikel! Bovendien kies ik Pes boven Fifa omdat Pes (myclub) geen pay to win is… Iedereen kan prima de beste spelers krijgen zonder verdere investering.
 • @hamstertrans je bent letterlijk de eerste persoon die ik hoor klagen over scripting bij PES. Meestal beticht men Fifa daar juist van ;-) Waarmee ik niet gelijk je hele post wil afserveren hoor, maar wat definieer je onder scripting? In PES 2020 kun je inderdaad niet lukraak rondpassen, dan komt niks aan. De zuiverheid van je pass hangt onder ander af van hoe je speler staat, druk die gezet wordt en natuurlijk rating. Ook zijn spelers 'in vorm' of 'uit vorm'. Is dat scripting? Ja en nee, ik zie dat als realisme. In Fifa kun je gewoon in alle windrichtingen even zuiver passen, ongeacht hoe je speler staat, in PES niet. Spelers spelen in Fifa ook altijd even goed, in PES niet. Zie ik wederom juist als iets sterks.

  Fifa heb ik weleens (lichtelijk overdreven natuurlijk) vergeleken met twee excel sheets tegen elkaar laten spelen: de pure statistieken doen ertoe. Twee wedstrijden kunnen daardoor bijna nagenoeg hetzelfde aanvoelen. In PES zit een menselijker aspect. Vorm van spelers, gecombineerd met het gogme van jou als speler (kun je omgaan met die geprogrammeerde vormdip van een speler? Zoek je naar een oplossing als je door te hoge druk niet meer lekker rond kan passen?). Of je dat waardeert verschilt natuurlijk per persoon. Het is en blijft een geprogrammeerd stuk software. Anders blijft hooguit Rocket League over, of toch gewoon zelf een bal pakken en een veldje opzoeken ;-)
 • Ik ben het grote delen wel eens met dit artikel. Wel grappig overigens dat het met mij precies andersom is. Koop al jaren PES en dit jaar ook maar weer is Fifa.

  Tsja verklaar me voor gek, maar ik heb beide voetbal games dit jaar. Qua sfeer en presentatie vind ik Fifa heel erg sterk overigens daar kan PES nog wel veel van leren.

  Ik vind Fifa best ok dit jaar tenminste het is beter dan ik eigenlijk had verwacht en online is het gewoon soepeler en beter dan PES.

  Echter qua gameplay vind ik PES weer zoveel beter. En tuurlijk PES is niet perfect, want de scheidsrechter fluit me wat teveel en geeft te makkelijk geel. En ja het heeft niet alle licensies ook al maakt de option file veel goed..

  Eigenlijk zou een mix van deze twee voetbal games een hele goede voetbal game kunnen wezen.
 • @DefenseForceNL zo gek vind ik dat niet hoor, om precies de punten die je noemt. Qua presentatie wint Fifa het simpelweg, en online verloopt allemaal gewoon vlotter. Maar mijn eigen team smeden (in de master league/carrièremodus, niet FUT) doe ik lekker in PES.
 • Nou mensen ik was echt de nummer 2 van de wereld met fifa 2010 online :)
  Maar ik begrijp jullie die het ontkennen, mijn beste vriend ontkent het ook. Ik voel bijvoorbeeld in smash bros online meteen of er lag is al is het 1 honderdste, en die vriend van mij heeft niets door.

  En die handicap/scripting heb ik getest. Je kan namelijk spelers aanpassen in pes. Ik heb het nederlands elftal compleet gepimpt elke speler heeft daardoor boven de 100 rating en heb dat alle passes 100% aankomen net als body strenght max. Nou de handicap/scripting die je dan ziet is echt het grappigste wat je ooit hebt gezien, want de scripting vecht tegen de ratings, je komt niet meer bij van sommige dingen
 • @hamstertrans

  Tsja nog meer onzin. Wie ontkent dan dat jij nr 2 in fifa 2010 online was. Denk dat 99 procent dat niet eens wist. En ja lag voelen in smash bros tsja dan heb je wel gelijk met je scripting verhaal.
 • @hamstertrans Beetje irrelevant al heb ik koekjes in huis mocht je er 1 voor willen. Als je PES speelt zoals Fifa dan kom je echt niet ver, waar je bij Fifa weg komt met ren je rot 'voetbal' gaat dat je niet lukken bij Pes. En ja, ik was altijd een Fifa speler t/m 18 maar laatste 2 jaar ben ik overgestapt naar PES.

  Maar goed, zelfs mocht het er zijn hè… mensen die niet hun eigen spel analyseren (ik heb vaak genoeg gehad dat een bal met mazzel bij de tegenstander komt maar 1-2 passes ervoor maakte ik gewoon een grote fout met druk zetten etc.), bij die mensen komt het net wat vaker voor en juist die mensen hoor je er het meest over. Daarom trek ik het in twijfel, vaak verstoppen mensen zich gewoon hier achter zonder realistisch terug te kijken. Even buiten het feit dat ik het zelf nog niet heb gemerkt… Nogmaals, bijna alle goals die ik tegen kreeg tot dusver kwamen door mijn eigen domheid of door de slimheid van mijn tegenstander.
 • Ik verkies PES boven FIFA…
  Maar er zijn nog steeds dingen in FIFA die veel beter zijn dan in PES en dingen in PES die veel slechter zijn dan in FIFA.

  Zoals hierboven al vermeld werd. De scheids en de commentaar zijn slecht in PES 2020.

  Grafisch is PES wel veel beter.

  De gameplay is dan weer persoonlijk. Nu vind ik FIFA aanvoelen als een flipperkast sinds ik met PES ben begonnen.

  Het menu van PES mag ook wel verbeteren. Het is niet zo aantrekkelijk en fris zoals in FIFA.
 • Ik heb PES en ik heb FIFA. PES vind ik lekkerder spelen maar het grote hekelpunt bij PES is het matchmakings systeem. Het duurt een aantal minuten voordat je een potje kan voetballen en als je dan een tegenstander hebt gevonden dan speel je bijna altijd tegen Barcelona, Juventus of PSG.

  Die optie dat je tegen teams van gelijke sterkte speelt klopt niks van. Bij FIFA is dat beter geregeld, want als je dan met een 4* ploeg of een 3,5* ploeg speelt, speel je ook tegen gelijke sterkte. Natuurlijk alles te maken met de smalle userbase bij PES. Wat dat betreft hoop ik dat meer mensen PES eens gaan proberen, ze zullen versteld staan hoe goed de gameplay is.
 • @Paper_Mario

  Klopt helemaal mee eens.
 • Heb zelf ook beide games, waar ik echter ook meer naar PES neig! Iets waar ik echter niemand over hoor maar zelf toch erg storend vind aan PES zijn die verdomde slidings… Nou ben ik van mening dat een sliding een laatste redmiddel is om je uit penibele situaties te redden waardoor ik ze zelf al weinig gebruik, maar ik kan er simpelweg niet mee omgaan. Ervaren anderen dit probleem ook of ligt het puur aan mijn skill? Voor mij werken de slidings in FIFA gewoon net wat beter… tips zijn natuurlijk altijd welkom ;-)
 • @kayaboy

  Ik ervaar t ook,sliding altijd een gele kaart,en de vrije trap tegen gaat dr altijd in,in de slotfase

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren