1. Waarom My Hero Academia de grote hit na Naruto en Dragon Ball is

Waarom My Hero Academia de grote hit na Naruto en Dragon Ball is

In een moordtempo door gigantisch veel verhaalontwikkelingen

Na Naruto en Dragon Ball Z is er in Japan eindelijk weer een nieuwe actieserie die het hele land enthousiast weet te maken. Maar waarom is iedereen zo te spreken over My Hero Academia, en wat kunnen andere series leren over deze klassieker in wording? We zetten vijf punten op een rij.

My Hero Academia is een Japanse actieserie in een wereld vol superhelden. Iedereen wordt geboren met een zogeheten 'quirk' die ze speciale krachten geeft. Wie daarmee een held wil worden moet naar de superheldenschool. Dat is ook de grootste wens van hoofdrolspeler Deku, maar helaas: hij is als een van de weinigen quirkloos geboren. Het lijkt einde oefening voor zijn dromen, tot hij de sterkste held ter wereld ontmoet, wiens krachten hij ineens mag overnemen.

Bovenstaande is een basisbeschrijving van het verhaal, maar doet de serie geen recht toe. Om dat uit te leggen moeten we onderstaande punten met

my hero academia

1. Hero Academia draait het concept achter 'sterker worden' om

Japanse actie-anime, ook wel shounen, volgen vaak een vaste formule: je hebt een hoofdrolspeler die tegen steeds sterkere vijanden vecht, gaandeweg zelf ook sterker wordt en zo langzaam omhoogklimt in de 'voedselketen'. Dat zie je heel goed terug in bijvoorbeeld Dragon Ball, waar Goku door te trainen in kracht groeit en nieuwe transformaties doormaakt. Waar hij in het begin van de serie nog tegen simpele soldaten vecht, strijdt hij in latere seizoenen letterlijk met goden.

Die formule wordt op zijn kop gegooid in My Hero Academia. Deku is op papier meteen de sterkste vechter in de reeks. Maar, omdat hij het lichaam heeft van een zwakke tiener, kan hij nog geen klap maken zonder per ongeluk zijn eigen arm te breken.

Hero Academia begint hierdoor niet met een zwakke hoofdpersoon die sterker moet worden, maar met een immens sterke die moet leren hoe hij zijn kracht in toom kan houden. Zoiets hebben we nog maar amper in shounen-series voorbij zien komen.

my hero academia

2. Ieder personage is belangrijk

Hero Academia gaat in eerste instantie over Deku, die op een dag de beste superheld ter wereld wordt. Maar in de praktijk is het een anime met gigantisch veel personages die bijna allemaal genuanceerd in beeld worden gebracht. Je hebt een klas vol helden-in-spé die allemaal andere redenen hebben om naar superheldenschool te gaan. Personages die niet alleen relaties met Deku opbouwen, maar ook met elkaar.

Waar series als Dragon Ball en Naruto constant terugwijken naar Goku en Naruto, kan Hero Academia prima een aflevering vanuit een heel ander oogpunt vertellen. Geen van de personages voelt namelijk als een saaiere of zwakkere variant van de hoofdrolspeler. Dat zorgt niet alleen voor variatie, maar zorgt ook voor meer diversiteit. Er zijn hier gigantisch veel personages waar verschillende soorten kijkers zich mee kunnen identificeren.

my hero academia

3. De vervelendste clichés worden genegeerd

Ieder genre zit vol clichés en het shounengenre is geen uitzondering. Helden krijgen op onverwachte momenten power-ups, worden op het laatste moment gered en kunnen rekenen op het verraad van hun beste vrienden. Het is daarom fantastisch dat My Hero Academia de grootste clichés stelselmatig negeert.

Het meest tekenende voorbeeld hiervan is misschien wel Bakugo, een jeugdvriend en rivaal van hoofdrolspeler Deku. Hij doet verdacht veel denken aan de gemiddelde antiheld in shounen-series. Hij pestte vroeger klasgenootjes op de basisschool, schreeuwt veel en provoceert iedereen om zich heen. En als shounen-series ons één ding leren, dan is het dat dit soort helden altijd de goedzakken verraden.

Niks is echter minder waard bij Bakugo. Als hij in de verleiding wordt gebracht om zich bij de schurken aan te sluiten, twijfelt hij geen moment en kiest-ie gewoon voor de goede kant. Want wat blijkt: hij ziet zichzelf helemaal niet als de klootzak, maar heeft ambities vergelijkbaar met die van Deku. Hij uit zich op lompe wijze en houdt amper iemand te vriend, maar wil net zo graag een superheld worden die goed doet. Wat je krijgt is een geweldig en zelfs verrassend stukje karakterontwikkeling.

my hero academia

4. Geen enkele shounen zet zijn wereld zo goed neer

De meeste shounens vertellen vooral kleine, persoonlijke verhalen. Naruto en Dragon Ball gaan voor het grootste deel over zijn hoofdpersonen die zich fysiek en mentaal ontwikkelen, terwijl ze op gigantische schaal knokken met hun vijanden. My Hero Academia gaat veel stappen verder dan dat.

Zoals ik eerder al schreef staan er meer personages dan de hoofdcast. Er is echter ook een grote rol weggelegd voor de wereld die de serie neerzet, en de invloed die helden en schurken daarop hebben.

Hero Academia begint met een doodsimpel concept: All Might is de sterkste held aller tijden en superhelden strijden tegen schurken. Maar als All Might zijn rol in de wereld verandert, heeft dat ook impact op hoe veilig mensen zich voelen. Tegelijkertijd voelen mensen zich ook onderdrukt door zijn heldenimago, wat schurken verfijnde beweegredenen geeft.

Geen nood: er wordt nog meer dan genoeg gevochten in deze serie. Maar door de wereld uit te bouwen, staat er bij gevechten ook meer op het spel. Je maakt je druk om meer dan alleen ‘of Goku Vegeta kan verslaan’.

my hero academia

5. Het tempo en de animatie zijn fenomenaal

Weet je nog, toen Frieza in Dragon Ball Z zei dat de planeet binnen vijf minuten ging ontploffen? En dat je vervolgens nog dagenlang naar afleveringen zat te kijken tot dit ook echt gebeurde? Shounen-series zijn berucht om hun tergend lage tempo, waardoor er per aflevering eigenlijk niet heel erg veel gebeurt. Goddank heeft Hero Academia daar geen last van.

In één seizoen worden in Hero Academia soms een verhaal of vier/vijf afgerond, met hooguit een paar afleveringen waarin schurken worden geïntroduceerd en worden bevochten. Op die manier weet de serie in een moordtempo door gigantisch veel verhaalontwikkelingen te vliegen.

Dat is voor een groot deel te danken aan de manier waarop de serie wordt gemaakt. Dragon Ball en Naruto liepen terwijl de manga, het originele bronmateriaal, ook wekelijks verscheen. Maar omdat de strips wekelijks relatief weinig verhaal bevatten, moesten de series rekken om het originele werk niet 'in te halen'. Dat ze zonder pauze afleveringen naar buiten bleven pompen, hielp ook niet mee.

Hero Academia volgt echter een westers seriemodel. Ieder jaar verschijnt er een seizoen met een beperkt aantal afleveringen, waarna het volgende seizoen een jaar later verschijnt. De manga kan dan weer een stukje vooruitlopen.

Omdat gevechten niet worden opgerekt, zijn dit vaak ook prachtig gechoreografeerde en geanimeerde schermutselingen van een paar minuten in een aflevering. Het maakt Hero Academia sneller, mooier en vooral veel beter dan alles dat hiervoor verscheen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

  • Seizoen 1 is saai vanaf 2 wordt het best goed. Overigens vind ik Black Clover en Baki (ONA) toch wel wat hoger staan.
  • Matige serie, black clover ook. Baki is wel interresant

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren